Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

Eljegyzési gyűrű férfiaknak: útmutató a választáshoz

Eljegyzési gyűrű férfiaknak? Igen létezik, a világ egy kisebb részén ősi hagyomány, nagyobb részén pedig egyre inkább elterjedőben van. Mire kell odafigyelni a választásnál?

Amikor élete párjának megkéri a kezét, akkor felmerülhet a kérdés, vajon mindketten viseljenek-e jegygyűrűt a nagy napig? Bár Magyarországon jelenleg csak a menyasszonynak „kötelező”, de világszerte egyre megszokottabbá válik, hogy a párok mindkét tagja hord gyűrűt. Ha két férfi vagy két nő kel egybe, akkor – amióta ez lehetséges – kezdetek kezdetétől nem is kérdés, hogy mindketten viselik a jelképet. Az viszont a világ jelentős részén új hagyománynak számít, hogy ha egy férfi kéri meg a nő kezét maga is viseli a gyűrűt! Nézzük meg, miért is érdemes gazdagítani és terjeszteni ezt a friss tradíciót.

A férfiaknak is kell eljegyzési gyűrű?

Igen, az európai kultúrában is van olyan nemzet, ahol nem kérdés, hogy a férfiak is az ujjukra húzzák a gyűrűt. Izlandon például nem is lehet máshogy, mint párban beszerezni őket, az eljegyzési gyűrűket kizárólag két darabos verzióban értékesítik. Úgy gondolják, hogy a férfi ezzel nyilvánosan is, minden körülmények között felvállalja, hogy foglalt ember. Másrészt, mert ez az összetartozás mellett az egyenlőséget is jelképezi, és ezzel egyértelműen szakít azzal a régi szimbolikus jelentéssel, hogy a menyasszony a vőlegény tulajdona egy alá-felé rendelt viszonyban.

eljegyzési gyűrű férfi verzió
Forrás: Canva

Az eljegyzési gyűrű története

Tudta, hogy egy római hiedelemre épül az eljegyzési gyűrű története? Akkoriban általános volt az a vélekedés, hogy a bal kéz negyedik ujjában fut a Vena Amoris, vagyis a „szerelmi véna”, ezért kell ott viselni a gyűrűt. Kedvesen hangzik és idealisztikusan, ugye? A romantikus elnevezés ellenére az eljegyzési gyűrűk akkoriban nem feltétlenül az érzelmekre és az elköteleződésre utaltak, hanem arra, hogy valaki jog szerint valakinek a tulajdona.

Régen a jegygyűrű anyaga a társadalom jelentős részének kenderből, bőrből vagy csontból volt, csak a felső réteg engedhette meg magának a nemesfémet. Az ókori hóbort a középkorban vált általános trenddé Európában. Az eljegyzés és a házasságkötés közötti időszak sokszor igazán hosszúra nyúlt, a gyűrű pedig továbbra is azt jelentette, hogy az asszony, aki ilyet hord az ujján, valakinek a tulajdona. Hogy mikor is halványult el ez a szimbolikus jelentés? Ha hiszi, ha nem, a közelmúltban: a 20. században kezdtek úgy tekinteni magára a házasságra, mint egyenrangú kapcsolatra.

 Hol kell viselni az eljegyzési gyűrűt a férfiaknak?

Az eljegyzési gyűrűt viseletére nem vonatkoznak olyan szigorú és egyértelmű szabályok, mint a házasság után viselt darabokra. Érdemes persze a gyűrűsujjon viselni, de hogy melyiken, azt Ön dönti el. Lehet saját döntés, közös megegyezés, de akár a helyi tradíciók is befolyásolhatják a döntést. Van, ahol gyűrű azért kerül eleve a bal gyűrűsujjra, mert az esküvő után ugyanazt hordják tovább a férfiak, és nem vesznek külön darabot. Vagy épp az esküvő napjáig hordják ott, majd átteszik a jobb kéz gyűrűsujjára, hogy helyet kapjon az új gyűrű a balon. Mások azért hordják a jobb kézen, hogy megkülönböztethető legyen majd a jegygyűrűtől, amit az esküvőt követően párhuzamosan hordanak vele. Az esküvőt követően a jegygyűrű szokásoknak vagy saját döntésének megfelelően hordható láncon, nyakban is.  

