Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Céges buli útmutató férfiaknak: viselkedés, öltözködés

A céges bulik felemás események: laza, de mégis munkahelyi, sokszor kötelező a megjelenés, de oldottabb a hangulat. Az öltözet és a viselkedés itt is sokat számít, és nagy hatással lehet a kollégákra, vezetőkre. Megmutatjuk, mi mindenre érdemes odafigyelni, hogy valóban jól süljön el a céges buli!

Hogyan készüljön a céges bulira?

Ez elsősorban attól függ, milyen típusú rendezvényről van szó és mi az Ön szerepe vagy felelősségi köre az eseményen. Általánosságban elmondható, hogy érdemes tisztában lenni az esemény minden részletével, beleértve például az időpontot, a helyszínt, a dress code-ot valamint a programot. A karácsonyi partikról írtunk már korábban részletesen:

Ha bármi kétsége van, kérdezzen az esemény szervezőitől vagy a főnökeitől! Érkezzen pontosan, kalkulálja bele az érkezési időbe a tömegközlekedésben várható fennakadásokat vagy a parkolási időt is! A céges bulik jó alkalmat nyújtanak a kollegiális kapcsolatok építésére, így mindenképpen érdemes minél több emberrel csevegni az este folyamán. Ha alkoholt fogyaszt, ügyeljen arra, hogy mértékkel tegye – ezek a legfontosabb tudnivalók.

Céges buli: öltözködési javaslatok férfiaknak

Az, hogy mit vesz fel egy céges bulira, általában nagyban függ a céges kultúrától és az esemény formájától is.

  • Ha a céges buli formálisabb jellegű, akkor az üzleti öltözék javasolt. Ez magában foglalhatja a zakót, a nyakkendőt, az inget és a nadrágot. Válasszon szolid színeket és mintákat.
  • Ha a rendezvény kicsit lazább atmoszférájú, akkor megengedheti magának a kevésbé formális megjelenést. Ebben az esetben egy jó minőségű, jól illeszkedő ing, egy kényelmes zakó és nadrág kombinációja lehet megfelelő.
  • Ha a céges buli egy informálisabb összejövetel, ahol a smart casual öltözet az elvárás, akkor kényelmes, de mégis stílusos ruhákat válasszon. Ez lehet például egy galléros póló vagy könnyű pulóver kombinálva egy jó minőségű farmernadrággal vagy chino nadrággal. Ne felejtse el a megfelelő kiegészítőket sem. Egy öv, egy elegáns óra és tiszta, jól ápolt cipők sokat számíthatnak az összképben.

Mindig fontos figyelembe venni az eseményre vonatkozó dress code-ot, ugyanakkor ajánlott odafigyelni az időjárásra is. Például ha az esemény kültéren zajlik vagy hideg idő van, gondoskodjon róla, hogy megfelelően felöltözzön. Itt már írtunk arról, hogyan öltözzön céges vacsorára.

Általános szabály pedig az, hogy érezze magát kényelmesen és magabiztosan az öltözékében, hiszen ez is hozzájárul az összképez és a hangulathoz!

Céges buli öltözködési kódex nőknek

A céges bulik öltözködési kódexe nők számára általában hasonló elveken alapul, mint a férfiak esetében.

  • Ha a céges buli formális jellegű, akkor az üzleti formális öltözet ajánlott. Ez általában magában foglalja a szoknyát vagy nadrágot egy blúzzal, blézerrel és szükség esetén egy hozzáillő övvel.
  • Ha a rendezvény kevésbé formális, de még mindig megköveteli az üzleti öltözködést, akkor választhat például egy elegáns blúzt kombinálva egy jó minőségű nadrággal vagy szoknyával.
  • Ha a program informálisabb, akkor választhat egy smart casual öltözetet. Ez lehet egy könnyű pulóver vagy felső, farmernadrággal vagy chino nadrággal.

Ügyeljen arra, hogy a ruhák hossza megfelelő legyen az adott alkalomhoz és a cég kultúrájához. Például egy üzleti formális eseményen a szoknyák vagy ruhák legyenek legalább térdig érők. Ne feledje a megfelelő kiegészítőket, mint például egy elegáns öv, ékszerek és egy stílusos táska, ami passzol az öltözékéhez. A cipők választása szintén fontos szempont. Ügyeljen arra, hogy a cipők tiszták, jól ápoltak legyenek, és paszoljanak az adott esemény típusához és helyszínéhez – szabadtéri partira például rossz ötlet tűsarkút viselni. A smink és a haj is fontos szerepet játszik, a kulcsszavak e téren a visszafogottság és elegancia.

céges buli öltözet
Forrás: Canva

Hogy viselkeden a feletteseivel, beosztottjaival egy céges bulin?

