Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

14 tipp a megható esküvői beszéd megírásához

Az esküvő minden ember életében egy meghatározó mérföldkő. Az esküvőnek sok, szinte kihagyhatatlan eleme van: a menyasszonyi ruha, a csokor, és ide tartoznak még az esküvői beszédek is. Kinek és hogyan kell beszédet mondania?

Kinek kell esküvői beszédet mondania?

1. Esküvői beszédet mindig annak kell mondania, akit erre a feladatra felkérnek. Ez mind a vőlegény, mint a menyasszony részéről olyan személy, aki nagyon közel áll hozzájuk. Ilyen lehet a legközelebbi, akár gyerekkori barát, barátnő, testvér vagy más rokon.

Nyugaton, főleg az Egyesült Államokban a vőlegényhez intézet beszéd a bestman, a mennyasszonynak szánt beszédet pedig a maid of honor mondja, magyarul ezt mindkét esetben tanúnak fordítják. Hazánkban is már egyre inkább ez a szokás elterjedni, az ő személyük is az ifjú pár legszűkebb baráti köréből kerül ki. Emellett beszédet mondhatnak még az örömszülők, a barátok, közelebbi-távolabbi rokonok.

megható esküvői beszéd

Mikor van az esküvői beszéd ideje?

Az esküvői beszédre általában már a templomi és polgári szertartás után kerül sor.

2. A beszédet a vacsora előtt mondják, gyakorlatilag ezzel nyitják meg a fogadást. A beszédet mondók ilyenkor központi helyet kapnak. Ha a főasztalnál ülnek, akkor a helyükön felállva intézik a beszédet az ifjú párhoz és a násznéphez, ha nem a főasztalnál foglalnak helyet, akkor a főasztal előtt vagy a színpadon állva beszélnek. A beszédek után, pedig a násznép pezsgővel koccint az ifjú pár egészségére.

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

Kinek mit illik mondania?

Természetesen a beszéd tartalmát jelentősen befolyásolja az, hogy azt ki mondja. Az örömapa, a legjobb barát, egy testvér más-más nézőpontból tudja a témát megközelíteni, hiszen mindegyikük eltérő élethelyzetben ismerte meg az illetőt.

3. Ha az örömapa az, aki a beszédet mondja, akkor a születéstől kezdve a gyermekkoron keresztül a kamaszkor viszontagságain át az egymásra találásig tud szemezgetni megható vagy vicces példák közül.

Ha fiának keres idézetet tud inspirálódni ebből a cikkből is:

4. A testvérek általában megemlítik a gyermekkorban elkövetett közös csínytevéseket, rivalizálásokat és az esetleges konfliktusokat is. A barátok ezzel szemben azért vannak teljesen más helyzetben, mert ők az illető olyan, kötetlenebb arcát ismerik, ami sokszor a család előtt rejtve marad, ezért általában ezek a beszédek a legviccesebbek.

megható esküvői beszéd

Hogyan készüljön fel az esküvői beszédre?

Ha tényleg olyan esküvői beszédet szeretne mondani, amire akár évek múlva is mindenki jó szívvel emlékszik vissza, akkor mindenféleképpen alaposan fel kell rá készülni. Kevés ember tud közönség előtt jól improvizálni, még a stand up-osok is megírják előre a műsort!

5. Találja ki először, hogy milyen stílusú beszédet szeretne mondani, mennyire legyen megható vagy vicces. Ha ez megvan, akkor érdemes visszagondolni az együtt töltött időkre, hogy miken mentek át közösen a vőlegénnyel vagy menyasszonnyal. Biztosan maradandó beszédet tud mondani, ha a kiválasztott emlékeket megfelelő logika mentén láncra fűzi.

6. Érdemes nem csak a menyasszonyhoz vagy a vőlegényhez fűződő közvetlenebb kapcsolatra alapozni a beszéd tartalmát és stílusát, figyelembe kell vennie, hogy a beszédet olyanok is fogják hallani, akikre nem feltétlenül tartoznak bizonyos információk. Legyen diszkrét!

Hogyan viselkedjen, mire figyeljen az esküvői beszéd közben?

Érhető módon a közönség előtti beszéd sokaknak nehezére eshet, főleg, ha valaki most beszél életében először nagyobb tömeg előtt. Az első és legfontosabb dolog, amire figyelni kell a légzés. Ügyeljen a nyugodt, egyenletes légzésre, lassan, tagoltan és artikuláltan beszéljen.

