Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Milyen a megfelelő örömapa ruha?

Közeleg a gyermeke esküvője, és szeretné, ha kifogástalan lenne a megjelenése? Tanácstalan a színek vagy a kiegészítők terén? Ne aggódjon, ezt a terhet levesszük az Ön válláról – összegyűjtöttük a leghasznosabb tanácsainkat, hogy megmutassuk, milyen esküvői ruha való az örömapának.

Az örömapa dolga hatványozottan nehéz, ha csak az öltözködést vesszük is figyelembe. Olyan öltözéket kell találnia, ami egyszerre elegáns és visszafogott is, hiszen – bár kiemelt személy – nem magasodhat a vőlegény fölé. Mindemellett színvilágában és stílusában harmonizálnia kell a ceremóniával, valamint a saját felesége/partnere öltözékével is. Hogyan válassza ki tehát a megfelelő ruhadarabokat? Ebben nyújtunk segítő kezet.

Miért fontos az örömapa öltözéke?

Fontos, hogy a megjelenése kifogástalan legyen, ugyanis a boldog ifjú pár mellett a szüleik is kiemelt figyelmet kapnak a ceremónia, valamint a lagzi során. Különösen akkor, ha lánya van: amikor az ara besétál az esküvő helyszínére, minden szem rá szegeződik – rá és a kísérőjére, az örömapára. Kettejüknek elegáns egységet kell alkotniuk.

Az örömapa megjelenése a pár iránti tiszteletet hivatott tükrözni. A megfelelő öltözék a menyasszony bevonulása után is fontos szerepet kap, hiszen az örömapa még kétszer középpontba kerül: egyszer amikor felkéri lányát egy utolsó közös táncra, melynek végén ünnepélyesen átadja őt az újdonsült férjnek, egyszer pedig amikor a friss házasok köszönetük jeléül apró ajándékkal lepik meg szüleiket. Ha az örömapa öltözéke nem megfelelő, azt a násznép, de akár az ifjú pár is tiszteletlenségnek veheti, ami konfliktusokhoz vezethet a frissen egyesült családokon belül.

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

Alapdarabok a tökéletes örömapa megjelenéshez

Lentről felfelé haladva, a megfelelő örömapa esküvői ruha a következő alap ruhadarabokból épül fel:

 1. Szüksége lesz egy elegáns, ám nem hivalkodó alkalmi cipőre.
 2. Ehhez minden esetben fekete, hosszú szárú zoknit húzzon, amely eltakarja a lábszárát, akkor is, ha leül!
 3. Szüksége lesz továbbá egy elegáns nadrágra, melynek anyagát és dress code besorolását az esküvő stílusa szabja meg.
 4. Viseljen ehhez színben harmonizáló inget!
 5. Alatta meglapul egy pamut atléta az izzadság felfogására.
 6. Az esküvő stílusától függően válasszon egy színben harmonizáló csokornyakkendőt vagy nyakkendőt is az öltözékéhez!
 7. Mindegy milyen évszakban tartják az esküvőt, fontos hogy az ing mellett viseljen minimum egy zakót is. Tavaszi és nyári, esetleg meleg őszi esküvőkre javasoljuk a lengébb anyagból készült darabokat.

Összhangban a dress code és a stílusos elegancia

Az esküvő stílusa megkövetelhet bizonyos dress code-ot a vendégektől valamint a kiemelt szereplőktől. A dress code megszabása egy figyelmes gesztus az ifjú pártól, mellyel biztosítják mindenki számára a (viszonylag) egységes megjelenést, egyéni ízléssel fűszerezve. A dress code-ra érdemes mankóként tekinteni: megszabja ugyan, milyen ruhadarabokat viseljen, azonban az Ön személyiségére, stílusérzékére van bízva, hogy milyen anyagokat, színeket és kiegészítőket választ. Egyedül a white tie és a black tie az, amely nem enged mozgásteret, ezt a két dress code-ot azonban igen ritkán alkalmazzák esküvőkön.

Ön tudja már, mi lesz az esküvői dress code? Egy korábbi cikkünkből megtudhatja, milyen alapdarabokra lesz hozzá szüksége!

Örömapa esküvői ruha – a megfelelő színek kiválasztása

A színeknek hatalmuk van az érzelmek és a hangulatok felett is, így szükség lesz egy biztos kézre a megfelelő árnyalatok kiválasztásához. A fekete zakó/öltöny-fehér ing kombináció tradicionális ugyan, és sosem lehet vele mellé nyúlni, mégis van, aki ennél többre vágyik. Amennyiben Ön is szeretne egy kis extrát vinni a megjelenésébe, ne ijedjen meg a kihívástól!

A sötétkék és a szürke sötétebb árnyalatai megfelelők a legtöbb esküvőre, azonban ügyeljen arra is, hogy a vőlegény mit visel majd. Amennyiben a vőlegény fekete öltönyt visel, úgy Önnek is inkább a feketét vagy sötétszürkét javasoljuk. Ha a vőlegény színe a kék, válasszon az övénél visszafogottabb árnyalatú öltönyt, esetleg egyeztessen az ifjú párral is!

