Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Illemszabályok: 20 szabály, amivel a 21 században is illik tisztában lenni

A régi világban illemszabályok sűrű szövedéke határozta meg a társadalmi érintkezések minden formáját, a nyilvános térben, eseményekben történő megjelenést, viselkedést, kommunikációt. Ezek összhangban voltak az adott eseménnyel, és természetesen kultúránként, társadalmi rétegenként változóak voltak az elvárások. Aki nem tartotta be maradéktalanul a szabályokat, azt kirekesztették és nem lehetett a társadalom teljes tagja. Az előrejutás, a sikeres magánélet vagy karrier szempontjából alapvető feltétel volt az etikett ismerete.

Egyes szabályok mára már kikoptak szokásaink közül, még mások ma is tartják magukat. Ha ezeket nem tartjuk be, akkor nem vár ránk már kiközösítés, de azért igenis illik tisztában lenni velük, és követni az alapvető etikettet.

Milyen illemszabályok vannak, amikkel jó ha tisztában vagyunk a 21. században is?

Az illemszabályoknak ma már csak a töredéke érvényes, de egyes esetekben ugyanúgy sorsfordító hatása lehet életünkre, ahogy a régi időkben – például egy üzleti vacsora során. Néhány alapvető illemszabály ismeretének és betartásának nagyobb hatása lehet, mint ahogy azt elsőre gondolná. Összegyűjtöttük az Ön számára a 20 szemponthoz tartozó szabályokat, amelyet véleményünk szerint egy 21. századi úriember jó, ha ismer, ha siker felé vezető út macskaköveit koptatná.

1. Milyen köszönési illemszabályok vannak?

A megfelelő köszönés a kölcsönös tisztelet kifejezésének egy olyan alapvető formája, amellyel mindenkinek illik tisztában lennie. Az etikett szerint a férfi a nőnek, a fiatalabb az idősebbnek, a beosztott a főnöknek előre köszön. Ha azonban Ön egy hölgyet kínos, vagy kényelmetlen helyzetben találna, akkor köszönés nélkül illik tovább haladnia.

Ha belép egy közösségi térbe, vagy újonnan érkezik bármilyen társasági rendezvényre, akkor is Önnek illik előre köszönnie. Ha egy társaságban találja egy ismerősét, akkor mindenkihez illik a köszönést intéznie, de nem feltétlenül szükséges a konkrét bemutatkozás.

2. Milyen étkezési illemszabályok vannak?

Számos olyan hivatalos rendezvény vagy ünnepélyes nyilvános esemény van, amelynek része az étkezés. Figyeljen oda arra, hogyha nincs ültetési rend, akkor a házigazda maga vezesse oda a helyére. A hölgyeket mindig engedje előre, ők foglaljanak helyet Ön előtt. Amennyiben olyan étel kerül az asztalra, amelyből Ön az allergiája vagy diétája miatt nem ehet, megjegyzések és feltűnés nélkül hagyja ki azokat. Az ételt ne szeletelje előre fel, falatonként fogyassza.

Az evőeszközöket, ha az európai norma van érvényben, végig tartsa kezében, s ha már használta azokat ügyeljen rá, hogy ne érintkezzenek az asztallal. A mutatóujját tegye a kés vagy a villa nyelére, a többi ujjával pedig a nyél körül tartsa meg az evőeszközt.

Amennyiben Ön a vendégváró, figyeljen oda arra is, hogy mi kerül az asztalra és mi nem. Alapvető illemszabály például, hogy a fogvájónak a fürdőszobában, és nem az asztalon van a helye.

3. Milyen társasági illemszabályok vannak?

Társaságban nem illik telefonálni, sugdolózni. Ha beszélgetésbe elegyedne, mindig nézzen a másik szemébe. Mindenkire egyformán illik figyelmet fordítani, és a kommunikáció során ne vágjon bele mások szavába.

Az idegen kifejezések, szavak mellett illik kerülni az olyan témákat, amelyeket senki nem ismer, vagy az olyan kínos ügyeket, mint az anyagiak vagy a magánélet, főleg akkor, ha ez egy nagyobb rendezvény, amin nem csak az Önhöz nagyon közel álló személyek vesznek részt.

 4. Milyen internetes illemszabályokat kell betartani?

Az illemszabályok történetében a világháló viszonylag újkeletű dolog, de ennek is gyorsan kialakult a saját etikettje – melyet a hőskorban még netikettnek hívtak.

A saját bejegyzéseiben sose osszon meg olyat, amely mások személyes adatait tartalmazza, ne legyen semmi olyan nyilvános tartalom az oldalán, ami a tudta és beleegyezése nélkül érint valakit. Ahhoz is illik a másik beleegyezését kérni, hogy az általa megosztott tartalmakat Ön is közzétegye. Ezt a közösségi oldalakon a megosztás gomb használatával tegye, ne másolja le a bejegyzést és posztolja sajátjaként!

