0 Termék
Oldal kiválasztása

Öltönyök meghökkentő árakkal...

Gallér etikett férfiaknak

A gallér jelenléte mára egybeforrott az eleganciával, ami a férfidivatot illeti. De honnan ered ez a viselet és milyen típusai léteznek manapság? Mindenképpen muszáj hozzá nyakkendőt viselni? Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban!

Hogyan alakult a gallér története? Honnan ered viselete?

A gallér viseletének komoly történelme van, hiszen már az 1500-as években II. Fülöp szigorú és konzervatív öltözködésének is a része volt. Az általa preferált öltözékek rendszerint kifejezetten merev anyagból készültek, ékkövek díszítették azokat, a sötét színű viseletek pedig körgallérban végződtek. Ezt annak idején a legtöbb alattvaló – kisebb-nagyobb változtatások mellett – követte. Mindezeknek köszönhetően ez a fodros gallér egyre népszerűbb kiegészítővé vált, így hamarosan a „malomkerék” elnevezéssel illették, ami nem véletlen. Idővel ugyanis akkorára nőtt, hogy csak drótváz segítségével volt lehetőség annak viselésére.

Ezzel nagyjából egy időben Angliában is megjelent a férfiak viseletében a gallér, amelyet rendszerint méretes válltömés kísért. A firenzei férfiak pedig a buggyos térdnadrág és a mellény felett, ujjatlan zekét és köpeny mellett aprólékos kidolgozású csipkegallért is viseltek. Természetesen ez a típusú divat Franciaországot sem kerülte el, III. Henrik hozta el a franciáknak a gallérdivatot. Érdekesség, hogy gallérjait saját két kezével „bodorította”, később pedig feltalálta a lehajtott gallért, amelynek hála a nyakrész szabadon maradhatott.

Később, az 1600-as években már a jóval kényelmesebb ruhák voltak a jellemzők, ám ezek a darabok sem nélkülözték a fodrokat és csipkegallérokat. A férfiak ebben az időben sokszor viseltek kétsoros gombolással rendelkező frakkot, amely magas állógallérban vagy széles, kihajtós gallérban végződött.

A 19. században megjelent a férfiak esetében az úgynevezett levehető gallér is, melyet a felsőruházathoz igazítva viseltek. Ugyanebben az időszakban ütötte fel a fejét az angol divatban a matrózgallér is. Ez a darab egyébként eredetileg a tengerész védelmét szolgálta, akinek gallérjába így nem tudott a szél belekapaszkodni és ezáltal a vízbe sodorni őket. Ámmegihlette a divattervezőket, és hamar felkapottá vált más körökben is. Ma már számos különböző gallér létezik, amelyek meghatározóak az öltözködés terén.

Milyen gallérfazonok vannak?

Ma már természetesen számos különböző gallér fazon létezik, amelyek mindegyike más miatt különleges és egészen mást ad hozzá az adott öltözékhez. Lássuk, melyikről mit érdemes tudni!

Kent gallér

A Kent az egyik legelterjedtebb gallértípusok egyike. Már néven straight-point-nak vagy zárt gallérnak is nevezik. A népszerűségének alapja, hogy nem kötelező hozzá nyakkendőt viselni, ugyanakkor azzal együtt is remekül mutat.

Cápagallér

Az egyik legelegánsabb típus a cápagallér, ám nagyon oda kell figyelnie annak, aki emellett teszi le a voksát. A benne levő merev hátravágás miatt ugyanis csak tökéletesen megkötött nyakkendővel mutat jól, ellenkező esetben tönkreteheti az egész öltözékedet.

Tab gallér

A Tab gallér valójában olyan akár a Kent, annyi kiegészítéssel, hogy ezt a típust a gyártók pánttal ötvözik. Ennek a kis pántnak a funkciója, hogy megemeli kicsit a nyakkendőcsomót, amiből kifolyólag ezt a típust kizárólag nyakkendővel illik viselni.