Egy vintage vagy romantikus stílusú esküvőre bátran választhat halványszürke, kávébarna, mogyoróvaj vagy akár drapp (de nem törtfehér!) zakót és nadrágot. Ilyen stílusú esküvőket általában tavasszal és nyáron tartanak, így a textil vagy a lenvászon megfelelő anyag lesz az öltözékéhez.

Ingek tekintetében kissé kötöttebb a választék, hiszen ennek már harmonizálnia kell a zakóval és a nadrággal is. A legegyszerűbb, ha megkérdezi, milyen színű virágokat kért a menyasszony a menyasszonyi csokorba, valamint megnézi a dekorációk színét. Ezekben általában maximum 3-4 szín szerepel, így ezek halványabb árnyalatával biztosan nem foghat mellé.

 • Grafitszürke zakóhoz például a világoskék, a halvány fűzöld, a napsárga, de a hagyományos fehér ing is remekül néz ki.
 • Egy sötétkék öltönyhöz a fehéren kívül csupán a halványkék és a babarózsaszín jöhet szóba.
 • A barna különböző árnyalataihoz remekül passzol a barackszínű ing (vintage esküvőkön kifejezetten mutatós).
 • A harsányabb színeket (zöld, bordó) és az élénkebb árnyalatokat hagyja meg a vőlegénynek!

Mit NEM szabad felvenni?

Az első és legfontosabb aranyszabály: csak olyan ruhadarabot érdemes felvenni, ami teljes egészében egyéni méretre van igazítva. A túl hosszú, túl bő vagy szűk/rövid ruhadarabok az igénytelenség látszatát keltik, amit minden esetben, de legfőképpen egy esküvői ceremónián érdemes elkerülni.

A hivalkodó öltözék nagyon kevés esetben vált ki szimpátiát, főleg ha még csak nem is a vőlegényen látjuk viszont, hanem az örömapán vagy egy vendégen. Elfogadhatatlannak számít az olyan harsány, figyelemfelkeltő színek viselete, mint az élénk narancssárga, a neonzöld, a pink/magenta vagy a citromsárga.

Fontos, hogy az örömapa öltözete látványos legyen, de ezt inkább a megdöbbentően jó stílusérzékkel érdemes elérni, mintsem hivalkodó színekkel. Kerülje a fehér, színes és mintás zoknik viselését, hacsak nem az ifjú pár kifejezett kérése egy bohém stílusú esküvőn!

Akármilyen meleg is van, viseljen hosszú ujjú inget! Kerülje a rövid ujjú inget, a galléros, valamint a hagyományos V- vagy környakú pólót a zakó alatt! Szintén érdemes otthon hagyni a bakancsot, sportcipőt valamint szandált, színtől és fazontól függetlenül.

Az örömapa ruha apró kellékei és kiegészítői

A nyakkendőket, csokornyakkendőket szándékosan erre a bejegyzésre hagytuk, ugyanis manapság nagyobb szerepük is van már, mint egy kötelező ruhadarab. A nyakkendőviselés alapszabályait figyelembe véve érdemes olyan nyakkendőt választani, aminek a szélessége egyezik az ing gallérjának szélességével, színe pedig harmóniában van az ing színével, de nem egyforma.

Az igazán jó megjelenésért azonban vihet egy kis színt is az öltözékébe a csokornyakkendő mintájával, amennyiben az esküvő stílusa erre lehetőséget ad. Számos különböző, visszafogott mégis karakteres megjelenést kölcsönző mintában elérhető már ez az apró kiegészítő, mely egy színben azonos díszzsebkendővel igazán emlékezetessé teheti az örömapa ruháját.

Emellett az örömapák öltözékéhez szakértők is gyakran javasolnak díszes nyakkendőtűt, elegáns mandzsettagombokat vagy melltűt – az Ön dolga csupán annyi, hogy ezek közül kiválassza azt a maximum két kiegészítőt (a nyakkendő/csokornyakkendő mellé), amelyet igazán magáénak érez.

Amennyiben bizonytalan az öltözéke stílusát, színeit illetően, bátran kérje meg az arát vagy akár a vőlegényt, hogy kísérje el Önt üzletünkbe! A vőlegénnyel érkezve két legyet üthetnek egy csapásra, hiszen felkészült kollégáink segítségével mindketten megtalálhatják a számukra megfelelő öltözéket, ami harmonizál is a másikéval.  

Jelentkezzen öltözködési tanácsadásunkra:

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Ha idézetet keres fia esküvőjére olvassa el ezt a cikket is:

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen színeket viselhet egy örömapa?

Az örömapa ruhája általában a vőlegény ruhájához igazodik színben. Egyeztessünk vele! Arra is érdemes is figyelni, hogy mik az esküvő domináns színei, ezek megjelenhetnek az örömapa öltözetében.

Mikre kell figyelni a ruházat kiválasztása során?

Döntsük el, hogy a vőlegény, az örömanya vagy az esküvő domináns színeihez igazodik öltözetünk. Alapvetően ezen három opció közül választhat az örömapa, hogy mit vegyen fel. Egyszerre nem megy mind!

Mi az, amit semmikép ne viseljen az örömapa?

Ha nincs előírva a meghívón, hogy a dress code black tie vagy white tie, akkor szmokingot vagy frakkot semmiképp ne viseljen!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0