Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Milyen egy jó lakodalom, mire kell figyelni a szervezésnél?

A lakodalom, vagyis a jó lakodalom örök emlék marad az ifjú párnak és a meghívottaknak is. De mi kell ahhoz, hogy valóban jól sikerüljön? Mire érdemes figyelni a szervezésnél?

Nem véletlenül olvasgat lakodalom témakörben, ugye?! Akkor engedje meg, hogy gratuláljunk!

Gratulálunk, sok boldogságot kívánunk.

Akár a házasulandókat, vagy a meghívottakat kérdeznénk, egy házasságkötésnél a lakodalom mindig központi szerepet kap. Sok okból szoktak a lakodalomról utólag beszélni a meghívottak. Azért, hogy ne a rossz példa legyen az Önöké, kicsit segítünk eligazodni a lakodalmi útvesztőben.

Mikor van a lakodalom?

A lakodalom általában szorosan kapcsolódik az esküvőhöz. Ugyan vannak rendhagyó lakodalmak is, amikor valami miatt az esküvő vagy esküvők, és a lakodalom nem követi egymást szorosan, de ezek a ritkábbak. Valójában mindegy, mikor tartják – a lényeg hogy mindenki jól érezze magát. Mi ebben a cikkben a hagyományos “forgatókönyv” szerint haladunk.

A boldogító "Igen" után jöhet a lakodalom.

Az első mozzanat minden esetben a házasságkötés, ugyanis a lakodalmakon ezt ünnepeljük. A házasságkötés történhet csak polgári vagy polgári és egyházi szertartás keretein belül. Ezt a pár dönti el, hogy milyen szertartást és hol szeretne. Manapság egyik szertartás sem helyszínhez kötött, sőt létezik olyan ceremónia is, amikor minden csak úgy tűnik mint az “igazi” és mégsem az – például, ha a pár romantikusan megszökött és összeházasodott, de nem akarják kihagyni a családot sem.

A szertartások után általában esküvői fotózás van, ami részben a család és a vendégek körében, részben pedig kettesben (pontosabban a fotóssal együtt hármasban) történik.

Ezután a lakodalomra meghívott násznép elfoglalja a helyszínt és kezdetét veszi az ünnep.

Honnan ered a lakodalom szokása?

A legtöbb jó kapcsolat étkezés és iddogálás közben alakul ki, így tartották ezt elődeink is. A lakodalom legfontosabb célja az új pár összekapcsolása, a két család közötti jó viszony, és egyben az új rokonság kialakítása volt régen és ma is, még ha ezt már nem is szokás így hangsúlyozni.

A régi időkben minden ünnepnek, eseménynek ésszerű ideje volt. Mivel nem tudták még hatékonyan tartósítani az élelmiszereket, akkor volt bőség (és idő) a lakodalmakra, amikor már végeztek a szürettel és a betakarítással. Kellett is az idő, hiszen egy-egy nagyobb lagzi előkészületei heteken át elfoglaltságot adtak az egész rokonságnak és szomszédságnak, mindenki beleadta a magáét! Ekkoriban a lakodalom akár több napos is lehetett, nem véletlenül végződnek úgy a népmeséink, hogy „három éjjel, három napon át tartott”.

A lakodalom, több napig is tarthat

Figyelembe véve azt, hogy milyen hosszadalmasra nyúlhatott az előkészület és maga a lakodalom is, a végére biztosan összecsiszolódott a rokonság, sőt, az egész környék! Egészen Hencidától Boncidáig…

Mi tartozik bele a lakodalom megszervezésébe?

mi tartosik bele a lakodalom szervezésbe?

Bár ma már ritka a több napos lagzi, az esküvőkben még mindig ezt a legnehezebb megszervezni: kitalálni a stílust, tematikát, menüt, és zenét, hogy az ifjú pár mellett a legtöbb meghívottnak is kedvére legyen. Sokan elrontják a saját lakodalmukat azzal, hogy másoknak akarnak megfelelni vele, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a nap és este elsősorban az ifjú párról szól!

Hogyan kezdjen bele a lakodalom szervezésébe?

A szervezést két irányból is el lehet kezdeni. Van, akinek a helyszín, van akinek a dátum a fix. Egyértelműen kijelenthető, hogy ezek a lakodalom és az esküvő alappillérei.

