Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Esküvői ültetési rend: hogyan érdemes kialakítani?

Az esküvői vacsora és a lakodalom hangulatának alapjait határozhatja meg, mégis alig foglalkoznak vele a segítő cikkek – mi az? Természetesen az esküvői ültetési rend, aminek a kialakítása sokszor nehezebb, mint egy összetett sakkjátszma. Nézzük, mire kell odafigyelni!

Az ültetési rend általában az utolsó helyeken szerepel az esküvőszervezői listákon, hiszen időben annyi mindennek kell megelőznie: a vendéglistának, a helyszín megválasztásának, a ruhavásárlásnak… gyakorlatilag szinte mindennek. Emellett az ültetési rend nem kerül pénzbe, ezért nem kell róla külön egyeztetni mindenkivel, és ezért gyakran tologatja mind a szervező, mind az ifjú pár az utolsó pillanatig a megoldását. Pedig ez lesz az a pont, ami majd az esküvő hangulatát, emlékét a meghívottak szemében örökre meghatározza.

Miért fontos az ültetési rend?

Emlékszik arra a részre a Bridget Jones naplójából, amikor szegény főhősnőt egy aranylakodalmi ünnepségen beültetik egy kínos vikárius és egy perverz nagybácsi közé? Bizony, akit kellemetlen társaságba helyeznek, hogy ott töltsön órákat, az nem fog emlékezni a mennyei tortákra, a megható menyasszonyi táncra, vagy a tanúk beszédére. Arra fog emlékezni, hogy 6 órát feszengett egy véget nem érőnek tűnő vacsorán át kellemetlen, nemszeretem alakokkal – és csak azért várta a vonatozást, mert akkor végre felállhat mellőlük.

Mik az esküvői ültetési rend szabályai?

Manapság nincsen illemkódexbe zárt szabály arról, hogy kit hová illik ültetni, de alapvetően szokás a szűk családot (az örömapákat, örömanyákat) és a család idősebb tagjait a fő asztalnál, vagy a fő helyen leültetni, az ifjú párhoz közel. Innentől azonban nincs recept a jó ültetési rendre, mindent érzésből és a barátai és családtagjai ismeretéből kell megoldania. A legjobb, ha arra támaszkodik, amilyennek ismeri őket. Ne próbáljon új barátságokat megalapozni – az ismerősöket, baráti társaságokat, rokonokat pakolja csak össze.

ültetési rend

Ki ki mellé üljön? Ültethetünk-e egymás mellé ismeretleneket?

Az elsődleges szabály, hogy csoportosítsunk. Akár kis asztalok, akár hosszan futó helyek vannak kialakítva az esküvő helyszínén, a legegyszerűbb nagyobb tömböket alkotni a megjelenő vendégseregen belül. Nem érdemes az egy szál húgot beültetni a „barátok” közé, csak azért, mert fiatal: neki a családtagok közt van a helye.

Ettől eltérő csoportokat csak ott alkossunk, ahol feltétlen szükséges, vagy ha valakit „ki kell szedni” a saját társaságából, például azért, mert neki van egyedül kisgyermeke, aki szintén az asztalnál eszik. (Őket ne tegyük a hangos, mulató fiatalokhoz, utólag majd megköszönik.) Természetesen így is előfordulhat, hogy néhány asztalnál az emberek nem ismerik majd egymást, itt próbáljunk meg nagy általánosságok alapján gondolkodni. Ha például a kisgyermekkel érkezőket összeültetjük, nem fogják zavarni egymást, vagy legalábbis elnézőbbek lesznek a szomszédokkal. Ha pedig véletlen össze kell ültetni az idős rokonokat ismeretség nélkül, nekik is biztosan akad beszédtémájuk, például az új rokoni szálak feltérképezése.

Van különbség a kültéri és a beltéri esküvők ültetési rendje között? 

