Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Eljegyzés és lánykérés: Mitől lesz tökéletes?

Eljött az eljegyzés ideje? Itt az idő, hogy hogy összekösse életét a szerelmével, de még nem tudja, hogyan is megy ez? Milyen lépései vannak a lánykérésnek azon túl, hogy kiválasztja a megfelelő gyűrűt? Összeírtuk a lánykérés 7 sarkalatos pontját, melyet végig kell gondolni még a kérdés bedobása előtt, illetve után. 

Kis túlzással a lánykéréssel egy egész lavinát indítunk el. Kezdődik az esküvő tervezése, ami magában foglalja a virágosok, cateringek és ruhaboltok hívogatását, rengeteg egyeztetést, vendéglistát… Rengeteg hagyomány és szokás van, amit érdemes szem előtt tartani. De mielőtt ennyire előre szaladnánk, az eljegyzés és az esküvőszervezés között is bőven van még tennivaló: íme a 7 legfontosabb!

Lánykérés

1. Lánykérés a család nélkül?

Nem létezik általános lánykérési szokás, és a lánykérés szabályai nincsenek kőbe vésve, ezt mindenkinek maga kell, hogy érezze. Mikor jön el a megfelelő pillanat, milyen helyszínt válasszon, mit mondjon, mennyire legyen romantikus, filmbe illő jelenet. Ahhoz, hogy ezt tökéletessé tehesse, ismernie kell partnerét.

Érdemes olyan helyet választani, ahol nem hozza zavarba a szíve választottját semmilyen külső tényező (árgus szemmel figyelő, a válaszra váró tömeg, külön kivetítő stb.), illetve jó, ha lehetőséget ad neki arra, hogy csinos legyen, amennyiben mégis nyilvános helyen tervezi a lánykérést, hiszen ilyen esetekben nem ritka, hogy fényképek, videófelvételek is készülnek az eseményről. Bármely, átlagos ruhadarabból lehet hirtelen eljegyzési ruha:) (Természetesen ilyen esetben illik Önnek is az eseményhez méltón öltözködni.)

2. Lánykérés mondatok, lánykérés idézetek

Sokféle mondat lehetséges. De az egyszerűséggel soha nem foghatunk mellé. Ha egyszerűen elmondjuk, mire

  • Szeretném veled leélni az életem. Hozzám jössz feleségül?
  • Senkit nem szerettem úgy, mint téged. Szeretném veled leélni az életemet. Te is akarod?
  • Boldog lennék, ha veled élhetnék egész életemben. Hozzám jössz feleségül?

3. Lánykérés apától: hogyan kell csinálni?

A hagyományok mindenütt mások, azonban jó alapot fektet le leendő apósával, ha először az ő engedélyét kéri a lánykérésre. Az eljegyzési etikett ezen része egyfajta bizalmi gesztus, itt nem csak az a kérdés, hogy a szeretett lányát Önre bízza-e, de az is, Önt mennyire kedveli, szívesen fogadja-e családjába. Azzal, hogy először leendő apósához fordul, erkölcsi és szellemi erőt mutat felé, valamint tiszteletet, amit az örömapa minden bizonnyal nagyra fog értékelni.

Férfiak közt nincs szükség külön ceremóniákra, elég, ha egy kellemes, őszinte beszélgetés során (amikor a család nőtagjai lehetőleg nincsenek jelen) komolyra fordítja a szót, és néhány mondatban elmondja, mit is szeretne. Amennyiben a menyasszony jelölt még mit sem tud az egészről, egy cinkos koccintás kíséretében kérje meg leendő apósát, hogy tartsa titokban egy darabig a szándékát.

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

4. Közös bejelentés a szülőknek?

Amikor megtörtént az eljegyzés, és leülepedett a kezdeti sokk és izgalom, készülhetnek életük első közös szereplésére: be kell jelenteniük az eljegyzésüket. Elsősorban a saját szüleik felé tartoznak egy beszámolóval, amit célszerű egy hétköznapi ebéd vagy vacsora keretében megtenni. Az eljegyzési etikett szerint először a menyasszony szüleivel kell tudatni az eljegyzés hírét, és csak utána következnek a vőlegény szülei.

