Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Céges vacsora öltözék: mit illik viselni, mit nem?

Milyen az ideális céges vacsora öltözék? Színek, szabások, helyszíntől, életkortól, beosztástól és cégkultúrától függően… Nem kell tőle félni, mert ez is csak egy esemény, amin ugyan kell tudni, hogy illik és nem illik viselni és viselkedni. Az egész nem bonyolultabb, mint egy nagyobb meeting – csak ritkább.

Az első lépés: a helyszín

Ha valamiről elmondható, hogy nem önmagáért van, akkor az az öltözködés. Egy céges vacsora épp olyan összetett és soktényezős tud lenni, mint egy tárgyalás, vagy egy szokásos nap az irodában. A munkahelyi öltözet függ az időjárástól, a cégtől, a főnök személyes beállítottságától, a beosztottak átlagéletkorától, az egyéni stílustól, a színharmóniától, az életkortól. A céges vacsora öltözéket leginkább meghatározó tényező az, hogy hol lesz az alkalom. Egy kis, elegáns steak-bár? Az Operaház? Egy belvárosi klub? Egy vidéki kúra? Egy egyszerű, kockás terítős étterem? Mi más határozná meg, befolyásolná jobban az alapvető irányt az öltözködés megválasztása során, mint a helyszín, ami adott öltözködést vár el a hozzá betérő vendégektől?

Nagy vonalakban az a szabály, hogy inkább helyszínhez kell öltözni, mintsem az eseményhez. A helyszínhez fogja igazítani MINDENKI az öltözékét, és nem a vállalat egyébkor szokásos sztenderdjeihez.

Céges vacsora öltözék: útmutató különféle dress code-ok esetére

céges vacsora öltözék dilemma
Forrás: Canva

Ha a különböző helyszínek, vagy maga a cég a körlevelében megszabott valamilyen dress code-ot (esetleg közkézen forog a munkahelyen, hogy mit várnak, ki mibe öltözzön), akkor van a legkönnyebb dolga. Ez esetben csak elő kell venni a dress code kisokost. Lássuk röviden, mik is ezek!

 • White tie – azaz fehér nyakkendős esemény. Ahogy a neve is mutatja, a legformálisabb, protokolláris rendezvény, aminek mintapéldája a filmekből és a híradókból ismert jótékonysági gála. Ezen az eseményen a nagyon szigorú öltözködési szabályok vannak mind a férfiak, mind pedig a nők számára. A white tie dress code magában foglalja a frakk és a fehér kiegészítők viselését, nők számára pedig belépőt jelent a tűzött frizurák és hosszú szárú kesztyűk világába.
 • Black tie – azaz fekete nyakkendős dress code: ez manapság sokkal gyakoribb még a legnívósabb események és helyszínek esetében is. Bár ez is a legformálisabb öltözködési kódok között szerepel, itt már jobban érvényesülhet a szabadság a női és férfi ruházkodásban is. Amint azt a neve is mutatja, a fekete szmoking és nyakkendő a kötelező elem, de nincs további szín- vagy fazonbeli megkötés. A nőknek nagyestélyit kell viselniük, de ahhoz nem kötelező a kesztyű.
 • Formal – az elegáns események jolly jokere. Ha a megjelenés „formal”, akkor készüljön egy rendezvényre, ahol színben, fazonban, öltözködési stílusban a parádésan elegánstól a hely szellemének megfelelően lazított estélyi öltözékig minden megfelel, egészen a white tie-ig. Itt a nők részére a hosszú estélyi ruha adott, illetve az uraknak még kötelező a szmoking, amit nem lehet zakóra, sem ingre cserélni.
 • Semi-formal – Ez igazából már nem is annyira szigorú szabályokat takar. A férfiak szabadon választhatnak a zakóig bezárólag, a nők pedig az éjjeli viseletig. Vagyis a világos és hátul teljesen nyitott, „olcsóbb anyagú” tearuha még nem megengedett, de a koktélruhák már megjelenhetnek. Itt az a szabály, hogy nem lehet túl rövid, és bizonyos életkor felett nem ajánlott a túl világos modell sem.
 • Informal – Az informal dress code tipikus eseményei egy fiatalos, lazább esküvő, vagy egy átlagos munkanap egy jogi irodában. A férfiak zakót, inget, nyakkendőt kell, hogy viseljenek, a nők pedig nem túl kihívó és kirívó ruhát vagy nadrágkosztümöt. A színek tekintetében, ha informal van megadva, nyugodtan lehet kisebb kilengést mutatni – a szokásos szürke-fehér-fekete kombinációkat egy ilyen eseményen megtörhetik színpompásabb elemek.
 • Business formal és Business informal: a két üzleti eseményt azért vehetjükegy kalap alá, mert mindkettő azt hivatott kifejezni, hogy a cég a saját öltözködési kultúráját várja el az eseményen a résztvevő kollégáktól.
  Ha a cég business formal ruházkodást ír elő, akkor a megjelenő vendégnek úgy kell felöltöznie, mintha a cég nevében nyilatkozna a tévének. Egyszerűen kifejezve: ugyanaz, mint egy átlagos munkanap, a férfiak számára elegánsabb nyakkendővel és cipővel, a nők számára feltűnőbb ékszerekkel és több sminkkel.
  A business informal már könnyebb terep: egyfajta afterpartihoz lehetne hasonlítani, ahol az elegáns öltönyegyütteseket felválthatják a laza, de még elegánsabb viseletek, színben és anyagban is a kényelmes felé igyekezve. A nők esetében pedig megjelenhet egy-egy kivágottabb ruhadarab, vagy a személyiséget jobban mutató szabásvonal, akár lapos cipővel is.

