Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Az esküvői etikett 22 aranyszabálya vendégeknek

Közeleg a nagy nap, és Ön ugyan csak statiszta most az élet színpadán, talán nem is osztottak Önre kiemelt szerepet, de ne higgye, hogy nincs jó pár íratlan aranyszabály, amit ne kellene betartania. Cikkünkben összeállítottunk pár hasznos tippet és tanácsot az esküvői etikettre vonatkozóan.

A makulátlan viselet mellé kifogástalan viselkedés

Idén is becsúsztattak a postaládájába néhány elegáns esküvői meghívót? A cikornyás betűk és a romantikát, meghittséget árasztó képek mellé még egy dress code-ot is megadtak? Akkor kezdje itt a felkészülést: ebben a cikkben összeszedtük, melyik dress code mit jelent pontosan.

Kezdjük tehát az öltözettel. Ezt mindenféleképpen személyesen érdemes kiválasztania: nálunk bármilyen színű, anyagú, típusú, méretű ruhadarabra és apró kiegészítőt megtalál, és segítünk összeállítani az alkalomhoz illő szettet.. Sőt, ami a legfontosabb: méretre alakítjuk a darabokat, hiszen a konfekcióméret nem minden embernek áll egyformán jól. A tökéletes megjelenéssel olyan ideális, szeretnivaló, elegáns vendég lesz Önből, aki örömet okoz az ifjú párnak évek múlva is, amikor újranézik a régi fotókat.

De nem csak a nosztalgia, a múlt megőrzése, hanem a pillanat is számít. A makulátlan viselet mellé kifogástalan viselkedés is dukál: íme néhány jó tanács és biztos tipp ahhoz, hogy egyetlen kellemetlen percet se szerezzen ezen az örömteli, ám a házasulandó feleknek a sok stresszel járó nagy eseményen.

Minden apró részlet számít, és Ön is sokkal többet tehet a nagy naphoz, mint gondolná. Csak tartsa szem előtt ezt a 22 alapszabályt. Nem lesz olyan sok, mint elsőre látszik, és nem lesz nehéz megjegyeznie őket:)

22 aranyszabály, amit érdemes tudni az esküvői etikettről

1. Menjen el az esküvőre!

Bal lábbal kelt fel, vagy úgy alakult, hogy inkább lemondaná az eseményt? Rosszkedvű mormota, valami sorozatos kudarcélmény miatt legszívesebben egész nap csak az ágyat nyomná? Mielőtt úgy dönt, most rögtön felhívja a ceremóniamestert, hogy nem számíthatnak Önre, gondolja át, mit érezne Ön az ifjú pár helyében!

Ha korábban igent mondott a meghívásra, és nincs semmi elháríthatlan akadály, ne mondja le az utolsó pillanatban! A pár számít magára, szeretnék, ha ott lenne. Ráadásul ha a lagzira is hivatalos, akkor meg is rendelték az ételeket és italokat, így távolmaradásával anyagi kárt is okoz nekik életük nagy napján. Ha rossz napja van, akkor amúgy is nagy szüksége van arra, hogy kimozduljon.

Ki tudja? Talán az esküvőn összeismerkedik valakivel, és az ő személyében megtalálja a megoldást a magánéleti vagy a karrierjében esett válságára. Irány a forró fürdő, borbély és a MrSale Öltönyüzlet! Ha a tükörben azt látja, hogy Ön úgy néz ki, mintha skatulyából húzták volna elő, akkor jobb kedve lesz, és sokkal magabiztosabbá válik, akár az esküvőről, akár bármilyen más helyzetről van szó. Udvariatlanság utolsó pillanatban egy ilyen eseményt visszamondani. Amint a meghívó megérkezett – a kocka el van vetve! Ne maradjon le, mert egész életében bánni fogja!

2. Ne késsen el!

Érkezzen meg időben az esküvőre!

Érkezzen meg időben! Figyeljen oda, hogy elég ideje legyen helyet foglalni! Egy fél órával a kezdés előtt már akkor is illő ott lennie, ha nincs kiemelt szerepe. Elegáns és kényelmes cipőbe bújjon, olyat keressen, aminek nem kopog a talpa a ceremónia helyszínének kövén: időben vagy késve érkezve egyaránt kínos lehet ha a lábbeli zajos, és bizony tapasztalatból tudjuk, hogy nem csak a női tűsarkak visszhangozhatnak a carrarai márványon. Az útvonal tervezésekor tartsa szem előtt az autópályán a baleset miatt bekövetkező vagy egy városi csúcsforgalom miatt esedékes dugó lehetőségét is!

