Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Hogyan alakulnak az esküvő fotózás árak?

Egy esküvő szervezése nagyon nagy figyelmet és precizitást igényel, hiszen ez egy olyan fontos és megismételhetetlen esemény, amely esetében minden részletnek tökéletesen passzolnia kell. Az ételek, a dekor, a ruhák mind egyformán fontosak. Az itt készült képek örök emlékként őrzik majd a nagy nap minden egyes pillanatát, és évek múlva is jó lesz majd visszanézni. Mégis, hogy alakulnak most az esküvői fotózás árak és mire érdemes odafigyelni ezzel kapcsolatban a szervezés során?

Esküvői fotózás árak: mennyibe kerülnek óradíjban?

Természetesen az esküvői fotózás ára nagymértékben függ a választott szolgáltatótól és csomagtól is, azonban általánosan és nagy vonalakban természetesen lehet beszélni körülbelüli összegekről is. Korábban már olvashatott arról, hogy mi mennyibe kerül a Nagy Nap megszervezése során.

A képek készítését illetően igen vegyes képet mutatnak a kínálatok. Az országos átlagot tekintve az esküvői fotósok ára 75.000 forint és 450.000 forint között mozog, bár természetesen ennél olcsóbb vagy éppen drágább is lehet. Egy esküvői fotós átlagos díja 150.000 forint, erre azonban rájönnek még a készülő képek árai. Átlagosan elmondható, hogy egy fotós óradíja 20.000 forint körül indul, azonban rengeteg tényező befolyásolhatja az ár alakulását. Az összeg pontosítását megkönnyítheti egy részletes konzultáció a kiválasztott fotóssal.

Mennyi az esküvői fotózás ára, ha csomagban kéi?

esküvői fotók
Forrás: Canva

A különböző csomagok jelentős összeget megspórolhatnak Önnek, de csak akkor, ha előtte részletes tájékozódik. Nem érdemes az első, legvonzóbb ajánlatra lecsapni, kérjen be több árajánlatot. Lényegében minél több a benne foglalt szolgáltatás, annál magasabb a csomag költsége. Meghatározza az összeget azt is, hogy az elkészült képeket CD-n vagy DVD-n, más digitális adathordozón, esetleg online hozzáférés segítségével szeretné megkapni. Bizonyos szakemberek már fotóalbum formájában is átnyújtják a képeket. Számít emellett, hogy milyen jellegű utómunkát kér az ifjú pár, hány fotót kapnak kézhez, egy vagy két fotós vagy a helyszínen, sőt mérvadó az is, hogy hány órát tölt a szakember a helyszínen, és mennyit kell utaznia a lakhelyétől azért, hogy eljusson odáig.

Milyen csomagok vannak? Mit szoktak tartalmazni ezek?

Mivel nagyon sokféle különböző ajánlat létezik, sorra vesszük a leggyakrabban előforduló variációkat.

 • A legkedvezőbb árú csomagok rendszerint a szertartás, a templomi vagy polgári ceremónia fotózását, valamint csoportképek készítését tartalmazzák.
  Az eseményt követően így körülbelül 100-120 darab digitális fotót kaphat utómunkázva, valamint online hozzáféréssel. Az összes nagy felbontású kép digitális utómunkával, online galériába feltöltve lesz megtalálható. Ebben az esetben a fotós nem tölti a párral az egész napot.
  Ez a csomag körülbelül 40-50.000 forintba szokott kerülni.
 • Eggyel nagyobb csomag, amikor a házasságkötési ceremónia és páros fotózás is helyet kap az ajánlatban.
  Ez 250-300 darab digitális fotót jelent, az összes nagy felbontású képet digitális utómunkával, egyedi hozzáférésű online galériába feltöltve.
  A fotós ilyenkor jellemzően 3 órát tölt a párral, a csomag ára pedig 70-80.000 forint között mozog.
 • A legnagyobb csomagoknak már része a szabadtéri és beltéri képek készítése a párról, a házasságkötési ceremónia fotózása, a családi portrék, valamint a hangulatos pillanatképek is.
  A fotós ott marad a vacsora, és opcionálisan a lakodalom helyszínén is, vagyis összességében 5-6 órát tölt a párral. Az eseményt követően minimum 300 darab digitális fotót ad át digitális utómunkával együtt, online galériába rendezve.
  Ez a csomag jellemzően 100-110.000 forint között mozog.
 • Az ajánlatok csúcsát az egész napos esküvői fotózás jelenti, amely tartalmazza az előkészületek fotózását, a beállított képeket, a szertartás fotózását, valamint a családi portrék és hangulatos pillanatképek készítését is. Ebben az esetben a fotós a lakodalom alatt is készít képeket. Összességében 600-800 fotót ad át az ifjú pár részére, digitális utómunkával. Ilyenkor jellemzően az összes nagy felbontású kép egyedi pendrive-on és online galériában kerül átadásra.
  A fotós ilyenkor akár 12 órát is a párral tölt, a csomag ára pedig 180.000-200.000 forint között mozog.