Egy beltéri esküvő, pláne, ha szervezett keretek közt, pincérek segítségével történik a felszolgálás, sokkal kötöttebb. A tapasztalat azt mondatja, hogy egy kültéri esküvőn hamarabb indul meg a mászkálás, helycsere, mint egy belső, rendezett térben. Ezért egy nyári vagy kora őszi, kültéri esküvőn alapvetően ezt az áramlást kell elősegíteni: többször állítanak fel „álló” asztalokat vagy különböző fogásokat, italokat kínáló pultokat az ilyen rendezvényeken, hogy, aki esetleg változtatna a helyén, szabadon megtehesse.

Ügyeljünk rá, hogy az ültetési rend ne legyen kikerülhetetlen. Akár kinti, akár benti esküvőről van szó, jó, ha a vendégek kicsit tudnak mozogni, esetleg átrendeződni, főleg az este előrehaladtával.

Van olyan, hogy nincs ültetési rend egy esküvőn?

Manapság sokak számára szimpatikus megoldás, ha az ültetési rend helyett nagy asztalokat állítanak fel, és mindenki lazán és szabadon foglal helyet, akár egy népünnepélyen. Ha ilyet tervez, mindenképp tudnia kell, hogy egy népünnepélyen az emberek nem is akarják megismerni egymást, hanem leülnek a saját párjukkal, családjukkal, esznek, és nem váltanak szót a mellettük ülőkkel. Egy esküvőn akkor is lesz ültetési rend, ha nem Ön csinálja; a vendégek próbálnak majd leüléskor valamilyen sablont követni, mindenki a saját esküvőjéből kiindulva, és magukat kezdik hirtelen megszervezni a dolgokat. Ilyenkor jönnek a kínos balesetek is: hogy valakinek annyira nem jut hely a saját csoportjában, hogy egy szál egyedül kell megbirkóznia egy halom vadidegen emberrel.

Milyen egyéb tényezőket érdemes figyelembe venni az ültetési rend kialakítása során?

És a már ültetési rend: érdemes figyelembe venni a hely adottságait, és a vendégek igényeit. Kisgyerekes családokat például nem érdemes olyan helyre ültetni, ahol nem állhatnak fel, ahogy a nagymamának sem jó ötlet a tánctérhez vagy a zenéhez legközelebb eső ponton helyet foglalni. Próbáljunk meg olyan helyet keresni mindenkinek, ami nem csak az asztaltársaságban, de az életkorának, személyének is megfelelő lehet.

Milyen ültetőkártyákkal készüljünk? 

Ha sikerült kialakítani az ültetési rendet, jöhet a következő lépés: az ültetőkártyák. Ezek közül két megoldás elterjedt:

  • A kártya hangulatában, színeiben az esküvői meghívót követi, annak párja.
  • A kártya a díszítést és az esküvő egyéb külsőségeinek megjelenését viseli magán, önálló díszítésként is jelen van az esküvőn.

Érdemes ültetőtáblával is készülni az esküvőre?   

Ha a vendégek sokan vannak, akkor a bejárathoz érdemes ültetőtáblát is elhelyezni. Ez a rendkívül praktikus holmi valójában egy kis térkép, amin a vendégek megtalálhatják a helyüket, így nem kell a hosszú asztalok és kártyák sorát végigböngészniük.

ültetési rend

Esküvői ültetési rend tervezők – érdemes-e használni ezeket?

Az esküvőszervezés nem valami kellemes elfoglaltság. Ha vannak is menyasszonyok, akik szívesen vetik bele magukat egy nagy buli levezénylésébe, el fog jönni a pillanat, amikor még nekik is szükségük lehet némi segítségre. Egy esküvői tervező könyvet vásárolni valójában az esküvő legkisebb kiadása lesz, de a leginkább ez a kiadás látszik majd a végeredményen. Mivel a XXI. század gyermekei – pláne bennszülöttjei – már nem igen forgatnak papírból készült könyveket, ezért nekik az online tervezőket és applikációkat szokták javasolni, mint az esküvő.online, vagy a wedding planning.

Az esküvői ülésrend kialakítása stratégiai feladat, egy tábornok előrelátása és emberismerete kell hozzá. Sok türelmet igényel, de megéri, hiszen ez alapozza meg végül a lagzi jó hangulatát!

Olvassa el ezt az írásunkat is: Esküvői weboldal készítése: hogyan csináljuk, mire figyeljünk?

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0