Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Mik egy poliészter ruhadarab jellemzői? Mit kell tudni az anyagról?

A ruhagyártás terén az alapanyagok köre már igen széles, a különböző anyagok kombinációi pedig szinte végtelennek tűnnek. Ezek közül kiemelkedik a poliészter anyag, amelytől sokan a mai napig idegenkednek és azonosítják a kellemetlen viseletet biztosító, műszálas ruhadarabokkal. Pedig ennél jóval több áll a háttérben és nem véletlen, hogy ma már számos sportos és elegáns viselet alapjaként is szolgál.

Mi az a poliészter anyag?

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor a poliészter kifejezés hőre lágyuló műanyagot takar, amelyet nem csak a textiliparban, de számos más téren is napi szinten használnak. Így fordulhat elő, hogy gyártanak belőle ruhákat, palackokat és lakberendezési tárgyakat egyaránt.

Az anyag története régebbre nyúlik vissza, mint gondolná; az 1900-as évek Amerikájában fejlesztette ki a DuPont vállalat. Hamar elterjedt, mivel az elektromos- és a hőszigetelő képessége is igen jó, ezen felül pedig a vegyszereknek, valamint az erősebb oldószereknek is ellenáll. Nem véletlen, hogy mára már számtalan formában megtalálható a ruhaiparban, szálas formájában a textilipar egyik kedvelt alapanyaga, így az üzletek polcain igen gyakran találkozhat vele különböző formákban.

Mik az előnyei és a hátrányai a poliészter anyagnak?

Az nem kérdés, hogy a poliészternek a rengeteg előnye mellett sokféle hátránya is van. A pozitívumok közé sorolható, hogy bár sokan a kevésbé minőségi, műszálas termekére asszociálnak a kifejezést hallva, ma már egyáltalán nem igaz, elegáns viseletek is készülnek ebből az anyagból.

Kiemelendő továbbá magas vízállósága is, ugyanis ez az anyag egyáltalán nem szívja magába a vizet. Ez előny akkor, amikor szemerkélni kezd az eső, hátrány viszont abban az esetben, ha egy ilyen ruházatban megizzadva kellemetlenül éri magát a bőrében és igen gyakran kell mosni.

A poliészter nagyon strapabíró és időtálló, ráadásul az ebből készült ruhadarabok a színüket is remekül megtartják, nem bolyhosodnak, és nem gyűrődnek. Mivel nagyon magas a kopásállóságuk is, éveken át makulátlan maradhat a gyakran viselt ruházat is, még rendszeres használat esetén sem veszítenek egykori formájukból és nem nyúlnak ki.

poliészter sportruházat
Forrás: Canva

A számtalan pozitív jellemzője mellett természetesen árnyoldalai is vannak ennek az anyagnak. Ilyen például a csekély légáteresztő képesség, ami adott esetben könnyen diszkomfortérzetet kelthet. A poliészter ruhák érzékenyen reagálnak a magasabb hőfokra, így körültekintőnek kell lenni mosás és vasalás során is. Összességében azonban a pozitívumok irányába billen a mérleg, nem beszélve arról, hogy megfelelő anyag kombinációk esetén a negatív jellemzők is tökéletesen ellensúlyozhatók.

Milyen ruhadarabokat készítenek poliészter anyagból?

Valójában nagyon sokféle, változatos fazonú ruhadarab készülhet belőle, így szinte minden típus és fazon esetében megtalálható a címkén. Amellett ugyanis, hogy a sportruházatoknál szinte minden darabban megtalálható, a fürdőruhák, fehérneműk és felsők kedvelt alapanyaga is. A mindennapok során használt ruházati elemek mellett egészségügyi kiegészítők, valamint erős és strapabíró munkaruhák is készülnek belőle – például ez a női kötény is, amely a 35% pamut, mellett 65% poliésztert is tartalmaz.