Az internetes kommunikáció kapcsán, ugyanúgy, ahogy a mindennapokban, mindig diszkréten járjon el, tartózkodjon az indulatos megnyilvánulásoktól, tartsa tiszteletben mások véleményét.

5.  Milyen illemszabályok vonatkoznak a tegezésre-magázásra?

Ismeretlenként, új ismerősként mindig magázódunk, a tegezést csak idősebb, a magasabb beosztású illetve a női fél kezdeményezheti. A nagyon idősek és a fiatalok könnyedén, elfogadottan tegeződnek egymással, az már más azonban, ha valaki szolgáltatást nyújt. Legyen az borbély, pincér vagy bolti eladó, minden esetben a magázás az elfogadott forma. A munkahelyen az azonos neműek tegeződése alap, férfiak és nők között ez csak szoros munkakapcsolat esetén elfogadható.

6.  Mire kell figyelni a kézfogás során?

Egy ideális kézfogás nem tart rövidebb vagy hosszabb ideig, mint 3-4 másodperc, megelőzi egy bemutatkozás. A helyes módja az, ha nem csak az ujjaink, hanem a tenyereink is érintkeznek. Mindig az idősebb személy, vagy a magasabb beosztású nyújt először kezet.  Általános szituációkban a nők, míg munkahelyi viszonylatban a férfi a női alkalmazottjának nyújt kezet. A másik fél nem kezdeményezhet, ilyen esetekben a kézfogás elmarad. Ha többet szeretne megtudni a kézfogásról, akkor az alábbi linkre kattintva olvassa el a cikkünket ebben a témában:

7.  Milyen illemszabályok betartására érdemes figyelni, ha vendégségben vagyunk?

Ha vendégségbe hivatalos, sose érkezzen üres kézzel: olyan ajándékot vigyen, ami személyre szóló, de csak annyiban, hogy az nem hozza zavarba a másikat. Egy gentleman társasági eseményről nem késik. Legyen az egy céges vacsora vagy családi ebéd, egyaránt megtiszteli a résztvevőket elegáns megjelenésével, visszafogott, udvarias modorával, és pontosságával. Mindig aktívan részt vesz a társalgásban vagy a programban, de arra is figyel, hogy nem kerül mindig a figyelem középpontjába.

Ha valami nem tetszik, ne mutassa ki. Figyeljen oda a távozásra is: ne menjen el túl hamar, de ne is maradjon túl sokáig, akkor sem, ha a házigazdák marasztalják, hiszen etikett szerint így kell tenniük…

8.  Mik az alapvető illemszabályok telefonálás közben?

Ideális esetben három csengetésen belül a hívott félnek illik felvenni a telefont, különösen, ha munkahívásról van szó és munkaidőn belül történik. Mindig a hívó fél köszön előre, és be is mutatkozik, attól függetlenül, hogy hányadik alkalommal beszélnek. A kommunikációnak lényegretörőnek és érthetőnek kell lennie, az udvariasság, a határozottság és a higgadtság egyaránt fontos. Ha valamire nem tudja a választ, vagy valamit nem értett, azt a lehető leghamarabb, és röviden jelezze. A kihangosító használata és a továbbkapcsolás a másik tudtával és engedélyével történjen meg.

A telefonálás további szabályairól ebben a cikkünkben lehet olvasni.

9.  Mik a legfontosabb illemszabályok egy férfi és egy nő között?

Egy férfi és egy nő között a legfontosabb illemszabályok közé tartozik az, hogy egy férfi minden tekintetben előzékeny egy nővel szemben. Az udvariasság ott kell, hogy legyen minden apró gesztusban: egy ajtó kinyitásában, egy kabát lesegítésében, vagy egy szék kiemelésében. Amennyiben azonban idegen helyre lépnek be, mindig a férfi menjen elől, séta közben ő haladjon az út „veszélyesebb” oldalán. A nő ajánlja fel a kézfogást vagy a tegezést.

10.  Milyen illemszabályokat kell megtanítani a gyerekeknek?

Fontos, hogy a gyerekek számára is természetes legyen néhány alapvető illemszabály, amelyet egy társasági eseményen maguk is betartanak. Emellett persze fontos az idősek tisztelete, az idősekkel való helyes interakciók megtanítása, valamint a szülőkkel, nevelőkkel szembeni helyes viselkedési minták átadása.

Illemszabályok gyerekeknek
Kép forrása: Pexels.com

11. A dohányzás kritériumai

Bármilyen társaságban is tartózkodik, mielőtt cigiszünetet tartana, jelezze, ne tűnjön el szótlanul. Ne gyújtson rá kismama, kisgyerek, vagy leszokóban lévő ismerős társaságában, se játszótér közelében vagy vezetés közben. Dohányozzon mindig az arra kijelölt helyen, és sose szemeteljen a cigarettával.

12. A napszemüveg viselése

Bármilyen olyan helyzetben, amikor belép egy helységbe meghívottként, bemutatkozik, vagy beszélget egy új ismerőssel, illik levenni a napszemüveget – bármennyire is tűz a nap vagy divatos az adott darab. Zárt térben sem illik viselni, kivéve, ha egészségügyi okokból van szüksége rá, például egy szemműtét után.

