Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Hogyan kell gombolni egy öltönyt? Öltöny gombolás kisokos kezdőknek és haladóknak

Tudta, hogy az öltöny milyensége mellett az öltöny gombolásnak is komoly etikettje van? Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik gombokat kell szabadon hagyni, és hol kell mindenféleképpen begombolkozni. Hogy mindez még bonyolultabb legyen, az öltöny gombolás eltérhet az öltöny típusától és a kiegészítőktől függően. Megmutatjuk, mire kell odafigyelni!

Az öltönyviselés etikettje bizony komoly és összetett dolog; a kiválasztáskor oda kell figyelni a minőségére, a fazonra, a méretre és az öszeállításra is, de ez még csak a kezdet. Ha már megvan a tökéletes darab, a hozzáillő inggel, övvel, nyakkendővel és egyéb kiegészítőkkel, akkor még az öltöny gombolásra is oda kell figyelnie. Mutatjuk, hogy mik a kritériumok!

Hogyan alakult az öltöny gombolása a történelem során?

Kezdjük egy kis történelemmel, pontosabban legendával, ami segít megérteni, hogy honnan indultak azok a hagyományok, melyeket ma már íratlan szabálynak tekintünk az öltönyviselés során.

A 19. században VII. Edward király (1841. november 9. 1910. május 6.) igazi stílusos uralkodó hírében állt. Mindig tudta, mit mivel és hogyan kell viselni, mi áll jól neki, kifogástalan volt a megjelenése, ezért természetesen sok férfiú követte, mint egykori „influenszert”. Akkoriban az volt a szokás, hogy a zakókat és a mellényeket teljesen begombolták, elsőtől az utolsó gombig. VII. Edward király azonban a divaton kívül nagyon szerette a jó ételeket is, melyek hatására (nem túl meglepő módon) öltönyei előbb-utóbb szűkké váltak számára. Ám az uralkodó nem varratott mindig új darabot, hamar rájött, hogy az alsó gombot kigombolva még egy jó ideig viselheti a meglévő öltönyeit.

Lelkes rajongói pedig híven követték a királyt, vagy azért, mert ez tűnt stílusosnak, anélkül, hogy ismerték volna az okát, vagy azért, mert maguk is hasonló gondokkal küzdöttek. Hiszen ha őszinték vagyunk, el kell ismernünk, hogy valóban kényelmesebb ez a megoldás, különösen, ha az embernek már van egy kis pocakja.

Egy másik elmélet szerint azonban nem csupán a hízás miatt maradt elhanyagolt az alsó gomb; akkoriban jöttek divatba a háromgombos zakók, melyek a lovaskabátokat helyettesítették. Ha ezeket végig begombolták, akkor lovaglás közben furcsa ráncot vetett az anyag, ráadásul kényelmetlen is volt. Egyszerűbb volt tehát az alsó gombot szabadon hagyni.

Ahogy az a legendáknál lenni szokott, alighanem mindkét verzióban van igazság, és talán soha nem fogjuk megtudni, melyik áll közelebb a valósághoz. Az azonban biztos, hogy ez a szokás – és még sok más, az öltöny gombolásával kapcsolatos szabály – a mai napig megmaradt a férfi divatban.

Nézzük, mit kell tudni ezekről!

Milyen szabályai vannak az öltöny gombolásának?

Egy klasszikus öltöny két- vagy három részből áll: a nadrágból, a zakóból és esetleg a mellényből. Ezen kívül természetesen viselünk hozzáillő cipőt, zoknit, övet, nyakkendőt és inget, mely alá lehet pólót vagy atlétát venni.

Az öltöny, pontosabban a zakó és a mellény gombolását az határozza meg, hogy két- vagy háromrészes szettről beszélünk, egy- vagy kétsoros, egy-, két- vagy háromgombos a felső viselet, és nyakkendővel vagy anélkül vesszük fel.

1. A zakó gombolása

Ha egyszerre sok az információ, akkor annyit érdemes megjegyezni, hogy a zakó középső gombjait mindig be kell, az alsót mindig szabadon kell hagyni, a felső opcionális. Ezeknek a betartásával biztosan nem fog mellélőni.

És most nézzük az árnyaltabb képet!