7. Senki sem várja el Öntől, hogy tökéletesen, hiba nélkül beszéljen, főleg egy ilyen, érzelemmel teli eseményen. Ne aggódjon, ha egyszer-egyszer belebicsaklik a nyelve egy-egy szóba, és főleg ne stresszeljen azon, ha esetleg meghatódik és a könnyeivel küszködve nem tudja azonnal folytatni. Nyugodtan tartson fél perc szünetet, és csak akkor folytassa, ha készen áll.

Még egy fontos dolog, amit érdemes magával tisztázni: nem véletlenül kapta meg ezt a megtiszteltetést. Valószínűleg Ön áll az illetőhöz a legközelebb, élvezze ki azt, hogy ilyen szerepben tetszeleghet az egész násznép előtt, és szolgáljon rá a bizalomra!

Mik a megható esküvői beszéd titkai?

Az alábbi szempontokat érdemes megfontolni, ha jó esküvői beszédet szeretne mondani.

8. Ne olvasson: Fontosabb az őszinte beszéd, mint az, hogy minden szavát helyesen mondja el. Akkor tud a közönséghez kapcsolódni, ha nem bújik el egy papír mögé. Érdemes otthon előtte többször elmondani, és még az sem baj, ha az esküvőn ettől eltér, ez adja meg a személyes varázst.

9. Forduljon a pár és a násznép felé: A „közönséggel” való szemkontaktus nagyon fontos, hiszen a beszédet az ifjú párnak és a násznépnek mondja. A közönségnek a beszéd bizonyos részeire adott reakciókból le tudja szűrni, hogy mennyire vevők a humorra, és a beszédének tartalmát a továbbiakban megfelelőképpen tudja igazítani.

megható esküvői beszéd

10.Használjon megható esküvői idézeteket: Egy jól megválasztott idézet nagyot tud dobni egy esküvői beszéden.

Ezek lehetnek bibliaiak, mint a szeretet megfogalmazása Pál apostol tollából:

„A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
a szeretet nem féltékeny,
nem kérkedik, nem gőgösködik,
nem tapintatlan, nem keresi a magáét,
haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója,
nem örül a gonoszságnak, de együtt örül az igazsággal,
mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.
A szeretet nem szűnik meg soha.”

(1Kor. 13:4-8)

A Biblián kívül lehet még híres írók, költők gondolatait is választani, idézhet például Petőfitől:

Te az enyim, én a tied,
Nekünk áll a világ!
Magas a nap fejünk fölött,
Messze földet belát,
De ameddig szeme elhat,
Nem lát nálunk boldogabbat.

Petőfi Sándor: Te az enyim, én a tied)

11.Legyenek benne személyes történetek: Ez lehet egy kedves gyermekkori emlék, vagy egy elhunyt rokonról szóló visszaemlékezés. Ne féljen megosztani olyan bensőséges, féltve őrzött pillanatokat, amelyeket eddig csak az Ön szűk barátai hallottak – de figyeljen arra, hogy semmi kínos ne legyen benne!

12. Egy régi, jól ismert, az illető szívéhez közel álló dal is lehet megható, főleg ha azt be tudja építeni a beszédébe, és nem csak aláfestő zeneként szól. Egy esküvői beszéd a személyességtől lesz igazán szívhez szóló.

13. Zárja le egy szép gratulációval: a beszédet, és kívánjon az ifjú párnak hosszú, boldog együtt töltött éveket.

14. Kerülendő minden olyan történet, amit nem szívesen osztana meg a násznéppel, például egy fiatalkori átbulizott éjszaka, vagy bármi olyan sztori, ami a volt barátok/ barátnőkről szól. E mellett nem tanácsos a jövőbeli gyermekeket szóba hozni, hiszen nem lehet tudni, hogy mik a pár tervei, esetleg a násznépből ki küzd olyan gondokkal, ami miatt a gyerekvállalás érzékeny téma lehet.

Esküvői jelenlétét még emlékezetesebbé teheti a pár számára, ha nem csak beszéde, hanem esküvői jókívánsága is egyedi, a pár számára szépen kedves gondolatra épül.

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan lehet felkészülni egy beszédre?

Gondolja végig részletesen, hogy milyen eseményeket éltek át közösen, hogyan találkoztak, és ezekből a szép emlékekből szemezgessen.

Mire kell figyelni, miközben beszél?

Figyeljen a légzésre, jól tagoltan, artikuláltan beszéljen, és folyamatosan figyelje a közönség reakcióit. Beszédét menet közben is tudja ennek megfelelően igazítani.

Mitől lesz megható a beszéded?

A személyes történetek, tárgyak, emlékek felelevenítésével válik egy beszéd meghatóvá, de használhat idézeteket vagy zenét is.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0