Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Esküvői dekoráció színek: mit érdemes választani?

Az esküvői dekoráció színek kiválasztása alapjaiban határozza meg a Nagy Nap hangulatát, de nem elég csak rábökni egy színre, hiszen harmonizálnia kell az évszakkal, ruhákkal, sok mással is. Cikkünk segít a döntésben!

Esküvői dekoráció színek: mit érdemes választani?

Még nem tudja pontosan, hogy milyen szín domináljon a Nagy Napon, vagy hogy válogassa össze az egymáshoz illőket a dekorációban? Érdemes időben elkezdeni intézni a díszek részleteit, akár saját kezébe veszi az ügyet, akár egy rendezvényszervező a felelős érte: folyamatos egyeztetéssel alakítsák ki az Önök számára legideálisabb dekoráció szettet.

A legtöbb esetben a menyasszonyt sokkal jobban érdeklik a dekoráció körüli teendők és sokkal többet is gondolkodik róla, foglalkozik vele, mint a vőlegény. Sokan nem gondolnák azonban, hogy ettől még a nagy napon mindkét félnek ugyanolyan meghatározó lehet, hogy mi veszi körül a helyszínen. Az alábbiakban részletesen kifejtjük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a kiválasztáskor és milyen színek jöhetnek szóba.

https://mrsale.hu/kategoria/menyegzo/

Természetesen számít az is, hogy melyik évszakban lesz az esküvő. Ami az egyik évszakhoz megy, az a másik évszakban komorrá vagy éppen túl harsánnyá teheti az esküvőt. Az alapszabály az, hogy a téli esküvő dekoráció színeihez ajánljuk a piros, fenyő, ezüst, hófehér, hideg kék színeket, tavaszra a pasztellt és a világosabb, élénkebb árnyalatokat, nyárra a vibráló, kontrasztos színeket, a terrakottát és a pezsgőt, őszre pedig a melegebb, tompább színeket.

 • Ha az esküvő helyszíne természetközeli helyen van, vagy egy laza vízparti buliról van szó, akkor a natúr dekoráció stílusa és színei adott esetben csak fokozzák a hangulatot, míg ugyanezen elemek kínosan is hathatnak hagyományosabb, elegánsabb keretek közt.
 • Egy sikkes esküvőnek például jól állnak az olyan fémszínek, mint az arany vagy az ezüst, amelyhez a legjobb, ha a fehér adja az alapot.
 • Rusztikus esküvőt tervez? Akkor inkább a barnás, natúr színeket érdemes előnyben részesíteni, ezekből jöhetnek az erősebbek is, de ezeket nyugodtan társíthatja a pasztellszínekkel is.
 • Egy indusztriális bulinak a sok hideg szín adja meg az alapot, mint például az acélszürke, vagy a fekete.
 • A mediterrán hangulatú esküvő vidám színekért kiált: nyugodtan használja ebben az esetben a citromsárga, narancs, tengerkék színeket, és természetesen a fehér alapot is.

Ha a helyszín előbb van meg, akkor az valamilyen formában befolyásolni fogja a dekoráció színeinek összeválogatását is. Persze lehet fordítva is csinálni: ha határozott elképzelése van a dekorációról, akkor ahhoz kell kiválasztania a megfelelő helyszínt. Nehéz eltalálni a megfelelő sorrendet, és könnyen lehet, hogy néha ütköznek az elképzelések, ezért ha bizonytalan, vagy túl nagynak érzi a feladatot, érdemes egy esküvőszervező szolgáltatását igénybe venni, aki a szervezéshez és a dekorációhoz egyaránt ért. A harmonikus összhatás és az egymáshoz passzoló elemek közt pedig az is nagyon fontos, hogy valamilyen módon személyessé tegyék ezt az egészet, a környezetet, ami körülveszi Önöket: akár motívumaiban, akár színeiben, de jó, ha valamilyen formában emlékezteti Önöket a közösen megélt szép pillanatokra, a kapcsolat jelentős fordulópontjaira.          

