Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Esküvőszervezés menete, ütemezése: tippek nem csak nőknek

Esküvő előtt áll, de nem tudja, hogy hogyan is kezdjen bele? Lehet, hogy most úgy érzi, hogy a teendők olyannyira a feje fölé tornyosulnak és szinte maguk alá temetik. Ne aggódjon, ha az alábbi tippeket, jó tanácsokat megfogadja, máris egyszerűbbé válik az esküvőszervezés lehetetlennek tűnő feladata.

Sok férfi úgy gondolja, hogy lánykérés (a megfelelő gyűrű kiválasztása, a helyszín megszervezése, a barátok összehívása, esetleg a fotós leszervezése) nagy feladat, de csak kevesen gondolnak abba bele, hogy az igazi szervező munka csak ez után kezdődik. Még akkor is érhetik meglepetések a részletekkel kapcsolatban, hogy ha a baráti társaságban Ön nősül meg a legkésőbb, és az összes barátja esküvőjén részt vett, ezért úgy érzi, hogy már mindent tud az esküvőkről. Az lehet, hogy mint résztvevő már veteránnak számít, de garantáltan meg fog lepődni, hogy mennyi mindenre kell gondolni szervezőként!

Az esküvőszervezést sokan a menyasszony feladatának tartják, de jó esetben a vőlegény ugyanúgy kiveszi a részét belőle – hiszen ez az ő Nagy Napja is…

esküvőszervezés

Mi az esküvőszervezés menete, legfontosabb lépései?

Miután az eljegyzés megtörtént, a rózsaszín köd helyét hamar átveszi a komoly esküvőszervezés és tervezés.

Az esküvőszervezés menete összetett. Nézzük most meg, hogy melyek a legfontosabb lépések:

Az esküvő időpontja

Először is azt kell kitalálni, hogy mikor legyen az esküvő. Nem muszáj a konkrét dátumot kitűzni, de azt azért jó tudni, hogy melyik hónapban szeretnének összeházasodni, valamint még azt sem árt megbeszélni, hogy a hónap melyik szakában lenne a legalkalmasabb. Ha van pontos elképzelés a dátumról, az sem baj, azonban kell B-terv is, fel kell készülni arra, ha az az időpont már foglalt lesz a kiszemelt helyen.

Az esküvő helyszíne

Az időpont kiválasztása után jöhet a helyszín, bár sokszor ez a két szempont egymást alakítja, néha a hely foglaltsága dönti el az esküvő pontos időpontját, ha nincs az ifjú párnak nincs konkrét dátuma.

Kapcsolódó szolgáltatások

A helyszín, sok mindent meghatároz. Ha például egy hotelben vagy egy szebb étteremben van az esküvő, akkor nem kell külön az ételről gondoskodni, csak ki kell választani, hogy mi is legyen az ünnepi menü. Ha olyan helyet választ, ahol az étkeztetés nem megoldott, akkor külön céget kell felfogadni arra, hogy az ételt megfőzze, kiszállítsa a helyszínre, valamint felszolgálja, majd eltakarítsa. De hasonló nehézségek merülnek fel a dekoráció terén is.

A helyszín meghatározó a zene szempontjából is: nagy fejtörést okozhat, hogy élőzenekar vagy DJ legyen, melyikre milyen lehetőségek vannak a hely, valamint a telepíthető technika szempontjából. Ezután jönnek még olyan kérdések, hogy legyen-e vőfély, és természetesen elhanyagolhatatlan a menyasszony és a vőlegény ruhájának kiválasztása is.

Ezek a teendők csak nagy vonalakban vázolják mindazt, amiről egy esküvőszervezés során gondoskodni kell, így már mindenki számára látható, hogy a szervezést minimum a nagy nap előtt egy évvel el kell kezdeni.

esküvőszervezés

Esküvőszervezés menete: hogyan döntse el, hogy mikor legyen az esküvő?

