Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

Az ing viselés szabályai, avagy mit, mikor és hogyan?

Melyik az a ruhadarab, ami minden férfi gardróbjában egészen biztosan megtalálható és a legtöbb alkalomra megfelel? Az ing: szekrénye jolly jokere lehet, de csak akkor, ha néhány szempontot figyelembe vesz. Tudta, hogy miként kell stílusosan hordani egy inget? Hogy mire kell figyelni a választás során? Cikkünkben megmutatjuk!

Legyen szó egy nagyon különleges első találkozóról, egy fontos irodai megbeszélésről, vagy éppen egy ünnepi eseményről, az ing egészen biztosan elő kerül a szekrényből a legtöbb alkalommal. Ez az egyik legsokoldalúbb ruhadarab, ami könnyedén elegánssá, stílusossá varázsolja öltözékét.

A rengeteg fazonnak és mintának köszönhetően a sportostól az elegánsig sok stílusba beleilleszthető – persze csak akkor, ha ismeri a viselésének néhány alapszabályát. De ahogy ezt már megszokhatta a MrSale felületén, mi segítünk Önnek: összegyűjtöttük az ing viselésének 8 irányelvét, hogy mindig az öltözékéhez és az alkalomhoz illőt válasszon!

Az ing viselés szabályai

Milyen fazonokból választhat?

Mielőtt rátérnénk az ing viselésének szabályaira, fontos, hogy szót ejtsünk, arról is, hogy milyen fazonok léteznek. Az elegáns és stílusos megjelenés ugyanis a jó szabás kiválasztásával kezdődik. Sokan nem veszik figyelembe testük vonalait, az alakjukat a vásárlásnál, pedig ennek hiányában még a legelegánsabb és nívósabb ing is előnytelenné válhat!

Regular fit

Ez az egyik legelterjedtebb fazon. Univerzális darab, minden testalkatra illik, ezért sokan csupán ezt a szabásformát ismerik. A regular fit ingeknél nincsen szűkítés a deréknál, így ez egy lengébb viselet, ami elsősorban a testesebb alkatú férfiaknak előnyös.

Body fit

Ahogy azt az angol neve is tükrözi, ez egy jóval szűkebb fazon, mint a regular fit ingek. A derék és csípő vonalában szűkített slim fit ingek maximálisan követik a test vonalát, csupán néhány centiméter különbséggel. Sportos, karcsú alkatú úriembereknek rendkívül előnyös külsőt kölcsönöz.

Slim fit

Ez a fazon lényegében átmenetet képez a body fit és a regular fit ingek között, ötvözve azok legtöbb előnyét. Megjelenik bennük a derék és csípőtájéki szűkítés, de jóval kisebb mértékben, mint a body fit ingeknél. Az eredmény egy kényelmes és mutatós ing, amelyben akár egy kisebb pocakkal rendelkező úriember is nagyszerűen fest.

A fazon azonban nem minden: Mi van a gallérral?

A szabásmintákhoz hasonlóan a gallérokban is vannak különböző fazonok, amelyeket érdemes ismerni, hogy biztosan alkalomhoz illő legyen a viselete:

  • KENT, vagy másnéven zárt gallér: a legismertebb gallértípus, amelyet nyakkendővel és anélkül is viselhet.
  • Cápa gallér: általános viselet, amelyet nyakkendővel ajánlott hordani
  • TAB gallér: kifejezetten az üzleti megjelenéshez alkalmazkodik, a gallérok elől kis szöget zárnak be. Fellelhető belőle pántos változat is, amely enyhén megemeli a nyakkendőt. Az ilyen gallérral rendelkező ingeket csak nyakkendővel illik viselni!
  • Smoking gallér: ezt a típust a legkönnyebb felismerni a jellegzetes kis visszahajtásáról. Ezeket az ingeket csak a „black tie” alkalmakra szabad felvenni, csokornyakkendő viselése mellett.
  • Button down gallér: laza és elegáns. Ez a két szó jellemzi a legjobban ezt a típust, ugyanis az ilyen gallérral rendelkező ingeket akár kigombolva, nyakkendő nélkül is viselheti. Hétköznapi, modern öltözék.
  • Club collar gallér: kevésbé elterjedt gallér típus. A lekerekített végek egyedi megjelenést kölcsönöznek viselőjüknek. A nyakkendő viselése ennél a fazonnál erősen ajánlott.

8 fontos szabály, amikor ingjét kiválasztja

Most, hogy már ismeri az ingek fazonját, valamint a gallérok típusait, nézzük, mit, mikor és hogyan illik viselni: vagyis az ingek 8 aranyszabályát.

1. Különböző alkalmakra más ingek illenek

Az ing a férfiak gardróbjában, olyan, mint a nőknél a cipők: minden alkalomra más illik, éppen ezért nem elég, ha csupán egy alapdarab bújik meg a többi ruha között. Nyilván nem ugyanaz az ing ideális, ha egy randevúról van szó, ami egy kötetlenebb lazább esemény, mint amikor egy állásinterjúra készül. A szabásforma és gallér típusa mellett, az ing anyagában és mintájában is teljesen más viseletre van szükség a két eseménynél. Különösen érdemes figyelni az ing gallérját, így elkerülheti, hogy olyan fazont hordjon nyakkendő nélkül, amely csak azzal viselhető.