Milyen egyéb illemszabályokat illik betartani a céges vacsorán?

Laza céges vacsora öltözék
Forrás: Canva

A stílus maga az ember, ahogy mondják. Ez különlegesen igaz az olyan eseményekre, amelyeken nem mint magánszemély, hanem mint egy cég képviselője vesz részt. Akár meghívott ügyfelek, akár „csak” a munkatársak és a főnökség vesz részt az eseményen, vegye figyelembe, hogy a megjelentek nem a barátai, még ha jó is a kollegális viszony. Akár tetszik, akár nem, sajnos egy ilyen esemény inkább sorolható a munkához, mintsem a szórakozáshoz.

 1. Alkoholt csak mértékkel!
  Ha a cég nagyobb eseményt tart, akkor biztosan belenyúl mélyen a zsebébe, és az italt, is állja az első kortytól az utolsóig. Egy ilyen eseményen még akkor sem szabad „fenékig üríteni” az embernek a poharat, ha arra egyébként maga a cég, a szervező vagy a közvetlen főnök biztat. Ha az ember ittassá válik, könnyen tönkreteheti a róla kialakult képet. Iszogatni természetesen lehet, sőt, illik is, ám lerészegedni, de még spiccessé válni is rizikós.
 2. A köszönetnyilvánításról ne feledkezzen meg!
  Akár a cég szervezi, akár maga a főnök, illik megköszönni a szervezést, az ellátást, a jó hangulatot, a vacsorát. Egy céges eseménymegszervezése sok pénz, fáradság és idő – amiért épp úgy illik kifejezni háláját, mintha vendégségben volna az ember.
 3. Ne nyomkodja a telefonját!
  Talán alapnak tűnik, de manapság sajnos muszáj felsorolni ezt is: ha egy eseményen, vacsorán, fogadáson van, ott a késői időpont ellenére sem lehet már fáradtan nyomogatni a telefont. Ez épp olyan, mintha az ember rádión hallgatná a híreket, vagy épp a kedvenc regényével ülne az emberektől zsúfolt teremben. Egy ilyen esemény igen ritka: kapcsoljon – és kapcsolódjon ki! Megéri!

Ha céges bulira készül olvassa el ezt a cikkünket is:

Céges buli útmutató férfiaknak: viselkedés, öltözködés

Az etikettről és az illemről korábbi cikkeinkben is olvashat:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0