Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Pohárköszöntő esküvőre: 10 tipp a megírásához

Ön kapta a megtisztelő feladatot, hogy elsőként köszöntse az ifjú párt? A pohárköszöntő esküvőre nagy kihívás lehet, ha ez az első, hogy ilyet kell írnia. Adunk egy kis segítséget, hogy igazán szép és érzékletes szöveget alkothasson!

Rendkívül megtisztelő, ha azzal bízták meg, hogy Ön mondja a pohárköszöntőt! Ha azonban a meghatottság érzését követően, a nagy nap közeledtével egyre inkább eluralkodik Önön a bizonytalanság vagy a pánik, akkor segítségre lehetszüksége. Nem tud dönteni olyan kérdésekben, hogy milyen hosszú legyen a köszöntő vagy milyen stílusban íródjon? Fogalma sincs, hogy miként építse fel, milyen szavakat vagy éppen történetet használjon fel? Egyáltalán komolynak vagy viccesnek kell lennie?

Először is vegyen egy mély levegőt! Biztos alapos oka volt annak, amiért az ifjú pár Önt választotta erre a feladatra. A mostani bejegyzésünk minden segítséget megad ahhoz, hogy tökéletes pohárköszöntőt mondhasson!

Mikor van az esküvői pohárköszöntő?

Először is érdemes tisztázni azt, hogy a pohárköszöntőre pontosan mikor is kerül sor az esküvő folyamán. Ha több beszéd is várható, az sem utolsó szempont, hogy ki után következik. Minden esküvőnek meg van a maga rendje, így lehetnek eltérések , de általánosságban elmondható, hogy a pohárköszöntő a fogadás megkezdése előtt várható, általában azt követően, hogy az asztalnál helyet foglaltak a vendégek. Nem ritka, hogy a beszédeket a ceremóniamester indítja el, majd miután mindenki megfelelően köszöntötte a párt, következik a vőlegény és a menyasszony beszéde (a megható esküvői beszédekről korábban már olvashatott). Végül nem marad más hátra, mint az ünnepélyes koccintás és a finom vacsora!

Ki szokta az esküvői pohárköszöntőt mondani?

Mit tartalmazzon a pohárköszöntő esküvőre
Forrás: Canva

Leggyakrabban az örömapa vagy a tanúk egyike szokta mondani a köszöntőt, de ez egyáltalán nincs kőbe vésve. Valójában az ifjú pár bárkit felkérhet ha valamilyen okból közel áll hozzájuk, ez lehet egy kedves barát vagy testvér, esetleg egy távolabbi rokon is.

Ön mondja a pohárköszöntőt, de nem tudja mit vegyen fel? Mi segítünk!

Ha Ön örömapa, és a megfelelő idézetet keresi olvassa el ezt a cikkünket is:

Mire kell figyelni az esküvői pohárköszöntő megírása során?

Az esküvői pohárköszöntő megírásakor van néhány alapvető szempont, amelyeket, ha figyelembe vesz, akkor garantált lesz a siker. Hogy mégis mi alapján lehet ideális pohárköszöntőt írni? Íme, a tippjeink:

Legyen szívhez szóló és személyes

A beszéd ne legyen túl érzelgős, de mindenképpen legyen kifejező. Fontos, hogy kerülje az átlagos, közhelyes elemeket, amelyek személytelenné tennék. Hogy mégis miként lehet ezt a legjobban kiküszöbölni? A vendégek üdvözlését követően nyissa egy kedve személyes emlékkel, amiben érdemes arra célozni, hogy már akkor látszott, hogy a pár egy napon egybe kel majd. Vagy épp ellenkezőleg; senki nem gondolta volna!

A humor nem maradhat ki, feldobja a hangulatot!

Nem kell, hogy a köszöntő viccek láncolata legyen vagy esküvői viccekkel szórakoztassa a násznépet. Sokkal jobb, hogyha a humor maga is személyes: például a pár valamelyik tagjáról szól. Egy gyerekkori történet vagy néhány szellemes megjegyzés rögtön oldani fogja a hangulatot.

A személyes történetben ne legyen bizalmas információ!

Csak olyan eseményeket emeljen ki, amelyekről biztosan tudja, hogy az ifjú pár tagjai is szívesen vennék, hogy az elhangozzanak nagyközönség előtt is. Bizalmas, túl személyes információkat semmiképpen ne osszon meg, mert ezzel könnyen kellemetlen helyzetbe hozhatja önmagát és az ünnepelteket egyaránt.

Csak óvatosan a jókívánságokkal!

