Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

Útmutató esküvői menüsor összeállításához

Mennyire fontos az esküvői menüsor? A válasz: nagyon – ezen múlik az egész lagzi hangulata. Cikkünk igazi mankó lehet mindenki számára, aki arra vette a fejét, hogy beköt egy másikat, ráadásul maga szervez mindent! 

Az esküvő, a lagzi egyik legfontosabb alappillére, hogy milyen gasztronómiai élvezeteket kínál a vendég számára a nagy nap. Hogy mi kerül a terített asztalra azt részben a hagyományok, részben a körülmények, és részben az ifjú pár ízlésvilága határozza meg.

A hajnalig tartó buliban több alkalommal is gondoskodni kell arról, hogy mindenkinek legyen mit csipegetnie, tudjon töltekezni a táncban vesztett energiát, illetve a koccintások sűrű sorát követően. A menüsort alapvetően a körülmények, ezen belül is a vendégek összetétele, egyedi jellemzői, ízlésvilága kell, hogy befolyásolja – cikkünkben végigvesszük, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a kialakításakor.

esküvői menüsor

Mire figyeljen egy esküvői menüsor összeállításánál?

Fontos lehet, hogy a meghívóval, meghívással együtt mérje fel a vendégek speciális igényeit: kinek milyen allergiája, érzékenysége van, milyen típusú ételeket szeret, van-e valami, az étkezését egyéb módon befolyásoló betegsége. Ilyen lehet például cukorbetegség, ételérzékenységek; a leggyakoribb a laktóz- és gluténmentes igény, ezen felül felmerülhet a tejérzékenyég, fruktóz-intolerancia, és más egészségügyi problémák is. Minden ilyen esetben kérdezzen rá az illetőnél, hogy a „nyomokbanos” termékek beleférnek-e, vagy nagyon szigorúan kell venni az étrendjüket – például egy cöliákiás számára már az is veszélyes, ha a gluténos és a gluténmentes termékeket egy légtérben készítik elő. Ezután egyeztessen a cateringgel is, hogy mennyire oldható meg a különleges menü.

Kérdezzen rá az egészségügyi problémáktól független étkezési szokásokra is, például, hogy van-e a vendégek között vega vagy vegán. 

Mindezt nehéz felmérni; az egyik legegyszerűbb megoldás, ha egy ízléses, kedves kis kérdőívet is csatol a meghívóhoz, amin akár a menün túl is tehet fel az esküvőre vonatkozó kérdéseket, például a zeneválasztással kapcsolatban, de a személyes meghívás esetén természetesen érdemes ezeket az információkat egy kedélyes beszélgetés keretei közt beszereznie.

A gyerekeknek is legyen finom étel! Fontos, hogyha speciális, fine dining esküvőt tervez, vagy a klasszikus fogásokból építkezik, ne feledkezzen meg a legkisebbekről sem, legyenek olyan ételek, melyek gyerekszájra terveztek!

esküvői menüsor

Ügyeljen a társaság összetételére!

Ha Ön a fine dining vagy valami speciális kultúra étkezési szokásainak – indiai, mexikói – a híve, akkor sem szabad megfelejtkezni a nagyszülőkről, a hagyományos ízvilág szerelmeseiről. Az extrémebb dolgok jó, ha megjelennek, ettől teszik az alkalmat különlegessé, és olyanná, ami Önökből mutat meg valamit, de mindig csak alternatívaként, és ne egyedüli választási lehetőségként legyen ez jelen.

Mennyire kell az évszakokhoz alakítani a menüsort?

Nem kötelező, de a hagyományos esküvői menüsor elemei mellett érdemes egy kicsit úgy alakítani a dolgokat, hogy a fogások, a kínálat az időjárási körülményekhez is igazodjanak.

esküvői menüsor

Esküvői menüsor nyári lagzira

Ha nyáron, nagy melegben szervezi az esküvőt, akkor az emberek egy jelentős része könnyedebb ételekre és italokra vágyik, ezt pedig érdemes lesz belekalkulálnia a történetbe. Egy nyári esküvői menüben érdemes kevésbé zsíros húsokat, sajttálakat, mártogatósokat, különböző módon elkészített zöldségeket és gyümölcsöket, könnyedebb édességeket szerepeltetni.

Az aperitif elfogyasztása után a testesebb borok mellett mindenképp szerepeljenek friss, gyümölcsös, könnyű fehérborok, illetve más gyümölcsből, növényből készül gyümölcsborok is. Emellett pedig a nyári koktélok, az Aperol Spritz, a Tubi 60-ból készített koktélok, vagy a Limoncello a nagy slágerek.

