Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Útmutató öltönyzokni választásához

Mindig a részletekben rejlik az esszencia. A zokni nem tűnik kiemelkedően fontosnak, de az egész öltözetet tönkretehet egy rosszul megválasztott pár. Az öltönyök esetében ez pedig kifejezetten igaz.

Ahhoz, hogy megérthesse mi tesz egy zoknit megfelelő öltönyzoknivá, előbb érdemes végigvenni milyen zoknik léteznek egyáltalán. Létezik titokzokni, bokazokni, atlétazokni, a vádli közepéig érő zokni, illetve vádlin túlnyúló zokni. Minden zokninak megvan a maga funkciója, de az öltönyzoknik esetében csak az utóbbi kettőre fókuszálunk. Érdemes megjegyezni, hogy az első hármat öltönnyel nem szabad felvenni!

Hogyan válasszon zoknit az öltönyhöz?

A legfontosabb tudnivaló, hogy öltönyzokni csakis kizárólag hosszú lehet, és nem csak a hossz, de a kinézet is rengeteget számít. A zoknik esetében beszélhetünk formalitásról és trendiségről.

  • A formalitás mértékét elsősorban a zokni hossza határozza meg. Minél hosszabb egy zokni, annál formálisabb tud lenni. Igen ám, de ennyire nem egyszerű a dolog. A két tengelyt érdemes grafikusan elképzelni, hiszen egy hosszú zokni banános mintával, semmilyen körülmények között nem lesz hivatalos viselet.
  • Ezzel szemben a trendiség inkább a zokni mintájától fog függeni, nem pedig a hosszától. Azonban egy titokzokni lehet akármennyire trendi, tekintve, hogy nem látszik, így sok értelme nem lenne trendiségről beszélni. Manapság sokszor találkozhatunk igazán hosszú, azonban igen eklektikus mintákkal ellátott zoknikat. Na ezek azok, amelyeket egy öltöny esetében szinte mindig el kell kerülni!
öltönyzokni színe
Forrás: Canva

Mire kell figyelni az öltöny és a zokni párosításnál?

Az öltönyhöz egyszerűnek tűnhet a zokni kiválasztása, de a korlátolt lehetőségek ellenére nem egyszerű a döntés. Az öltönyhöz megfelelő hosszúságú zoknira lesz szüksége, valamint olyanra, amely tradicionális színekben tündököl, vagyis nem trendi, de annál inkább hivatalos.

A zokni és az öltöny párosításánál két dolog lesz meghatározó: az öltöny színe, illetve a cipő árnyalata. A hosszúságot egyértelmű az előbbiek határozzák meg. Öltönyhöz többféle cipő is párosulhat attól függően, hogy milyen környezetben van. Az öltönyökhöz általánosságban Chelsea-csizma, dresszcsizma, Derby, Oxford cipők, esetleg pántos dresszcipők is fellelhetők. Igazán hivatalos közegben zártfűzésű cipő, nagy valószínűséggel Oxford lesz a jellemző. Ezzel szemben más cipők ugyan elegánsak, de nem feltétlenül hivatalosak.

Természetesen fontos kérdés a szín is. Az Oxford cipők, tehát a legelegánsabb, leghivatalosabb cipők általában fekete, illetve barna színben jelennek meg. Ettől eltérő színben elenyésző esetben találkozhat ilyen cipőkkel, néha talán a fehér változat még fellelhető. Vagyis a zoknik nagy részét érdemes úgy válogatni, hogy ehhez a két színhez passzoljon.

Öltönyzokni: csak hagyományos színekben gondolkozhatunk?

Az öltözködés egyik alapszabálya a színek harmóniája. Tekintve, hogy a zokni alapvetően inkább funkcionális szerepet tölt be, így jobb, ha nem kap túl nagy hangsúlyt az öltözet egészében. Ha túlságosan elütő színű zoknit választ, akkor az vonzani fogja a figyelmet, és a zoknik esetében, főleg öltönyzokniknál ez nem túl jó. Míg egyéb testrészeken előnyös lehet, ha valami rikító szín vonzza mások tekintetét, addig a boka környéke nem éppen a legkedvezőbb fókuszpont.

Ugyanakkor egyre elterjedtebb, hogy nem hivatalos közegben divatosak a színesebb, akár bolondosabb zoknik is. Fontos azonban kiemelni, hogy hivatalos eseményeken, tárgyaláson az öltözéke inkább sugározzon komolyságot, mintsem bohémságot!

Előnyösebb, ha a szemeket inkább más fontosabb testrészekre irányítja. A férfi stílus egyik alapszabálya, hogy a kevesebb több. A férfi ruházat a legtöbb esetben eléggé egységes. Néhány extrém esettől eltekintve a férfi stílus mindig a konzervatívabb színekre fog építeni, főleg az olyan hagyományos öltözékeknél, mint az öltöny.

Öltöny zokni: milyen színeket lehet választani?

Hivatalos eseményekre alkalmas, komoly öltönyökkel általában három színben találkozhat: fekete, szürke, illetve tengerészkék. A legegyszerűbb, ha szürke zoknit választ. A szürkével egyszerűen nem lehet melléfogni, hiszen mindenhez passzol, tökéletesen betölti a háttérelem szerepet.

A fekete megint csak logikus választásnak tűnhet, azonban a szürkével ellentétben a feketének rendkívül nagy a kontrasztja. Éppen ezért fekete zoknit csakis fekete öltönnyel tanácsos viselni, hogy ne üssön el az öltönytől a zokni.

fekete öltönyzokni
Forrás: Canva

Amennyiben tengerészkék vagy szürke öltönnyel rendelkezik, akkor a szürke mellett remek választás lehet még a tengerészkék szín is. Itt mindenféleképpen ellenőrizze az árnyalatot: sokszor keverik a tengerészkéket sötétszürkével vagy világosabb feketével, de a tengerészkék egy jellegzetes, ámbár csak finoman elkülönülő szín. Jó párosításban egészen kifinomult megjelenést tud biztosítani. Érdekes választás lehet a barna vagy inkább a vörös zokni is. Ezek bizonyos mértékben kontrasztot tudnak kelteni, ugyanakkor azon ritka esetek közé tartoznak, ahol az idő már letesztelte a kombinációt, és működik is.

Szürke öltönyöknél, mint már mondtuk fennáll az unalmasság veszélye. Itt meg lehet törni a monotonitást egy kis változatossággal. Szürke zokni helyett érdemes lehet inkább türkizben gondolkodni, ez pont annyi változatosságot hoz az öltözékbe, hogy megtöri a monotonitást, de nem túl figyelemfelkeltő.

Mitől függ, hogy milyen hosszú legyen az öltönyzokni?

Az öltönyzokni hosszát leginkább az határozza meg, hogy milyen környezetben tartózkodik. Ha éppen melegebb az idő, akkor a rövidebb változat is elfogadható, míg hidegben a hosszabb változat kifejezetten hasznos. Tekintve, hogy a zoknik vége nagy valószínűséggel úgysem fog kilátszani, így valójában mindegy, hogy a vádliig vagy vádlin túl nyúlik a zokni. A hosszabb zokni a tradicionálisabb változat, illetve egy nagy előnye, hogy hossza miatt jobban kapaszkodik a lábszárhoz, így kisebb eséllyel fog lecsúszni. Titokzokni azonban soha nem lehet!

Az öltönyzokni kiválasztása tehát összetett kérdés, de annyira nem ördöngös feladat: egyszer kell csak végigmenni a kérdéseket és beszerezni a tökéletes darabokat, utána már csak ki kell venni a szekrényből!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0