0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

A gyűrűviselés aranyszabályai férfiaknak

Hogyan lehet a gyűrűviselés férfias és elegáns? Nem csak karikagyűrűt hordhat egy férfi: cikkünkből megtudhatja, hogy milyen íratlan szabályok tartoznak a férfi gyűrű viseléshez.

A gyűrűviselés aranyszabályai férfiaknak

Már az ókori egyiptomiak is úgy vélték, hogy a gyűrű férfiasságot, hatalmat, eleganciát kölcsönöz a viselőjének. Tökéletesen beleillett az imázsukba, ahogyan a keleti uralkodóknak, a török szultánoknak is számos gyűrű csillogott az ujján a tekintély jeleként.

Ha Ön is szeretne gyűrűt viselni, de nem biztos benne, hogy milyen írott és íratlan szabályok vonatkoznak viselésére, van egy jó hírünk: valójában kevesebb dolgot kell figyelembe venni, és ráadásul nem is nehéz őket betartani.

Milyen típusú férfi gyűrűk vannak?

A férfiasság netovábbja egyértelműen a pecsétgyűrű, ami viselőjének klasszikus eleganciát kölcsönöz. Ahogy a nevük is jelzi, a pecsétgyűrűkön általában van valamilyen jelvény vagy címer, ami státuszt vagy valahova tartozást fejez ki. Napjainkban nincs semmi törvényellenes abban, hogy ilyet viseljen, még akkor sem, ha a felmenői nem grófok vagy bárók, és nem tartozik a jachtklub tagjai közé sem. Bármit belegravírozhat, sőt, ha kreatív hangulatban van, akár tervezhet is magának egy címert. A kisujjgyűrűk jellemzően vékonyak és aprók, praktikus okokból kifolyólag, a hüvelykujjra tervezett gyűrű lehet nagy és látványos.

Milyen anyagokból milyen gyűrűk készülnek?

Milyen szabályai vannak a férfi gyűrű viselésnek?

A gyűrűk készülhetnek aranyból, fehéraranyból, ezüstből, volfrámból, markazitból, platinából, titánból, zamakból, fából, kerámiából vagy szilikonból. A karikagyűrűk általában aranyból vagy fehéraranyból készülnek, már ami a hagyományt illeti, de az olyan fémek, mint a platina, a tanzanit, vagy akár a volfrám is egyre népszerűbb karikagyűrű-alapanyagok manapság. Férfiként is viselhet gyémántot a karikagyűrűben.

A pecsétgyűrű elsősorban aranyból készül, míg a kisujjgyűrű vagy a hüvelykujjra tervezett gyűrű bármilyen anyagból lehet. A hüvelykujjra tervezett gyűrű elsősorban rozsdamentes acél, vagy tanzanit.

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

Férfi gyűrű viselés szabályai: melyik ujjon mit illik viselni?

A gyűrűsujjon egyedül a jegy-, illetve karikagyűrű viselete megengedett. A pecsétgyűrűt régen mutatóujjon hordták, manapság egyre inkább a kisujjon szokás, de mindkét megoldás egyaránt elegáns.

A hüvelykujjon akkor illik gyűrűt hordani, ha már legalább két másik ujján is visel gyűrűt. A középső ujjhoz nem tartozik íratlan szabály, ám praktikus okokból érdemes nem túl nagydarab gyűrűt hordani, mert azok összeakadhatnak a mutató- és gyűrűsujjon hordott darabokkal.

Férfi gyűrű viselés szabályai:melyik gyűrűt melyik kézen kell viselni?

Férfi gyűrű viselés

A karikagyűrű, és a férfi jegygyűrű a jobb kézen kell, hogy legyen. Az ókori egyiptomiak hittek abban, hogy a gyűrűsujjat és a szívet közvetlen köti össze egy ér. Ezt a hiedelmet átvették a rómaiak, akik ezt Vena Amoris-ként (a szerelem ere) néven ismerték, és ebből kifolyólag alakult ki a ma is hagyományos karikagyűrű-viselés.

Van-e megkötés arra, hogy hány gyűrűt viselhet egyszerre egy férfi?

A férfi gyűrű viselés szabályai szerint nincs, de a jó ízlés határán belül gondolja át, hány gyűrűt húz az ujjára, ujjaira. Kézfejenként érdemes meghúzni a határt 3 fénylő gyűrűnél, a hüvelykujjon pedig csak akkor viseljen gyűrűt, ha azon a kezén hord legalább másik kettőt is.

Vannak azonban olyan helyzetek, amelyek praktikus okok miatt a gyűrűviselés mellőzését kívánják meg, például egyes munkák vagy alkalmak. Ha egész nap gépel, sokszor fog kezet, akkor érdemes a gyűrűket csak a kötetlen esti programok, vagy a hétvégi események során viselni. Munkahelyén is előírhatják, hogy hány darab, milyen típusú és fajta kiegészítőt, gyűrűt viselhet.