Milyen anyagból legyen?

Alapvetően az eljegyzési gyűrűket ma is platinából, aranyból és ezüstből készítik, de ennél jóval szélesebb már a kínálat, ha Ön és kedvese valami rendhagyóbban gondolkodik. Sokszor ezek a rendhagyó anyagok időtálóbbak lehetnek a klasszikus fémeknél.  

Az arany és az ezüst a maguk kategóriájában puhának számítanak, egy emberöltő alatt többször is el kell vinni azt simíttatni és fényesíteni. A titán, a kerámia, a szénszál, a sebészeti minőségű rozsdamentes acél, esetleg a volfrám vagy a szilikon jobban bírja a strapát és ugyanolyan elegáns tud lenni a mai különleges eljárásoknak köszönhetően. Nem beszélve arról, hogy nemcsak rövid-, hanem hosszútávon is megfizethetőbb alternatívák.
A titán azokban az esetekben lehet remek megoldás, ha valakinek nemesfém allergiája van. A sebészeti minőségű rozsdamentes acél könnyen formálható, különlegessé alakítható, a szilikon pedig rugalmas, így ahogy telnek az évek és változik az ujj, sokkal kevésbé kell a gyűrűt annak körméretéhez igazítani.

Ha szeretné követni a hagyományokat, de nem akar túl sokat költeni a gyűrűre, aranyozott sterling ezüst gyűrűben is lehet gondolkodni, bár ennek hátránya, hogy sérülékeny és vigyázni kell rá.

A legújabb trend az eljegyzési gyűrűk világában a PVD-bevonat. A titán-nitridet plazmává hevítve egy vákuumkamrában az alappal vonják egybe egy speciális eljárás során, amelynek eredményeként ez molekuláris szinten olvad a felületre. A végeredmény egy karcálló darab, melynek felülete kerámia. Az eljárásnak köszönhetően ez a gyűrű környezetbarát is: minimális hulladék jön létre készítése során, és nem keletkeznek mérgező, vegyi anyagok. Ha jegygyűrűként (vagy jegygyűrűvel) kívánja viselni, válasszon valami egyszerűt. Az is fontos szempont lehet, hogy milyen az adott bőrtónus: a melegebb árnyalatokhoz az arany, a hidegebbhez az ezüst vagy az acélszín illik inkább. A feketével nincsenek ilyen dilemmák, de az nem minden alkalomhoz illő viselet.

eljegyzési gyűrűk
Forrás: Canva

Milyen formájú legyen az eljegyzési gyűrű?

Formára érdemes olyat választani, ami férfias, de visszafogottan elegáns a méreteit tekintve is:  a 6-10 mm vastagságú gyűrű a legideálisabb

Formákból nagyon széles, színes választéka a férfi gyűrűknek, lehet kerek, ívelt, lapos, vagy lapos hatású, A túl vastag gyűrű bőrirritációt okozhat, főként abban az esetben, ha folyamatosan hordja, így ugyanis nem lélegzik a bőr. A klasszikus gyűrűk ezzel szemben belülről íveltek, ezért sokkal kisebb felületen érintkeznek a bőrrel, és kisebb az esélye a bőrirritációnak. Azonban pont ugyanezen okból kifolyólag lazábbak, mint az elliptikus darabok, és ez egyes foglalkozásoknál hátrányos lehet. Fontos minden körülményt figyelembe venni, és alaposabb beszélgetésbe kezdeni egy szakavatott ékszerésszel, aki segít a választásban.

Mivel a gyűrűt jó esetben élete végéig fogja viselni, érdemes azon is elgondolkodni, hogy az aktuális trendet és ízlést kövesse, vagy inkább egy klasszikusabb darabot válasszon, ami nem megy ki a divatból.

Mi a különbség az eljegyzési gyűrű és a jegygyűrű között?

Őszintén? Nem sok. Egyes kultúrák ugyanazt a gyűrűt használják mindkét célra, mások pedig egyszerre viselik mindkettőt, ami azt jelenti, hogy mindkettőnek időtálló, egyszerű dizájnnal kell rendelkeznie. Míg a hölgyeknél az eljegyzési gyűrű általában díszesebb darab, a férfiaknál ez teljes egészében az Ön ízlésére van bízva.

A készülődésben további segítséget találhat korábbi cikkeinkben:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0