A lényeg, hogy mindenképpen válasszanak ki egy fő színt, ami dominálni fog, ez a szín pedig legyen az Önök számára is tetszetős. Nyugodtan éljen a szín különböző árnyalataival, megjelenhet a terítőn, étkészleten, bútoron, textilszalvétákon, de a grafikai anyagokon túl gondoljon a helyszín hangulatvilágításra, az ételek és italok színéire is. Nem az aktuális esküvői trend a legfontosabb, hanem az Önök ízlése és preferenciája!

Mit jelképeznek az egyes színek egy esküvőn?

Amikor kiválogatják az esküvői dekorációkat és ezzel együtt döntenek arról is, hogy milyen színek szerepelnek majd az esküvői partin, vagy a szertartás helyszínén, akkor azt is vegyék figyelembe, hogy az egyes színek mit szimbolizálnak.

Az esküvői dekorációs színekkel üzenni is lehet a násznépnek, vagy egyfajta jókívánságot küldhetnek jövőbeli önmaguknak. Válasszák ki közösen, hogy mi legyen ezekkel a hangsúlyozandó üzenet, érték szerelmüket illetően, ez erősítse Önöket a nagy napon. Hogy ebben is nyújtsunk egy kis útmutatást, összefoglaljuk, hogy mik azok a színek, melyeknek romantikus üzenetet lehet tulajdonítani és mit jelentenek.

Vörös, piros és árnyalatai

A vörös évezredek óta a szeretet és a szerelem színe is: a dekorációba mindenképp érdemes becsempészni ezt a színt, legalább 1-2 elem erejéig. Már csak azon praktikus okból is, mert a vörös szín számos másikkal harmonizál, így ha ezt választja, bátran használhat mellé más, meghatározó színeket is Lágyabb színekkel kombinálva egészen megkapó hatása lehet, de figyeljen oda, hogy a vörös nehogy túlcsorduljon az esküvőn. Egyetlen kivétel, ha ez a fő szín, vagy az egyetlen, amit mondjuk a fehérrel, vagy a fehér bármely árnyalatával kombinál: a vörös ugyanis nagyon erőteljes választás és könnyen elnyomhatja más színek által keltett hatást is.

A rózsaszín a nőiesség és az anyaság jelképe, így ha a menyasszony egyben kismama is, szinte kikerülhetetlen, hogy ez a szín is képviseltesse magát az esküvői dekorok között. Itt azonban fontos, hogy pontosan egyeztessen a pár az arányokról, és arról, hogy milyen meghatározó, férfias szín ellensúlyozza a rózsaszín által keltett hatást. Így lesz teljes az egyensúly.

A természet színei: kék és zöld

A kék a végtelenség, a hűség és a belső béke szimbóluma: érdemes nem túl sötét, de nem is túl világos kéket választani, ha a kéknek csak az egyetlen árnyalata játszik az esküvőn. A vőlegény viselhet kék öltönyt is.

A zöld a tavasz, a megújulás, az új kezdet jelképe, amely egyben a kapcsolat új minőségére is utaló szín. Amennyiben a lagzi a természet lágy ölén van, mindenképp érdemes játékosan belevinni a természet színeit és formáit a dekor elemeibe is.

Sárga és árnyalatai

A sárga az életöröm színe, amely optimizmust, boldogságot, nyitottságot, az elégedettséget egyaránt szimbolizálja. A napsütést, a vidámságot idézi meg, remekül illik bohémabb menyegzőkhöz is.

Az arany szín elsősorban a bizalom jelképe, de ide kapcsolódik a gazdagság, és a luxus is, ezért remekül lehet vele megidézni az ifjú pár szerelemben gazdag mindennapjait. Tudást és bölcsességet is jelent, amire bizony sokszor lehet szükség egy élethosszig tartó kapcsolat során.

