Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

A kártyázás illemtana: útmutató

A kártyázásról ma már a legtöbbeknek a móka, valamint a szerencsejáték jut eszébe, pedig igen komoly története van. Tudta, hogy ennek is vannak illemszabályai? Nem kevés íratlan szabály is vonatkozik a kártyajátékokra, és az asztal melletti viselkedésre. Ebben a bejegyzésben mindent összegyűjtöttünk, amit a  kártya illemtanáról tudni érdemes.

Kártyázás: hogyan csoportosítjuk a kártyajátékokat?

A kártyajátékokat alapvetően 3+1 fő csoportba sorolhatjuk:

  • A kommersz játékok igen komoly társadalmi presztízzsel bírtak bizonyos korokban, sőt, sok esetben a társas érintkezés kiemelt eseményévé válhatott egy-egy ilyen parti. A résztvevők célja ezekben az esetekben az ellenfél stratégiájának megfejtése olyan módon, hogy közben magáról és a kezében levő lapokról minél kevesebbet áruljon el. Ehhez szigorú szabályrendszer társul.
  • A hazárdjátékok története igen viharos, hiszen sokáig társadalmilag elítélték ezt a másik emberrel folytatott szellemi viadalt, amelyben nagy szerepet játszik a szerencse és a véletlenek is. Innen is ered a neve, a „hasard” ugyanis franciául sorsot jelent.
  • A családi, baráti körben lejátszott partik, amelyek legfőbb célja általában a tét nélküli, kellemes időtöltés.
  • Egy plusz kategóriában helyet kaphat továbbá a passziánsz is, amely egyszemélyes kihívás.

A kártyázás annak idején kifejezetten a férfiak játéka volt, a nők nem is ültek, nem is ülhettek le az asztalhoz. Ma már természetesen ez nem így van, de továbbra is vannak olyan játékok, például a póker, amit tipikusan férfiasnak tartanak. Éppen ezért, ha egy férfit akar megajándékozni, a kártyás ajándékokkal szinte biztosan célba talál:

Bizonyos kártyajátékokból, mint például a bridzs, a tarokk, a póker és a rablóulti már hivatalos versenyeket is rendeznek.

A kártyázás története

A kártyajátékok, bár régre nyúlnak vissza, erdetük és terjedésük terén sok a kérdőjel és a találgatás a mai napig. Ennek az egyik fő oka, hogy a régi időkből nagyon kevés kártya maradt fenn, a sokat forgatott lapok hamar elhasználódtak és ilyenkor a szemétben landoltak. Hazánk egyik legrégebbi paklija Mátyás korából való.

Eredetét tekintve annyit biztosan tudunk, hogy annak idején Kínában, Indiában és Perzsiában egyaránt fellelhetőek voltak kártyajátékok, különböző időkben és már az 1300-as években is készültek velük kapcsolatban feljegyzések. Európai történetükre számos egyházi és uralkodói rendelet utal, melyek sokszor tiltották vagy korlátozták gyakorlását.

régi kártyajáték
Forrás: Canva

Az elterjedése kapcsán annyi tudható, hogy legelőször királyi udvarokban, a főpapok és gazdag nemesek körében vált népszerűvé, majd a gazdag polgárok is játszani kezdtek, végül elérte az alacsonyabb rétegeket is. A kártyalapok legelőször kézzel készültek és igen sokba kerültek, emiatt volt ez főként úri huncutság.
Az 1600-as években már különböző nyomdászati technikákat alkalmaztak a készítésükre, sőt, sok művészt is megihlettek később a kártyalapok.

Az 1800-as évek második felében Magyarországon is elterjedt a ma is használatban levő bécsi tarokk őse, és a ma magyar kártyaként ismert Tell-kártya is. Ugyanebben az időszakban megjelentek az első kártyakönyvek is, sőt, bizonyos esetekben még a kis tanító könyvecskékben is helyet kaptak a velük kapcsolatos szabályok. Természetesen a kávéházakban is igen népszerűvé vált, amik szintén ebben az időszakban szaporodtak gombamódra:

Milyen illemszabályok vonatkoznak a kártyázásra?

