Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Férfias férfi: hogyan viselkedik és öltözködik, miről ismerhető fel?

Hogyan kell viselkedni egy modern férfinak? Mi teszi férfiassá? Vajon ki szabad-e mutatni az érzelmeit, netán sírhat-e vagy még mindig egy érzelmes férfi gyenge jellemre vall? Összegyűjtöttük a férfias férfi legfőbb ismérveit!

Az évszázadok során egy férfi képéhez hozzátartozott, hogy soha sem sír, nem ijed meg semmitől és mindig tudja a helyes irányt. Azonban, ha szemügyre veszi az ember a Föld lakosságának korfáját, akkor az látszik, hogy szinte minden országban a férfiak rövidebb ideig élnek, mint a nők. Régebben ezt azzal magyarázták, hogy a férfiak sokkal keményebb fizikai munkát végeznek, többet isznak és dohányoznak mint a nők, de ez ma már korántsincs így. A legújabb kutatások szerint a férfiak sokkal több stressznek vannak kitéve mint a nők, hiszen általában ők a fő kenyérkeresők, és a felelősség okozta szorongás elfojtott lelki sebei előbb utóbb valamelyik szervrendszer megbetegedését idézi elő. Így hát felmerülhet a kérdés: egészséges és fenntartható-e a klasszikus férfi-minta? Egyáltalán: ugyanaz számít-e ma férfiasnak, mint 100 évvel ezelőtt?

férfias férfi

Mitől férfias egy férfi?

Az, hogy mitől is férfias egy férfi, az korszakonként és társadalmakként is változik. Mindig is az adott társadalom közízlése döntötte el, hogy mi számít férfiasnak.

Az ókori Egyiptomban a szőrtelen férfi volt az ideál, míg XVIII. század Franciaországában a kisminkelt és parókát viselő úr számított férfiasnak. A XVIII. századi piperkőcség helyét évszázadokra átvette a teljesen természetes felfogás, miszerint a férfi az legyen szőrös. Csak az 1990-es évek végén, 2000-es évek elején kezdett el újra divatba jönni a szőrtelen, vagy legalábbis karbantartott szőrzetű férfi.

Az elmúlt években számos kutatás bizonyította, hogy nők nagy része elutasítja a teljesen szőrtelen férfit, azonban a legnagyobb hányaduk nem veti meg, ha a párjuk trimmeli a testszőrét, sőt még kifejezetten szexinek is tartják azt.

De nem csak a testszőrzet változott: más a testalkat, mások a feladatok, és más jellembeli vonásokat várnak el ma a férfiaktól, mint a történelem egyes időszakaiban.

Alapvető férfias tulajdonságok

A férfiak alapvető tulajdonságai az évezredek során szintén sokat változtak, de vannak állandó dolgok, amit a legtöbben elvárnak:

  1. Egy férfinak képesnek kell lennie döntést hozni bármilyen helyzetben még akkor is, ha nem tudja, hogy mi is lehet annak a következménye. Ez hozzá tartozik a családfő szerephez – bár ma már a döntéseket nem egyedül hozza meg, hanem legtöbbször a párjával közösen, de a határozottság még mindig elvárt.
  2. Egy ízig-vérig férfi mindig hűséges. Gyenge jellemre vall, ha valaki egy kapcsolatot, vagy rosszabb esetben egy családot tesz tönkre azzal, hogy félrelép. Ha a párkapcsolat vagy házasság már nem menthető, akkor azt először le kell zárni, és csak utána keresni új társat, de a megcsalás és az ezzel járó sunnyogás gyávaság. A korábbi évszázadokban a férfiaknak könnyebben elnézték, ha szeretőt tartott, de családja mellett akkor is ki kellett tartania, házasságát nem rúghatta fel egy harmadik félért.
  3. Egy férfias férfi megbízható az élet minden területén, legyen szó érzelmekről, családról vagy anyagiakról. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletesnek kell lenni minden területen, hanem azt, hogy az ígéreteihez mindig tartja magát.
férfias férfi

Hogyan viszonyul a kapcsolatokhoz, érzelmekhez egy férfias férfi?