Szmokinggallér

Szintén a legnépszerűbb fazonok egyike a szmokinggallér, amely nyakkendővel és anélkül is remekül mutat, sőt, kigombolva a laza elegancia megteremtője is lehet. Ebből kifolyólag tökéletesen megállja a helyét elegáns eseményeken és hétköznapi programokon egyaránt.

Kontrasztos gallér

A kontrasztos gallér kialakításának lényege, hogy csak a nyakpánt belseje más színű. Ezzel tökéletesen harmonizál a gomboláspánt, valamint a mandzsetta is, ez teszi tökéletesen egyedivé.

Legombolt gallér

Funkcióját tekintve nagyon hasonló a szmokinggallérhoz, ugyanis ez a típus is tökéletesen mutat kigombolva, valamint nyakkendővel egyaránt. Azonban egészen más megjelenést tesz lehetővé: nyakkendővel kiemelten elegáns, míg anélkül laza, ugyanakkor remekül mutat.

Club Collar

Ez a típus lekerekített sarkokkal rendelkezik, bár ma már nagyon ritka, hogy valaki ilyet viseljen. Rendszerint megkívánja a nyakkendő viselését, bár anélkül is megállja a helyét.

Hogyan kell a gallért helyesen vasalni?

A vasalás kihívást jelenthet a galléros ruhadarabok kapcsán hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy miként lát hozzá az ember. Fontos információ, hogy az ing a vasalódeszka felületére van alakítva, vagyis ebből a szempontból a „rossz” oldalnak felül kell lennie. Az anyagot mindig sarkoktól kell vasalni, majd megfordítani és elölről is megvasalni a gallért.

Hova illik gallért viselni, hova nem?

Ahogy a fentiekből is kiderült, egy gallérnak ezer arca van, és fazontól, valamint a viselés módjától függően számos eseményen megállja a helyét. Azonban nem mindegy, hogy milyen alkalomra melyik gallért választja, mint ahogy az sem, köt-e hozzá nyakkendőt és milyen kiegészítőkkel hordja.

Milyen évszakban milyen fazont illik viselni?

Ennek kapcsán a fő szabály az, hogy míg egy nyakkendő nélkül is viselhető, kisebb méretű és kevésbé merev gallér szinte minden évszakban megállja a helyét a megfelelő kiegészítőkkel, addig a kizárólag nyakkendővel viselhető, zárt típusok az őszi és téli eseményeken jelenthetnek jó választást.

Milyen eseményre milyen fazon illik?

Ezen a téren két fő típus különböztetünk meg. A nyakkendővel viselhető gallérok a kifejezetten elegáns eseményeken állják meg tökéletesen a helyüket, a kigombolható típusok a hétköznapokra is kiváló választást jelentenek.

Mivel milyen gallért illik viselni?

A szmoking esetében a hozzá viselt ing legyen fehér, vagy krémszínű, visszahajtott gallérral, a frakkhoz a rejtett gombolású frakk ing és csokornyakkendő illik. Az öltöny viszont már sokkal nagyobb teret enged meg e téren, ugyanis nyakkendővel gyakorlatilag bármilyen gallér fazon választható hozzá. A szmoking és öltöny közötti különbségekről itt olvashat részletesebben.

Szabad-e színes inghez nem a saját gallérját viselni?

Alapvetően van erre lehetőség, azonban csak ritka esetekben ajánlott ezt megtenni, ugyanis egy ing mégsem egy sima póló, nem véletlenül van hozzá megfelelő gallér. Éppen ebből kifolyólag inkább a színek harmóniájára ajánlott odafigyelni, nem pedig a gallértípus átvariálására. Az összeillő színekkel kapcsolatban ebben a korábbi cikkünkben írtunk már részletesebben.

Amennyiben a fentiek alapján sem biztos abban, hogy pontosan milyen eseményre mit kellene felvennie, bátran lapozza fel korábbi, az öltözködési tanácsadással kapcsolatos cikkünket.

Ezek is érdekelhetik még…