0 Termék
Oldal kiválasztása

Öltönyök meghökkentő árakkal...

A színházi öltözet 10 aranyszabálya

Mi az igényes színházi viselet? Hol az arany középút nagyapáink frakkja és farmer-ing kombó között? Cikkünkből kiderül!

A megfelelő színházi öltözet kiválasztásának alapszabályai

Az alapszabály, ha egy úriember színházba látogat, akkor tekintsen az alkalomra úgy, mint egy ünnepre, és adjon magára! Manapság nagyon szomorú folyamatok figyelhetőek meg, egyre igénytelenebb és harsányabb viseleteket fedezhetünk fel a nézőtéren, és az van kisebbségben, aki kiöltözik.

Itt az ideje, hogy ebből a kisebbségből többséget varázsoljunk a nézőtérre! Az elegáns viselet nem hivalkodás, ha a darabokat körültekintően válogatja meg az ember. A kifogástalan összképhez természetesen a viselkedés írott és íratlan szabályainak betartása is szükségeltetik. A minőségi darabok összeválogatásának során az biztos, hogy az ördög a részletekben rejlik, mindenképpen elengedhetetlen azonban, hogy a viselet egyszerre legyen kényelmes és elegáns, és hogy a kiegészítőket akként válogassa össze, hogy azok se feszélyezzék – hiszen azért megy színházba, hogy maradéktalanul élvezhesse a darabot. Íme, néhány tipp Önnek, ha tökéletes színházi öltözetre vágyik.

Melyek a színházi öltözet alapdarabjai?

A szmoking egy jó alapdarab, bár inkább az elegánsabb előadásokra, operára balettre ajánljuk. Ettől még nem kevésbé fontos: egy ilyen viselet hasznos, ha minden igényes, színházba járó úriember szekrényében ott lapul.

De természetesen nem kell minden egyes előadásra szmokingot viselni: a legtöbb esetben tökéletesen elegáns, és az eseménynek is megfelel egy minta nélküli sötét öltöny fehér inggel és a hozzáillő, elegáns cipővel.

Milyen ruhadarabok viselését kell kerülni a színházban?

Sokat változott a színházi szokás- és viselkedéskultúra, de nem ódivatúság, hanem igényesség kérdése, hogy mennyire öltözünk ki a színházba. Napjainkban egyre elterjedtebb rossz szokás, hogy hétköznapi ruhában jelennek meg a férfiak a színházban. Legyen igényes, adjon az eseményre, tisztelje meg a társulatot azzal, hogy nem kap magára egy fekete farmert, fehér pólóval és sportzakóval. Ezt sokan elfogadhatónak tartják, de valójában nem sokkal elegánsabb, mint egy kopott kék farmer és egy szuperhős mintás póló. Még akkor sem, ha a póló igényes, galléros-gombos darab.

Milyen színeket lehet, és milyeneket nem lehet viselni a színházban?

Színek terén egyértelmű, hogy a jó választás a sötét viselet, ezt nehéz megkerülni. Semmi esetre se viseljen túl élénk színeket, mintás darabokat, vagy világos árnyalatokat, ha színházba látogat. A rikító narancs öltöny ugyanúgy nem illik oda, mint a halványzöld. Téves gondolat, hogy a szokatlan színek és párosítások egyediséget, egyéniséget, díjazható bátorságot fejeznek ki! Jelen esetben, ha mindenáron szeretné egyedivé tenni megjelenését, akkor a nyakkendővel tegye ezt meg, vagy valami különleges kiegészítővel. Egy, a mellényzsebben viselt zsebóra igényes óralánccal például egyszerre figyelemfelkeltő, stílusos, és visszanyúl a klasszikusokhoz. Ne pompázzon pávakakas módjára színes ruhákban: az egyetlen világos darab, ami alap és kötelező, az a fehér ing, minden más legyen sötét!

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

Hogyan kell gombolni a zakókat a színházi etikett szerint?

Ezen a téren nincs jelentős különbség a „színházi“ és az „általános“ gombolási szabályok között:

  • 2 gombos zakó esetén a felső gombot gombolja be, az alsó maradjon nyitva
  • 3 gombos zakó esetén az alsó mindig nyitva, a középső begombolva, a legfelső gomb esetén ez opcionális.
  • 4 gombos zakónál az alsó mindig nyitva, az utolsó előtti gomb begombolva, a felső kettő opcionális.

Természetesen ezekre akkor kell odafigyelnie, ha feláll – amíg ülve élvezi a darabot, az összes gombot ki kell gombolni. Mind a 3, mind a 4 gombos zakókra igaz, hogy ha az alsó és a felső gomb is nyitva van, azzal kihangsúlyozhatja a felsőtest férfias V-alakját.

