Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Evőeszköz etikett: mire kell figyelni?

A társaságban történő étkezés mindig különleges esemény, hiszen a finom falatok egészen máshogy esnek akkor, ha kellemes beszélgetéssel és egészülnek ki. Ez azonban csak akkor van így, ha az ember megfelelően ismeri az etikettet és egy nívósabb helyen sem okoz kellemetlenséget az, hogy az adott fogáshoz melyik evőeszközt kell használni, vagy éppen miként érdemes elrendezni azokat a tányéron. Ez az evőeszköz etikett pontosan abban segít, hogy megtudja, mire kell figyelnie egy-egy ilyen esemény alkalmával. Így válnak a családtagok, barátok, munkatársak körében zajló étkezések valódi élménnyé!

Miért fontos figyelni az evőeszköz etikett szabályaira?

Az evőeszköz etikett egyfajta keretet ad az étkezéseknek, amelyeknek köszönhetően gördülékenyen zajlik a kiszolgálás, és szavak nélkül is tökéletes megérti egymás a vendég és a felszolgáló. Például diszkréten lehet jelezi azt is, ha befejezte az étkezést, vagy csak éppen pihenőt tart két fogás között.

E szabályok ismeretében többet nem lesz kérdés az, hogy melyik kést, villát vagy kanalat mely fogáshoz illik használni. Ugyanakkor azt is fontos hozzátenni, hogy az asztalnál elkövetett hiba azonnal észrevehető és adott esetben kellemetlen benyomást kelthet az emberről. Ez pedig különösen üzlet ebédek alkalmával lehet frusztráló. Az illem, etikett szabályairól itt olvashat bővebben.

Milyen étkezéshez milyen teríték illik?

evőeszköz etikett szabályai
Forrás: Canva

Már magukat az evőeszközöket, étkészleteket is szabályok határozzák meg, amelyeket mindenképpen érdemes betartani, különösen, ha Ön a vendéglátó. Lazább hangulatú baráti vagy családi eseménynél akkor a hétköznapi evőeszközök is tökéletesen megfelelnek a terítéshez, amelyek egyébként is használatban vannak. Ha ennél nívósabb vacsoráról vagy ebédről van szó, akkor a különleges evőeszközöket érdemes elővenni, amelyek egyébként egy szettként a dobozukban pihennek.

Ha többet szeretne tudni a vendégvárásra vonatkozó szabályokról olvassa el következő írásunkat:

A vendégfogadás szabályai, amiket illik ismerni

Hogyan rendezze el az evőeszközöket az etikett szerint?

Ezzel kapcsolatban a legtöbbeknek elsőre a „kívülről befelé” szabály jut eszébe, vagyis az, hogy az ételek érkezési sorrendjében kell használni az asztalra tett evőeszközöket. Nos, ebben valóban van igazság, azonban a terítés során nem árt ennél több információval rendelkezni.

Lássuk, miként is fest egy megfelelő módon megterített asztal!

  • Alapvető szabály, hogy az asztalon legfeljebb 3-3 evőeszköz kaphat helyet minden típusból. Kivételt képzel ez alól az, ha osztriga is felszolgálásra kerül, ugyanis ehhez külön villa tartozik.
  • Ha több mint három fogást szolgál fel a desszert előtt, akkor a 4. fogás eszközeit az étellel együtt kell szervírozni. Például a saláta esetében a villa sok esetben nem lesz ott az asztalon. Ha a salátát először kell felszolgálni, és utána a halat, akkor a villákat a következőképp rendezzük: salátavilla, halvilla, vacsoravilla.
  • A késeket mindig élükkel a tányér felé kell elhelyezni. Az étkezés elején a desszertkanalakat és villákat sem kell keresni, ezeket ugyanis az evőeszköz etikett szerint közvetlenül a desszert előtt kell az asztalra helyezni.
  • A vacsoravilla a legnagyobb a villák közül, és a tányér bal oldalára kerül. Az egyéb fogásokhoz tartozó kisebb villákat a vacsora jobb vagy bal szélen kell elrendezni, attól függően, hogy mikor fogják használni őket. Amennyiben van egy halas fogás, akkor az ehhez tartozó evőeszköz kap helyet a legkülső részen.
  • A nagy vacsorakést a tányér jobb oldalára helyezzük, a speciálisan kialakított halkést a vacsorakéstől jobbra kell kitenni. A salátakést a menü szerint a vacsorakés mellé kell helyezni.
  • Amennyiben levest vagy gyümölcsöt szolgálnak fel első fogásként, akkor a kísérőkanál a kések jobb oldalán lesz. A vajkés esetében az a szabály, hogy a kis kést keresztbe rakjuk a tányérkán, a kés élével befelé.