Fontos, hogy ezek az árak tájékoztató jellegűek, a pontos összegekről minden esetben a választott fotóssal szükséges egyeztetni az általa kialakított csomagajánlatok mentén.

esküvői fotózás csomagok
Forrás: Canva

Mi befolyásolja az esküvői fotózás árát?

Sok függ a helyszínen töltött időtől, hogy egy vagy két fotós érkezik, de mérvadó az is, hogy mennyi ideig kell dolgozniuk a fotókon. Ezen felül számít a retusált fényképek száma is. Az esküvői fotós hírneve, földrajzi elhelyezkedése, a hét napja és az évszak is költségbefolyásoló tényező lehet. Vagyis minden olyan apróságnak tűnő részlet számíthat, amely elsőre meg sem fordulna az ember fejében. Éppen ezért, érdemes minden ilyen jellegű dolgot tisztázni már jó előre személyesen, így nem érhetik meglepetések a megrendelőt.

Mivel lehet spórolni az esküvői fotózás árából?

Van néhány olyan trükk, amelyek segítségével nagy mértékben le lehet faragni az esküvői fotózás árából. Ezeket is ajánlott észben tartani a szerződést megkötése előtt, hiszen ezeket átgondolva sokszor egészen nagy összeg lefaragható az alapárból.

Eljegyzési és esküvői fotózás egyszerre

Ilyen például az, ha az eljegyzési és esküvői fotózást egyszerre ejtik meg, így ugyanis csak egyszer kell megfizetni a fotós idejét és munkáját. Így egy benzinköltséggel kell számolni és egy napot kell az ifjú párra szánnia. A menyasszonynak és a vőlegénynek is rengeteg plusz szabadideje szabadul fel ezáltal, ami az esküvő tervezésének idejében aranyat ér. Nem beszélve a különböző költségekről!

Az időtartam

Érdemes átgondolni, hogy pontosan mely eseményeket is szeretnék megörökíteni, ugyanis minél kevesebb órát tölt a fotós a helyszínen, annál kedvezőbb lesz a díjszabás. Ha annyira nem fontos, hogy a készülődésnél, a vendégvárásnál vagy éppen a vacsora után jelen legyen a fényképész, akkor ezt idejében ajánlott tisztázni.

Mi befolyásolja az esküvői fotózás végső árát?

Munkaórák száma

Ahogy fentebb is említettük, nagyon sokat számít ár szempontjából az, hogy hány órát tölt el a fotós az ifjú pár társaságában.

Helyszínek száma

Szintén szorosan kapcsolódik a fentiekhez a helyszínek száma, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy minden egy helyen zajlik-e, vagy éppen máshol történik a templomi szertartás és megint máshol a polgári esküvő, valamint a lagzi. Ha több helyszín van, az magasabb útiköltséget és óraszámot is jelent, ami nagy mértékben növelheti az ezzel kapcsolatos kiadásokat.

esküvői fotós
Forrás: Canva

Távolság, az utazás költségei

Érdemes olyan fotóst választani, aki közel él az esküvő helyszínéhez, nem mindegy ugyanis, hogy mennyit kell utaznia a Nagy Nap kedvéért.

