Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Milyen az operába illő öltözet?

Az opera az egyik legelegánsabb helyszín, ahova ellátogathat. Mit illik és mit nem illik ilyen alkalmakkor viselni? Tudjon meg mindent az ide illő öltözködés illemszabályairól!

Miben más az „opera-viselet” a hétköznapi öltözködéstől?

Bár az elmúlt évtizedek hoztak változásokat a színházba járás etikettje terén, az operába történő „kiöltözés” szokása változatlan. A legtöbb nagy színház nem kimondottan követeli meg a túl formális öltözéket, sőt, egy teljesen hétköznapi, tiszta, ápolt öltözet tökéletesen elég. Az operaelőadásokon viszont mindez már kevés. Itt akár találkozhat nagyestélyivel is, gyémánt- és aranyékszerekkel, sőt, cilinderrel, csokornyakkendővel vagy akár szmokinggal is. A túl sok itt éppen, hogy tökéletes.

Régen az operába történő látogatás kimondottan társasági eseményt jelentett, ami nem az alsó osztályok általános szórakozása volt. Gondoljon csak a Magyar Állami Operaházra, ahol a világ nagy operaházaihoz hasonlóan külön páholyt tartanak fent az esetlegesen megjelenő királyi pároknak, főúri méltóságoknak. Ezek a helyiségek nem összetéveszthetőek, hiszen fényűző előterek, puha vörösbársonnyal párnázott székek és arannyal futtatott részletek jellemzik. Az operaházba járás hagyományosan egyfajta presztízst jelentett, olyannyira, hogy itt vitatták meg a politikai témákat, nem volt ritka az udvarlás és a kapcsolatépítés sem. Az opera tehát nem csupán a szórakoztatást szolgálta, hanem fontos társasági helyszínként is jelen volt.

Mi a legfontosabb jellemzője az operába illő öltözetnek?

Az operakedvelők is két táborra oszthatók: az első tábor a műértést, a zene élvezetét helyezi előtérbe, ők gyakran kevésbé feltűnő öltözékben jelennek meg, ami vonatkozik a sminkre és az ékszerekre egyaránt. A másik tábor ragaszkodik az operaházba járás hagyományaihoz, és úgy gondolják, hogy ez azon kevés események egyike, amikor az ember megadhatja a módját és hódolhat a többrétegű szoknyák, a ragyogó díszítések, legyezők és hagyományos öltözetek viselésének. Összességében elmondható, hogy az operába illő öltözék díszes, részletgazdag és roppantul elegáns.

Tehát akkor: mit illik és mit nem?

Az operaház ebből a szempontból olyan, mint egy étterem. Aki randevúra megy, családi ünnepségre, házassági évfordulót ünnepel, vagy üzleti megbeszélésen vesz részt, más és más odaillő öltözékben ülhet az asztalokhoz. Az azonban egészen biztos, hogy ápolatlan, elhordott ruhát semmi esetre sem illik felvenni az operába. Mindig frissen mosott és vasalt öltözék javasolt. Nem érdemes átesni a ló túl oldalára sem és a túlzottan csillogó ékszerekben sem szabad túlzásba vinni. Hölgyek esetén a túl mélyen dekoltált darabokat és a magasan sliccelt ruhákat inkább egy másik eseményre érdemes tartogatni.

Operába illő öltözet: tippek hölgyeknek Mit szabad és mit nem szabad viselni?

operába illő öltözet
Forrás: Canva

Akár a hagyományos, elegáns báli ruhák híve valaki, akár a visszafogottabb darabokat kedveli, még mindig nagy mozgástér marad, hiszen sok stílus, szín és fazon közül lehet választani, Épp úgy elegáns lehet egy hölgy egy sima nadrágban és blúzban, mint egy díszes csipkecsodában. Ez valóban szemlélet és értékítélet kérdése.

A ruha stílusát meghatározza a viselőjének kora is, a fiatalabbak merészebbek lehetnek, míg az idősebbek számára már illik visszafogottabb darabokat választani. A miniszoknya operába azonban egyetlen korosztály számára sem illendő! Az operaház elrendezése minden esetben szintezett, és a liftet ezekben a régi épületekben az idősek és mozgáskorlátozottak számára tartják fenn. Mivel senki sem szeretne kellemetlen helyzetbe kerülni egy lépcsőzés során, a rövidebb ruhadarabok ez alkalommal inkább tegye félre.