Mint az az előzőekből már kiderül, egy esküvőnél nagyon sok részletre kell odafigyelni. Ha nem akar kompromisszumokat kötni, és az a cél, hogy az esküvő belátható időn belül megvalósuljon, akkor közvetlenül az eljegyzés után neki kell állni az esküvő szervezésének.

Ha olyan helyen él, vagy olyan helyszínt választ, amely kellő szabad kapacitással rendelkezik, akkor sokkal könnyebb az esküvőszervezés, ilyenkor az ifjú pár preferenciái döntenek.

Vegyünk most végig néhány olyan esküvőszervezési tippet, ami segíthet a megfelelő dátum kiválasztásában:

Fontos az évszak körültekintő kiválasztása

A tavaszi és a nyári esküvők sokkal népszerűbbek, hiszen az időjárás nagyon kedvező, és az iskolai tavaszi és nyári szünet miatt egyszerűbb a családok helyzete. Ilyenkor viszont időpontot is nehezebb kapni. Kevesebben választják az őszi, valamint a téli időpontokat, ezért ebben a szezonban sokkal rugalmasabbak tudnak lenni a szervezők, valamint az árak is kedvezőbbek.

A rugalmasság is döntő faktor lehet

Sokan a megismerkedésük évfordulójához, vagy más jeles dátumhoz kötik az esküvő időpontját. Mivel ebben az esetben az időpont „kőbe van vésve”, így sokszor nagyon sok kompromisszummal, lemondással jár az esküvő.

Hol tartsa az esküvőt és a lakodalmat?

A helyszín kiválasztásánál nagyon sok szempont felmerülhet.

A megközelíthetőség egy fontos faktor

Az elsődleges szempont a megközelíthetőség. Az a legegyszerűbb esetben a pár mindkét tagja ugyanabból a városból származik, ilyenkor nem kérdés, hogy a szülővárosban szervezik az esküvőt. Ekkor a rokonság apraja-nagyja részt tud venni rajta, nem kell messzire utazni, így szállást sem kell biztosítani a vendégeknek, vagy ha igen, az is megoldható a rokonoknál.

Más a helyzet, ha a pár két különböző városból vagy netán országból származik, ilyenkor általában kompromisszumot kell kötni, és olyan megoldást kell találni, ami mindkét fél számára megfelelő.

Az egyházi és polgári szertartás is alakíthat a menetrenden

Az esküvőt a hagyományok szerint a pár a saját felekezete szerinti templomban köti meg, majd a szertartás polgári részére a helyi városházán vagy a lakodalom helyszínén kerül sor.

A lakodalom helyszíne a legrugalmasabb

A lakodalom lehet gyakorlatilag bárhol: étteremben, hotelben, egy farmon, az a lényeg, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy a meghívottak kényelmesen elférjenek a helyszínen. Ma már azok a helyek, amelyek esküvőszervezéssel is foglalkoznak, profi módon tudják kiszolgálni az ifjú pár és a násznép minden kívánságát.

Esküvőszervezés: milyen költségekkel szükséges számolnia?

Életük Nagy Napja nem olcsó mulatság, sokan csak az árajánlatok kérésénél döbbennek rá, hogy mennyibe is kerül egy esküvő.

A helyszín és a catering

A legdrágább tétel mindig a helyszín és az étel. Nyilvánvalóan nagyon sok minden múlik azon, hogy hol szeretné a lakodalmat tartani és milyen minőségű és mennyiségű étellel, itallal kívánja megvendégelni a násznépet. Ez még a leggazdaságosabb megoldásban is többszázezer forint.

Zene az esküvő és a lakodalom alatt

Ezen felül gondoskodni kell a zenéről is, amely lehet DJ, élőzenekar vagy akár mindkettő is. Egy profi zenészcsapat, de még egy DJ egy estés gázsija is meghaladja a 100 000 forintot.

Az esküvői ruha

Az est főszereplője a menyasszony, így a menyasszonyi ruha mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Mivel az ember jobb esetben csak egyszer megy férjhez/ nősül meg, így a menyasszony, a koszorúslányok, a vőlegény és a násznagyok ruháin sem szabad spórolni.