Ha ezek már megvannak, akkor összedughatja az ifjú pár a fejét a részletek miatt. Érdemes előre meghatározni, hogy meddig is ér a takaró, pontosabban a költségvetés és ennek fényében alakítani a vendégek számát és az esküvő, legfőképp a lakodalom részleteit. Ezek után érdemes fogni egy papírt és tollat, és begyűjteni a válaszokat az alábbi kérdésekre:

Étel és ital

• Ki és mikor készíti el, az ételeket, figyelembe tudja-e venni az ismert étel intoleranciával küzdők speciális igényeit?
• Milyen szervízzel legyen az étkezés? Tányérszervíz, svédasztal, vagy több főre készített tálakon tálaljanak?
• A helyszín tudja vállalni a felszolgálást és főzést teljesen vagy részben?
Sütemény és torta bevihető-e, és ha igen, milyen feltételekkel?
• Az italokat a helyszín adja, vagy az ifjú pár?
• Jöhetnek a rokonok guggolós házipálinkái is, vagy csak zárjegyest fogadnak be?

tányérszerviz vagy svédasztal?

Helyszín:

• A helyszínnek van-e saját dekorációja és a pár használhatja-e azt?
• Feláras, ha sajátot szeretnének?
• Ha sajátot visz a pár, azt ki és mikor rakja, rakhatja fel?
• Ki intézi a bontást és meddig kell elkészülni vele?
A helyszínnek milyen lehetőségei vannak szabadtéri és beltéri alternatívákra?
• Végszükség esetén a szabadtéri áttehető-e beltérire?
• Melyik variációban hány meghívottat tudnak leültetni és hogyan?
• Hangszerek, fények, hangosítás: van a helyszínen, vagy vinni kell?
Ha olyan helyszínen lesz a lakodalom, ami sűrűn vállal ilyen rendezvényt, azoknak általában vannak szolgáltatói, (zenekarok, vőfélyek, dj-k) akikkel jó a munkakapcsolatuk, beváltak egymásnak és így tudnak ajánlani ha nem lenne ötlete a párnak.

Szabadtéri vagy beltéri legyen a lakodalom?

Szórakoz(tat)ás

• Szeretne-e a pár nyitó táncot?
• Milyen legyen és ki tanítja be?
• Legyen-e játék? Mi legyen az és a kellékeket ki szerzi be, viszi oda?
• Meddig tarthat a lakodalom és mi fog várhatóan történni, ha elérik a mulatozók ezt az időpontot, de maradnának?
• Előre érdemes tisztázni, hogy a helyszín aznap fogad-e mást is?
• Ha igen, hogyan fogja megoldani a szeparációt?
• Milyen extra költségek merülhetnek fel?
• Ki és mikor számol el a helyszínnel?

Igyekezünk megteremteni a party hangulatot.

Érdemes-e esküvőszervező segítségét kérni?

Ha végigolvasta a fenti csokrot (ami csak a lakodalomra vonatkozott, nem az egész esküvőre) és érez némi nyugtalanságot, vagy bizonytalanságot, akkor a határozott válasz a fenti kérdésre az igen! Az esküvőszervező feladata, hogy arra is gondoljon és akkor is észnél legyen, amire, amikor az ifjú pár nem. Segítség, hogy ne egy, az előkészületekben leharcolt ara vonuljon végig a meghívottak között, és az esküvőszervező segítségével talán a pár is élvezni tudja a lakodalmát.

Ki a ceremóniamester/vőfély és milyen szerepe van egy lakodalmon?

Ő a házigazda. Nagy a felelőssége, mert ő adja meg a lakodalom alaphangulatát, és ő tartja kézben az eseményeket. Ő fogja terelgetni az elkóborlókat, neki kell érezni és cselekedni, ha leült a hangulat, vagy megakadt valami. Éppen ezért a párnak is olyan személyt kell keresni, aki az ízlésének megfelelő, hiszen vőfély és vőfély között is van különbség. Soha ne mondjanak ismeretlenül igent vőfélyre, se ceremóniamesterre: lehet, hogy családi barát, biztos szuper volt Pirike lagziján de az más. A vőfély, illetve ceremóniamester szorosan együtt dolgozik a párral, a feladata sokkal több, mint a leves előtt elmondani a merőkanalas mondókát, vagy elsütni néhány viccet.

