Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Éttermi etikett: 15 szabály, amiről érdemes tudni

Az éttermi etikett fontos, hiszen egy randevú vagy egy üzleti megbeszélés alkalmával az étteremben tanúsított viselkedés sokat elárul a személyiségéről. Mire figyeljen az étterembe való érkezés pillanatától a távozásig? Cikkünk ebben nyújt segítséget.

Az illem és az etikett fontosságáról olvassa el az alábbi cikkünket:

Hogyan szól a pincérhez? Hogyan beszél a társaságban, kulturáltan eszik-e, nagyvonalú-e a fizetéskor? A magabiztos, megnyerő első benyomást elősegítheti, hogyha betartja az éttermi etikettet.

Az éttermi etikett alapszabályai

Ha egy felkapott éttermet szemelt ki, érdemes az asztalt előre lefoglalni, nehogy az érkezéskor kellemetlen meglepetés érje. Ha mégis közbejön valami, ne felejtse el lemondani az időpontot!  Ügyeljen a pontosságra is, 10 percnél többet nem illik késni.

Ha nincs foglalása, várja meg a bejáratnál, hogy egy hostess vagy pincér odamenjen Önökhöz, ő nyújt majd eligazítást arról, hogy van-e szabad asztal, vagy ha nincs, akkor körülbelül mennyi időt kell várni.

Nem kényelmes és nem is illik a szék karfáján tartani a kabátot, erre a célra a feltehetően a bejárat közelében elhelyezett fogast használja.

Ügyeljen a hangerőre! Fontos, hogy beszélgetőpartnere tisztán hallja, de semmiképpen se zavarja a szomszéd asztalnál ülőket.

Éttermi etikett

Éttermi etikett szabályok a belépéstől a távozásig

1. Ki lépjen be először az étterembe?

Elegáns hölgy nem foghatja meg a kilincset, így amennyiben egy férfi és egy nő találkozik, életkortól függetlenül minden esetben a férfi lép be először az ajtón, és ő kezdeményez párbeszédet a személyzettel, illetve jelzi, ha volt asztalfoglalás.

2. Hogyan találjuk meg az asztalunkat?

Ezt követően a hostess vagy pincér felvezetésével a hölgy, majd végül a sort zárva a férfi indul el a számukra kijelölt asztalhoz. Abban az esetben, ha az étteremben nincsen olyan személy, aki a vendégeket az asztalhoz kísérné, a hölgy választ asztalt, majd ülőhelyet is.

3. Hogyan üljünk az asztalhoz?

A férfi, a hostess vagy a pincér kihúzza a hölgy székét, majd mikor a hölgy helyet foglal, betolja azt. A legrosszabb hely az ajtónak háttal van. Ide több pár esetén vagy a fiatalabb, vagy a társaságot meghívó férfi ül. Tőle jobbra foglal helyet a másik feleség, majd a másik férj, az ő jobbján pedig az első férfi párja. Mindig azt ülteti az ember a jobbjára, akit meg akar tisztelni.

4. Hova helyezze a kabátot és a táskát?

A hölgy kabátját  a férfi, vagy a pincér segíti le és helyezi el a fogason. A táskájának elhelyezéséhez a pincér nyújthat segítséget, azonban azt semmiképpen ne tegye a földre!

5. Tegezve vagy magázva?

A felszolgálók a legtöbb esetben magázni fogják akkor is, hogyha fiatalos helyet választott, ezért úgy illik, ha Ön is magázva fordul hozzájuk.

6. Ki rendeljen?

Az étel, valamint a bor rendelése mindig a férfi feladata, a nő neki mondja el, hogy mit szeretne. Erről a jogáról a hölgy kérésére a férfi természetesen lemondhat.

7. Hogyan rendeljen?

Rendelés vagy egyéb kérés esetén a férfi a pincérrel először vegye fel a szemkontaktust, majd „legyen szíves” megszólítással kezdeményezzen vele beszélgetést, semmiképpen se csettintéssel.

Éttermi etikett

8. Hogyan használja a szalvétát?

Elegáns éttermekben általában damaszt szalvétát tesznek elénk, amit az étkezés megkezdésénél az ölünkbe kell teríteni. Ennek helyes módja a következő: a szalvétát félbe kell hajtani úgy, hogy a nyitott vége felénk, a zárt pedig a térdünkhöz legyen közelebb. Ez az elhelyezés azt a célt szolgálja, hogy a morzsákat a felső réteg megemelésével könnyen el tudja távolítani. Az étkezés végén a damaszt szalvétát össze kell gyűrni és a papírszalvétához hasonlóan a tányér bal oldalára kell tenni. Amennyiben összegyűrés helyett összehajtogatja, azzal azt jelzi, hogy nem ízlett Önnek az étel. 

