Az óra viselés szabályai férfiaknak 10 pontban

Az igazi férfi tud elegánsan öltözködni. Az igazi férfi tudja, hogyan viselje az óráját. De Ön tudja, mik az óra viselés szabályai? Most eláruljuk!

Az óra viselés legfontosabb alapszabálya avagy melyik kézen illik viselni?

A régi illemszabályok úgy diktálják, hogy az órát minden esetben a gyengébbik kar csuklóján kell hordani. Vagyis, ha valaki jobbkezes, akkor neki a bal csuklóján, aki balkezes, annak pedig a jobb csuklóján. Az órakészítők többsége a bal csuklóra tervezi az órákat, hiszen az emberiség nagy része jobbkezes. Természetesen a balkezesek nincsenek teljesen kizárva, ritkábban bár, de lehet kapni jobb csuklóra készített órákat is.

A régi illemszabály napjainkban már kezd elavulni: több brit férfimagazin is azt javasolja, hogy mindenki nyugodtan hordja az óráját azon a csuklóján, amelyik számára a szimpatikus. Vagyis ne féljen azon a kezén hordani az óráját, amelyiken csak jobban esik – minél kényelmesebben érzi magát, annál magabiztosabb lesz, és annál elegánsabb benyomást fog kelteni.

Az óra viselés szabályai férfiaknak 10 pontban 2

Pontosan hol van egy óra helye a csuklón?

Az óra elhelyezkedésével kapcsolatban nem lehet sok ördöngösséget mondani, ám néhány dologra nem árt, ha odafigyel.

  • Mikor a karjai az oldala mellett vannak leeresztve, a ruhaujja szinte teljesen el kell, hogy takarja a karóráját
  • Mikor behajlítva tartja a karját, akkor viszont az órának ki kell látszania az ing vagy zakó ujja alól
  • Legfontosabb: SOHA ne viselje az óráját az inge fölött!
  • Az óra számlapjának a csukló külső csontja mellett kell elhelyezkednie

Hogyan tudja elérni, hogy az órája ebbe a tökéletes pozícióba kerüljön? Egészen egyszerűen csak jól be kell állítania a szíját, hogy ne legyen se túl szoros, se túl laza, és olyan inget válasszon hozzá, aminek az ujja megfelelő hosszúságú a karhoz. Vagyis a lényeg, hogy ne csúszkáljon folyton fel alá, és mikor felemeli a kezét, akkor rögtön lássa rajta az időt.

Az óra viselés szabályai férfiaknak 10 pontban3

Milyen szíja legyen az órának? Az esztétikán kívül miért fontos ez?

Óraszíjakból számtalan fajta létezik, van elegánsabb, sportosabb és hétköznapibb is. Amit fontos kiemelni, hogy órát az ember nem cserél minden héten, ez egy hosszabb távú beruházás. A jó hír az, hogy a szíjának váltogatásával változatossá lehet tenni a karórát is. Már a nagynevű óragyártók is kezdik felvenni azt a szokást, hogy egy órafejhez több szíjat adnak. De természetesen nem mindegy, melyik fajta szíjat melyik órához használja. Íme, néhány példa az óraszíjakra:

  • Klasszikus bőr: az egyszerű, ám nagyszerű bőr óraszíj kiváló viselet akár az irodába, akár egy elegánsabb alkalomra, például esküvőre
  • Kontraszt-varrásos: ezen az óraszíjon egy elegáns, ám mégis szembetűnő varrás fut végig a szélein. A kontrasztosság a varrás és a szíj színében található. Ezt a fajtát olyan öltözettel érdemes viselni, amin szintén találhatóak kontrasztos színek
  • Rally: ez is többnyire bőrből készült, ám a belefúrt lyukak megkülönböztetik az egyszerű bőrtől. Ezt a típust hétköznapibb viselethez ajánlott felvenni.
  • NATO: ezt a speciális nejlonból készült óraszíjat eredetileg a hadsereg használta vízállósága és ellenállóképessége miatt. Szintén hétköznapibb, lazább viselethez ajánlott.
  • Link: ez az óraszíj az elegánsabb típusba tartozik. Több fajtája lehet: rozsdamentes acél, arany, titán, vagy akár fa is. Jellegzetessége, hogy sok pici szemből áll össze.
Az óra viselés szabályai férfiaknak 10 pontban 1

Mekkora az ideális óraméret?

Az óra méretével kapcsolatban egy általános szabályt jó, ha követ az ember: kisebb csuklóhoz kisebb óra, nagyobb csuklóhoz nagyobb óra illik. Ilyen egyszerű.

Az óra számlapjának átmérője többnyire 38 és 45 milliméter között váltakozik. Amennyiben a csuklója körmérete 15 és 17 centiméter közé esik, érdemes a kisebb, 38-40 mm átmérőjű órát választania. Amennyiben viszont csuklója körmérete eléri a 20 cm-t, javasolt a szélesebb, akár 46 mm átmérőjű óra beszerzése.