Esküvői menüsor őszi-téli lagzira

Egy késő őszi vagy egy téli esküvőn a menüsor legyen mindig kiadós, tartalmas és meleg. A húsleves mellett alternatívaként – a vegánokra is gondolva – érdemes egy szezonális zöldségkrém-levesben gondolkodni, melyet különböző toppingokkal egészíthetnek ki. Sőt, akár a húslevest is lecserélheti egy jó tárkonyos ragulevesre.

Főfogásként jöhet a pörkölt, a töltött hús, a szárnyasok mellett a vörös húsokból készült friss ételek, pecsenyék.  Az italkínálat részévé érdemes tenni a krémlikőröket, a nehezebb, testesebb borokat, a forralt bort.

Hány fogásos legyen az esküvői menüsor?

Egy hagyományos magyar esküvői menüt az előétel, a leves, a kétféle főétel, a desszert, végül pedig az éjféli vacsora alkotja.

ELŐÉTEL

 • hideg pástétomok: libamájpástétom, tepertőkrém, tormás csülökkrém, padlizsánkrém, gombakrém, ajvár
 • velős pirítós, tatárbeefsteak
 • kaszinótojás, sajt- és sonkatekercs, kukoricasaláta, hússaláta

LEVES

 • húsleves vagy tárkonyos borjúragu leves
 • zöldségkrémleves

1. FŐÉTEL

 • pörkölt galuskával
 • vega gombapörkölt rizzsel

2. FŐÉTEL

 • vegyes esküvői tál: cordon bleu, rántott halak és sajtok, töltött húsok és zöldségek
 • rizs, krumpli több módon elkészítve, saláta és savanyúságok

DESSZERT

 • Somlói galuska, a Gundel palacsinta
 • Tiramisu, Madártej
 • Rétesek

ÉJFÉLI VACSORA

 • töltött káposzta
 • svédasztal
esküvői menüsor

Esküvői menü régen

Íme egy kis érdekesség azoknak, akik egy igazi, ősi klasszikus menüben gondolkodnak. Az Újdonnan új vőfény kötelesség című 1793 után megjelent anonim váci vőfélykönyv ételsora minden bizonnyal az egyik legrégibb ránk maradt dokumentum, melyet megidézi a komplett menüsort: Íme a teljes kínálat:

 1. marhahúsleves
 2. főtt marhahús a levesből, tormamártással
 3. káposzta disznóhússal
 4. húsoskása, rizsből, baromfival
 5. becsinált, savanyú – (baromfival)
 6. főtt disznófej tormával
 7. édes köleskása
 8. pecsenye
 9. sült tészta

Feltehetően ennél is korábbi, szóbeli hagyományon alapuló menüsor az, aminek első írásos formája 1826-ból való, a makói kéziratos vőfélykönyv tartalmazza. Különlegessége, hogy Balassi-strófákban verselték meg, az eredeti szövegben később, a 18-19. században apróbb módosításokat hajtottak végre, például megjelenik a levesfogás, marhahús „tehénhús” helyett, bankó. A megverselt ételsor a következő: 1. marhahúsleves; 2. főtt marhahús; 3. főtt baromfi (tyúk, kakas); 4. káposzta disznóhússal; 5. becsinált, édes (baromfi-aprólékkal); 6. becsinált, savanyú; 7. pacal, (marhabélbe töltött) hurkával; 8. kása, rá hivatkozva később kásapénzgyűjtés; 9. pecsenye „fonyott” lepényekkel. Ezen esetben minden fogás feltálalását dal követi, odaillő szöveggel, összekapcsolva egy ismert dal nótájával, melyet így zenekísérettel is elő lehetett adni úgy, hogy közben a vőfély vagy egy másik, erre a feladatra külön felkért személy énekelt.

A Magyaróváron, 1847 után megjelent Vőfélykönyv lakomarendező szövegének egyes részleteit idézzük most fel:

A Marhahús felett

Ha levét megettük,
Jóízűn hörpöltük,
          A húsát is együk meg.
Mert a lév csak korog,
Hasban húsért morog,
          Még keveset hizlalt meg.
Messük hát a húsát,
Vessük el a csontját,
          No, Muzsikus, most húzd meg.

A főtt Tyúkokat bevivén

Ma, hogy úgy kergették,
Ölték s mellyesztették
          A nyomorult Tyúkokat,
Kínzották, sütötték,
Fazikakban főzték
          A szegény Kakasokat,
Mind elrémülének,
S belénk készülének
          Bújni, tátsuk hát szánkat.