Még több információ ebben a cikkben: Szalvéta etikett: útmutató

9. Milyen személyes tárgyak kerüljenek az asztalra?

Az étkezőasztalra csak a legszükségesebb dolgokat pakolja, minden más maradjon a táskájában vagy zsebében. Tisztelje meg azzal a beszélgetőpartnerét, hogy a mobiltelefonját sem tartja maga előtt. Ha ez mégis elengedhetetlen, mindenképpen halkítsa le. Amennyiben fontos hívása van, és a beszélgetés nem várhat, kérjen elnézést az asztaltársaitól és azt az éttermen kívül bonyolítsa le.

10. Az evőeszközök használata

Étteremben nem csak a szavainkkal, de az evőeszközeinkkel is üzenetet küldünk a pincér felé, ezáltal elkerülhetjük a felesleges köröket, és az étkezés is nyugodtabb lesz.

A két legfontosabb jelzést mindenképpen érdemes elsajátítani:

  1. Abban az esetben, ha félbeszakítja az étkezést, de még szeretné folytatni, a villát és a kést keresztbe kell helyezni a tányéron úgy, hogy a száraik Ön felé nézzenek. 
  2. Ha viszont befejezte az étkezést, akkor helyezze egymás mellé az evőeszközöket.

Kevesen tudják, de azt is jelezheti az evőeszközeivel, ha nem ízlett Önnek az étel: ha a villa ágaival keresztezi a kést, a felszolgáló bizonyára meg fogja kérdezni, hogy milyen hiányosságot észlelt az étellel kapcsolatban.

11. A bor fogyasztása

Alap esetben a férfi az, aki a palackozott bort először megkóstolja. A poharat a száránál megfogva először megnézi oldalról az ital színét, majd meglötyögteti, beleszagol és egy kis kortynyit megízlel. Biccentéssel jelzi a pincér felé, amennyiben az megfelel az ízlésének. Ezt követően fog a pincér a hölgyvendégnek is tölteni. Mielőtt belekortyolna a borba, fontos, hogy törölje meg az ajkait. Hogy a vörösbor okozta borfoltot elkerülje, a kortyolás után is megtörölheti a száját. A boros poharat helyesen a száránál vagy a talpánál kell tartani, soha nem szabad a kehely részénél. Nem csak így elegáns, de a pohár is tiszta marad, a kézmeleg nem befolyásolja a bor hőmérsékletét, és a koccintás is szebben fog csengeni.

Ha a pezsgőzésről is tájékozódna olvassa el ezt a cikkünket is:

Pezsgőbontás szabályai: mire kell figyelni?

12. Mennyit egyen?

Arra vonatkozóan nincs szabály, hogy mennyit kell enni az étteremben. Ha már nem kívánjuk az ételt, nyugodtan hagyjuk a tányéron. Az evőeszközöket egymás mellé téve jelezzük a pincér felé, hogy nem kívánunk többet enni, és elviheti a tányérunkat. Az evés végeztével, amennyiben elégedett volt az étel minőségével, illik ennek hangot adni.

13. Éttermi etikett: ki fizet?

A számlát a férfinek illik rendezni. Amennyiben a találkozás apropója nem randevú, hanem például üzleti találkozó, a felek az étkezés végeztével megegyeznek ebben a kérdésben.

14. Kell-e borravaló?

A pincér a számlát egy tokban teszi az elé, aki kérte, ebbe kell beletenni a pénzt. Egyre elterjedtebb gyakorlat Magyarországon, hogy a számlán fel van tüntetve, hogy a végösszeg tartalmazza a szervízdíjat, ebben az esetben nem szükséges borravalót adni. Amennyiben ez nincsen, illik minimum 10% borravalóval számolni.

15. Hogyan távozzunk?

Távozásnál a férfi vagy a pincér segíti fel a hölgyet a székből, majd felsegítik rá a kabátot. Az elköszönést követően az étteremből, úgy ahogy az elején is, a férfi megy ki elsőként és tartja a hölgynek az ajtót.

Ezen udvarias gesztusok betartásával mind az üzleti, mind a magánéleti vacsorák során garantáltan jó benyomást fog kelteni! Amennyiben nem csupán az étkezéssel kapcsolatos fő illemszabályokat szeretné elsajátítani, olvassa el az alábbi cikkeket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0