Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Hogyan varrjunk fel egy gombot szakszerűen?

Ugye ismerős a helyzet? Kivesszük a szekrényből a kedvenc blúzunkat vagy ingünket, vagy a ritkán hordott öltönyünket, és észre vesszük, hogy épp amikor szükségünk lenne rá, hiányzik róla egy gomb.

Nincs időnk, hogy elvigyük egy alakító szalonba, de nem tudjuk magunk megcsinálni. Az a szomorú igazság, hogy az „adj uramisten, de rögtön” örömök és az eldobható fogyasztási javak korában, nem sajátítottuk el a legalapvetőbb, legegyszerűbb ruhajavítási ismereteket sem, pl. hogy hogyan varrjunk fel egy gombot.
Egy kisvárosban nőttem fel az anyám és a nagyanyám oldalán, akik mindketten hittek abban, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyre minden embernek képesnek kell lennie. (Nem voltak előítéleteik a fiatal nőkkel szemben, csak nem tudtak elképzelni egy olyan világot, ahol egy fiatal nő felnőhet anélkül, hogy tudná a legalapvetőbb ismereteket.) Ezek egyike volt egy gomb felvarrása:

Mire van szükségünk ehhez?

  • tűre
  • cérnára
  • gombra (vagy arra, amelyik leszakadt, vagy egy azt helyettesítőre, amelyik illik a ruhán levő többi gombhoz)
  • ollóra

Kezdésnek fűzzük be a cérnát a tűbe. A cérna színe passzoljon az anyag színéhez (ugyanolyan szín, de kicsit sötétebb), amelyre felvarrni készülünk a gombot, vagy a többi gombon lévő cérnához.

Kössünk csomót a cérna végére.
Hogyan kerüljük el, hogy nagy bumszli legyen a cérna végén?
A cérna legvégét fogjuk a hüvelyk- és a mutatóujjunk közé, egyszer tekerjük körbe a mutatóujjunkon, az ujj végétől 1 cm-re, majd a hüvelykujjunkkal pödörítsük le a mutatóujjról a kis hurkot, majd húzzuk a hurkot a cérna vége felé. így egy csinos kis csomót kapunk.

Ezután fogjuk meg a ruhadarabot és keressük meg pontosan azt a helyet, ahonnan leszakadt a gomb. Szúrjuk bele a tűt az anyag visszájába, de ne húzzuk át teljesen az anyagon.

Csúsztassuk rá a gombot a tűre, és tartsuk meg ezen a helyen amíg teljesen át nem húzzuk rajta a tűt. Hogy innen hogyan haladunk tovább, az a gomblyukak stílusától és számától függ. A legtöbb gomb 2 vagy 4 lyukú vagy ún. „füles” gomb. (amelynek az alján van egy kis fül, amelynél fogva fel lehet rögzíteni)

A füles gombokat a legegyszerűbb felvarrni, mert csak át kell húzni a cérnát a fülön, majd visszaszúrni a tűvel az anyagba, és ezt a lépést megismételni néhányszor, majd az anyag hátulján elkötni a cérnát.

A második legkönnyebb elbánni a kétlyukú gombokkal, amennyiben csak át kell húzni a cérnát az egyik lyukon, majd visszaszúrni a tűt a másik lyukon át az anyagba, s ezt ismételni egy párszor, míg a gomb nem rögzült megfelelően. Végül elkötni a cérnát az anyag hátoldalán.

A négylyukú gombokhoz először meg kell tanulni, hogyan kell felvarrni az előző fajtákat. Ennek felvarrását általában keresztirányú vagy párhuzamos mintával végezzük.

A keresztmintához áthúzzuk a tűt és a cérnát az egyik lyukon, majd visszaöltünk az átlósan szembe levő lyukon keresztül az anyagba. Ezután fel az emelletti bármelyik lyukon, és vissza az átlósan szembe levő lyukon.

A párhuzamos mintához áthúzzuk a tűt és a cérnát az egyik lyukon, majd vissza az óramutató járásával megegyező irányban mellette levő lyukon. Ezután fel az óramutató járásával megegyező irányban mellette levő lyukon és vissza az utolsó lyukon. Ezeket a lépéseket addig ismételjük, míg a gomb biztonságosan rögzül, majd a cérnát az előzőekhez hasonlóan elkötjük az anyag hátoldalán.

Befejező lépések

Amennyiben a gombot egy vastagabb viseletre varrjuk fel, pl. kabátra, ajánlatos a cérnát nem megfeszíteni minden egyes áthúzásnál, hanem ráhagyni néhány mm-t, hogy kissé lötyögjön a gomb. A gomb és az anyag között így keletkezett kis „szárat” néhányszor áttekerjük a cérnával, mielőtt az utolsó alkalommal átszúrnánk a tűt az anyag hátoldalára, hogy ott elkössük azt. Ily módon egy erős alapot adunk a gombnak, amely jobban bírja az erős húzásokat, súrlódásokat ki-begombolás közben.

Itt egy trükk, hogy kössük el a cérnát egyszerűen és gyorsan a gombfelvarrás végén

Ha egyszer áthúztuk a tűt és a cérnát a csomózáshoz az anyag hátuljára, öltsünk bele még egyszer a tűvel az anyagba (szinte vízszintesen, lapos szögben, tehát úgy, hogy ne kerüljünk vissza az anyag színére).
Így kapunk egy hurkot, a tűt dugjuk bele a hurokba, majd még kétszer dugjuk vissza ugyanabba a hurokba a tű végét, (így a cérna gyakorlatilag rácsavarodik a tűre).
Ezután húzzuk feszesre a csomót. Ez lezárja a hurkot és egyidejűleg egy biztos csomót is köt rá. Eztán már csak egyszerűen el kell vágnunk a cérnát a csomó fölött és készen is vagyunk.

Tipp

Ha olyan ruhára varrunk gombot, amely nagy strapának van kitéve (pl. télikabát, munkaruha), használjon erősebb, vastagabb cérnát! A legjobb, amit tanácsolhatok, a gombfelvarró vagy a gomblyukvarró cérna. Ezeket a cérnákat rostokból fonják és sokszor még meg is vaxolják, hogy könnyebben átcsússzanak nehezebb, durvább szöveteken is.

Az ilyen cérna használata nagy különbséget eredményez, ha netán azt veszi észre, hogy bizonyos gombjai rendszeresen leszakadnak. Az ellentétes oldalon egy kisméretű gomb egyidejű felvarrása tovább növeli a stabilitását, nem szakad ki az anyag, ha netán valami tumultusban lesodorják a gombot.

greatestlook.com nyomán, fordította Vass Krisztina
A helyreigazításokért köszönet Koczuba Velerianak

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0