Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Őszi esküvő? Itt a nagy pro és kontra lista!

A koronavírus-járvány sok, tavaszra és nyárra időzített esküvőt ellehetetlenített – és sokan későbbre tolták a dátumot. A vírus jelenlegi terjedése most veszélyezteti az őszre kitűzött menyegzőket is, de a MrSale csapata, most górcső alá veszi, hogy mi szól az őszi esküvő mellett illetve ellene!

Az esküvő évszaktól függetlenül egy nagy esemény és ilyenkor érdemes minden részletre odafigyelni. Korábbi cikkeinkben már segítettünk néhány kisebb-nagyobb szervezési kérdésben: itt írtunk a lakodalmakról, itt a szabadtéri esküvőkről, itt pedig arról, hogy vendégként hogyan válasszon öltönyt.

Most egy kicsit az időzítéssel foglalkozunk, pontosabban az őszi esküvők vitathatatlan előnyeivel – és persze a hátrányaival is, hogy segítsünk a döntésben.

Őszi esküvő

Miért jó az őszi esküvő?

Az ősszel tartott esküvők mellett számos indok szól. Ez a lista csak a legfontosabb 10 érvre szorítkozik, de természetesen a pár egyéni preferenciájának függvényében ennél még sokkal többet fel lehet sorolni:)

 1. A legfontosabb érv, ami egy ősszel megtartott esküvő mellett szól, az az esküvő ára. Hagyományosan az esküvőket tavasszal és nyáron tartják, így főszezon lévén, az éttermek, hotelek és az egyéb szolgáltatók is magasabb áron dolgoznak, mint az év más időszakában. Ősszel viszont szerencsénk lehet a költségekkel!
 2. További nyomós érv az időjárás. Már rég nem igaz az a megfigyelés, hogy az ősz beköszönte egyben a jó idő végét jelenti. Manapság az úgynevezett vénasszonyok nyara akár szeptember közepéig, végéig is kitart. Ez az időjárás kellemes, a Nap nem tűz olyan métékben, mint nyáron, de még mindig meleg van, sok esetben este, éjszaka is.
 3. Az őszi táj gyönyörű, ezer színben pompázik. Ebből adódóan egyedibb esküvői fotókat lehet készíteni, amelyen tetten lehet érni az évszakot. Ilyenkor nem ritka az avarban fényképezkedő pár látványa.
 4. Ha ősz, akkor szüret. Ha valaki falusi esküvőben gondolkodik, akkor bátran aknázza ki a szüret nyújtotta lehetőséget. Ha összekapcsolja a szürettel kapcsolatos népszokásokat és kultúrkört az esküvővel, akkor a násznép garantáltan felejthetetlen élményekkel fog gazdagodni.
 5. A szürethez szorosan kapcsolódik a must is, a friss must zamatával pedig kevés ital vetekszik (az elkészült bort leszámítva). Üde színfoltja lehet az esküvőnek, ha a vendégeknek mustot szolgál fel.
 6. Az évszak színeiből adódóan a menyasszonyi ruha is eltérhet a fehértől. Mivel az őszi esküvő nem annyira megszokott így nyugodtan lehet az esküvői ruha színe, vagy egy-egy kiegészítő is szokatlanabb, de mindenképpen olyan, ami passzol az évszak színeihez mint például a narancssárga, sárga vagy a földes színek.
 7. Mivel kevesebb esküvőre kerül sor ősszel, nagyobb az esély arra, hogy azon a héten csak Önöknek lesz esküvője az adott vendéglátóhelyen, így biztosan a megfelelő minőségű szolgáltatást kapja, és nem egy „futószalag-esküvőt”.
 8. Egy esküvő szervezésekor a násznépre is kell gondolni. Az esküvői szezonban, ha valaki kiterjedt baráti körrel rendelkezik, akkor nem ritka, hogy akár kéthetente is hivatalos egy esküvőre, ez anyagilag és fizikailag is fárasztó. De egy szezonon kívüli esküvő mindig felüdülés!
 9. Dekoráció szempontjából is sok lehetőséget rejt az ősz. Ilyenkor nem szokatlan a szezonálisan fellelhető növényekkel feldíszíteni a helyszínt, mint például a tök és a gesztenye.
 10. Az utolsó érv az őszi esküvő mellett az esemény általános kedélyre gyakorolt hatása:) Az emberek hajlamosak komorabbá, depressziósabbá válni az ősz beköszöntével, hiszen tudják, hogy a nappalok fokozatosan rövidülnek és az idő is hamarosan el fog romlani. Egy őszi esküvő nagyban enyhíti ezt a nehéz érzést!
öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

Miért nem szeretik sokan az őszi esküvőt?

