Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Mik a koccintás szabályai? Miért nem mindegy hogyan csináljuk?

A koccintás szabályairól biztos Ön is hallott már – biztosan tudja, hogy illik közben egymás szemébe nézni, vagy hogy keresztbe nem koccintunk. De honnan erednek a szokások, és vajon hogyan néz ki a koccintás a világ más tájain? Na ugye!

Koccintás szabályai

Mi áll a koccintás hátterében? Hogyan alakult ki?

Ha két vagy több ember összejön, és isznak, akkor az már nem ivás: az italozás! A közös ünneplésen elfogyasztott italnak már az ókorban is nagy szerepet tulajdonítottak, az isteneknek kiöntött első korty ital, a megszelt étel vagy kenyér első falatjának földre hajítása nem csak szokás volt, de szakrális jelentőséggel bírt. Ezzel a háziak és a mulatozók kivívhatták az istenek támogatását. Ugyanígy a keleti vallásoknál a házi oltár vagy istenszobor „megöntözése” teával, rizspárlattal még a mai napig is szokás.

De hogy jön ehhez a koccintás?

Egyrészt ugyanazt a funkciót töltheti be, mint szilveszterkor a hangoskodás: elijeszti az rossz szellemeket. Másrészt azonban vannak olyan (kicsit Trónok harca családi véres bulikat idéző) nézetek, amelyek szerint a közös ünnepléskor összegyűlő népek a középkorban azért koccintottak jó erősen, hogy a koccintás során kötelezően átlögyböljenek némi italt egymás poharába. Ezzel demonstrálták, hogy nem tettek egymás italába mérget. Ez a tetszetős történet azonban kevésbé valószínű, mint az ókori eredet: az isteneknek ajánlott pohár tiszteletteljes megemelése az egymás felé mutatott tiszteletet jelezte, majd (ha szemben álltak és mindketten poharat tartottak a kezükben) a két pohár összecsendítésében ért véget.

Mik a koccintás szabályai Magyarországon?

Magyarországon a koccintásnak vannak ismertebb és kevésbé ismert szabályai. Ilyen például, hogy  „magyar ember sörrel nem koccint”, amit az 1849-es aradi kivégzésekkel való ellenállásként tartottak. A mai napig vannak, akik „mindössze” 150 évig veszik komolyan a tilalmat, és vannak, akik még azon is túl. A hagyomány nagyon megindító, van, aki még mind a mai napig tartja a szokást, hiába telt el a kiszabott évek sora, nagyon úgy tűnik, hogy egy borkereskedői mesteri PR-fogásáról van szó, ami olyan mélyen elült az emberek fejében, hogy még 150 év múlva is tartja magát!

Emellett természetesen vannak általánosabb szabályok is, amelyeket szintén tartani szokás: koccintás után a röviditalt a férfiaknak illik egyszerre meginni, míg a nők kortyonként vehetik magukhoz. A koccintáskor illik egymás szemébe nézni, és egy elegánsabb helyen nem illik az egész poharat tetőtől talpig összeverni, hanem inkább csak a peremét szabad egymásnak érinteni. Szintén fontos, hogy „keresztbe nem koccintunk”, vagyis ha többen vannak a társaságban, nem keresztezhetik egymás karját.

Koccintás szabályai

Miért nézünk egymás szemébe koccintáskor?

Vannak, akik szerint az egymás szemébe való mély belenézés ahhoz a kölcsönös bizalmi elvhez vezethető vissza, amit a középkori méregvizsgálgató lötyögtetés-kocogtatás előz meg, de valószínűbb, hogy egy egyszerű udvariassági gesztusról van szó: amíg egy társaságban valakivel koccint valaki, addig a kettejük között lévő kapcsolatot összenézéssel is jelzi. Olyan ez, mintha köszönne neki, vagy meghajolna felé.

Mik a koccintás szabályai külföldön?

A koccintás szabályai külföldön épp úgy másképp „alakulnak”, mint a köszönés, a pusziadás, vagy éppen az öltözködés apró gesztusai. Vannak, amik számunkra babonásnak, vagy viccesnek tűnnek, vannak köztük szép hagyományok, és vannak olyan szokások is, amelyeket bármikor átvenne szíve szerint bárki!