2. Ing színek és minták: mi hova illik?

Az ing színében is mintájában is bizony tudatos választás szükséges. Formálisabb alkalmakra kerülje a nagyobb, esetleg komolytalanabb mintákat, míg egy kellemes családias hangulatú éttermi látogatásnál akár egy kockás ing is jó lehet.

Az élénkebb színű ingek lezser hatást kelthetnek, így ha ilyen mellett döntene, fontos, hogy jól megkomponált legyen a teljes öltözéke. Gondoljon a színek és minták harmóniájára. Amennyiben a nadrág már rendelkezik valamilyen mintával, akkor különösen megfontoltan kell kiválasztani az ing mintázatát.

3. Minden alkatnak meg van a tökéletes fazonja

Ahogy azt korábban is írtuk, az ing fazonjának és méretének megválasztása az egyik legfontosabb, ha szeretne stílusosan megjelenni. Nem túl kellemes látvány ugyanis egy pocakon feszülő gombsor, vagy éppen egy túl lenge, méretes ing egy vékonyabb testalkaton. A megfelelő fazon kiválasztására csupán egyszer kell időt szánnia, amikor „felépíti” a ruhatárát, utána már csak a minták közül kell választania.

4. A vállvarrás szerepe: ezért kell rá mindig figyelni!

Csupán egy egyszerű varrásnak tűnik, de korántsem mindegy hova esik a vállán. Az ideális az, ha az pont a vállcsúcson fut. Ha ez beljebb, a nyakhoz közelebbi részre esik, optikailag kicsinyíti a vállakat, ráadásul az ing esésén is előnytelenül módosít. Ha lejjebb, a karok irányában fut, az szintúgy a vállak szélességéből vesz el optikailag, előnytelen megjelenést kölcsönözve.

5. Az arc is számít: milyen nyak- és arcformához milyen ing illik?

Az ingek lényegében keretbe foglalják az arcot, így fontos, hogy megfelelő típust válasszon vonásaihoz. Egy kerekebb arc esetében inkább a hosszanti mintákat ajánljuk, gallérből pedig a nyújtott változatot. A szögletes arcvonásokat a lágyabb formák és anyagok tökéletesen ellensúlyozzák. Amennyiben az Ön nyaka nem túl hangsúlyos, kerülje a méretes gallérokat, amelyek optikailag aránytalanná tehetik külsejét.

6. Betűrni, vagy kitűrni: mikor mi illik?

Elegáns ünnepi eseményekre, mint az esküvő, esetleg egy temetés, kötelező betűrve hordani az inget.

De nem csak az esemény, hanem az ing hossza is meghatározhatja, miként kell viselnie. Amennyiben az ing alja a nadrág cipzárjának a feléig, vagy az alá ér, mindenképp el kell rejteni. Abban az esetben, ha zakót is szeretne viselni, okvetlenül tűrje be az ingjét, máskülönben komolytalan lesz a megjelenése. Ugyanez igaz abban az esetben is, ha nyakkendőt is tervez az öltözékéhez. Amennyiben az alkalom engedi, maradhat szabadon az ing alja, figyelembe véve annak hosszát. Laza eseményekhez bomberhez, farmerhez, vagy bőrkabáthoz ideális lehet lógatva is.

Ugyanilyen dilemma szokott lenni az is, hogy illik-e pólót venni alá.

7. Vegyen-e rövidujjú inget?

Az örök kérdés: illik-e viselni a rövidujjú inget, és ha igen, akkor miként? Az ilyen típusú ingeket azért is nem kedvelik sokan, mert legtöbbször a szélsőséges, nem túl stílusos változataival találkozhatunk az utcán. Pedig egy lazább eseményre, ahol nem elvárás az elegáns öltözék, kifejezetten előnyös választás lehet. Fontos kiemelni, hogy a rövid ujjú ingeknél a hangsúly a karokon van, így ha azok nem elég kidolgozottak, inkább előnytelen lesz a végeredmény.

A sportos alkatú úriemberek tehát bátran viselhetnek, pamut, vagy len anyagú változatot, ügyelve arra, hogy az ujjak széltében maximum 1-2 centire álljanak el a karoktól. Az ujjak hosszát tekintve maximum a felkar közepéig érhet. Színekben és mintákban kerülje a feltűnő darabokat!

8. Magabiztosság

Most, hogy már minden fortélyát ismeri az ing viselésének, nem hiányzik más, mint a magabiztos kiállás. Bármilyen gallért, ing típust is választ, fontos, hogy mindig büszkén, helyes testtartással viselje azt, más különben nem képes érvényesülni egy ing szabása és üzenete!

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért kell kiemelten figyelni rá, hogy hogyan visel egy inget?

Egy jól megválasztott ing igazán kifinomult megjelenést kölcsönöz, de csak akkor, ha az alkalomhoz illő típust választ, és megfelelően viseli azt. Ezek hiányában megjelenése könnyen komikussá, komolytalanná válhat.

Hányféle ingtípus van?

Az ing típusok forgalmazónkként eltérhetnek, megjelenhetnek speciális elnevezésű fazonok, de a három legelterjedtebb típussal, mint a regular fit, a slim fit és a body fit a legtöbb üzletben találkozhat.

Illik-e rövidujjú inget hordani?

A rövid ujjú ing a túl sok előnytelen darab miatt nem örvend nagy népszerűségnek. A sportosabb testalkatú úriemberek nyugodtan hordhatják, ügyelve arra, hogy az ujj hossza és szélessége megfeleljen az elvárásoknak. Mintákban pedig mindig kerülje a feltűnő darabokat!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0