A Káposztára

Ez az Országunknak,
Szép Magyar Hazánknak
          Dicsőséges Címere.
Aki eztet eszi,
S gyomrába beteszi,
          Lészen egészségére.
Óh áldott káposzta!
Áldott, aki hozta!
          Méltó a dicséretre.

A Pacal bevitelére

Tegnap jó ökrömet
Levágtam, s üszőmet
          Mai Lakodalmunkra.
Már húsát megettük,
Szépen eltemettük,
          S ím jön még asztalunkra
Mosott pacaljok is,
Töltött hurkájok is;
          Váljék ez is hasznunkra!

Midőn a Kását beadod

Nem étek a kása,
Sokaknak mondása
          Ez, de nem kell elhinni;
Sőt mivel nincs mássa,
Mert Isten áldása,
          Azért meg kell kóstolni;
Ámbátor kongóval,
Érte vagy bankóval
          Kell is majd kirukkolni.

A Pecsenyével

Itt van a végső tál,
Kin a Pecsenye áll
          Jó fonyott lepényekkel.
Ebből falatozzék,
Aki jól nem laknék
          A többi ételekkel.
Mert többet nem hozok,
S már nem fáradozok
          A teli edényekkel.”

          (Vőfélykönyv, 1847 u.: 14–21)

Modern vagy hagyományos esküvői menüsort válasszunk?

Amennyiben Önök és a vendégek ízlésvilága megegyezik nagyjából, úgy könnyű lesz a döntés. De könnyen lehet, hogy sokféle igény találkozik, és egy sokkal izgalmasabb egyveleg születik abból, ha nem megy el egyik vagy másik irányba.  Egyfajta fúziós menüt is összeállíthatnak; a nem túl merész, mégis modern előétel és desszert a klasszikus főfogások mellett jó megoldás lehet.  Az éjféli vacsoránál a töltött káposzta mellett vagy helyett játszhat street food ételekkel, a klasszikus pizza, gyros, hamburger ötletes és nagyközönség számára szerethető megoldás egyaránt lehet, de ne feledkezzen meg itt se a vega alternatívákról.

Bevett hagyomány az is, hogy az éjféli vacsora az esküvői tálak maradékából összerendezett kínálatból áll, ez egyáltalán nem kellemetlen, vagy kínos. Kiegészítésként érdemes apró, gyümölcsös ízvilágú süteményeket, pitéket, réteseket kínálni, éjfélkor már kevésbé jelennek meg a nehezebb, krémesebb édességek.

esküvői menüsor

Hogyan tálaljuk a esküvői menüsort?

A vacsorát érdemes úgy megszervezni, hogy az ételt a felszolgálók hordják ki az asztalokra. Alapvetően fehér színekben domináló tálakat, terítékeket illik választani, nagyjából 4-6-8 személyre tálaltasson a vendéglővel, étteremmel. Esküvőn nem szokás egyesével, előre kimért adagokban tálalni: egyrészt mire az utolsó is megkapná, addig az első már rég befejezi az étkezést, illetve kihűlnek a fogások. Kivétel lehet a desszert tálalása.

Az éjféli vacsoránál már nem kell előre megterített asztalban és felszolgálókban gondolkoznia: legyen lazább az egész kerete mondjuk egy svédasztal formájában, hiszen ennek a lakomának általában az a lényege, hogy éjféltől elérhető, de sokáig hozzáférhető.

esküvői menüsor

Hogyan díszítsük az esküvői asztalt?

Az esküvői asztal díszítése során mindig figyeljen oda arra, hogy milyen a rendezvény helyszínének hangulata és stílusa. Legyen összhangban az esküvői dekorációval, illetve a fogások hangulatával, vizualizációjával. A díszítés része legyen egy elegáns esküvői menülap, amin apró kis ikonokkal jelezheti az ételek allergén-tartalmát is, ezzel egyszerűsítve a helyzetet az ételintoleranciával küzdők számára.

Ha tematikus esküvőt szerveznek, ne legyen az, hogy a tematika elfedi a nagy napot: visszafogottan, ízlésesen jelenjen meg a térben, a dekorációban, illetve a menüben egyaránt. A gasztronómiai élmény fokozásaként az apró tárgyi ajándék része lehet egy kis kézműves bonbon is, melyet a tálalás részeként helyezzen fel az asztalra.

Reméljük, hogy cikkünk segítségére vagyunk az esküvői menüsor megtervezésében és egyfajta kiindulópontként, iránytűként tudja használni. Amennyiben az esküvőszervezés kapcsán további ötletekre, bátorításra, információra lenne szüksége, ajánljuk figyelmébe alábbi cikkeinket is.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0