A koccintás szabályai Görögországban – vízzel ne!

Görögországban, bár nem is gondolná az ember, a legfontosabb szabály a következő: még viccből, gyerekekkel sem szabad alkoholmentes itallal koccintani. A görögök szerint ugyanis ez rettentő balszerencsét jelent a ház népének, mivel megcsúfolja a koccintást.

A koccintás szabályai Olaszországban

A laza, vidám olaszoknál két fontos szabály van:

  1. ha a ház tart olasz bort, akkor illik azt rendelni, vagy kérni – semmiképp sem a franciát választva egy olasz és egy csigazabáló bora közül.
  2. még ennél is fontosabb szabály, hogy a bort az olaszok nem vizezik. Bármennyire is jól esne egy hideg fröccs, a vizet itt külön kérjük a bor mellé, ha nem akarjuk megsérteni a házigazdáinkat! Épp olyan ez nekik, mint az ananász a pizzán.

A bort illik egy kisebb, elegáns koccintással indítani – utána azonban nem kell folyamatosan koccintgatni, az olaszok nem szertartásosak evés közben.

Koccintás szabályai

Az orosz illemkódex

Az oroszok azt várják a vendégtől, hogy szeresse és bírja a vodkát. Ha esetleg Önnek nem keselyűnyál van a gyomrában gyomorsav helyett, akkor nem is érdemes nekiállni egy orosszal iszogatni: a vodkát ugyanis csak tisztán szabad inni, és az italt senki – még a nők sem – utasítják vissza, mert az rettentő udvariatlan dolog. A vodkát (egy decit!) előtte alaposan összekoccintják, lendületesen egymás felé tartva a poharakat. Utána lehúzzák, és ismétlik, amíg a turisták elhullanak.

Koccintás cseh módra

A cseh koccintó-kultúra sör alapú. Talán nem is gondolná, de tőlük származik a fiatalok közt divatos incselkedő babona arról, hogy ha az ember nem néz a másik szemébe, miközben koccint vele, azzal 5-10-20 évre elesik a jó szex lehetőségétől. (Magyarországon ez kissé máshogy van, nálunk a röviditaloknál dívik a „fenékig vagy nincs több szex” mondás.) Érdemes hát odafigyelni! Más kérdés, hogy a csehek nehéz söreivel kettőt tud egy átlagos magyar koccintani, utána már háromfelé néz két szemmel, de az biztos, hogy nem egy fix szempárba.

A koccintás szabályai Hollandiában

A hollandok szeretnek bulizni – a kéz nélkül ivás játéka állítólag tőlük származik – és bár nekik is vannak érdekes italaik, leginkább a rövidital-sör kombinációja az, ami megalapozza a hangulatot egy átlag mulatozás közben. Ha ennél kevesebbet kér ki, azzal „elrontja” a bulit, mintha csak vizet, vagy almalevet inna!

Hogyan koccintanak Kínában?

Az első italt illik egymás felé tartani, esetleg koccintani, húzóra kiinni, majd a poharat „a dolog végeztével” fordítva letenni az asztalra. A kínaiak sok érdekes italt készítenek, így ha ott vendégeskedik, készüljön fel rá, hogy az erjesztett rizsen túl is nagyon meg fogják lepni!

A koccintás szabályai Törökországban

A törökök „pálinkája” a raki, egy édes, ánizsos likőr, amit a színe miatt oroszlántejnek is hívnak. A raki egy török buliban az „indítója” az estének, a fiatalok annyit rendelnek belőle, ahányan vannak, koccintanak, lehúzzák, és tánccal, mulatozással folytatják az estét. Az ital elég erős, így van, aki nem is iszik az este során már semmi mást.

Ezek tehát a koccintás legfontosabb szabályai, amit mindig, minden társaságban illik betartani, akár honfitársaival iszogat, akár külföldiekkel bulizik. Az illemről, etikettről, protokollról itt tudhat meg többet:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0