A céges bulikon való viselkedés a feletteseivel és beosztottjaival szemben is különleges figyelmet igényel. A főnökeivel szemben legyen udvarias és tisztelettudó és lehetőség szerint kerülje a munkahelyi problémák megvitatását. Inkább az olyan, könnyedebb témákat válassza, mint a közös hobbi, az utazás vagy a szórakozás. Ha a felettese is nyitott és barátságos, akkor természetesen közelebb kerülhet hozzá, de mindig tartsa tiszteletben a munkahelyi hierarchiát. Amennyiben alkoholt fogyaszt, ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba, különösen a felettesei jelenlétében.

A beosztottak kapcsán fontos, hogy legyen példamutató a viselkedésével! Legyen nyitott és megértő, hallgassa meg az ő véleményüket és tapasztalataikat, és bátorítsa őket a beszélgetésre. Ha van alkalom rá, köszönje meg a beosztottjainak az általuk végzett munkát, és fejezze ki az elismerését az elért eredményekért vagy a hozzáállásukért.

Mindig ügyeljen arra, hogy megfelelő egyensúlyt találjon a munkahelyi hierarchia betartása és a kötetlen, barátságos légkör között. Fontos, hogy mindig tiszteletben tartsa mások határait és kényelmét, és az összes kommunikáció során az udvariasság és az empátia legyen az irányadó.

Mennyire szabad magunkat “elengedni” a céges bulin?

A céges bulikon való viselkedésben mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az önazonosság és a megfelelő társasági normák között. Fontos, hogy emlékezzen arra, hogy a lazább hangulat ellenére még mindig egy üzleti környezetről van szó, és hogy a többiek még mindig munkatársai vagy üzleti partnerei. Ügyeljen arra, hogy a bulin készült képek vagy posztok megfeleljenek az ön professzionalizmusának és a cég kultúrájának. Ne osszon meg olyan tartalmakat, amelyek sértőek vagy kényelmetlenek lehetnek mások számára.

Végül, mindig figyeljen az intuíciójára és az esemény hangulatára. Ha úgy érzi, hogy valami nem megfelelő, vagy ha bármi kétsége merül fel a viselkedésével kapcsolatban, jobb biztonságban maradni és tiszteletben tartani a határokat.

céges buli asztal
Forrás: Canva

Hogyan viselkedjen a céges buliban, ha játék is van?

Ha a céges buliban várhatóan játékok is lesznek, akkor legyen nyitott és vegyen aktívan részt bennük. Mutasson érdeklődést és lelkesedést, hiszen ez segíthet a csapatépítésben és az esemény hangulatának fokozásában. Mindig tartsa tiszteletben a játékszabályokat és másokat. Ne próbáljon csalni vagy nyerési vágyból túl agresszívan viselkedni. Mindezekkel elronthatja a remek lehetőséget a kollegiális kapcsolatok építésére és a csapatmunka erősítésére.

Ha a játékok során csapatokra osztják az embereket, próbáljon együttműködni másokkal, legyen figyelmes és kommunikatív a játékok során. Ezek a feladatok tökéletesen alkalmasak arra is, hogy nevetéssel és vicceskedéssel teli pillanatokat teremtsenek. Akár nyer, akár veszít, mindig tartsa szem előtt a sportszerű viselkedést!

céges buli játékok
Forrás: Canva

Hogyan kerülje el a felesleges konfliktusokat egy céges bulin?

A céges bulik jó alkalmat teremthetnek az összekovácsolódásra és az új kapcsolatok kiépítésére, de néha előfordulhatnak konfliktushelyzetek is. Fontos, hogy tartsa tiszteletben mások határait és véleményét. A beszélgetések során kerülje az olyan potenciálisan vitás témákat, mint például a politika vagy a vallás. Inkább koncentráljon olyan témákra, amelyek közös érdeklődési köröket érintenek, vagy olyan könnyedebb témákra, amelyek segíthetnek az emberek közötti pozitív kapcsolatok kiépítésében. Ha észreveszi, hogy valaki zavarban van vagy feszült, próbáljon meg segíteni neki. Ezen felül a mértékkel való alkoholfogyasztásra is ajánlott odafigyelni. Ha pedig mégis konfliktushelyzet alakulna ki, próbálja meg higgadtan és megértően kezelni, és keressen megoldást a problémára.

A céges bulik nagyon jó alkalmak arra, hogy a mindennapi mókuskerékből kilépve új oldalát ismerje meg kollégáinak, feletteseinek vagy beosztottjainak. Remekül összekovácsolhatják a csapatot és sok szórakoztató, vicces, vagy akár megható emlék születhet. Ahhoz azonban, hogy igazán jól sikerüljön, fontos szem előtt tartani a céges bulik szabályait!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0