Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Könyökfolt: mikor stílusos, mikor kerülendő?

A könyökfoltok az utóbbi időben újra feltörekvő irányzattá váltak a modern divatban. Bár annak idején ezek a kis foltok főként a presztízshez és az intelligenciához kapcsolódtak, mára a divattervezők elkezdték beépíteni őket munkájukba és a kifutókig, valamint az üzletek polcaiig is eljutottak. Anno a könyökfoltokkal ellátott sportkabátok a 20. század elején váltak népszerű trenddé, azóta sem koptak ki a köztudatból, sőt, egyre több ruhadarabra felkerülnek. Ma pedig már ismét reflektorfényben sütkéreznek ezek a kis méretű kiegészítők, amelyek divatosabbá teszik az amúgy unalmas pulóvereket, zakókat és blézereket. Lássuk, mikor lehet igazán stílusos egy ilyen ruhadarab viselése és mikor kerülendő?

Mi a könyökfolt?

Nem véletlen, hogy sokan idegenkednek a könyökfoltoktól. Ezek az apró kis kiegészítők megteremhetik a tökéletes stílust, ugyanakkor ellentétesen is elsülhet a dolog. Éppen ezért, érdemes tudatosan megválasztani az ilyen jellegű darabokat, amelyek így akár sportos vagy elegáns rendezvényen is megállhatják a helyüket.

A könyökfoltok annak idején az egyetemi professzorok viseletét gazdagították. A foltoknak köszönhetően a kikopott könyökrészek miatt nem kellett kidobni a pulcsikat és kabátokat, így akár évekkel meg lehetett hosszabbítani a ruhadarabok életét.
Ma már alapvetően két céljuk van: amellett ugyanis, hogy remekül lehet a segítségükkel feljavítani egy-egy ruhadarab megjelenését, az újonnan vásárolt pulóvereket és kabátokat is stílusosabbá teszik.

Honnan ered a könyökfolt viselése?

Ahogy fentebb is említettük, a könyökfoltok ötlete annak idején intellektuális téren hódított, főként az egyetemi tanárok körében születtek az első ilyen ruhadarabok, akik sokat könyököltek a könyvek fölött, így az érintett részek elkoptak a ruhadarabokon, míg a többi része kifogástalan állapotban volt. Ezek a foltok meghosszabbították kedvenc ruhadarabok élettartamát. Lassan pedig a professzorok védjegyévé vált, majd divatirányzattá nőtte ki magát. Ma már szinte bárki viselheti őket, ha egy bohókás mégis komoly darabra vágyik.

Milyen ruhákra varrható könyökfolt?

Ma már gyakorlatilag minden olyan ruhadarabon lehet helye a könyökfoltnak, amelynek van könyök része, vagyis az ujja az alkarig ér. A klasszikusok a kabátok, zakók és pulóverek, de az ingeken és hosszú ujjú pólókon is előfordulnak. Fontos azonban megtalálni az összhangot a foltok és a ruházat színei, valamint azok mintái és stílusa terén. Így lehet igazán lehengerlő az összkép, ha megjelenésről van szó. Egy hétköznapi szettet is fel tudnak ezek az apró kis textil darabok. Az öltözködéssel kapcsolatban írtunk már korábban egy részletes bejegyzést, amely ide kattintva olvasható.

Nők és férfiak is hordhatnak könyökfoltos ruhákat?

Valójában igen. Alapvetően a férfi ruházatban jelentek meg, ma azonban már számos olyan hosszú ujjú egyberuha, pulóver, blézer, zakó és kabát létezik a hölgyek ruhatárában is, amelyeket foltokkal dobnak fel. Ennek ellenére, a mai napig főként a férfiakhoz kötik ezeket a darabokat és valóban szélesebb a választék az erősebb nem ruháinak kínálatában. A férfias öltözködéssel kapcsolatban remek kapaszkodó lehet ez a korábban készült cikkünk.