Ha a pohárköszöntő egyben az ifjú pár számára szóló, jövőjüket illető jókívánságokat tartalmaz, győződjön meg arról, hogy nem kíván olyat nekik, amiben még nincs határozott elképzelésük. Ilyen lehet a gyermekvállalás, az utazás vagy éppen a közös jövőről alkotott kép. Arra is érdemes ügyelni, hogy a téma semmiképpen se legyen érzékeny számukra.

Bátran ismerje el a pár jó tulajdonságait!

Egész nyugodtan emelje ki, hogy milyen gyönyörű a menyasszony és koszorúslányai vagy hogy a vőlegény rendkívül fess. Gond nélkül említheti, hogy az ifjú pár láthatóan boldog és nem csupán szépek, de rendkívül szerencsések is egymással. Az igazán jó beszédben egy mondat mindenképp az örömszülőknek szól, akik felé kifejezheti gratulációját.

Vegye figyelembe a hallgatóság összetételét!

Úgy alakítsa ki beszédét, hogy az a násznép minden tagja számára érthető és emészthető legyen! Kerülje a túl sok „belsős” poént, amelyeket csak a közeli barátok értenek meg, valamint a vulgáris megnyilvánulásokat.

Így lesz igazán jó a pohárköszöntő esküvőre
Forrás: Canva

10 tipp a pohárköszöntő megírásához és az előadásához

 1. Fontos a tiszta és érthető beszéd, ehhez pedig az egyik alapvető dolog az, hogy megfelelően veszi a levegőt beszéd közben.
 2. Ne hadarjon, de ne is tartson nagy szüneteket, inkább olvassa fel a szöveget, ha nem biztos benne, hogy menni fog!
 3. A beszéd ajánlott 12-es betűmérettel és 1.15-ös sortávval írva kinyomtatni. Érdemes beszerezni egy elegáns felírótáblát is hozzá.
 4. Mérje le a beszéd idejét, ne legyen több, mint 2-3 perc. Hangosan olvassa fel többször a tükör előtt!
 5. Legyen természetes, laza a köszöntő. Kerülje a harsány megnyilvánulásokat és lehetőleg a könnyeket! Ha a köszöntő része egy vicc. akkor hagyja, hogy a tömeg kinevesse magát!
 6. Kerülje a túl hosszú összetett mondatokat, amelyek előadása nehézkes!
 7. Ne vesszen el a részletekben és mindvégig a párra koncentráljon a beszédben.
 8. Ha végül úgy dönt, hogy felolvassa a beszédet, akkor is legyen legalább egy rövid rész – például egy személyes történet, tapasztalat az ifjú párral kapcsolatban –, amit kötetlenül, saját szavaival mond el. Ezt jelölje a papíron, hogyha újra visszatér a szöveghez ne kelljen keresgélnie.
 9. Használjon kiemeléseket, jelzéseket, főleg akkor, ha maga a nyomtatott szöveg inkább csak segítségül szolgál. Ha úgy dönt, hogy nem olvassa fel a szöveget, akkor is fontosak lehetnek ezek a jelölések, amelyek segítenek nyomonkövetni a beszéd fonalát. Különösen hasznos lehet ez rutintalanok számára.
 10. Ha felolvas, akkor se mélyedjen bele a papírjába, keressen szemkontaktust is néha, és ne feledkezzen meg a nonverbális kommunikáció különböző módjairól sem.

Íme néhány példa!

Ez a néhány mondatrész segítségül szolgál, amely segíthet megnyitni, lezárni vagy kiegészíteni a beszédét, ami így tökéletes lesz!

 • „Emeljük poharunkat erre a két különleges emberre, akik bebizonyították, hogy az igaz szerelem soha nem megy ki a divatból!”
 • „Köszöntsük a menyasszonyt és a vőlegényt! Legyen közös életetek olyan édes, mint az esküvői torta!”
 • „A szerelem hozott össze benneteket,
  Egymáshoz kapcsolja szíveteket.
  Házasságotok minden újabb éve
  Legyen ennek a szerelemnek kezdete!”
 • „Igyunk az újdonsült párra!
  A mai napon hűséget esküdtetek,
  kívánjuk, hogy tartson örökké szerelmetek!”
 • „Tartogasson számotokra a jövő annyi örömet, mint amennyi szerelemmel ma teli a szívetek!”
 • „Emeljük poharunkat a szerelemre, örömre, a boldogító igenre!
  Ölelésekre, csókokra, és a vidám pillanatokra!”

Amennyiben további útmutatásra van szüksége az esküvőre való felkészülés, teendők terén, akkor ajánljuk a témában az alábbi cikkeinket, a köszönőajándékokról, a modern esküvői ajándékok témájában, az esküvőszervezésről, az igazán megható esküvői beszédekről, valamint a lakodalommal kapcsolatosan.

Ha arra kíváncsi, hogy vőlegényként milyen pohárköszöntőt érdemes írni olvassa el ezt az írásunkat is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0