Az érmének azonban két oldala van, így figyelembe kell venni azokat a dolgokat is, amelyek nem az őszi esküvők mellett szólnak.

 1. Amilyen szép, olyannyira szeszélyes is tud lenni az őszi időjárás. Ebben az időszakban nem ritka, hogy az idő egyik napról a másikra drasztikus megváltozik, ezzel romba döntve minden esküvői tervet.
 2. Az ősz beköszöntével a munkahelyeken beindul az igazi munka. Nagyon sok embernek a nyári vakáció után már nem marad elegendő szabadsága ahhoz, hogy részt tudjon venni egy őszi esküvőn, ezért ilyenkor kizárólag a hétvégi időpontok jöhetnek szóba – ami általában drágább, mint ha hétköznap esküsznek.
 3. Mind az ifjú párnak, mind a násznépnek is gondot okozhat az őszi esküvő, ha valaki a mezőgazdaságban dolgozik. Az ősz számukra nem a kikapcsolódást, hanem az őszi munkák, például a szüret kezdetét jelenti.
 4. Az esküvőnek nem csak az ifjú pár, hanem a násznép számára is vannak anyagi vonzatai. Az ősz az iskolakezdés és az ebből adódó nagyobb kiadások időszaka, így sok vendégnek, főleg az iskoláskorú gyermeket nevelőknek megterhelő lehet anyagilag ez az időszak.
 5. Mivel az őszi időszak esküvők szempontjából már nem számít főszezonnak, így a vendéglátóhelyek is a gazdaságosabb működésre állnak át. Ilyenkor előfordulhat, hogy nincs akkor választék az ételek és egyéb szolgáltatások tekintetében, mint tavasszal és nyáron.
 6. Nehéz helyzetbe kerülhet az ifjú pár, ha az őszi időszak ellenére nem szeretné, hogy a dekorációban bármilyen módon is fellelhető legyen az évszak, hiszen ilyenkor a boltokban főként az őszre jellemző dekortárgyakat fog találni.
 7. Bár a legtöbb szolgáltató alacsonyabb árat kínál a főszezonon kívül, bizonyos területeken tavasszal és nyáron gyakrabban fordulnak elő akciók, ősszel lehet, hogy ugyanazt csak teljes áron tudja megrendelni ugyanazt a pár.
 8. Mivel az ősz nem annyira népszerű az esküvő tartására, így kevesebb olyan szolgáltató van, aki megfelelő, speciális tapasztalattal rendelkezik. Ilyen lehet például a fotós, aki nem tudja kiaknázni az évszak adta lehetőségeket, valamint idegenek lehetnek számára az őszi fények.
 9. Az ősz a megnyugvás, az elcsendesedés időszaka. Sokan ekkor inkább a család békéjét és az otthon melegét választják és nem szívesen mennek el szórakozni. A halottak napja közeledtével ez az igény hatványozottan megnövekedik.
 10. A gyönyörű őszi táj akár pár nap leforgása alatt is komorrá, lehangolóvá tud válni. Bizony szép, mikor a táj a sárga és a barna különböző árnyalataiban pompázik, de ennek hamar véget tud vetni egy-egy reggeli talajmenti fagy. Nagyon nehéz eltalálni azt az időszakot, amikor a természet még utoljára a szebbik arcát mutatja.

Olvassa el ezeket az írásainkat is:

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért egyre népszerűbbek az őszi évszakban tartott esküvők?

Sok ember felismeri az évszakban rejlő lehetőségeket és az esetleges hátrányokból előnyöket kovácsolnak. Nagy előnye még, hogy a legtöbb szolgáltatás olcsóbb, mint nyáron.

Mire kell nagyon figyelni egy őszi esküvő megszervezésénél?

Érdemes odafigyelni, hogy olyan szolgáltatóval, szakemberrel dolgozzon, akinek nem idegen az ősz, aki ki tudja aknázni az évszak által nyújtott lehetőségeket és, aki könnyen veszi az ősszel együtt járó akadályokat.

Az évszak melyik részére érdemes tenni az esküvőt?

Érdemes a nyárhoz legközelebbre időzíteni, mert ilyenkor az időjárás majdhogynem nyári. Az idő előrehaladtával megnő annak az esélye, hogy beköszönt a komor, csapadékos ősz.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0