Milyen kiegészítőt lehet viselni egy gyűrű mellé és milyet nem?

A gyűrű viselés szabályai férfiaknak

A gyűrű hordás szabályai szerint más kiegészítők összehangolásakor érdemes figyelni arra, hogy azok harmonizáljanak gyűrűjével. Nem az a kérdés, hogy milyen kiegészítőt viselhet mellette, sokkal inkább az a dilemma, hogy milyen típusú, színű, stílusú, anyagú kiegészítők mennek hozzá.

Egyszerűbb, valamilyen nemesfémből készült ékszerek mellé azonos anyagból készült kiegészítőket válasszon, fénylő, színesebb, mutatósabb darabok mellé pedig halványabb, pasztell árnyalatú színekben gondolkodjon. Leginkább fekete-fehér ruhadarabok azok, amik megadják a klasszikusan ideális keretet a fényes kiegészítőkhöz.

Hogyan kell megfelelően tisztítani egy gyűrűt?

A férfi gyűrűk hordásával együtt jár azok megfelelő tisztítása is. Ezzel érdemes felkeresnie egy szakembert, az ékszerész pontosan fogja tudni, melyik típusú gyűrű milyen speciális eljárást igényel.

Ha nem akarja másra bízni ezt a feladatot, akkor anyagtól függően kell eljárnia: a tisztán fémből készült ékszerekhez elég a víz, egy enyhe mosószer, egy puha sörtéjű fogkefe, a szárításhoz egy darab pamutszövet. Emellett pedig gondoljon arra is, hogy legyen otthon egy puha ékszertisztító kendője, amivel hatékonyan el lehet távolítani a kopásokat. A kopott gyűrű továbbra is csak a filmvásznon, egy ősi kincs részeként vagy egy kalóz ujján mutat jól! A hidrogén-peroxidba mártott törlőronggyal minden kiegészítő visszanyeri régi fényét.

Ha a gyűrűje foglalatos, akkor mellőzze a dörzsfelületű tárgyak használatát, különben könnyen karcos lehet az ékszer, és ügyeljen arra, hogy a nedvességtől is megóvja, főleg akkor, ha a gyűrű faanyagot is tartalmaz. Mindenképpen óvja ékszereit a klóros víztől vagy más, intenzív hatású vegyi anyagtól, mert elszíneződhetnek, a foglalatok kilazulhatnak.

Milyen anyagból készült gyűrűt viseljenek az érzékeny bőrű férfiak?

Ha viszket az ujja a gyűrű mellett/alatt, először is végeztessen el egy allergiatesztet. A legtöbb probléma abból ered, hogy nikkelt tartalmaz a gyűrű, sajnos ez az az ötvözőanyag, amit a leggyakoribb összetevő a nemesfémek mellett a gyűrűkben. Ha megengedheti magának, tiszta, ötvözetlen ezüstékszert, 24 karátos aranyból vagy tungsztenből készült darabokat vásároljon. Amennyiben azonban bőre semmilyen fém tartós jelenlétét nem bírja, válasszon szilikonból, fából, volfrám-karbidból vagy kerámiából készült gyűrűt.

Férfi gyűrű viselés: mitől kell tartózkodnia egy ízléses férfinak?

Egy férfi az ujjain tucatnyi gyűrűvel is lehet szexi, ezt A Karib tenger kalózai című film mozipremierje óta minden hölgyismerősünk tudja. De azért valljuk be, hogy nem mindenki lehet Johnny Depp: egy bizonyos mennyiség felett a gyűrűviselés visszataszító lehet. Igazából senkinek sem áll jól, sem a mindennapokban, sem az ünnepi eseményeken, kivéve, ha épp egy kosztümös-kalózos film statisztája. A mértékletesség itt is fontos, a kiegészítők számát, az anyag típusát, a színét, mind pedig az adott alkalmat figyelembe kell venni.

Na és mi a helyzet az eljegyzési gyűrűkkel? Ha erről is tájékozódna olvassa el ezt az írásunkat:

Gyakran Ismételt Kérdések

Lehet-e karikagyűrű mellé másik gyűrűt is viselni?

A karikagyűrű mellet viselhet más gyűrűt, csak ne ugyanazon az ujjon hordja.

Melyik ujjon milyen gyűrűt illik viselni?

A karikagyűrűn túl különösebb megkötés nincs. Pecsétgyűrű a kisujjra vagy a mutatóujjra kerüljön, egyébként, ha nincs pecsétgyűrűje, praktikus okokból érdemes a kisujjon kisebb gyűrűket viselni.

Egyszerre több gyűrűt is lehet viselni egy kézen?

Igen, ennek semmi akadálya, ám érdemes kézfejenként 3 gyűrűben maximalizálni a kiegészítők számát, különösen, ha azok fénylő, látványos példányok.

Ezek is érdekelhetik még…