Természetesen letudhatják a nagy bejelentést egyetlen délután vagy este alatt is, ebben az esetben viszont nagy előny, ha a két család már ismeri egymást. A szokatlan felhajtásból előre sejthetik majd dolgot, ha azonban egy átlagos napon csupán egy ebédmeghívást kapnak, megmarad a meglepetés öröme. Egy tál étel felett sokkal szabadabban és nyugodtabban lehet elmesélni az érdekes, megható vagy vicces részleteket.

Ön is megbeszélheti leendő apósával, édesapjával, mennyire izgult a nagy kérdés előtt, mennyit tervezett, ők hogyan csinálták annak idején, valamint a menyasszony is belefeledkezhet a tervezgetésbe édesanyjával és leendő anyósával. Fontos kritérium, hogy az eljegyzési szokások szerint a vőlegénynek illik virágot vinnie a menyasszonynak és az örömanyáknak, az édesapákat pedig egy-egy üveg minőségi itallal illik megajándékoznia.

5. Az eljegyzés menete: eljegyzési ebéd, eljegyzési vacsora – tágabb családi körben

A lánykérés menete változó lehet, ahogyan a család is sokféle és szerteágazó lehet, Önöknek pedig most két ilyen családot kell összehangoltan informálniuk – ez nem kis feladat. Amennyiben a földrajzi elhelyezkedések ezt lehetővé teszik, érdemes egy nagy vacsorát szervezni a tágabb család számára. Itt már nyugodtan küldhetnek akár meghívókat is az érintetteknek, sokkal inkább lesz családi ünneplés, mintsem meglepetés-bejelentés.

Egy eljegyzési családi vacsorának nagy szerepe van az Önök saját életében, házasságában is. Ez a vacsora adja majd az alapot a két család összekovácsolódására. Lehetőséget nyújt arra, hogy jobban megismerjék egymást, új barátságokat kössenek, így az esküvőn már tényleges nagy családként, jó hangulatban vehetnek részt mindenféle feszélyezettséget mellőzve. Az eljegyzési partin természetesen szóba fog már kerülni az esküvő, így az Önök feladata, hogy (egyelőre) nagy vonalakban felvezessék a terveiket, vágyaikat a ceremóniával és a lagzival kapcsolatban – komolyabb szervezkedésekbe azonban nem érdemes a vacsora alatt belebonyolódni.

Valószínűleg már a vacsora során is számtalan kép és videó készül Önökről – érdemes tehát olyan eljegyzési ruhát ölteni, ami az alkalomhoz illik, és jól mutat majd a képeken is!

6. Eljegyzési parti a barátokkal

Természetesen az Ön legközelebbi barátja, cinkostársa, valamint a menyasszonya legközelebbi barátnői már a Nagy Kérdés elhangzása után értesülnek az eljegyzésről – de mi a helyzet a többi baráttal? Írja össze leendő menyasszonyával, kik azok az emberek, akiket igazán barátaiknak tartanak, akikkel meg szeretnék ünnepelni leendő házasságukat, és ezt az igen fontos mérföldkövet az életükben.

Egy eljegyzési parti szervezése jó alapot ad arra, hogy leendő menyasszonyával feltérképezzék az esküvőszervezéshez szükséges kompetenciáikat, és igazi csapatként tudjanak együtt dolgozni. Fontos, hogy az elképzeléseiket közös nevezőre tudják majd hozni az eljegyzési parti helyszínét, ételeit valamint dressz kódját illetően. 

Az esküvőszervezésben szintén nagy hangsúlyt kap majd a feladatok megfelelő elosztása, amire egy eljegyzési bankett szervezése remek gyakorlási lehetőséget nyújt. Amennyiben a közeljövőben tervezik az esküvőt, úgy érdemes a parti keretein belül felkérni a szerencsés hölgyeket, akik kiérdemelték a koszorúslány szerepét, valamint a tanúkat és akár a vőfélyt is. Számukra egy-egy apró ajándékkal és kísérőlevéllel szokás készülni.