Bár írott szabályok nincsenek a kártya illemtanával kapcsolatban, számos olyan előírás létezik, amelyeket ajánlott szem előtt tartani, amikor társaságban forgatja a paklit az ember. Hiszen ne feledjük, tét ide vagy taktika oda, azért egy kellemes társasági időtöltésről van szó!

A szabályok kapcsán egyik ilyen fontos szempont a győzelem vagy vereség fogadása, amellyel nem szabad elrontani a többi játékostárs szórakozását. A csalást pedig egy az egyben el kell felejteni, hiszen ez nem etikus a többi féllel szemben, és el is veszi a játék értelmét . Hosszú évekkel ezelőtt nem kevés hamiskártyást ért golyó általi halál! Ma már természetesen nem történik ilyesmi, de a jogtalan előnyhöz való jutást sosem nézik jó szemmel, és aki lebukik ilyen svindlivel, azt biztosan nem látják szívesen majd a következő partin.

Egy kártyapartira illik mindig pontosan érkezni, nem megváratni a többieket. A játék megkezdése előtt – a félreértések elkerülése érdekében – javasolt átbeszélni a szabályokat, azokat pedig végig be is kell tartani. Különösen igaz ez olyan játékoknál mint például az UNO, ahol a hivatalos szabálykönyvtől eltérő verziók vannak már szinte minden társaságban.

Uno
Forrás: Canva

Az alkoholfogyasztás nem tilos, sőt, sokszor szerves része az eseménynek, de nem szabad túlzásba vinni. Ha veszít, mindenképpen fékeznie kell az indulatait, és el kell fogadni az esetlegesen kedvezőtlen döntést is, hiszen éppen ez ezeknek a játékoknak a lényege: sosem tudhatjuk, ki mikor kerül ki győztesen vagy éppen mikor veszít.

Érdekes szabály továbbá, hogy elvileg játék közben nincs beszélgetés, hiszen ez az idő a kártyázásról és nem a csevegésről szól. Ha vége a partinak, lesz elegendő idő mindent megbeszélni. Gyakorlatban azonban akár a történelmi távlatokat, akár a mai kort tekintve elég gyakori, hogy a kártyajáték igazából csupán apropó arra, hogy fontosabb ügyeket, vagy akár hétköznapi apróságokat megbeszéljen az ember.

Amennyiben pénz vagy egyéb jellegű anyagi forrás a tét, mindenképpen fizetni kell a parti után, hiszen bár szerződés nem íródott róla, szóbeli egyezség történt. Ez így korrekt még akkor is, ha kifejezetten kis összegről van szó.

A századfordulón pedig az alábbi tanácsot adták a kártyásoknak: „Idegenekkel és asszonyokkal ne ülj le játszani!” Vagyis látható, hogy számos fontos íratlan szabály létezik a kártyapartik világában, amelyeket ajánlott betartani annak érdekében, hogy jó hangulatban teljen az este, és máskor is mindenki szívesen sort kerítsen egy ilyen eseményre.

Hogyan öltözzön kártyajátékhoz?

Valójában ez csak attól függ, hogy milyen eseményen folyik a kártyázás, ám egy alapvető eleganciát minden parti megérdemel. Gondoljon csak bele, a kaszinókban is létezik dress code, vagyis túl rövid nadrágban vagy ujjatlan pólóban be sem engedik az embert, de a strandpapucs és a tréningruha is mellőzendő egy ilyen helyen. Egy farmer vagy vászonnadrág, egy galléros pólóval vagy inggel kombinálva tökéletes választás lehet egy ilyen eseményre. Így nem csak a megjelenése lehet makulátlan, de kényelmesen is érzi magát, ami aranyat ér, amikor csak a paklira szeretne koncentrálni.

Hivatalosabb környezetben, például üzleti partnerekkel, vagy olyan baráti társaságokban, akik komolyan vesznek például egy pókerpartit, elegánsabb dresszkód, ing, öltönynadrág is indokolt lehet.

A kártyázás világa elképesztően izgalmas és összetett, nem beszélve arról, hogy micsoda múltra tekint vissza! Fontos azonban hozzátenni, hogy a túlzásba vitt szerencsejáték nem egészséges. Megfelelő keretek között azonban a kártyázás remek időtöltés lehet családi, baráti körben vagy akár egy-egy összejövetel alkalmával.

További illemszabályokért olvass el alábbi cikkünket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0