Mennyi az az annyi? Mennyibe kerül ma Magyarországon egy lakodalom lebonyolítása?

Ez nagyon sok tényezőtől függ. Leginkább a lakodalom mérete és a helyszín az, ami megszabja a költségeket. Ha egy maroknyi meghívott van és nincsen semmi extra, akkor megúszható egy izmosabb éttermi számlával. Viszont ha tényleg nagy lakodalomról van szó, akkor bizony a több tíz milliós körbe kell várni a végösszeget.

Mik a lakodalom főbb pontjai?

A lakodalom az érkezésnél kezdődik. Ekkor már az ifjú pár, férj és feleség, és minden csoportkép elkészült. Belépéskor rendszerint mindenki kap egy pohár italt, általában pezsgőt, amivel köszönhetik a friss házasokat. Amikor már mindenki megtalálta a helyét, elmajszolt pár szem pogácsát, akkor jöhetnek a pohárköszöntők, majd a vacsora.

Pohárköszöntő

A fogások között és a vacsora végén pihenésképpen be lehet iktatni egy-egy játékot, hiszen a legtöbben, amikor pukkadásig ették magukat, nem szeretnek egyből a parkettre lépni. A játékok megalapozzák a hangulatot, és segítségükkel érdekességet tudhatnak meg a párról. Nem mellesleg sokszor az alkoholfogyasztást is fokozzák, ezáltal mindenki oldottabb és jobb kedvű lesz.

A bulit a nyitótánc szokta kezdeni, feltéve, ha a pár szeretne ilyet, majd ezután jöhetnek az extra meglepetések. Ez a család és a barátok kreativitása alapján lehet meghívott vendégelőadó, kisebb koncert, kisebb műsorok vagy a pár meglepetései.

Még javában éjfél előtt nagy csinnadrattával megérkezik a torta, és megtörténik annak ünnepélyes felvágása. Amennyiben van menyasszonytánc, akkor azt illik jelezni előre, hogy egy meghívott se kerüljön kellemetlen helyzetbe. A menyasszonytáncot általában úgy időzítik, hogy éjfél körül legyen vége, ugyanis éjfél után a pár átöltözve, mint Új ember és Új asszony kerül elő. Előfordul, hogy a menyasszonytánc végén az arát elrabolják, és a vőlegénynek utána kell szaladnia – a pár pedig már az új öltözetben kerül elő.

Az ifjú pár felbukkanásával egy időben újra lehet enni, itt a bugyolált káposzta ideje, és szokás visszatálalni a megmaradt sülteket is svédasztalon. Éjfél után általában már szabad folyást engednek az eseményeknek, indulhat a mulatság!

Milyen egy falusi lakodalom?

Ma már túl sok különbség nincs, de a legszembetűnőbb az lehet, hogy egy igazi falusi lagzin nincsenek divatolások, viszont vannak hagyományok, például aranyos, kicsit talán bugyutának ható játékok. Nem lesznek falatnyi ízorgiát biztosító fine dining kreálmányok, viszont biztos a bőséges és kiváló étel.

Ugyanez várható az italoknál is: valószínűleg nem fogja megkapni a bor dugóját, amit egész este kortyolgatott, mert Pista bácsinak nincs olyan, de az ital biztos, hogy szívvel és szeretettel készült.

Egy jól sikerült falusi lakodalom nem ritkán elhúzódik, és akár másnap reggelig is tarthat, sőt, a morzsaparty sem ritka.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mikre kell gondolni egy lakodalom megszervezésénél?

Mivel mindenre kell gondolni, ezért azt mondjuk azt tartsák szem előtt a kedves házasulandók, hogy olyan legyen a lakodalom, hogy ha visszagondolnak rá örömmel tegyék azt.

Mennyibe kerül egy lakodalom?

Mérettől függ. Lehet néhány százezer, de akár több tíz millió forint is, meghatározza a vendégek száma, a helyszín, az időpont, a dekoráció, és még számtalan apróság.

Mik a lakodalom főbb pontjai?

Vacsora, nyitótánc, menyasszony torta felvágása, menyasszonytánc, éjféli menü.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0