Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

Esküvői etikett: ki mit fizet?

Az “esküvői etikett –ki mit fizet” témájában nagyon sok félreértés, konfliktus és vita lehet, ezért jó, ha tisztában van az alapszabályokkal és annak megfelelően, hogy milyen minőségben van jelen, be is tartja azt, ami Önre vonatkozik. Sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát!

Az úriemberség nem pusztán a megjelenés dolga, ide tartozik a társadalmi normák betartása és az etikett alapos ismerete is. És ebbe beletartoznak az olyan különleges események illemszabályai is, mint az esküvő – azon belül is a “piszkos anyagiak”.

A nagy napon, amikor két ember összeköti az életét, a legtöbb esetben esetben olyanok vagyunk, mint a mesebeli királyok: egyik szemünk sír, a másik nevet. És tegye mindenki szívére a kezét: amilyen boldog nap is ez, olyannyira kihívásokkal teli. Beleértve az esküvő költségeit is.

Esküvői etikett: ki mit fizet? Miért fontos ezt a kérdést idejében tisztázni?

Nincs az a pénztárca, ami ne érezné meg, hogy milyen bőséges is volt a fogadás, vagy az éjféli svédasztal, és hogy milyen anyagi vonzattal jár egy profi fotós, ceremóniamester, dekortervező, esküvőszervező… Csak úgy pörögnek a nullák ugye? Ami ezzel kapcsolatosan mindenképp tisztázásra szorul: hogy egyes tételeknek ki a felelőse? Ki fog fizetni a pompás ruhák, a csodás dekoráció, terembérlés és finom falatok után?

esküvői etikett ki mit fizet
Forrás: Canva

Régen alapvetően minden költségnek megvolt a maga felelőse, de mára már sokat lazultak ezek a szabályok – és valójában többféle felállásban is működnek a gyakorlatban. Van, hogy ez maga az ifjú pár egyértelműen lekommunikálja az érintettek felé, és van, hogy másra bízza a feladatot. Ebben az esetben jobb, ha nem várja, míg berepül a sült galamb a szájába: járjon utána annak, hogy mik is azok a tételek, amik Önt érinthetik!

Régen a házasulandó felek többségének nem volt meg a biztos háttere, de manapság az esküvők jelentős része már egy jóval idősebb korban köttetik, amikor az ifjú pár biztos keresettel rendelkezik. Így sokszor a pár állja a teljes költséget, de természetesen máig előfordul, hogy a szülőik 50-50 százalékban járulnak hozzá. Sőt, az sem ritka, hogy az egész rokonságot arra kérik, hogy nászajándék helyett egy kellemes összeggel támogassák a friss házasokat – és így a násznép az, aki tulajdonképpen a lagzit állja.

Esküvői etikett: ki mit fizet? Hogy volt ez régebben?

A régi időkben tételenként meg is volt szabva, hogy kinek mit kell fizetnie. Pontosan ki volt alakítva atöbbszáz éves gyakorlat, amit mindenki tartott és ez még néhány évtizeddel ezelőtt is jellemző volt – főleg a falusi lagzikon.

 • A menyasszonyi ruhát és minden, hozzá tartozó kiegészítőt a leány szülei vettek meg. Szintén ők voltak azok, akik hozzájárultak a közös jövőhöz a stafírunggal is: telerakták minden jóval, ruhaneművel, ágyneművel a tulipános ládát.
 • A jegygyűrű költségeit egymásnak állta az ifjú pár.
 • A koszorúslányoknak és a tanúknak is járt egy kis ajándék, előbbit a leány, utóbbit a legény fizette.
 • A virágok költségeit is el kellett, hogy osszák: az örömanyákat és a menyasszonyt a vőlegény, míg a koszorúslányokat és a nagymamákat a menyasszony családja lepte meg egy-egy csokorral, és egyben az ő feladatuk volt a templom és a lagzi helyszínének költsége is.
 • A vőfély, a ceremóniamester és a tanú kitűzőit a vőlegény állta.
 • A templomi költségek, meghívók és kiegészítők költségei az ifjú arára hárultak.
 • A vőlegény intézte a házassági szerződést és a polgári szertartást is.
 • A közelmúltig a menyasszony családja és a vőlegény családja is osztozott egyes tételeken. Ez azt jelentette, hogy közösen állták a zenészek, a bérleti díj, a különböző szakemberek (mint például a profi fotós) az étel és ezzel együtt a menyasszonyi torta, illetve a vendégeknek szóló kis ajándék költségeit is.
 • A leány  barátnői a leánybúcsút, a fiú barátai a legénybúcsút állták és állják mind a mai napig.
 • A koszorúslányok ruháját a menyasszony, a menyasszony tanúruháját a menyasszony fizeti ki, a vőlegény segítőinek kiegészítőit a vőlegény. A szállást a menyasszony családja fizette minden vendégnek, de az útiköltséget mindenki maga állta.
 • Az esküvői kocsit a vőlegény szervezte, de ami a legjobb, hogy az utazás minden esetben az ő költsége: a régi etikett szerint ő fizeti a nászutat is.

Esküvői etikett: ki mit fizet? Mi az előnye, hátránya, ha a szülők fizetnek mindent?

esküvői etikett ki mit fizet örömszülők
Forrás: Canva

Ha a szülők állnak mindent, akkor az ünnepelteknek nem kell aggódniuk, hogy minden spórolt pénzük rámegy a nagy napra, és nyugodtan gyűjthetnek tovább a házra vagy lakásra. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ez nem jelenti automatikusan azt, hogy szervezést minden szinten a szülők kontrollálják, és ők döntenek a részletekről az ifjú pár helyett. Ez az egyik leggyakoribb konfliktusforrás a szervezés során, ezért érdemes hangsúlyozni, hogy ez a fiatalok napja!

Mi az előnye, hátránya, ha a pár fizet mindent? 

Előnye, hogy ilyenkor egyszerűbb a közvetlen környezetnek nemet mondani, valaki meg akarja határozni a részleteket. Az ifjú pár döntheti el, hogy mikor ki mit intézzen milyen szerepet töltsön be, hogy viselkedjen, milyen feladattal kit bízzanak meg, egyes kellékeknél mit rendeljenek meg. Sokkal jobban is kontrollálható minden folyamat, nem kell annyit várni másokra. Nyílván mindennek a hátránya az, hogy az esküvő elég nagy költséggel jár, és ritka az olyan alkalom, amikor a násznép által vissza is jön minden anyagi vonzata a történetnek.

Esküvői etikett ki mit fizet: hogyan lehet optimalizálni a költségeket? 

Mindent összegezve, a legfontosabb az, hogy minden költség leosztása és elosztása egyértelmű legyen. A hagyományok, szokások sok változáson mentek át az utóbbi évtizedekben a nagyvárosokban és a vidéken is, és nagy eltérések lehetnek egy-egy család szokásai közt. Az egyetlen megoldás a nyílt, őszinte, transzparens kommunikáció!

Ha felkeltette az érdeklődését a cikk, vagy csak közvetlen környezetében készülődik az esküvőre és Ön is szeretne segíteni, hogy minden jó ütemben haladjon, akkor érdemes az alábbi cikkeket is elolvasni, illetve elküldeni az illetékeseknek:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0