Néhány elegáns eljegyzési ruha:

7. Eljegyzési ajándékok egymásnak

Az eljegyzés napja majdnem olyan fontos dátum lesz a közös életükben, mint a házasságkötés, így, ha szeretné, hogy párjának tárgyi emléke is legyen, ami ehhez a naphoz köthető, lepje meg egy figyelmes aprósággal. A nők esetében persze ott van maga az eljegyzési gyűrű, azonban jó érzés, ha tudatja kedvesével: Önnek is öröm ez a nap. A családi bejelentések és a barátoknak szóló eljegyzési parti szervezése között keressen egy nyugodt, csendes pillanatot, akár az otthonuk egy kis szegletében, ahol elmondhatja leendő feleségének, mennyire boldoggá teszi Önt, és mennyire várja már, hogy hivatalosan is elkezdhessék közös életüket. Egy finom nemesfém nyaklánc, kicsi, ám kettejük számára beszédes medállal, vagy egy pár gyöngyházfehér fülbevaló (tekintettel a közelgő esküvőre) remek választás ennek a meghitt pillanatnak megőrzésére.

Bizonyára kedvese is készül Önnek hasonló jelképes ajándékkal, mellyel megalapozhatják közös belső világuk tárgyi emlékeinek gyűjteményét. Az eljegyzési etikett szerint a vőlegénynek az eljegyzés alkalmával pecsétgyűrűt, mandzsettát vagy díszzsebkendőt, esetleg egy személyre szabott mintájú melltűt/nyakkendőtűt illik ajándékba adni.

Mindezek mellett készüljenek fel rá, hogy a családtagok és barátok a gratulációk mellé valamilyen apró tárgyi ajándékkal is készülnek majd az eljegyzési partira. Amennyiben meg szeretnék előzni a felesleges költekezést, nevezzenek meg a meghívóban néhány apróságot (kedvenc ital, színház vagy koncert, esetleg könyv), aminek örülnének, vagy tűzzenek ki egy nemes célt, amelyért gyűjtenek a banketten.

7. Eljegyzési fényképezés, fotóalbum

Eljegyzési fotózás

A jegyesfotózást mindenképpen érdemes még az esküvői fotózás előtt megejteni, hiszen rengeteg időt és energiát megspórolhatnak majd az esküvő napján, ha tudják, kinek melyik profilja fotogénebb, milyen eljegyzési ruha fog jól állni, melyik pozíciók állnak jól Önnek és a kedvesének, és milyen fényviszonyokat tartanak ideálisnak. A jegyes fotózás segít azt is behatárolni, milyen stílusú képeket szeretnének majd az esküvőjükön, de a fotós kiválasztásában is nagy szerepet játszhat. Tekintsenek erre egyfajta kalandos főpróbaként, melyről hangulatos, bensőséges és nem utolsósorban gyönyörű képeket kapnak majd. Készíttethetnek belőle fotókönyvet, vagy visszatérhetnek a hagyományos fotóalbumhoz, de akár dekorációs céllal is felhasználhatják az esküvői fotózáson készült képeket a közös otthonukban.

Ha helyszíneket keresel a jegyesfotózáshoz olvasd el ezt a cikkünket is:

Az eljegyzés az első lépés egy kihívásokkal, kalandokkal és élményekkel teli úton. Amennyiben úgy érzi, készen áll rá, fogja meg kedvese kezét, és lépjenek rá közösen erre az útra! Amiben tudunk, mi segítünk.

Gyakran Ismételt Kérdések az eljegyzési etikett és a lánykérés kapcsán:

Hogyan lehet az örömapa elé járulni a lánykéréssel?

Nincs hozzá recept, viszont egy jól bevált módszer ha egy kellemes, őszinte beszélgetés keretein belül mesélünk szándékainkról, amit egy koccintás is kísérhet. Ha lehet ne legyenek jelen a család nő tagjai!

Miért jó ha van eljegyzési buli?

Könnyebbség, hogy nem kell egyesével mindenkivel találkozni, meg lehet ünnepelni egyszerre az összes számunkra fontos emberrel azt a nagy eseményt! Emellett az esküvő kapcsán felmerülő szervezési feladatokat is meg lehet beszélni, szét lehet osztani, lehet ötletelni!

Milyen előnyei vannak, ha készülnek eljegyzési képek?

Egy szülőnek, nagyszülőnek fantasztikus érzés, ha kap egy képet vagy képsorozatot a párról! Saját magunk is kitehetjük a képeket, rájuk pillantva élvezhetjük a közelgő nagy nap izgalmait! Ha készül esküvői honlap oda is fel lehet tenni, hogy a meghívottak gyönyörködjenek a párban!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0