3. Vigyen virágot vagy valamilyen apró figyelmességet!

Ne felejtkezzen meg egy apró gesztusról a csodaszép nászajándék mellé! Ha a lagzin nem vesz részt, csak a hivatalos ünnepségen, akkor is jár egy kis ajándék: legyen az akár egy szál virág, az is megfelelő lehet, ha az valamilyen módon egyedi. Színben olyat válasszon, ami harmonizál az Ön és az ifjú pár viseletével is! Tájékozódjon öltözetükről, akár a helyszín domináló színeiről, és arról is, hogy nincs-e valamelyiküknek különleges allergiája vagy igénye a témában! Ha csak egy szál virágról is van szó, akkor legyen az egy igazán különleges darab, az igaz szerelem jelképe!

4. Ne hangoskodjon!

Minden tekintetben legyen visszafogott! Viseletében a matt, pasztell színek domináljanak, és tisztelettel, csendben üljön vagy álljon a szertartás alatt, és megrovó tekintetével intse csendre a közvetlen környezetében pusmogókat is! Legyen Ön a csend és a béke szigete:) Ez rendkívül fontos az esküvői etikett betartása kapcsán.

5. Öltözzön fel elegánsan!

Öltözzön fel elegánsan

Nézze meg, hogy a meghívón van-e dress code, és ezt minden körülmények között tartsa tiszteletben, ha nem akar kellemetlen helyzetbe kerülni! Ha nincs iránytű a viseletre vonatkozóan, Ön pedig bizonytalan, nyugodtan kérdezzen rá az esküvőszervezőnél arra, hogy milyen stílusban, mennyire formális keretek közt gondolkodjon a témában! A viselet az esküvői etikett alappillére. Derítse ki az iránymutatást, majd jöjjön el hozzánk, és segítünk összeállítani a megfelelő öltözetet:)

6. Ne feltűnősködjön!

Ne öltözze túl a vőlegényt, bármilyen minőségben van is jelen egy szertartáson! Mindenképp érdemes tisztában lennie azzal, pontosan mit is visel a vőlegény, és 2-3 lépéssel lemaradni mögötte. Ha nem Ön a tanú, nagy valószínűséggel nem Ön kíséri majd el szettjének összeállítása miatt tett útjára egy szaküzletbe, de a szerencsés bajtársat kifaggathatja a részletekről.

Hogy mi az Ön feladata ezek után? Sem viselkedésében, sem viseletében nem üdvös a harsányság és a túlzó gesztusok sora. A makulátlan elegancia és a kifogástalan viselkedés kulcsa mindig a visszafogottság. Ha nincs előírva a szmoking, válasszon inkább egy elegáns nadrágot és hozzá passzoló zakót! A csokornyakkendőre csak akkor legyen gondja, ha azt a vőlegény kívánja vagy klassznak tartja!

7. Ne rúgjon be!

Ha eljutottak a lagziig, figyeljen minden téren a mértékletességre, kivált az alkoholfogyasztás terén! Kímélje meg ruházatát és környezetét is a kellemetlen percektől. Érezze jól magát: egy feles az áldomásra, egy-két pohár bor, zárásként egy pezsgő, de a nyelve ne akadozzon, a járása legyen magabiztos, és vigyázzon, kinek milyen vicceket mesél!

Ismeri önmagát, és tudja, hogyan hat Önre az alkohol? Eszerint húzza meg a határt, a legénybúcsún már valószínűleg úgyis alaposan felöntöttek a garatra – az esküvőn inkább kontrolláltan fogyasszon!

Arra is figyeljen, hogyan iszik, kellemetlen lehet a borfolt egy elegáns zakón vagy ingen.

8. Készüljön egy kedves mondattal!

A sablonos „sok boldogságot” és „gratulálok” helyett kitalálhat előre egy kedves kis bókot, gratulációt vagy jókívánságot az ifjú párnak. Egy idő után ugyanis ők is belefáradnak a sok köszöngetésbe, és egy frappáns kis gondolattal megtörheti a monotoninást, mosolyt csalhat az arcukra, és új erőt adhat nekik a nap hátralévő részéhez. Mert bármilyen vidám dolog is egy esküvő, azért igen fárasztó az ifjú párnak.