Lehet-e könyökfoltos ruha alkalmi viselet?

Forrás: Canva

Erre a kérdésre nehéz röviden válaszolni. Ha valaki mindenképpen könyökfoltos ruhát szeretne viselni egy alkalmi eseményen, számos szempontot kell mérlegelni az öltözködés során. Lényeges például egyrészt a harmónia, vagyis az, hogy mennyire divatos és elegáns például az adott zakó vagy sportkabát. Számít emellett, a teljes szett stílusa és hatása is, de sokat nyom a latban a kabátot viselő nő vagy férfi személyisége is.

A bőr könyökfoltok például nagyon elegánsak tudnak lenni egy jól megválasztott ruhatár részeként, különösen akkor, ha egy férfi gyapjúból vagy kasmírból készült, sima fényezésű sötétkék felsőrészt visel. Azonban kevésbé érvényesül az elegancia akkor, ha az illető egy durva textúrájú sportkabát mellett dönt. A kontextus tehát nagyon sokat számít, még akkor is, ha valaki nem a megszokott trendeket követi, hanem átvesz egy kicsit ebből, egy kicsit abból. A már említett sötétkék felsőrész kombinálható hófehér vagy akár halványkék inggel és egy mintás selyemnyakkendővel, ennek tökéletes helye van akár egy elegáns rendezvényen is.

Az üzleti öltözködésben sem kell kizárni az ilyen jellegű ruhadarabokat, lezserebb helyzetekben teljességgel elfogadhatók. Természetesen a megfelelő színválasztás ebben az esetben is lényeges. Ezzel kapcsolatban ebben a korábbi cikkünkben írtunk már részletesebben.

Mikor stílusos a könyökfoltos ruhadarab?

Bár természetesen mindezt nagyban befolyásolja az, hogy ki és milyen eseményen viseli az adott ruházatot, azonban erre a kérdésre az általános válasz az, hogy a megfelelően megválasztott színekkel bármikor. A kulcsszó minden esetben a stílus. Hiszen ugyanúgy lehet helye a könyökfoltoknak például egy lóversenyen, egy sporteseményen vagy baráti találkozón, mint egy üzleti vacsorán, esti kikapcsolódáson vagy éppen elegánsabb rendezvényen.

A színek és minták harmóniája azonban elengedhetetlen, kicsi a különbség az egyedi megjelenés pozitív és negatív hatásai között. Az pedig nem kérdés, hogy mindenki az előbbit szeretné képviselni a barátai, munkatársai és ismerősei előtt.

A hölgyek esetében valamivel szűkebb ez a sáv, ugyanis az ő körükben egyelőre szűkebb a ruhaválaszték ezen a téren.

Mikor nem illik könyökfoltos ruhát viselni?

A fentiek ellenére, vannak olyan szituációk, amikor határozottan nem illik könyökfoltos ruhát viselni. Ilyenek például a kifejezetten elegáns alkalmak, amikor a dress code megszabja a viselhető ruházatot. Ide sorolhatók például a fogadások, a bálok, a konferenciák és bizonyos céges rendezvények is. Ahol az elvárás a sötét zakó és világos ing vagy akár az estélyi viselése, ott nincs helye az apró kis foltoknak. Sőt, kifejezetten visszás lehet, ha valaki ilyen módon próbálja feldobni a megjelenését. Vagyis nem kérdés, hogy mennyire lényeges a mérlegelés és a tudatos választás.

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy a könyökfoltos ruhák világa igen összetett és bonyolult. Összességében elképesztően egyedivé tudja tenni a ruházatot, de csak akkor, ha valaki megfelelő ízléssel választja ki a színeket az alkalomnak és stílusnak megfelelően öltözködik. Ezáltal nem csupán különlegessé tehető a megjelenés, de garantáltan pozitív lesz az első benyomás is. Nem kérdés, hogy minden hölgy és úr ruhatárában helye van ezeknek a nem mindennapi, könyökfoltos ruhadaraboknak.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0