Fotós(ok) tapasztalata

A kezdő fotósok jellemzően kedvezőbb áron vállalják a fotózást, ugyanis számukra még nagyon fontos a portfólió bővítése, valamint a szakmában való hírnév megszerzése is. Egy profi fotósnál azonban már a szakmában eltöltött rutint is meg kell fizetni, így nem érdemes meglepődni, ha ez az árajánlatban is megmutatkozik.

Fotósok száma

Egyáltalán nem mindegy, hány fotós érkezik a helyszínre. Jellemzően 15-20.000 forinttal emelkednek az árak, ha még egy szakember örökíti meg a nagy nap eseményeit, ám sokkal több szögből készülhet többféle fénykép, akár az egymással párhuzamosan zajló események mindegyikéről. Ezt mindenképpen érdemes alaposan mérlegelni.

Eszközök

Az sem mindegy, milyen eszközökkel dolgozik a választott fotós, ugyanis egyes gépek akár milliós tételre is rúghatnak. Természetesen minél komolyabb berendezést használ, annál szebb fotók születnek, és az árak is ezzel arányosan növekedhetnek.

Utómunka

A fotós munkájának döntő része, a fotók utómunkálatai, szerkesztése és finombeállítása. Nem mindegy, hogy pontosan milyen szolgáltatást kér ezen belül. Amennyiben például mindegy egyes képen el kell távolítani a menyasszony arcán levő anyajegyet, az többletköltséget jelenthet.

Hogyan találják meg az Önöknek legjobb esküvői fotóst?

esküvői fotózások
Forrás: Canva

Ahhoz, hogy igazán jó képek készüljenek, fontos, hogy olyan fotóst találjon, aki mellett a menyasszony és a vőlegény egyaránt el tudja magát engedni ,és felhőtlenül jól érezni önmagát a fotózás alatt. Éppen ezért, még a közös munka előtt érdemes találkozni személyesen is, hogy eldönthessék,, szimpatikus-e a portfólió alapján választott szakember. Itt minden olyan apró részletet megbeszélhetnek vele, amelyektől tartanak, például, ha valakit feszélyez a kamera, bátran el lehet előre mondani, nem ez lesz az első ilyen eset, amivel a szakember találkozik majd, azonban így még tökéletesebb fotók készülhetnek!

Miket kérdezzenek a fotóstól a nagy nap előtt?

Először is mindenképpen mondják el, hogy milyen képeket szeretnének viszontlátni és kérjék meg, hogy mutasson ehhez hasonlókat a portfóliójából. Érdemes emellett a csomagok pontos tartalmát is tisztázni, így később sem adódhatnak ezzel kapcsolatosan félreértések. Mivel a legrosszabb forgatókönyvre is ajánlott felkészülni, mindenképpen kérdezze meg a fotóst, hogy mi történik, ha esetleg pont megbetegszik a nagy napon, vagy ha esős időre lehet számítani. Az ezzel kapcsolatos részleteket érdemes a szerződésbe is belefoglalni.

Természetesen a nap pontos beosztását és menetét is ajánlott vele tisztázni, sőt, a vőféllyel vagy ceremóniamesterrel is érdemes összekötni, ha szükségesnek látják. Így biztosan semmi nem marad ki semmi a számításból, a fotós pedig mindenhol ott lesz majd, ahol csodás képek készítésére van szükség. Ennek hála sem a dekoráció, sem a vendégek, sem pedig az első hitvesi csók nem maradhat ki a megörökített események sorából.

Látható, hogy önmagában az esküvői fotózás megszervezése is mennyi munkával jár. Éppen ezért, érdemes minden tanácsot megfogadni, és a fotózást, valamint a szertartást is a lehető legfelkészültebben lebonyolítani. A polgári esküvővel kapcsolatban például már írtunk korábban, míg a vőlegényeknek ezt a bejegyzést is ajánlott elolvasni.

Tippjeink segítségével szép lassan kirajzolódik egy tökéletes esküvő képe, amely életre szóló élményekkel ajándékozza meg az ifjú párt, a családjukat és a barátaikat egyaránt.  Ezeket a momentumokat pedig évtizedek múlva is visszanézhetik az itt készült fotók segítségével!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0