Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Mi a bankett: jelentés, öltözködési és viselkedési útmutató

A bankett egy elegáns, hivatalos esemény, ami szinte mindig protokollrendezvény is, hiszen egy lehetőség újabb kapcsolati tőkék megszerzésére, szakmai előmenetel elérésére. Ehhez azonban elengedhetetlen a kifogástalan megjelenés és viselkedés. Adunk néhány hasznos tippet a témával kapcsolatban!

Mit jelent a bankett?

Ha valaki bankettet emleget, a legtöbb embernek az érettségi, vagyis az érettségijéhez kapcsolódó esemény jut az eszébe, de valójában ez a bankettnek csak az egyik formája. Alapvetően számos esetben nevezhetünk egy ünnepi, kiemelt eseményt bankettnek, amely egy személy vagy egy, az érettségihez hasonlóan jelentős esemény alkalmából szerveztek meg.

Blogunkon közzétettünk már több, kifejezetten a ballagáshoz köthető cikket is. Figyeltünk arra, hogy az öltözködési normák kapcsán az olyan eseményeket is számon vegyük, amelyek alternatív és informális keretek között valósulnak meg, és arra is, hogy Ön bármilyen minőségben is vesz részt a rendezvényen, tudja hasznosítani a tippjeinket. Így például sorra vettük azokat a kereteket, amik egy bolondballagáson aktuálisak, vagy azt az ideális öltözködési trendet, amit a szülőknek érdemes betartani gyermekeik ballagásán.

A bankett célja, hogy az adott személy vagy esemény tiszteletére az érintettek összegyűljenek és formális keretek között közösen ünnepeljenek. A bankett formális eleme általában egy díszebéd, vagy díszvacsora, amelyekre étteremben vagy bankett teremben, esetleg bálteremben kerül sor. A kiszolgálás formájától függően, megkülönböztetünk a banketten belül teljeskörű kiszolgálással történőt, asztali bankettet részleges kiszolgálással, svédasztalos bankettet, kombinált bankettet, koktélbankettet, teabankett típusokat.

bankett ültetéssel
Forrás: Canva

Milyen esetekben rendeznek bankettet?

Az iskola intézményén túl kötődhetnek politikai, közéleti, társadalmi és kulturális eseményekhez, tisztviselők, külföldi képviselők és delegációk hivatalos látogatásához, szimpóziumok, konferenciák, kiállítások megnyitóihoz egyaránt. Lehet bankettet szervezni egy diplomata tiszteletére, de lehet ez egy olyan alkalom is, amely egy elismert művész vagy sportoló eredményét, eredményeit méltatja. Lehet akár egy évforduló, ami egy jelentős személyhez vagy intézményhez kapcsolódóan, esetleg egy díjátadó vagy egy nyugdíjba vonuló kolléga tiszteletére is szervezhetnek ilyen eseményt.

Hogyan öltözzünk bankettre?

Ez minden esetben elegáns, ünnepélyes alkalom, ezért érdemes is ennek megfelelően öltözni. Abban az esetben, ha nincs a meghívón vagy a házigazda által jelezve, hogy mi a „dress code”, akkor is minimum egy minőségi öltönyben érdemes érkezni, megfelelő inggel és kiegészítőkkel.

Természetesen a bankett esetében sem kell lemondani a kényelemről az elegancia miatt. A kényelemet itt a megfelelő méret, szabás és anyag is megadhatja. Mozoghat otthonosan egy nem mindennapi ruhában is, ha az illeszkedik a testalkatához, a fizikai tulajdonságaihoz egyaránt. Az elegáns megjelenésnek az apró részletekben rejlik az igazi titka. A ruhadarabok különböző színeinek harmóniája, azok mintájának, élénkségének tekintetében tájékozódjon, hogy azok megfelelnek-e az íratlan szabályoknak. Figyeljen arra, hogy minden mindig frissen mosott és vasalt legyen!

Milyen ruhadarab kerülendő a banketten?

A bankettek alkalmával már a sportosan elegáns viselet is egy kicsit alulöltözöttnek számít. Lehetnek olyan speciális esetek, amikor a megjelenést egy kicsit rendhagyóvá teszik – ilyenkor esetleg külön kérik a sportosan elegáns viseletet, – de alapvetően, ha nincs meghatározva „dress code”, akkor ez a stílus és az ennél informálisabb viselet szigorúan tilos az ilyen eseményeken.

Farmerban vagy az ing helyett bármilyen más felsőben megjelenni igazi karaktergyilkosság, amit ráadásul az áldozat maga követ el. A kiegészítők terén se lehet senki laza: a nyakkendőt lehetőleg ne hagyja otthon. A cipő egyszínű, elegáns, bőrből készült legyen, az öltözethez passzoljon. Semmi se legyen vadonatúj, amin esetleg ott maradt a címke, és ami nincs letesztelve, hogy bírja a gyűrődést.

Hogyan viselkedjünk a banketten? 

Alapvető fontosságú, hogy odafigyeljen arra, hogy az étkezés közben folyamatosan mértékletes legyen, hiszen ez az úriemberi attitűd alapja. A hölgyeket mindig engedje előre, ők foglaljanak helyet Ön előtt. Amennyiben olyan étel kerül az asztalra, amelyből Ön az allergiája vagy diétája miatt nem ehet, megjegyzések és feltűnés nélkül hagyja ki azokat. Az ételt ne szeletelje előre fel, falatonként fogyassza. Ha az étkezés során az európai norma van érvéynben, az evőeszközöket végig tartsa kezében, és ha már használta azokat ügyeljen rá, hogy ne érintkezzenek az asztallal. A mutatóujját tegye a kés vagy a villa nyelére, a többi ujjával pedig a nyél körül tartsa meg az evőeszközt.

Az, hogy pontosan milyen illemszabályokra is kell odafigyelni és hogyan illik étkezni, a cikkben említettek szerint nagyban függ a bankettekre szervezett díszebéd vagy díszvacsora jellegétől is.

Életében legalább egyszer mindenki megfordul egy banketten, ha máskor nem, hát akkor, amikor a felnőtt korba lép. Ezt követően attól függ, hogy milyen módon van az esemény az életében jelen, hogy milyen körökben mozog, hol dolgozik, milyen a beosztása. Érdemes minden bankettre tiszta, kipihent fejjel, makulátlan külsővel elindulni és a helyszínen pedig se nem túl lazán, se nem túl görcsösen viselkedni. A határozott, kellemes fellépés, a kifinomult, élénk társalgási stílus felvétele, a nonverbális és verbális kommunikáció, valamint az étkezésre vonatkozó speciális szabályok ismerete sorsfordító lehet.

Akármilyen okból is rendezik a bankettet, megjelenésének alapja egy elegáns, új öltöny. Kezdje el időben megkeresni a megfelelő öltözetet az adott alkalmakra. Az MrSale webáruházában keresgélve a színes választék között egészen biztos, hogy Önnek is megakad a szeme egy-egy darabon. Kérjen bátran segítséget, foglaljon időpontot egy személyes stílustanácsadásra! Szakeladóink rutinja és segítőkéssége gyorsan, de biztosan hozzásegítheti Önt egy stílusos viselet beszerzéséhez, amivel már meg is alapozta egy tökéletes esemény első lépését.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0