Fotós, videós

Az esküvőt mindig szívesen nézi vissza az ember, így nem árt, ha felfogad valakit, aki kellőképpen megörökíti az eseményeket. Nagyon sok múlik egy profi fotóson, videóson, akik nem ritkán 200 000 feletti összeget is elkérnek a munkájukért.

Esküvői dekoráció

Emellett még számos olyan apró részlet van, amire oda kell figyelni, a dekorációtól kezdve a virágdíszeken át egészen az esküvői meghívókig, ami rengeteg pluszköltséggel jár.

Esküvőszervezés: hogyan állítsa össze a vendéglistát?

Az esküvőszervezés menetének egy kihagyhatatlan része a vendégek meghívása.

Nézzük, hogy ennek során mire kell figyelni:

Az esküvő mérete

Először is azt kell kitalálni, hogy mekkora esküvőt szeretnének, és milyen rokoni fokig hívjuk meg a vendégeket. Ez lehet az ifjú pár közvetlen családtagjaitól kezdve egészen a szülők, vagy akár a nagyszülők legtávolabbi rokonaikig bezárólag mindenki. Természetesen nem szabad elfelejtkezni az ifjú pár baráti köréről sem.

Fontos azonban számításba venni azokat is, akik elvált szülők gyerekei vagy, akik mozaikcsaládból származnak – a legjobb esetben az elvált szülők vannak olyan kapcsolatban, hogy egy asztalhoz üljenek. Az elvált szülőknél azt kell megbeszélni, hogy ha van új pár az életükben, akkor ők, és a családjuk jöjjenek-e vagy sem.

A párnak tetsző vendéglista kialakítása

Ami a legfontosabb, hogy mindig az ifjú pár akaratának kell érvényesülnie a vendéglista összeállításánál. Ez azt jelenti, hogy ha esetleg két nagybácsi nem nagyon jön ki egymással, és még látni sem akarják egymást, de az ifjú pár azt szeretné, ha mindketten ott lennének az esküvőn, akkor a családi bonyodalmak ellenére is meg kell hívni mindkettőt, nem szabad azon gondolkodni, hogy ki az, aki esetleg megsértődne, ha kimaradna. Csakis azt kell szem előtt tartani, hogy menyasszony és a vőlegény kit szeretne az esküvőn látni.

Hogyan válassza ki a megfelelő esküvői ruhát?

A megfelelő esküvői ruha, legyen szó a menyasszonyéról vagy a vőlegényéről a nagy nap elengedhetetlen részét képezik.

Az évszaknak megfelelő esküvői ruha választása

Először is egyértelműen az évszaknak megfelelő öltözetet kell választani.

Hagyományok vagy aktuális trendek?

Másfelől azt kell eldönteni, hogy a hagyományos színeket és vonalvezetést szeretnék tartani vagy inkább az éppen aktuális trendeket akarják követni. Az első esetben a fekete fehér színkombináció a meghatározó, ellenkező esetben a színskála minden színe játszik.

Nagyon népszerű a férfiak körében a sötétkék, az olívazöld, valamint a bézs és a bordó színek, a koszorúslányok ruháit pedig a barack vagy krémszín dominálják. A menyasszony a legtöbb esetben fehéret visel, de lehet színes kiegészítőket, díszeket tenni a ruhára.

Milyen stílusú az esküvő?

Szintén meghatározó, hogy lesz-e az esküvőnek témája, és milyen stílusú lesz, hiszen ez a ruhák szabásában, színeiben is vissza kell, hogy köszönjön. Érdemes már jó előre kigondolni azt, hogy a menyasszony, a vőlegény valamint a koszorúslányok és a násznagyok milyen színű ruhát fognak viselni, mert ehhez kell igazítani a teljes esküvői dekorációt is.

esküvőszervezés

Az esküvőszervezés menete: a lépések összefoglalása, ütemezése

Íme egy lista az esküvőszervezés folyamata során felmerülő feladatokról és azoknak a javallott ütemezéséről:

 • Az esküvő időpontjának kiválasztása –6-12 hónappal az esküvő előtt
 • Az esküvő helyszínének kiválasztása –6-12 hónappal az esküvő előtt
 • Büdzsé meghatározása –6-12 hónappal az esküvő előtt
 • Első ajánlatok bekérése a kapcsolódó szolgáltatásokra –6-8 hónappal az esküvő előtt
 • Vendéglista összeállítása –6-8 hónappal az esküvő előtt
 • Meghívók rendelése/készítése és kiküldése –4-6 hónappal az esküvő előtt
 • Templomi, polgári esküvő időpont és helyszín foglalás –4-6 hónappal az esküvő előtt
 • Esküvői ruha foglalása/vásárlása –4-6 hónappal az esküvő előtt
 • Jegyesoktatás (templomi esküvő esetén)-4-6 hónappal az esküvő előtt
 • Kitalálni, hogy milyen legyen a dekoráció –3-4 hónappal az esküvő előtt
 • Ültetési rend készítése –3-4 hónappal az esküvő előtt
 • Polgári szertartás menetének véglegesítése –3-4 hónappal az esküvő előtt
 • Nászutas teendők intézése (repülőjegy, útlevél, szállásfoglalás…) –3-4 hónappal az esküvő előtt
 • Fodrász, sminkes foglalása, próbák –2-3 hónappal az esküvő előtt
 • Szállás lefoglalása a vendégeknek (ha olyan helyszínen lesz az esküvő, hogy ezt megkívánja) –2-3 hónappal az esküvő előtt
 • Leánybúcsú, legénybúcsú szervezése –2-3 hónappal az esküvő előtt
 • Esküvői torta rendelés (ha szeretnénk) –1-2 hónappal az esküvő előtt

Érdemes a listában felsorolt időpontokat legalább részben követni, mert az esküvőszervezés bizony egy időigényes műfaj. 🙂

Érdemes-e profi esküvőszervezőt fogadni?

Mindenféleképpen érdemes esküvőszervezőt fogadni, de mégis miért? Olvassa el erről szóló cikkünket:

Tehermentesítés

Ők olyan szakemberek, akik az esküvőszervezés menete során az első ponttól az utolsóig, a legapróbb részletekig mindent átlátnak, felügyelnek, és kézben tartanak. Mindenkinek a saját esküvője általában az első, amit szervez, így sokszor kerülhet olyan váratlan helyzetbe, amit nem is gondolt volna. Egy esküvőszervezőnek az ilyen bonyodalmak a mindennapok részét képezik, és sokszor már rutinból oldják meg a laikusok számára megoldhatatlannak tűnő problémákat. Egy profi esküvőszervező nem tukmálja a saját elképzeléseit a klienseire, hanem meghallgatja az ifjú pár elképzeléseit, és a lehető legjobban teljesít azokat, sőt még olyan ötletekkel is szolgálhat, amire senki sem gondolt.

Kapcsolati háló

A másik nagy előny, hogy az esküvőszervező kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik, rögtön tud megfelelő ár-érték arányú cateringest, zenészt, dekoratőrt ajánlani, sőt, sokszor olcsóbban kapja meg ezeket a szolgáltatásokat, mintha magánemberek keresnék fel az egyes szolgáltatókat.

Az ember saját esküvője élete egyik legszebb pillanatai közé tartozik, de ezért tenni is kell; a tökéletes esküvő hosszú tervezés és szervezkedés eredménye. Ahhoz, hogy minden jól sikerüljön, elengedhetetlen, hogy időben kezdjen neki a tervezésnek, valamit nagyon megkönnyíti mindenki munkáját, ha profi esküvőszervezőt fogad, hiszen ők pontosan tudják, hogy mi is a kulcsa egy jó esküvőnek. A MrSale csapata minden házasság előtt álló párnak sok boldogságot kíván jóban, rosszban, még sok-sok évtizeden át!

Az esküvőszervezés része a nagy nap pontos menetrendjének kialakítása is. Erről ebben a cikkünkben olvashat:

Ha külföldi esküvőn gondolkozik olvassa el azt a cikket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0