9. Ne balhézzon össze senkivel!

A barátom barátja nem feltétlenül a barátom – tartja a mondás. Az esküvőkön számos olyan rokon vagy ismerős akadhat, akit nem lehet kihagyni, vagy aki az ifjú pár életében pótolhatatlan szerepet játszik, de Ön csak távolról tudja kedvelni őket. Hát tegyen így: ne lépjen közvetlen kontaktusba azzal, aki Önnél csak összetűzés, bosszantás vagy konfliktus terén jöhet szóba.

Ne itt fejtse ki kritikáit, ne itt akarjon összeboronálni két eltérő gondolkodásmódot vagy világképet. Ez a nap nem a személyes nézeteltérések, politizálás vagy aktuális társadalmi és szociális problémák megvitatására hivatott. Tegye meg, hogy ezt későbbre hagyja… vagy akár zsebre is teheti a konfliktust, ahogy a díszzsebkendőt is a zakója vagy szmokingja zsebébe.

10. Gratuláljon az örömanyának, örömapának is!

Ne felejtkezzen meg az örömapáról és az örömanyáról sem! Gratuláljon nekik, bókoljon az összeillő pár kapcsán visszafogottan és kedvesen, és rejtsen egy dicséret mögé kettőt: a menyasszonynak ugyanolyan szép a mosolya, mint az örömanyának, a férj olyan fess az öltönyében, mint az apósa vagy apja. Értékelni fogják.

11. Csinálja, amit a vőfély mond, akkor is, ha nem tetszik!

Boldog nap, ámde néhány apró kellemetlenséggel? Legyen együttműködő és csinálja, amit a vőfély mond, akkor is, ha nem tetszik!

Lehet, hogy van olyan feladat, közös játék, amelyhez nem fűlik a foga, úgy érzi, túl sok a tapsból vagy az éljenzésből, és csinálják elegen Ön helyett, méghozzá lelkesen, úgysem szúrja ki senki. Ez most nem számít, tartsa be az esküvői etikett aranyszabályait, akkor is, ha nem látja senki, és legyen mindig kifogástalan úriember.

12. Vágjon jó képet mindenhez!

Az öltözéke mellett figyeljen az arcberendezésére is! Legyen tekintettel arra is, hogy ne látszódjon Önön, hogy bármit is kényszerből csinál! Lehetőleg ne vágjon arcokat, ha valami nem tetszik Önnek, kivéve, ha úgy látja, hogy valaki az ifjú párnak is kellemetlen! Ilyenkor diszkréten igyekezzen figyelmeztetni az illetőt! Hangsúlyozza, hogy nem önmaga, hanem a pár érdekében teszi a megjegyzést, és legyen nagyon udvarias! Tegyen meg mindent a nap hangulatáért!

13. Ne posztoljon butaságokat a netre az eseményről!

Esküvői etikett, ne posztoljon értelmetlen dolgokat

A facebook nem a barátja. Semmilyen poszttal ne tűnjön ki az online közösségi felületeken, kivéve, ha arra az ifjú pár, együttesen kéri fel Önt! A visszafogottsághoz az is hozzátartozik, hogy minden jókívánság személyesen, meghitt körülmények között hangozzon el, és ne váljon a nyilvánosság, a nyilvános kommentek martalékává. Ne gyűjtsön likekokat a nagy nappal kapcsolatban:)

14. Ne távozzon köszönés nélkül!

Ha hirtelen mennie kell, és nagy a sor, várja ki, akkor is, ha pörög a taxióra! Legyen makulátlanul udvarias és kedves mindenkivel! Ebbe pedig egy illő lezárás is dukál, egy utolsó jókivánsággal. Ha esetleg van egy apró, személyes ajándéka a vőlegénynek, mondjuk egy különleges nyakkendőcsipesz vagy mandzsettagomb, akkor a búcsúzáskor adja oda, így nem érzi majd kényszerét a viselésének a nagy napon, és nem lesz kellemetlen, ha nem tudta vagy akarta feltűzni! Az angolos lelépés most nem elegáns – figyeljen az esküvői etikett előírásaira!

15. Egyen mértékletesen!

A mértékletesség az esküvői etikettben minden szempontból alapnak számít, így a fogyasztás kapcsán is. Egyen tehát mértékkel, lassan és elegánsan! Ha ki kell oldani az övet, vagy ha megfeszül a begombolt zakó, mert degeszre ette magát, máris nem lesz olyan elegáns a megjelenése.

