0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

Templomi esküvő 2024-ben: mi szükséges hozzá?

Mik a követleményei a templomi esküvőnek 2024-ben? Először is kell hozzá egy ara és egy vőlegény, meg a szándék, hogy összekötik az életüket. A szertartás azonban felekezetenként eltérhet, cikkünk segít eligazodni az itthon legnépszerűbb egyházak szokásai és követelményei között.

Mikor tartanak templomi esküvőt?

A templomi esküvő rendszerint a házasságkötés napján esedékes. Az időpontról minden esetben a pár dönt, illetve a pap, akivel személyesen érdemes egyeztetni a részletekről. A konkrét időpontok és napok nagymértékben függhetnek a helyi szokásoktól és a templom naptárától.

A legtöbb helyen a szombat a legnépszerűbb nap az esküvők szempontjából, mivel a hétvége sok ember számára szabad, ilyenkor tud a legtöbb vendég kényelmesen eljönni. Népszerű még a péntek és a vasárnap, egyes esetekben akár hétköznapra is eshet, bár ez a legritkább. Igazából nincs kőbe vésve, a pár igényein és a templom foglaltságán múlik a dolog.

Az esküvő időpontja általában délutánra vagy kora estére esik, hogy a vendégeknek legyen idejük felkészülni és elérni a helyszínt. Bizonyos egyházi ünnepeken vagy böjti időszakokban előfordulhat, hogy nem tartanak esküvőket vagy korlátozzák azok számát. Érdemes ezt is figyelembe venni az időpont kiválasztásánál. A legjobb (és igazából megkerülhetetlen) módszer, ha a pár közvetlenül felveszi a kapcsolatot a templommal vagy a pappal, hogy megbeszéljék a konkrét részleteket és időpontokat.

Mik a templomi esküvő feltételei?

A templomi esküvő feltételei felekezetenként eltérőek lehetnek. Minden esetben érdemes már a szervezés első fázisában felvenni a kapcsolatot a templommal vagy a pappal, hogy megbeszéljék a konkrét részleteket és időpontokat, valamint hogy biztosítsák az összes szükséges előkészület és dokumentum beszerzését. Az esküvőszervezéshez ide kattintva talál segítséget:

Lehet csak templomi esküvőt tartani?

A legtöbb országban, így Magyarországon is, a polgári és egyházi esküvő különválik egymástól. Az egyházi esküvő nem helyettesíti a polgári esküvőt jogi szempontból. Tehát ha a pár jogilag is házasságot szeretne kötni, akkor a válasz a fenti kérdésre NEM. Egyházi szempontból nincs akadálya annak, hogy a pár kizárólag Isten színe előtt házasodjon össze, az államot kihagyva a dologból, de ez esetben jog szerint nem lesznek házasok.

Hogyan zajlik a templomi esküvő, ha mind a ketten katolikusok?

A katolikus templomi esküvő esetében a vőlegénynek és a menyasszonynak is keresztlevéllel kell rendelkeznie. Részt kell venniük jegyesoktatáson, amely során a pap vagy más egyházi személy felkészíti őket a házasság szentségére és az egyházi esküvőre. Emellett fontos, hogy a pár szabad állapotú legyen, vagyis egyikük sem lehet már korábban kötött egyházi házassága, kivéve, ha azt az egyház érvénytelennek nyilvánította, vagy a házastárs elhunyt. A házasság érvényességéhez két tanú jelenléte is szükséges, akik aláírják a házassági anyakönyvet. Ha a pár nem a saját plébániájukon szeretne házasodni, szükség lehet a saját plébánosuk beleegyezésére.

templomi esküvő 2024
Forrás: Canva

 Mi az a jegyesoktatás?

A katolikus egyházban a jegyesoktatás egy fontos előkészítő folyamat, amelyet a jegyespárok számára szerveznek, mielőtt egyházi esküvőt tartanak. Célja, hogy a jegyeseket felkészítse a házasság szentségére és az azzal járó felelősségekre, lelki, teológiai és gyakorlati szempontból egyaránt. Ennek során a pár találkozik a pappal vagy más, az egyház által kijelölt lelkipásztorral, aki végigvezeti őket a házasság szentségének jelentőségén és a katolikus hit szerinti házasság alapelvein. Ezek az oktatások rendszerint több találkozóból állnak és olyan témákat érintenek, mint a teológiai alapok, a lelki felkészülés, a gyakorlati tanácsok és az esküvői liturgia.

Az oktatás alkalmat ad arra is, hogy a jegyesek kérdéseket tegyenek fel, és megbeszéljék a házassággal kapcsolatos aggodalmaikat vagy bizonytalanságaikat. Az oktató segít tisztázni a katolikus egyház tanításait és eloszlatni az esetleges félreértéseket.

 Mit kell tenni, ha csak az egyik fél katolikus?

Ha csak az egyik fél katolikus, és templomi esküvőt szeretnének tartani, számos lépést kell követniük a katolikus egyház szabályai és előírásai szerint. Az egyház a vegyes házasságokat különleges helyzetnek tekinti, és ennek megfelelően külön iránymutatásokat biztosít.