Ahogy már korábban is említettük, textiliparban gyakran keverik más anyaggal, például pamuttal vagy gyapjúval. Pontosan emiatt az elegáns ruházat világában is lehet vele találkozni. Ez az ing például 80% pamut és 20% poliészter anyagból készült, ennek köszönhetően pedig az izzadásra hajlamos urak részére kifejezetten ajánljuk.

100% poliészterből készült termékkel is lehet találkozni, ilyen például ez a nyakkendő vagy ez a különleges esküvői mellény szett is.

Mik a legfontosabb jellemzői a poliészter anyagból készített ruháknak?

A poliészterből készült ruhák kifejezetten puhák és nem kell aggódni amiatt, hogy esetleg a használat során kinyúlnak, vagy bolyhossá válik a felületük. Vannak tipikusan olyan termékek, amelyeknek jót tesz ha 100%-ban poliészterből készülnek, ám megfelelő anyaggal keverve elkerülhető a kellemetlen izzadás vagy tapadós érzés, ugyanakkor megtarthatók a szóban forgó anyag előnyei is. Ez pedig sportos, elegáns és hétköznapi szettek esetén egyaránt igaz.

Hogyan lehet mosni a poliészter anyagot?

A kérdés teljesen jogos, hiszen ahogy már korábban is említettük, egyfajta olvadós műanyagról van szó, aminek a mosása kérdéseket vethet fel, bizonyos hőfok felett károsodhat.

  • Mosás előtt lehetőség szerint minden darabot fordítson ki, így teljesen elkerülhető a szöszösödés.
  • Nem ritka, hogy a poliészterből készült ruha mosás után statikus elektromossággal töltődik fel. amelynek elkerülése érdekében ajánlott az öblítő használata.
  • A foltok eltávolítása nem okozhat gondot. Mivel ez egy szintetikus anyag, minden víz alapú foltot ki lehet mosni kézzel, hagyományos mosószer segítségével. A zsíros foltok azonban már okozhatnak kellemetlenségeket, ebben az esetben használjon marhaepe mosószappant, majd mossa ki mosógépben a címkén engedélyezett legmagasabb hőmérsékleten, megfelelő mennyiségű mosószerrel.
  • A tévhitekkel ellentétben a poliészter ruházat szárítógépben is szárítható, a „Szintetikus” szárítási program nem károsítja a szálakat. A ruházatot szárítás közben is érdemes kifordítva hagyni. Ha nem gépben szárít, akkor érdemes a ruhát vállfára helyezni és így megvárni a száradást.

Bizonytalan, hogy mit jelentenek az egyes mosási jelek? Tájékozódjon ebből a cikkből:

Útmutató a mosási jelek értelmezéséhez

Hogyan lehet vasalni a poliészter anyagot?

A legtöbb poliészter anyagot nem kell vasalni, mert nem gyűrődik. Amennyiben viszont a ruhán mosásakor vagy szárításakor gyűrődések keletkeznek, akkor klasszikus vasalóval kivasalhatja, ám mindenképpen kifordítva. Ehhez állítsa a vasaló hőmérsékletét a legalacsonyabb fokozatra, amely nem égeti meg az anyagot.

a poliésztert nem szabad vasalni
Forrás: Canva

Mikor válasszunk poliészter anyagból készített ruhát?

Valójában mindig jó választás lehet egy ilyen ruhadarab. Ha alsóneműről, fürdőruháról, nyakkendőről vagy alkalmi mellényről van szó, bátran lehet a 100%-ban poliészterből készült darabok között válogatni. Ám számos más termék is szóba jöhet akkor, ha más anyaggal van keverve. Ilyenek például a nehezen gyűrődő, kellemes viseletet biztosító öltönyök, de számos praktikus és komfortos ing, pulóver és póló is készült ilyen összetétellel. Sportruházatnál pedig szinte alap!

A fentiekből látható, hogy rengeteg előnye van a poliészter anyagnak, a szálak keverésével pedig kiküszöbölhetőek hátrányai. Vétek lenne nem kihasználni mindezek pozitívumait!

További cikkajánló a témával kapcsolatban:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0