13. Személyes információk közlése: személyesen történjen!

Telefonon ne közöljön intim információkat, nagyon személyes híreket. A párkapcsolati problémák taglalása, a gyermekáldás, az eljegyzés vagy a haláleset kapcsán például csak akkor használjon telefont, ha nem áll fenn annak a lehetősége, hogy az illetővel záros határidőn belül találkozik.

14. Éttermi etikett

Amikor étteremben étkezik egy nagyobb társasággal, és közösen rendelnek egy többszemélyes tálat, akkor nem illik válogatni, a nagyobb, szebb darabokat kiemelni a tálból. Mindig válassza azt a részt, ami Ön felé esik. Amennyiben vizet vagy egy üveg alkoholt rendeltek közösen, mielőtt magának töltene, kérdezzen rá, hogy kér-e esetleg más is. A számla kikérése mindig akkor történjen meg, ha partnere, partnerei is befejezték az étkezést.

 Bármilyen vendéglátóhelyiségbe betérve, ha ismerőst lát egy nagyobb társaságban, illik odaköszönni, de nem illik felvetni, hogy Ön is csatlakozhat-e.  Kizárólag, akkor üljön le a társaság asztalához, ha meghívják.

15. Borravaló illemszabályai

Bármilyen szolgáltatást is vesz igénybe, nagyon fontos, hogyha meg van elégedve vele, és ezt borravaló formájában szeretné kifejezni, akkor azt elegánsan tegye meg. Az elegancia ismérve, hogy nem apróban adjuk a borravalót, nem feltűnő gesztusokkal, és sosem azzal a kísérő szöveggel, hogy tartsa meg az illető a visszajárót.

16. Az együttérzés jele: kalapemeléssel

Ha lát valahol egy gyászmenetet, járókelőként is illik megállnia, és megvárni amíg elvonul a menet. Ha ebben a szituációban kalap van a fején, akkor azt illik ilyenkor levennie, ezzel fejezve ki együttérzését. A temetéshez kapcsolódó illemszabályokról részletesen az alábbi cikkünkből tájékozódhat:

17. A tiszteletadás jele kalapemeléssel

Amikor nemzeti Himnusz vagy a Szózat hangzik el, vagy nemzeti lobogót vonnak fel a környezetében, ha Ön nem is az ünnepségre, megemlékezésre érkezett, járókelőként is illik megállnia, fejet hajtania, adott esetben levenni a sapkát, kalapot, ezzel fejezve ki a hazaszeretetét, ami minden politikai állásfoglalástól függetlennek kell lennie, és amely tiszteletadás egy igazi úriember ismérve.

18. Milyen közlekedési illemszabályok vannak?

Bármilyen módon is utazik, mindig fontos a környezete figyelembevétele: alapvető az udvariassági szabályok és a közlekedési szabályok betartása, emellett pedig más utazók, utasok, vezetők képességeinek, sajátosságainak a figyelembe vétele, elfogadása.

Amennyiben tömegközlekedést vesz igénybe, ha csak egy megállót utazik is, ne szorongjon az ajtóban, és az esetleges hátizsákot egyik kezében tartva utazzon. Egy esős délutánon az esernyőt összezárva, lefelé tartva vigye magával minden tömegközlekedési eszközre.

Ha taxiba ül, viselkedjen úgy, mintha vendégségben lenne, legyen udvarias. Köszönjön, pontosan mondja meg, hogy hova szeretne eljutni, és útközben ne tegyen semmilyen kritikus megjegyzést a sofőrre, vagy az autóra vonatkozóan.

19. Milyen színházi illemszabályok vannak?

Minden esetben használja a ruhatárat: kabát, kalap, esernyő, nagyobb táska ne kerüljön a nézőtérre, ahogyan ital, étel vagy cukorka se. Amennyiben légúti problémái vannak, maradjon otthon. A színházban fontos az elegáns megjelenés és viselkedés. Előadás közben ne sutyorogjon, kapcsolja ki mobilkészülékét.

Amennyiben az ülőhelye középen található és mások már helyet foglaltak, arccal feléjük, esetleges hölgypartnere előtt haladva, a többiektől elnézést kérve foglaljon helyet.

20. Mi a nyaralás etikett aranyszabálya?

Ha külföldön jár, nem elvárt és nem is lehetséges minden apró illemszabály, szokás ismerete és betartása, de nem árt, ha időt szán arra, hogy az alapvető helyi szokásokat és illemszabályokat, vagy néhány idegen szót megtanul, mielőtt útnak indul.

Természetesen ma is számtalan írott, vagy íratlan illemszabály létezik helyzettől, helyszíntől és szituációtól függően; ebben a cikkben mi most csak a leggyakoribbakat válogattuk össze, hogy segítsünk Önnek eligazodni az etikettben!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0