Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Mennyibe kerül egy esküvő, és mire számíthat 2024-ben?

Az esküvő csodálatos esemény, ugyanakkor nagy anyagi teher is lehet, amire érdemes időben felkészülni, költségvetést készíteni. Mutatjuk, mire kell készülnie 2024-ben!

Egy esküvő minden ember életében fontos esemény, főleg ha a sajátjáról van szó. Ha minden a terv szerint halad, akkor tényleg csak egy van belőle… ami a költségek miatt is jobb is, ha valóban így alakul. Ha esküvő előtt áll, akkor mindenképpen hasznos lesz ez a bejegyzés, de ha úgy tűnik, hogy az esküvője még a távoli jövő zenéje, akkor is érdemes elolvasni!

Mennyibe kerül egy esküvő?

Egy esküvő ára nagyon összetett és soktényezős képlet. Egy átlagos esküvő körülbelül 2-3 millió forint, ami első hallásra nagyon magas összegnek tűnhet. Természetesen nagyon sok múlik azon, hogy mekkora igényei és elvárásai vannak az ifjú párnak. Egy nagyon szűk körű és egyszerű esküvő már pár százezer forintból is kivitelezhető, de ha valaki ennél többre vágyik, akkor annak már mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

Egy nagyon szűk körű és egyszerű esküvő már pár százezer forintból is kivitelezhető, de ha valaki ennél többre vágyik, akkor annak már mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

Az esküvők szervezésekor teljesen más árképzést alkalmaznak a szolgáltatók, mint más rendezvények esetén, ezt a szakirodalom esküvői haszonkulcsnak nevezi. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szolgáltató magasabb árat határoz meg akkor, ha esküvőről van szó. Az emberek többsége ugyanis hajlandó többet áldozni egy ilyen eseményre, hiszen esküvőre az életben csak egyszer kell költeni. A másik tényező, ami közrejátszik a költési hajlandósághoz az az, hogy az átlagfogyasztónak nincsen reális összehasonlítási alapja, míg ha két mindennapi termékről, például tejről van szó, akkor a fogyasztó könnyen el tudja dönteni, hogy 5.000 forint az reális ár-e egy liter tejért vagy sem, esküvőre azonban nem minden nap költünk.

Mennyibe kerül egy esküvő 2024-ben?

Sajnos az elmúlt pár év sok tekintetben drágulásokat hozott, a helyzet pedig csak fokozódott 2023-ban, ami határozottan érinti az esküvői szektort is. is. Vannak olyan kiadások, amelyek gyakorlatilag megkerülhetetlenek, ha esküvőszervezésről van szó.

Meghívó

Minden az esküvői meghívóval kezdődik. Ez abban tér el az egyéb meghívóktól, hogy sokkal minőségibb anyagokból, illetve sokszor dombornyomással, egyedi betűmintával vagy színnel készül. Az átlagos darabár a 3-400 forintos tartományban mozog, és mivel minden meghívottnak illik meghívót adni, így összességében ez is könnyen lehet egy ötven-hatvanezres tétel.

A vőlegény öltözete, cipője

A vőlegény, a férfi vendégek és az örömapa öltözete sokszor kevéssé kerül a reflektorfénybe, mint a menyasszonyé. Ez nyilvánvalóan érthető, hiszen a menyasszonynak kell a legszebbnek lenni, és neki kell a középpontban állni. Ennek ellenére csak akkor mutat szépen az összkép, ha a vőlegény öltönye passzol a menyasszony ruhájához. Egy minőségi öltöny körülbelül az 50.000 forintos kategóriától a többszázezres szegmensig is terjedhet. A cipőnek megfelelően kényelmesnek és elegánsnak kell lennie, ennek a reális ára 20.000 forintnál kezdődik.

Menyasszonyi ruha, menyecskeruha, cipők

A menyasszonyi ruha az esküvő ékköve, az ára is ezt tükrözi: egy átlagos menyasszonyi ruha 100.000 forinttól kezdődik, a határ pedig a csillagos ég. Sokat számít az is, hogy készen veszi, varratja, vagy bérli a menyasszony a fehér(es) ruhát.

A menyecskeruha lényege, (a hagyományőrzésen túl), hogy a menyasszony szabadabban tudjon táncolni a lakodalomban, és ne feszengjen a nagy esküvői ruhájában. Ezért itt a cél a kényelem, melyre nem érdemes százezer forintnál többet költeni. A cipők esetében is a menyasszonyi ruhához viselt cipő általában az ötven-hatvanezeres kategóriába tartozik, míg a menyecskeruhához viselt cipő ennél már jóval olcsóbb.

2024-ben is hódít még a trend, hogy a menyasszony tornacipőt, vagy sportcipőt visel a ruhához, ez esetben 10-20.000 forint körül van a lábbeli ára. Egyre népszerűbbek a sneakerek is, ezekből még az egyszerűbbek is elérhetik az 50-60.000 forintot.