Általánosságban igaz a fentieken túl, hogy az asztalon mindennek tisztának és csillogónak kell lennie, az asztalterítés pedig legyen szigorúan szimmetrikus olyan módon, hogy az a vendégek számára is komfortos legyen.

Mit és hogyan lehet az evőeszközzel a pincérnek jelezni?

Nagyon sok esetben van lehetőség arra, hogy az etikett ismeretében evőeszközök segítségével jelezzünk a felszolgálónak. Lássuk, mi minden fejezhetünk ki ilyen módon!

Még eszem!

evőeszköz etikett még eszem
Forrás: Marót Ádám

Ha még nem végzett az adott fogással és pár perc pihenő után szeretné folytatni az étkezést, akkor formáljon az evőeszközökkel a tányéron egy piramist. Lényeges, hogy az evőeszközök feje a tányér teteje felé mutasson, és semmiképp se keresztezzék egymást. Így a felszolgáló tudni fogja, hogy ízlik az étel, csak szünetet tart, így nem kell elvinnie a tányért.

Várom a következő fogást!

evőeszköz etikett várok
Forrás: Marót Ádám

Ha befejezte az adott fogást, és úgy gondolja, hogy itt az ideje még egy finomságnak, akkor ezt úgy jelezheti, hogy a kést és a villát keresztbe teszi a tányéron. Lényeges, hogy az evőeszközök a tányér közepénél találkozzanak, és a villa feje felfelé mutasson!

Köszönöm, finom volt!

finom
Forrás: Marót Ádám

Ha szeretné jelezni szavak nélkül is, hogy ízlett az étel, erre is van lehetőség. Amennyiben a kést és a villát merőlegesen helyezi el a tányér közepén úgy, hogy az evőeszközök feje jobb oldalra mutat, a felszolgáló ebből tudni fogja, hogy elviheti a tányért – és elégedett volt a fogással!

Befejeztem az étkezést

végeztem
Forrás: Marót Ádám

Ha végzett az étkezéssel, de nem szeretné minősíteni azt, az evőeszközöket tegye párhuzamosan egymás mellé, felfelé mutató fejjel a tányérra!

Problémám van

nem ízlett
Forrás: Marót Ádám

Ha valami problémája volt az étellel vagy nem ízlett, azt is jelezheti szavak nélkül is. Ehhez a villa ágaival keresztezett kés él jelzi ezt a felszolgáló felé. Ha így helyezi el az evőeszközöket a tányéron, a felszolgáló meg fogja kérdezni diszkréten, hogy mi volt a gond.

Mikor mellőzhetjük az evőeszközt az etikett szerint?

Az ezzel kapcsolatos szabályok kultúránként változóak lehetnek. Magyarországon például a pörkölt és a töltött káposzta mellé fogyasztott kenyeret bátran el lehet törni kézzel, de akkor sem fognak ferde szemmel nézni az emberre, ha a csirkecombot kézzel fogja meg és úgy fogyasztja. A pizzával kapcsolatban szabály, hogy csak abban az esetben lehet kézzel enni, ha előre felvágva szervírozzák, vagy szeletelt verziójában vásároljuk meg. Ellenkező esetben késsel és villával kell elfogyasztanunk. Az egyéb illemszabályokkal kapcsolatban korábbi cikkünkben olvashat részletesebben:

A fentiek alapján úgy tűnhet, elképesztően sok a szabály az evőeszköz etikett terén, amelyeket gyakorlatilag lehetetlennek látszik észben tartani. Pedig egy kis odafigyelés és gyakorlás mellett mindez hamar rutinná válik és egy idő után már nem is kell rá tudatosan odafigyelni. A felszabadult társas étkezések pedig ezen a ponton kezdődnek el. Ekkor pedig már Ön is élvezhet fesztelenül minden egyes falatot!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0