Gombolás

Hány gombot kell begombolni?

„A tökéletes nem lehet cél, 
csupán kiindulópont 
a következő lépéshez”
Zino Davidoff

Az öltöny viseléshez több szabály is tartozik. Ezek a szabályok olyanok, melyeket nem árt ismerni, ahhoz hogy magabiztosabban viselje az öltönyt. Ha az öltözetével kapcsolatban magabiztosnak érzi magát, akkor az kisugárzik a külvilág felé is!

Az egyik ilyen szabály a zakó és a mellény gombolása.

Kezdjük egy kis történelemmel, pontosabban legendával, ami segít megérteni, hogy honnan indult ez a hagyomány, amit már sokan „szabálynak” tekintenek.

VII. Edvárd király (1841. november 9. – London 1910. május 6.) hívei körében nagyon elismert volt az öltözködés terén is. Mindig tudta, mit mivel és hogyan kell viselni, éppen ezért amennyire tudták, sokan követték a stílusát. Akkoriban a zakókat és a mellényeket teljesen begombolták, elsőtől az utolsó gombig. VII. Edvárd király a divaton kívül nagyon szerette a jó ételeket is. A finom ételek miatt a ruhái egyre szűkebbek lettek, amíg nem kellett új öltönyt csináltatnia, addig úgy használta a zakóit, hogy az alsó gombot mindig kigombolta. Valljuk be, hogy ez így valóban kényelmesebb 🙂 Alattvalói ezt a hagyományt is követték, idővel ez a viselet vált általánossá.

Rövid legenda után nézzük a „szabályokat”!

Zakó gombolása

2 gombos zakónak az alsó gombját mindig tartsa nyitva, a felsőt pedig zárva!

Teljesen kigombolni egy zakót akkor kell, mielőtt leül, felálláskor az etikett szerint újra be kell gombolni a zakót.

3 gombos zakó esetén az alsó gombnak szintén mindig nyitva kell lennie. Ennél a változatnál már lehet variálni a felső gombot. 

Tipp! Minden férfi csinosabb, ha csak a középső gombot gombolja be, mert ilyenkor a férfias felsőtest V-alakja a deréknál nagyobb hangsúlyt kap.

4 gombos zakónál ugyanez a helyzet. Többféleképpen gombolhatjuk. A lényeg itt is az, hogy az alsó gomb mindig legyen nyitva.

Mellény gombolása

Az alsó gombnak a mellény esetében is mindig nyitva kell lennie. Alaphelyzetben, amikor a mellényhez nyakkendő is párosul, az alsó gombon kívül mindent be kell gombolni.

Viszont abban az esetben, ha nincs az öltözethez nyakkendő, akkor a felső gombnak is nyitva kell lennie.

Ing gombolása

Az inget természetesen végig be kell gombolni, de csak abban az esetben, ha van hozzá nyakkendő is. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert sokan nem gombolják be a legfelső gombot a nyakkendő alatt. Azt gondolják, hogy ez nem látszik… Elárulom, mindenki látja! Ez a látvány pedig a szemlélőnek azt a látszatot kelti, hogy az ing nem a viselőjének mérete, pontosabban kicsi.
Ha ez az ok, akkor egy számmal nagyobb inget kell venni, az biztos kényelmesebb lesz 🙂

Amennyiben az inghez nem kötnek nyakkendőt, akkor a felső gombot mindig nyitva kell tartani. Felhívom a figyelmet, hogy szigorúan csak a felsőt!

Ezek is érdekelhetik még…

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kosár Tétel törölve. Vissza
  • A kosár üres.