  • 2 gombos zakó esetében a felsőt kell begombolni, az alsót kigombolva hagyni – itt nem nagyon vannak más variációk.
  • 3 gombos zakónál a legalsó szintén szabadon marad, a középsőt pedig be kell gombolni. A legfelső gomb esetében az Ön ízlésén múlik, hogy be- vagy kigombolva szeretné viselni, utóbbi esetben jobban érvényesül a felsőtest férfias V-vonala.
  • a 4 gombos zakó esetén is szabadon marad az alsó, begombolva marad a következő kettő, a felsőnél pedig választhat, hogyan kényelmesebb.

Ha leül, akkor a zakót teljesen ki kell gombolni, különben feszengeni fog benne, felálláskor pedig vissza kell gombolni.

A zakó gombjai a méret és a fazon kiválasztásában is jelentős szerepet kapnak: kétgombos öltöny esetén a felső gomb, háromgombos zakó esetén a középső gomb a köldök felett kell, hogy legyen.

2. A mellény gombolása

A zakóhoz hasonlóan a mellénynél is szabadon marad az alsó gomb, ez lazább megjelenést kölcsönöz. A mellényt leüléskor illetve felálláskor nem kell variálni, csak arra kell odafigyelnie, hogy ha nyakkendőt visel, akkor az alsó gomb kivételével mindent be kell gombolni, ha viszont nem vesz nyakkendőt, akkor a felső gombot is szabadon kell hagyni.

Ha mellényt és zakót is felvesz, akkor azt is megteheti, hogy a zakót teljesen kigombolatlanul hagyja. Természetesen felvehet mellényt zakó nélkül is, itt elegáns mellény esetében a gombolására a fenti szabályok érvényesek, de ha lezserebb darabot választ (és informális eseményre veszi fel), akkor akár a gombolatlan, egysoros mellény is lehet stílusos.

3. Az ing gombolás szabályai

Az ing is hasonló a mellényhez: ha nem vesz hozzá nyakkendőt, akkor a felső gombot szabadon illik hagyni, nyakkendővel együtt viszont minden gombot végig kell gombolni. Ha nem így tesz – gondolván, hogy a nyakkendő úgyis eltakarja a lazán hagyott felső gombot – akkor úgy fog állni Önön az ing, mintha egy számmal kisebb lenne a szükségesnél, és igénytelen megjelenést kölcsönöz.

Ing esetében csak a felső gombbal tudunk játszani, az alsót természetesen mindig be kell gombolni.

Ezek tehát az öltönyviselés alapszabályai, de természetesen számtalan apró szokás, hagyomány van, amit a kiválasztásnál, a kiegészítők kiválasztásánál vagy a viselésnél figyelembe kell venni. Ezekről bővebben írtunk már „Tippek, trükkök öltönyviseléshez” című cikkünkben, illetve ha eljön hozzánk egy ingyenes stílustanácsadásra, akkor a kiválasztás mellett az etikettben is szívesen segítünk.

„A tökéletes nem lehet cél, 
csupán kiindulópont 
a következő lépéshez”

Zino Davidoff

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen részei vannak egy öltönynek?

A kétrészes öltöny nadrágból és zakóból áll, a háromrészes öltöny esetén ez mellénnyel egészül ki. Bár nem az öltöny részei, de természetesen hozzá tartozik a nadrág és az ing is, valamint a kiegészítők, mint például a cipő, nyakkendő vagy díszzsebkendő.

Miért fontos, hogy helyesen gombolja öltönyét?

Az öltöny gombolás etikettje ugyanúgy része az öltönyviselési hagyományoknak, mint a megfelelő szín, fazon kiválasztása, vagy éppen annak ismerete, hogy milyen alkalomra milyen öltönyt illik felvenni. Ha ezzel nincs tisztában, az igénytelenségre utal.

Honnan erednek az öltöny gombolás szabályai?

Az öltöny gombolás szabályai a legenda szerint VII. Eduárd királytól erednek, a 19-20. század fordulójáról. Ő volt az, aki rendszerint nem gombolta be zakójának alsó gombját, követői pedig átvették ezt a szokást, mely mára az öltöny gombolás egyik legfontosabb szabályává vált.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0