Hogyan válassza ki a megfelelő inget?

Fontos, hogy az ing finom anyagból készüljön. Ruházzon be egy igényes darabra, legjobb, ha alapanyag selyem, színe mindenképpen a fehér egy árnyalata legyen. Lehet tört vagy elefántcsont fehér is, ha Önnek ezek az árnyalatok megfelelnek, de semmi esetre se válasszon sötét öltönyéhez színes inget.

Kell-e mellényt is viselni az öltönyhöz?

A mellény viselete nem kötelező, de igazán elegáns kiegészítő. Ha szereti, bátran tegye ruhatára alapdarabjává! Ez esetben fontos, hogy egysoros mellényt bármikor, kétsoros mellényt azonban csak háromrészes öltöny részeként viselhet. Az egysoros mellénynél mindig kigombolva illik hagyni az alsó gombot, míg a kétsoros mellény esetében az összes gombot be kell gombolni!

10 tipp azínházi öltözethez

Milyen cipőben illik színházba menni?

Nem kell feltétlenül lakkcipőt húznia, de a cipő sötét legyen és elegáns! Számos olyan bőrcipőt találhat, amelyek egyszerre kényelmesek és stílusosak. Itt is aranyszabály a színválasztás: a sötét öltönyhöz most kizárólag sötét színű cipőt illik viselni!

Kötelező darab-e a nyakkendő a színházban?

A színházban nem kötelező nyakkendőt viselni. Ha Ön számára ez a kiegészítő kényelmetlen és a háta közepére sem kívánja, úgy hagyja el nyugodtan! Anélkül is lehet kifogástalan a megjelenése, nem kell kényelmetlenül éreznie magát. Ha azonban mellette voksol, akkor ne feledkezzen meg arról, hogy sötét darabot válasszon ebből is. Ha kedveli ezt a ruhadarabot úgy tegye egyedivé! Van egy remek tippünk önnek, hogy dobhatja fel a nyakkendőjét – nézze csak meg a következő bekezdést.

10 tipp színházi öltözékhez

Milyen kiegészítőket illik viselni, ha színházba megy?

Igazán elegáns megoldás egy nyakkendőtű, amit nem szabad összetévesztenie a nyakkendőcsipesszel! A csipesz ma már nem divatos, míg a nyakkendőtű örök darab. Itt azonban fontos dilemma merül fel: feláldozza-e a nyakkendőtű kedvéért egy szép selyemnyakkendő épségét? Hiszen ebben az esetben az anyagot át kell szúrnia.

A másik fontos kiegészítő a díszzsebkendő, amelyből a legelegánsabb, ha mattezüst, vagy királykék darabot választ. Ezek egyike sem túl világos, érdemben ütnek el a fekete öltönytől, a maguk elegáns módján.

Végül de nem utolsósorban az ékszerek: egy ízléses nyaklánc elegáns óra vagy egy szép pecsétgyűrű igazán feldobja az öltözetét. Ezeket a darabokat lehet egyedi stílus jegyekként viseletéhez hozzáilleszteni, de mindig törekedjen arra, hogy soha ne vigye a kiegészítők számát túlzásba.

Ha bizonytalan abban, hogy mit viseljen a színházba, Operába vagy más előadásra (különösen, ha ez egyben egy fontos randevú is), jöjjön el a MrSale üzletébe. A stílustanácsadás teljesen ingyenes szolgáltatásunk, mindössze annyit kérünk Öntől, hogy foglaljon időpontot előre, ide kattintva.

Ha kíváncsi melyek a legjobb színházi előadások, amiket érdemes megnézni olvassa el következő cikkünket:

Gyakran Ismételt Kérdések

Mik a színházi öltözet alapdarabjai?

Egy szmoking a hozzá illő sötét, elegáns cipővel vagy egy sötét öltöny fehér inggel. Fontos, hogy az anyagot, a méretet és a színeket körültekintően válassza ki.

Milyen ruhák viselését kell kerülni a színházi etikett szerint?

Ha színházba látogat, akkor ne viseljen farmerból készült darabokat, és mellőzze a póló-sportzakó kombinációt is. Színek tekintetében mellőzön minden rikító dolgot, egyedül az ing lehet fehér!

Lehet-e kiegészítőket is viselni a színházi öltözet részeként?

Lehet, de nem kötelező. Hordjon órát, óraláncot a mellényen, nyakkendőt nyakkendőtűvel, esetleg egy szép díszzsebkendőt.

Ezek is érdekelhetik még…