Ami mindenhez megy: a fehér

A fehér a tisztaság jelképe, és még a vörösnél is jobban igaz rá, hogy lehet kombinálni sok más, tipikus esküvői színnel is. És persze a fehér a menyasszony ruhája is, ezért is érdemes belekeverni a buliba. Érdekes módon egyszerre jelent szűziességet és jövőbeli bőséges gyermekáldást.

Melyek a legtrendibb esküvői dekoráció színek?

Szinte mindig hódít a természetközeli hatás, a lágy színek, zöldek, sárgák, lilák, de izgalmas kiegészítőként időről-időre visszatérnek a 80-as évek neonszínei is, sok csillogással, nagy menyasszonyi ruhával, sőt, a diszkógömb is!

 • Zöld: Főleg természetközeli esküvőkön érdemes megidézni a levelek, füvek színét, de elegánsabb eseményre is nyugodtan válasszon a telített, mélyzöld árnyalatokat. Ha ezt különböző faanyagból készült, természetes dekorral párosítja, olyan lesz, mintha egy mesébe csöppennének a lagzi résztvevői.
 • Terrakotta: mediterrán hangulatú nyári esküvőkhöz jól passzol a terrakotta, mint domináns szín, de ezt a tónust érdemes fehér színű dekorokkal lágyítani kicsit. Az ókori égetett agyagszobrok színe megindítóan családias, bájos légkört fog kölcsönözni a lagzinak.
 • Monokróm színek: Ez azt jelenti, hogy egyetlen színnel dolgozunk, vagy annak árnyalatait párosítjuk. Ez a fajta megoldás egyre divatosabbá vált a 2020-as években. Ha érdekli mikor mi volt az év színe olvassa el ezt az írásunkat: Az év színe: így használja öltözködésében, otthonában és esküvőjén
 • Pezsgő: a pezsgő különböző árnyalatainak szerepeltetésével nem lehet nagyot tévedni, gyakorlatilag már örökzöldnek számít. A letisztult színvilág könnyedén feldobja az alapvetően fehér dekorációkat.
 • Türkiz: egy téli vagy egy vízparti esküvőhöz alapvetően jól illik a türkiz uralta dekoráció, de oda kell figyelni arra, hogy a vörössel és a fehérrel ellentétben nem sok mindennel érdemes ezt párosítani. Válassza bátran ezt a vidám, kedves színt, ami mindenkinek jól áll: hölgyeknek és férfiaknak egyaránt, így megjelenhet a koszorúslányok ruháján vagy a vőlegény nyakkendőjén is. Érdemes az esküvői ruha kiegészítőibe is belecsempészni, például masnik, pántok formájában.
 • Lila: a tavasz-nyár meghatározó trendszíne a lila, még pontosabban a levendula és az orgona árnyalata. Egy ilyen választás már csak azért is megkapó lehet, mert nem kell mindenképp ellensúlyozni, mint a rózsaszínt. Harmonikus és trendi, jól állhat bármelyik esküvőnek. Virágokként a dekorációban is megjelenhetnek, ráadásul fantasztikus illatot árasztanak!
 • Pasztellszínek: Érdemes lehet a pasztellszínek kavalkádjával is eljátszani. Egyszerre lesz izgalmas és visszafogott a hatás, ha több pasztellszínt is belevisznek a dekorációba. Ha pedig az egyre népszerűbb trendet akarja követni, vagyis megidézni egy sajátos sikerfilmes esküvőt, ami napjainkban mindenkit levett a lábáról, akkor válassza a Bridgerton-kéket!

Reméljük, hogy a cikk alapján már könnyebben tudnak párjával színt, és megfelelő árnyalatot választani közelgő esküvőjükre. Ha nem csak a dekorszínekkel, hanem az öltöny színei kapcsán is akad némi dilemmája, keressen fel minket bátran; a MrSale-nél törekszünk arra, hogy megtalálja azt a viseletet, ami a lehető legjobban illik az Ön ízléséhez és az esküvő stílusához!

Olvassa el ezeket az írásainkat is a témában:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0