Smink és frizura

Sokan nem is gondolnak bele, de egy esküvői sminknek és frizurának is meg szokták kérni az árát. Ez nem is csoda, hiszen ez egy aprólékos munkafolyamat, ami akár több órát is igénybe vehet, főleg akkor, ha az összes koszorúslánynak a sminkjét is a frizuráját sminkes és fodrász végzi. A fodrász és a sminkes óradíja 5.000 forinttól kezdődik, de sokan fix árat számolnak az esküvőknél, ami több tízezer forint. Árajánlatkéréskor érdemes tisztázni, hogy ebben benne van-e a próbafrizura illetve próbasmink is, mert ezek további kiadásokat jelenthetnek.

Helyszín

A helyszín az egyik legnagyobb árképző tényező. Ennek az ára mindenféleképpen az adott étterem, szálloda elhelyezkedésén múlik. Egy szép, telepített füves, netán vízparti helyszín drágább, mint egy városi étterem nagyterme. Ennek fényében a helyszín a párszázezer forinttól egészen a milliókig terjedhet, de nagyon sok esetben a helyszín bérlése az étkezés árát is tartalmazza, hiszen a szállodák, nagyobb rendezvénytermek saját konyhával rendelkeznek.

Étel-ital

A legtöbb esetben az ételek ára beletartozik a bérelt hely esküvői csomagjába. Svédasztalos ellátás esetén ennek a személyenkénti ára 10.000 forint/ főnél szokott kezdődni. Ebből adódik, hogy az étkezés és az italok teszik ki az esküvői kiadások jelentős hányadát.

Az ital szintén nagy tétel lehet, a legtöbb helyszín felajánl italcsomagot, de az ifjú pár külön is beszerezheti, és a helyszínre szállíthatja az italokat.

Torta és sütemények

Általában az aprósütemények is beletartoznak a svédasztalos ellátásba, de van, ahol az esküvői tortával együtt rendeli meg a pár. Utóbbi szintén nagy tétel lehet: az igényektől és a vendégek számától függ, egy több emeletes torta, ahol minden emelet más-más ízű, akár 100.000 forint is lehet.

Olvassa el ezt a cikkünket is:

A menyasszonyi csokor/csokrok

A frizurához hasonlóan a csokor is fontos része a menyasszony megjelenésének. Általában a menyasszony kedvenc virágából készül, ami lehet akár mezei virág is. Átlagos ára 10-15.000 forint, néhány esetben szoktak mellé dobócsokrot is készíttetni, ami valamivel kevesebbe kerül.

Általában a menyasszony kedvenc virágából készül, ami lehet akár mezei virág is

Dekoráció

Mivel viszonylag nagy területet kell dekorálni, így ennek nagy költsége van, általában minimum 100.000 forint, vagy ennek akár többszöröse is lehet.

Köszönőajándék

A köszönőajándék sokszor kihagyható eleme az esküvőnek, azonban az elmúlt években egyre nagyobb hagyománya van, hiszen egy szép gesztus. Nem kell nagy dolgokra gondolni, lehet akár kézzel készült dolog is, mint például egy kis asztaldísz. Ha a kézzel készített megoldást választják, akkor ennek elég csekély a tényleges költsége, lehet 100 forint/darab is, de ha az ifjú pár készen vásárolja a köszönőajándékot, akkor ez is nagyobb összegekre rúghat.

Fotós

A meghitt és az örömteli pillanatok dokumentálása bizony elengedhetetlen egy esküvő alkalmával, a fotós feladata megörökíteni az esküvő hangulatát. Ez a munkakör nagy figyelmet, fegyelmezettséget és munkabírást kíván, hiszen nekik reggeltől estig kell dolgozni. Ennek meg is van az ára, egy esküvői fotózás ára is a 100-150.000 forinttól kezdődik.

Esküvőszervező

Az esküvőszervező feladata, hogy minden részletre odafigyeljen, és a párnak semmire ne legyen gondja. Az esküvői fotóstól a helyszín kiválasztásán át a díszítés utolsó masnijáig mindent ő felügyel. Egy esküvőszervező nagy terhet tud levenni a házasulandók válláról, ennek a szolgáltatásnak az ára a 2-300.000 forintos ársávtól kezdődik.

Anyakönyvvezető, szertartásvezető

Az anyakönyvvezetői árakat mindig az adott település rendeletben határozza meg, így annak mértéke területenként változó. Az alapszolgáltatás általában díjtalan, vagy csak jelképes összegű, párezer forint. Azonban, ha az anyakönyvvezetőnek külön helyszínre kell mennie, annak felára van, aminek a kezdőára 40-50.000 forint. Az esküvői időszakban, azaz tavasszal és nyáron többet is elkérhetnek ezért a szolgáltatásért, ezért egyre gyakoribbak az őszi esküvők, amikkel nem csak pénzt lehet spórolni, de igazán különleges hangulatot is élvezhet a pár. Az egyházi esküvők is a hasonló, pár tízezres árkategóriába tartoznak.