Mint ahogy arról már előbb szó volt, egy férfias férfi hosszútávú párkapcsolatokban gondolkodik, és nem enged a kísértésnek. Fontos számára az, hogy valaki hazavárja, hiszen az otthon melegét semmi sem adja vissza teljesen. Továbbá a férfias férfi nem csak magára gondol, hanem arra is, hogy hogyan tudna segíteni másokon, illetve nem ijeszti meg az apaság sem. Sok nőnek kifejezetten nagy biztonságérzetet ad, ha a párjukkal már a kapcsolatuk elején is nyíltan tudnak beszélni a közös jövőről, tervekről és még akár a közös gyerekekről is.

Egy igazi férfi jellemét az mutatja meg igazán, hogy hogyan is viszonyul más nőkhöz, és főleg az édesanyjához. A partneren kívül is vannak lesznek nők a férfi körül: kollegák, barátok, családtagok vagy akár idegenek, az igazi férfi mindig kellő alázattal és tisztelettel bánik velük.

Hogyan oldja meg a konfliktusokat?

Egy férfias férfi soha sem keresi a konfliktust, de ez nem azt jelenti, hogy meghunyászkodik, ha szembekerül valakivel. Ha valami zavarja, akkor annak hangot ad, de olyan hangnemben, hogy az ne legyen bántó vagy sértő, az ne szüljön további konfliktusokat.

A férfias férfi tudja mérlegelni a helyzetet és el tudja dönteni, hogy megéri-e belemenni a konfrontációba, vagy egyszerűbb csak engedni, és ráhagyni a másik félre. Ez főleg a szórakozóhelyeken gyakori, ahol sokszor belekötnek az emberbe, de nem attól lesz valaki férfias, hogy mindenáron verekedésbe kerül. Egy kivétel van: ha a párját éri valami sérelem, akkor alap, hogy megvédi, és kiáll érte – talán csak akkor fogja vissza magát, ha a párja erre kifejezetten kéri.

férfias férfi

Hogy öltözködik egy igazi férfias férfi?

Egy igazi férfi nem attól lesz férfias, ha a külsejét elhanyagolja, pocakot ereszt, és minden este a kanapéra huppanva felszisszent egy dobozos sört. Mindig ad magára, elegáns, és ápolt a külseje. Szereti, de nem megszállottja a jó minőségű, márkás ruhadaraboknak. Ruhatárában egyaránt megtalálhatók az otthoni melegítőtől kezdve az utcán viselt egyszerűbb farmereken keresztül egészen az öltönyökig bezárólag minden olyan ruhadarab, amely csak szüksége lehet.

Egy férfias férfinak nem feltétlenül szükséges, hogy sok ruhája legyen, elég ha minden típusú ruhából van 2-3 darab, így minden alkalomra lesz megfelelő ruhanemű, öltözködése nem fog egyhangúnak, unalmasnak tűnni. A férfias férfi ezen felül nem veti meg kiegészítőket sem, gardróbjában ott sorakoznak a nyakkendők, mandzsettagomb, nadrágtartó, valamint a fiókjában ott lapul egy-egy szebb karóra is, amelyet előszeretettel visel minden jelesebb alkalommal.

Mi a férfias férfi leges-legfontosabb ismérve?

A fentiek mind lényegesek, de van, ami még ennél is többet számít. Azt, hogy ki is számít férfias férfinak, nagy vonalakban mindig az adott kultúra határozza meg. Ennél azonban sokkal fontosabb szempont a férfi közvetlen környezete és maga a férfi. Elsősorban saját magának, majd a párjának akarjon megfelelni. Ha a párja Önt úgy szereti, ahogy van, akkor ne is törődjön a társadalmi elvárásokkal, se azzal, hogy mit szólnak majd mások. Egyszerűen csak élje az életét, ahogy jónak látja, és vegye magát körbe támogató barátokkal.

Ha érdekli mit eszik egy ízig-vérig férfias, emellett egészségtudatos férfi olvassa el ezt a cikkünket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0