Ugyan ez a szabály érvényes az óraszíj szélességére is: kisebb csuklómérethez javasolt a keskenyebb szíj. Általában az órák szíja a számlap átmérőjének a fele szokott lenni, vagyis egy 40mm átmérőjű számlaphoz egy 20mm széles szíj dukál.

Az óra viselés szabályai férfiaknak 10 pontban 5

Milyen alkalomra milyen óra illik?

Ahogy korábban írtuk, több stílusú óra létezik. Olyat ajánlott viselni, ami illik az öltözékhez és az alkalomhoz. Így egy hétköznapi eseményre vegyen fel nyugodtan sportosabb típusú órát, míg egy elegáns étterembe vagy színházba az elegánsabbat válasszon. Szintén fontos, hogy világosabb óraszíjat inkább csak nappal viseljen – az esti programokhoz a sötétebb szín az ajánlott.

Lehet-e az óra mellett kiegészítőket is viselni? Mire kell figyelni?

Ez egy igen megosztó kérdés. A válasz, hogy lehet, ám a kiegészítőnek (például karkötő) nem szabad elvonnia a figyelmet az óráról, hanem annak egy kellemes párja kell, hogy legyen. A legfontosabb tényezők az óra fajtája, színe illetve a szíj típusa, ezekhez kell passzintani a karkötőt is. Így például egy acélszíjas órához ajánlott olyan karkötő, ami vagy szintén acélos anyagú, vagy olyan szín található meg benne.

Milyen órákat lehet hordani öltönyhöz?

Öltönyök esetében is az előbb felsorolt szempontok a lényegesek: az óra típusa, a szíj színe és fajtája. Egy fekete öltönyhöz általában fekete bőr övet és cipőt visel az ember, vagyis ehhez passzoló fekete bőrszíjas órát érdemes választani. Barna öv és cipő esetén az óra is legyen barna.

Hagyományosan a legelegánsabbnak az arany számlapos, bőrszíjas órákat tartják, ám mostanában bekerült ebbe a körbe az acélszíjas luxusóra is.

Az óra viselés szabályai férfiaknak 10 pontban 4

Milyen szempontokat kell figyelembe venni óravásárláskor?

A legfontosabb tudni, milyen célra szeretné használni az órát. Ez után jön természetesen a saját stílusának figyelembe vétele, illetve a csuklója méretének szem előtt tartása. Egy elegáns és stílusos férfi órája nem feltűnő, ám mégis kitűnik.

Ha több órája is van, akkor természetesen megteheti, hogy egy bizonyos stílust részesít előnyben, és mindig az alkalomhoz illőt választja. Viszont ha csak egy órát akar viselni minden alkalomra, akkor letisztult, univerzális darabot válasszon, ami minden öltözethez egyaránt illik.

Az óra viselés férfiaknak 10 pontban 6

Hogyan kell tisztítani és karbantartani egy órát?

A mindennapos használat után ajánlott este egy nedves kendővel áttörölni a szíj belsejét és a számlap hátoldalát, ezzel eltávolítva az izzadtságot és az esetleges szennyeződéseket. Az órák többségénél működik a szappanos vizes tisztogatás (természetesen vigyázva, hogy az óra számlapjába ne kerüljön víz), viszont a bőrszíjak különleges bánásmódot igényelnek, ehhez lehet speciális bőrápoló folyadékot vásárolni. Ha egy drágább darabról van szó, vagy kétségei vannak, jobb, ha a profikra bízza az óra megtisztítását.

És végül egy kis etikett. Milyen gyakran illik az órára pillantani? Milyen esetekben nem illik egyáltalán?

Nincs konkrét szabály arra vonatkozóan, milyen gyakran illik rápillantani az órára. Annyi bizonyos, hogy randevú, megbeszélés vagy társas összejövetel alkalmával illetlenség látványosan az órára nézni, mert azt jelzi, hogy más jár az ember fejében, és alig várja, hogy véget érjen a beszélgetés. Amennyiben tényleg szükséges ránéznie az órára, tegye azt diszkréten, hogy ne sértse meg a másikat.

Gyakran ismételt kérdések

Mik az óraviselés alapvető szabályai?

Figyeljen oda rá, hogy az óra ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, se túl szoros, se túl laza. A színkombináció és a stílus kiválasztásánál vegye figyelembe ruhatárát, és azt, hogy milyen eseményen szeretné viselni.

Milyen órát lehet öltönyhöz viselni?

Az arany számlapos bőrszíjas óra, valamint a rozsdamentes acél órák a legmegfelelőbbek öltönyökhöz. Fekete övhöz és fekete cipőhöz fekete szíjas, barna öv és barna cipőhöz barna szíjas óra ajánlott.

Lehet-e kiegészítőt viselni óra egy óra mellett?

Amennyiben nem nyomja el az órát, színben és stílusban pedig passzol hozzá, úgy megengedett az óra mellett a karkötő viselése is.

Ezek is érdekelhetik még…

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár Tétel törölve. Vissza
  • A kosár üres.