Arról, hogy anyakönyvvezetőt vagy szertartásvezetőt érdemes választani ebben az írásunkban olvashat:

Vőfély, ceremóniamester

A vőfély a lakodalom lelke, ő gondoskodik mindenki szórakozásáról. A feladata nagyon összetett és nehéz, hiszen az esküvő és a vendégek hangulata nagyban függ a vőfélytől. Ennek a szolgáltatásnak az ára szintén 100.000 forinttól kezdődik, de határ gyakorlatilag a csillagos ég. Ez nagyban függ attól is, milyen elvárásai vannak az ifjú párnak és mennyi ideig szeretnék igénybe venni a szakember szolgáltatásait.

DJ / zenekar

Ha a vőfélyt sok esetben nem is választ az ifjú pár, de mindenféleképpen szüksége lesz zenekarra vagy DJ-re. A zenészeknek hihetetlenül nehéz munkája van, hiszen egész este nekik kell a zenét és a jó hangulatot biztosítani. Egy több fős, összeszokott és tapasztalt zenészekből álló esküvői zenekar ára félmillió forintnál kezdődik, de egy DJ vagy egy egyszemélyes szintetizátoros zenész is elkér minimum 200.000 forintot.

Mindenféleképpen szüksége lesz zenekarra vagy DJ-re. A zenészeknek hihetetlenül nehéz munkája van, hiszen egész este nekik kell a zenét és a jó hangulatot biztosítani.

Szállás

Sok esetben a helyszín megközelíthetősége vagy csupán csak a kényelem miatt egyszerűbb a lakodalom helyszínén aludni. Általánosságban az esküvői büdzsében az ifjú pár, az örömszülők, a nagyon szűk család és a koszorúslányok (+ párjaik) szállása van benne. A násznép többi tagjának igény szerint foglalhatnak szobát, de ezt már ők maguk fizetik. Az ára ennek is helyspecifikus, de a kezdőár körülbelül 15.000 forintnál kezdődik szobánként.

Mennyibe kerül egy esküvő összesen 200 fő és 50 fő esetében?

Vannak olyan tételek, amelyek minden esküvőnél fixek, például a fotós, az anyakönyvvezető, az esküvői csokor, az esküvői ruhák és a zenekar. Az étel-ital költsége már létszámfüggő. Az alábbi kalkuláció egy 200 és egy 50 fős esküvő költségét mutatja be, ahol az ifjú pár mindenből a közepes árfekvést választotta kihelyezett anyakönyvvezetővel és vőféllyel, templomi esküvő és szállás nélkül.

50 fős esküvő200 fős esküvő
vőlegény öltözete75 000 Ft75 000 Ft
menyasszonyi ruha250 000 Ft250 000 Ft
smink25 000 Ft25 000 Ft
meghívó (450 Ft/db)22 500 Ft90 000 Ft
köszönőajándék (300 Ft/db)15 000 Ft60 000 Ft
csokor20 000 Ft20 000 Ft
dekoráció150 000 Ft300 000 Ft
étkezés (15 000 Ft/fő)750 000 Ft3 000 000 Ft
torta és sütemények60 000 Ft150 000 Ft
fényképezés250 000 Ft250 000 Ft
esküvőszervezés200 000 Ft200 000 Ft
anyakönyvvezető35 000 Ft35 000 Ft
vőfély100 000 Ft100 000 Ft
zenekar350 000 Ft350 000 Ft
helyszín500 000 Ft1 500 000 Ft
Összesen2 487 500 Ft5 090 000 Ft

Milyen költségekből lehet lefaragni?

Legegyszerűbben az ételből, illetve a helyszínből lehet lefaragni. A legtöbb esetben nem is az számít, hogy hol van és mit eszik az ember, hanem az, hogy kikkel. Semmivel sem kevesebb egy olyan esküvő, ahol például minden közeli barát, rokon besegít, sőt, ez akár még jobban össze is hozhatja a násznépet. Különösen, ha a társaság nagy része vidéki, ilyenkor akad, aki a húst tudja hozni, vagy jó minőségű házi pálinkát készít, esetleg süteményt süt. Általában az ilyen esküvőkön különleges hangulat uralkodik, hiszen mindenki részt vesz az előkészületekben, már a szertartás előtt megismerkednek a vendégek, így egy sokkal családiasabb légkör alakul ki.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül egy esküvő 2024-ben?

A koronavírus-járvány az esküvői árakat nem hogy csökkentette, hanem kicsit feljebb tornázta, amelyet a gazdasági válság és az infláció még inkább tetézett. Egy átlagos esküvő 2024-ben 2-3 millió forintnál kezdődik.

Mennyiből jön ki egy 50 és egy 200 fős esküvő?

Egy 50 fős esküvő körülbelül 3.000.000 forintból jön ki, míg egy 200 fős esküvő költsége meghaladja az 5.000.000 forintot, de sok múlik az ifjú pár igényein is.

Milyen költségeken lehet spórolni?

A legtöbbet az ételen és a helyszínen lehet spórolni, például ha sok a vidéki rokon, meg lehet kérni őket, hogy segítsenek az ételek, italok beszerzésében, előkészítésében. Ez nem csak költségcsökkentésre jó, de össze is hozz a násznépet, így igazán családias lesz a lagzi.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0