Az extrémen magas tűsarok és a korábban említett mélyen dekoltált ruha sem illendő. A testhezálló ruhák kifejezetten csinosak lehetnek, abban az esetben, ha azok nem engedik alatta láttatni a bőrt. Az igazán tiltólistás viselet a magasra tupírozott haj és az épített fejfedők és hajpántok, ezektől ugyanis a hátsó sorok semmit nem látnak majd, ami illetlenségnek számít.

Operába illő öltözet férfiaknak: szmoking vagy öltöny?

Az operaházban szerencsére nincsenek a férfiak számára megfogalmazott szigorú megkötések, de jó tisztában lenni az alapkövetelményekkel. Egy művészi Kovalik-rendezésre megengedett a sötét nadrág és zakó, míg a szilveszteri díszműsorra mindenki szmokingban megy. Ha Ön nem az a csokornyakkendős típus, ma már nem veti ki magából a társadalom, ha esetleg egy lezserebb vagy bohókásabb stílust képvisel, vagy ha egy fekete nadrágot egy fekete garbóval párosít. Az ing is megfelelő viselet, abban az esetben, ha az nem rövidujjú, színeiben pedig nem túl harsány és mintás. A visszafogott elegancia itt is elsődleges! 

Mitől lesz harmonikus az operába illő öltözet?

Még a legdrágább viseletet is el lehet rontani a nem hozzáillő kiegészítőkkel. Az operában viselt ruházat sikere a kiválasztott darabok harmóniáján múlik.

Bár a hétköznapokon szokás elegánsabb darabokat tornacipővel viselni, egy szép hímzett darabot egy egyszerű farmerral hordani, ez az operában nem elfogadható. Egy flitteres, csipkés estélyi ruhát nem szabad bakanccsal viselni, ami az egész öltözéket komolytalanná teszi. Egy operaházi látogatás során érdemes egyensúlyra törekedni: ha öltönyben megy, akkor ahhoz ne viseljen flanelinget! A nők esetében a melegebb ruházatnál szokott ellentmondás lenni; egy csodás csipke ruhához ne viseljen például garbót, vagy sportkabátot! Gondoskodjon az öltözékhez illő meleg ruházatról is.

Milyen cipőt válasszon az operába?

Forrás: Canva

Már volt róla szó korábban, de a cipő kérdése különösen fontos. Természetesen itt is az számít, hogy melyik stílus mellett teszi le a voksát. Egy díszes ruhához fejedelmi cipő illik, mind férfiben, mind nőiben. Általánosságban itt is el lehet mondani, hogy nem érdemes olyan cipővel kísérletezni és szenvedni, amihez nem szokott hozzá, ami töri a lábát, ami kényelmetlen, és amiben mozdulni sem lehet. A 21. század szerencsére engedékeny az öltözködési szokásait illetően, így mindennek van kényelmes verziója is., bizony, még egy magas sarkú cipőnek is! Ha Ön nem szokott hozzá a viseléséhez, ugyanannak a színnek, mintának válassza inkább a kisebb sarkú, bokát rögzítő verzióját. A férfiak pedig felvehetnek olyan fényes, fekete cipőket, amelyek nem szorítják gúzsba a lábujjaikat.

Hogyan viselkedjen az operában? Nem csak az öltözet számít!

A viselkedésünk személyiségünk tükre, éppen ezért az illemtudó magatartás elengedhetetlen. Az elegancia nem pusztán öltözködés kérdése. Az operában sokkal fontosabb, hogy az előadás élvezetét hanggal és fénnyel ne zavarja meg senki! A mobiltelefonját mindenképpen kapcsolja ki, hogy egy hívás se zavarja meg az élményt.  Semmiképpen se egyen a nézőtéren, ne telefonozzon, számítógépezzen, tabletezzen és kerülje a hangoskodást. Mindezek nem csupán az előadás alatt, hanem a szünetben történő várakozásra is igazak. Ha valaki elindul az operába, el kell fogadnia, hogy az operaház bizonyos viselkedési normákat megkíván, ezzel védve a művészeit, műélvezőit és a sokszáz éves berendezését. Ezt tiszteletben tartani az egyik legelegánsabb dolog az öltözéken felül!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0