Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Pezsgőbontás szabályai: mire kell figyelni?

Ha létezik elegáns ital az alkoholos nedűk között, akkor minden bizonnyal a pezsgő az, amelynek minden ünnepi koccintásnál ott a helye a csilingelő poharakban. Sokan nem tudják, de a pezsgőbontásnak is léteznek szabályai, amelyeket fontos betartani. Cikkünk elolvasása után olyan elegánsan és illemtudóan nyithatja ki a buborékos palackot, amit minden jelenlevő elégedetten nyugtáz majd. Ráadásul az odafigyelésnek köszönhetően az ital megőrzi a minőségét és a frissességét, ami nagyon fontos, főleg egy drágább típus esetén. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

Pezsgőbontás: milyen alkalmakkor bontsunk pezsgőt?

A pezsgőnek tulajdonképpen minden olyan alkalomnál helye van, amikor valamit ünneplünk. Ha szeretné a különleges pillanatokat megünnepelni és emlékezetessé tenni, akkor nem maradhat el a „pezsgés”.

 • Leggyakoribb előfordulása a szilveszteri buli. Az új év köszöntésekor sokan bontanak pezsgőt, hogy ünnepeljék az új évet és jó szerencsét kívánjanak egymásnak.
 • Hagyománya van az esküvőkön is, a legtöbb esetben ez a friss házasok első közös itala, amellyel a boldogító igen után koccintanak egymással, a tanúkkal és a szülőkkel az esküvői etikett szerint, és ezzel mondanak pohárköszöntőt is.
 • Születésnapokon is sokszor pukkan a dugó, különösen az olyan mérföldkőnek számító számoknál, mint például a 18, a 21, a 30, a 40 vagy az 50.
 • Diplomaosztókon is előszeretettel fogyasztják ezt az italt, ilyenkor a pezsgőbontás a siker és az erőfeszítések elismerésének számít.

Természetesen mindez csupán néhány példa azokra az alkalmakra, amikor érdemes pezsgővel ünnepelni.

pezsgőbontás szabályai
Forrás: Canva

Mire kell figyelni a pezsgő tárolása során?

Ahhoz, hogy a pezsgőbontás igazi siker legyen és a pezsgő megfelelően buborékozzon a poharakban, már a tárolása során is fontos odafigyelni néhány dologra. Így tudja a nedű megőrizni minőségét és az ízét.

 • Az egyik kulcsfontosságú dolog a megfelelő hőmérséklet. A pezsgőt általában hűtve érdemes tárolni, az ideális hőmérséklet számára a 7-13 Celsius fok. A túl meleg vagy túl hideg közeg ronthat a pezsgő minőségén.
 • Ezen felül fontos, hogy a pezsgőt tárolás közben mindenképpen távol kell tartani a közvetlen napfénytől vagy egyéb fényforrásoktól, ugyanis ez is hatással lehet az ízvilágra.
 • Fekvő helyzetben kell tárolni a palackot, hiszen a dugó csak így maradhat nedves. Ez pedig segít megőrizni a pezsgő frissességét és buborékosságát.
 • Az, hogy a palack stabil helyen legyen, nem csak azért fontos, mert megbillenve leeshet és összetörhet, hanem amiatt is, mert még a kisebb rezgések vagy rázkódások is károsíthatják az ital minőségét.
 • Végül, de nem utolsósorban fontos kiemelni azt is, hogy a borral ellentétben a pezsgőt nem érdemes évekig tartogatni, jobb frissen elfogyasztani. Általában 1-2 évig tárolható, de ez függ a konkrét típustól is.

Ezek az alapvető szempontok, amelyekre figyelni kell a pezsgő tárolása során, ám mindig érdemes elolvasnia pezsgő címkéjén vagy gyártói ajánlásokban található útmutatókat, mivel előfordulhat, hogy szükség van speciális tárolási követelményekre is.

Pezsgőbontás: milyen irányban tartsuk a pezsgőt, amikor felbontjuk?

A pezsgőbontás megfelelő nem merül ki a sokak által alkalmazott „megrázom az üveget is kilövöm a dugót” eljárásban.

 1. 1Először is helyezze a pezsgőt egy vízszintes, kemény felületre, ami lehet egy asztal is. Győződjön meg róla, hogy a palack stabilan és biztonságosan áll!
 2. Távolítsa el a fóliát a palack nyakáról.
 3. Tartsa a palackot úgy, hogy a hüvelykujjával a dugó tetejét támasztja, a többi ujjával pedig a nyak alsó részét.
 4. Lassan és óvatosan forgassa meg a palackot a fent leírt fogást alkalmazva. Így a dugó lassan és fokozatosan fog kicsúszni a palackból.
 5. Ahogy a dugó kifelé mozog, tartsa feszesen a palackot és irányítsa a nyakát úgy, hogy az még véletlenül se találhasson el semmit.
 6. Amikor a dugó kicsúszik, fogja meg a palack nyakát és távolítsa el teljesen dugót. Ügyeljen arra, hogy ne húzza ki túl erősen, mert a pezsgő nyomása miatt könnyen kirepülhet.

Mindezeknek köszönhetően nem kell aggódni amiatt, hogy a kirepülő dugó sérülést vagy kárt okoz, a pezsgő sem ömlik ki, és megfelelően buborékos marad.

pezsgőbontás lépései
Forrás: Canva

Mire kell figyelni a pezsgő felszolgálása során?

Ahhoz, hogy az ital minősége és élvezeti értéke megmaradjon, szintén lényeges a megfelelő hőmérséklet betartása, ugyanis a pezsgőt általában hűtve szolgálják fel. Túl hidegen a pezsgő elveszítheti aromáját, míg túl meleg hőmérsékleten az ital túl gyorsan melegszik fel, és elillanhat a szénsav.

Az ideális poharak hosszú és keskeny kialakításuknak köszönhetően segítenek megőrizni a pezsgő buborékosságát és aromáját. Fontos, hogy mindig tiszta és száraz poharakba töltse az italt, ugyanis ez is hatással van az ízre és a szénsavtartalomra. A pezsgőt mindig lassan és óvatosan öntse, hogy a nedű megőrizhesse a frissességét. Döntse meg kissé a poharakat és öntse a pezsgőt a pohár falára, hogy a buborékok szépen felszabadulhassanak. Soha ne töltse túl, hagyjon helyet a poharakban az aromáknak. Az ideális, ha kétharmadig tölti!

A pezsgőt lehetőleg azonnal szolgálja fel a kitöltést követően annak érdekében, hogy mindenki élvezhesse annak frissességét. Ha nem fogy el az egész palack, tegyen rá egy pezsgőkupakot, így ugyanis megtartja a pezsgést a hűtőben tárolva.

Bár igen sok részletre és apróságra kell odafigyelni a pezsgő tárolása, bontása és kínálása kapcsán, azonban ezeknek a szabályoknak a betartása nagyon megéri! Ezáltal olyan friss, buborékos és üde élményben lehet része, amely valóban méltó egy ünnepi alkalomhoz.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0