 • Először is fel kell venni a kapcsolatot a saját plébániájával és jelezni kell a helyzetet. Az illetékes részletes tájékoztatást ad majd a tennivalókról.
 • Az egyházjog előírja, hogy a vegyes házassághoz diszpenzáció (engedély) szükséges a helyi püspöktől, amit a plébános segítségével lehet megkérni. Az engedély célja, hogy biztosítsa, hogy mindkét fél tisztában van a katolikus házasság értékeivel és kötelezettségeivel.
 • A jegyesoktatáson külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy a nem katolikus fél is megértse a katolikus házasság lényegét és jelentőségét.
 • A katolikus fél számára fontos, hogy részesüljön a szükséges szentségekben (gyónás és áldozás) az esküvő előtt.
  A nem katolikus félnek is ajánlott, hogy részesüljön saját vallása szerinti szentségekben vagy szertartásokban, ha ez lehetséges.
 • A katolikus félnek ígéretet kell tennie arra, hogy a házasságukat a katolikus hit szerint élik, és megpróbálják katolikus nevelésben részesíteni a gyermekeiket.
  A nem katolikus félnek ezt az ígéretet tiszteletben kell tartania, de nem szükséges neki magának ugyanezt az ígéretet megtennie.
 • Az ilyen házasság esetén az esküvői szertartás némileg eltérhet a hagyományos katolikus esküvőtől. Például a szertartás lehet mise nélkül, különösen, ha a nem katolikus fél vallása miatt ez a legmegfelelőbb. Az esküvő részleteit a plébánossal kell megbeszélni, hogy mindenki számára megfelelő legyen.
katolikus templomi esküvő
Forrás: Canva

Mik a feltételei, menete a református templomi esküvőnek?

A református templomi esküvő esetében legalább az egyik félnek meg kell lennie keresztelve, a másiknak nem kötelező. A párnak jegyes beszélgetésen kell részt vennie a lelkipásztorral, ahol szintén a házasságra készítik fel őket. Itt is lényeges, hogy egyik fél se legyen házas. Két tanú jelenléte szükséges, akik tanúsítják a házasságkötést.

Mire kell felkészülni egy evangélikus templomi esküvő esetén?

Az evangélikus templomi esküvő is hasonló feltételeket támaszt: legalább az egyik félnek meg kell lennie keresztelve és konfirmálva, és a párnak jegyesoktatáson kell részt vennie a lelkipásztorral. Mindkét félnek szabad állapotúnak kell lennie, és két tanúnak is részt kell vennie az esküvőn.

Templomi esküvő árai 2024-ben

A templomi esküvő árai 2024-ben nagymértékben változhatnak attól függően, hogy melyik templomban és milyen szolgáltatásokat vesz igénybe a pár.

 • Egyes templomok bérleti díjat számítanak fel az esküvői szertartás megtartásáért. Ez az összeg általában 10.000 – 100.000 forint között mozoghat, de nagyobb, híresebb templomok esetében ennél magasabb is lehet.
 • A pap tiszteletdíja változó lehet, és gyakran adományként határozzák meg. Az átlagos adomány 20.000 – 50.000 forint között szokott lenni, de ez az összeg a pár anyagi helyzetétől függően rugalmas lehet.
 • A jegyesoktatás általában ingyenes, esetleg szimbolikus díjat kérnek érte. Egyes plébániákon azonban lehet kisebb hozzájárulás, ami 5.000 – 15.000 forint között mozoghat.
 • Ha az esküvőn orgonista, kórus vagy más zenész szolgáltatásait veszik igénybe, ennek külön díja szokott lenni, általában 10.000 – 30.000 forint között van, de különleges zenei kívánságok esetén ez az összeg is magasabb is lehet.
 • A templomi virágdíszítés költsége nagymértékben függ a választott virágoktól és a díszítés mértékétől. Átlagosan 20.000 – 100.000 forint között mozoghat, de egy különleges, nagyobb dekoráció esetén ennek többszöröse is lehet.
 • Olyan egyéb költségek is felmerülhetnek, mint például a templom takarítása az esemény után, vagy különleges engedélyek beszerzése, ha nem a saját plébániájukon tartják az esküvőt. Ezek az extra költségek általában 5.000 – 20.000-ba kerülnek.

Az esküvő teljes költségével kapcsolatban korábban már írtunk részletesen:

Hogyan öltözzön fel a templomi esküvőre?

Férfiként általában nincs különbség a templomi és a polgári esküvő öltözete között, sem a vőlegény, sem a vendégek számára. A hölgyeknél azonban lehetnek nagyobb eltérések.

A templomi esküvőn fontos tiszteletben tartani a hely szentségét és az esemény ünnepélyes jellegét. Az öltözéknek elegánsnak, visszafogottnak és alkalomhoz illőnek kell lennie, függetlenül attól, hogy a vendég milyen szerepet tölt be az esküvőn. A hölgyek számára elvárt az elegáns, térd alá érő vagy hosszabb ruha. A vállakat és a hátat is illik eltakarni, és természetesen a dekoltázst is fedni kell. Színekben a pasztellszínek, a földszínek és az elegáns, visszafogott árnyalatok számítanak megfelelőnek.

A férfiak számár az öltöny vagy zakó kötelező, lehetőleg sötétebb színekben, mint például fekete, sötétkék vagy sötétszürke. A világosabb színek nyáron is elfogadhatók, de maradjon az elegáns és visszafogott vonalon. Mindenekelőtt az öltözködésnek tükröznie kell a templomi környezet iránti tiszteletet és az esemény ünnepélyességét. Természetesen mondanunk sem kell, hogy a rövidnadrág, rövidujjú ing fel sem merülhet!

A templomi esküvő elsőre bonyolultnak tűnhet, de nem kell aggódnia, hiszen a templomban már rutinosak e téren, és lépésről-lépésre végigvezetik Önöket az előkészületeken, liturgián, sőt, a holtomiglan-holtodiglan házaséletre is felkészítik a párt.

Ezek is érdekelhetik még…