A speciális kívánságokkal takarékoskodjon, hiszen az étterem személyzetének nagyon sok embert kell egyszerre kiszolgálnia!

16. Legyen kedves a pincérekkel, személyzettel!

Apróságnak tűnhet, pedig elengedhetetlen és örök igazság: a személyzettel is udvariasan és tisztelettel kell bánni. Egy igazi úriember visszafogottan viselkedik az ügyetlen kezű ifjonccal és egy szépszemű pincérlánnyal egyaránt.

17. Ha elakad a program, tapintatosan kérdezze meg, segíthet-e!

Ha valami fennakadás történik a menetrendben, legyen udvarias és segítőkész, amennyire csak lehetséges!

18. Ne távozzon túl korán!

Ha mennie kell, mennie kell. Ugyanakkor a mennyasszonytáncról nem illik lemaradni, hacsak nem adódik valami rendkívüli helyzet, ahol elengedhetetlen a jelenléte. Minden más esetben, ha nem is ropja hajnalig, kóstolja meg a menyasszonyi tortát, pörgesse meg a menyecskét, ezt követően éjfél után már mindenféle szégyenérzet nélkül távozhat!

19. Legyen a zsebében egy esküvői felszólalás!

Semmiképp se felejtkezzen meg egy alkalomhoz illő jókívánságról, amely mérsékelten érzelmesen, ugyanakkor humorral emlékezik meg az alkalom varázsáról és a pár reménybeli jövőjéről! Figyeljen arra, hogy ne legyen hosszú a mondandója, pár mondat elég is:)

Természetesen az időzítés is fontos: ne vágjon más szavába, és jól fontolja meg, mit mond! Legyen tapintatos, és törekedjen arra, hogy mindig odaillő megjegyzéseket tegyen! Kerüljön a házasélet árnyoldalait célzó mindenféle megjegyzést – még viccek szintjén is!

20. Ismerkedjen a vendégekkel, akiket nem ismer!

Zárja kebelére minden kedves ismerősét és ne felejtkezzen meg újakat szerezni. Különösen magányosan üldögélő személyeket részesítse előnyben. Szüleik beleegyezésével bébicsőszködjön kicsit, valamint szórakoztassa az idősebb generációkat is. Legyen egy igazi grállovag!

21. Dicsérje a dekorációt!

Mindenképp érdemes megejteni pár kellemes megjegyzést a dekoráció kapcsán is, ami a menyasszony jó ízlésére utal – és ajánlatos egy olyan kiegészítő viselete, ami harmonizál is vele. Természetesen bókoljon akkor is, ha magának merőben másak az elképzelései egy ilyen alkalom díszítéséről! Ez nem az a nap, amikor kíméletlenül őszintének kell lennie.

22. Ne felejtkezzen meg a lányokról, akik petrezselymet árulnak!

Egy úriember, legyen foglalt vagy szabad, az egyedül érkező magányos lányok és idős hölgyek arcára igyekszik mosolyt csalni azzal, hogy táncba viszi, legalább egyszer.

3 esküvői etikett aranyszabály a viselethez

Tehát három aranyszabály van: alaposan tanulmányozza a meghívót, kérdezze ki legalább a vőlegényt, milyen elképzelései vannak, illetve jöjjön el a MrSale Öltönyüzletbe, ahol kollégáink segítségével megspórolja a méregdrága stílustanácsadót. Felkészült kollégáink segítségével mindketten megtalálhatják a számukra megfelelő öltözéket, ami harmonizál is a másikéval. 

Gyakran Ismételt Kérdések

Mik az esküvői öltözködés alapvető szabályai?

Vendégeknek a piros, a fekete és a fehér tiltott színek! Csak a házaspár engedélyével viselhetőek ezek a színek. Ne legyünk feltűnően elegánsak, mert azzal túlöltözhetjük a vőlegényt és a menyasszonyt, a visszafogottan elegáns stílusirányzatot kövessük!

Milyen ajándékot illik vinni egy esküvőre?

Ha nem írják le a meghívón, hogy mit kérnek, akkor egyeztessünk a házaspárral, hogy mire van szükségük. Ha rajta van a meghívón, akkor adjuk azt, amire kértek minket.

Mit illik és mit nem egy esküvőn?

Ne feledkezzünk meg az örömanyáról sem, kérjük fel táncolni. Ne legyünk hangosak, tartsuk be a játékszabályokat, amiket a vőfély meghatároz, mértékkel fogyasszunk alkoholt.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0