Oldal kiválasztása

Katt ide: Szövetkabát kiárusítás, 19.990 Ft-ért!

Polgári esküvő ruha útmutató menyasszonyoknak és vőlegényeknek

Milyen egy jó polgári esküvő ruha? Mit vegyen fel a vőlegény? Mit vegyen fel a menyasszony? Hogyan öltözzön fel vendégként? Fontos kérdések ezek, melyekre nem lehet egy mondatban válaszolni, mivel nincsenek kőbe vésett szabályok. Ebben a cikkben minden lehetőséget körbejárunk, hogy megkönnyítsük a tökéletes öltözék kiválasztását!

A polgári esküvő ruha kiválasztása mindenkiben kérdéseket vet fel, főként akkor, ha ez az alkalom csak egy szűkebb körű, adminisztratív szempontból fontos esemény – tehát ha a Nagy Nap maga vagy egy templomi esküvő, vagy pedig egy külső helyszínen megszervezett, szertartásvezető által levezényelt egyedi esemény. Az mindenki számára egyértelmű, hogy ennek ellenére farmerban és kinyúlt pólóban megjelenni nem éppen helyénvaló, de a legdrágább menyasszonyi ruha megvásárlása sem a legoptimálisabb megoldás, ha nem akarja minden vagyonát elkölteni a két különböző ruhakölteményre.

Polgári esküvő ruha: mit vegyen fel a menyasszony?

A ruha kiválasztása természetesen a menyasszony esetében okozza legnagyobb fejtörést, ami nem meglepő, hiszen minden kislány végigálmodozza a gyerekkorát szőke hercegekről és gyönyörű menyasszonyi ruhákról, melyben egy szép napon majd ők is kimondhatják a boldogító igent szívük választottjának. A választásra szánjon elegendő időt, és alaposan fontoljon meg minden opciót, hiszen ezt a ruhát csak egyszer fogja viselni, azonban egész életében emlékezni fog rá!

Klasszikus, királylányos ruhák a polgári esküvőn

Ha nem lesz második szertartás, és a polgári esküvő maga a Nagy Nap, akkor érthető, hogy igazi királylányos, habos-babos ruhára vágyik a menyasszony. Ebben az esetben a kínálkozó lehetőségek tárháza végtelen: varrathat saját ruhát, vagy akár bérelhet egyet egy esküvői ruhaszalonból. Egy anyakönyvi hivatal azért korántsem mesebeli álomkastély, de egy jól megválasztott sokrétegű tüllszoknyával, vagy uszállyal ékeskedő ruha azzá varázsolhatja a menyasszony és a násznép számára egyaránt!

polgári esküvői ruha

Polgári esküvő ruha a rövid fazonok szerelmeseinek

Ha egy kicsit eltérne a klasszikus megoldásoktól, akkor egy rövid fazonú ruha igazán extravagáns választás lehet. Korántsem kötelező földig érő uszályos tüll csodában házasodni, ha Ön inkább a különleges megoldásokat kedveli. A habos szoknyák csodaszépek tudnak lenni, no de egy formás női láb azért mégiscsak mindent visz;) Ezekhez a modelleket érdemes egy csinos magassarkúval párosítani, hogy még inkább kiemelje a lábak formáját. Természetesen ezek a ruhák is fátyollal teljesek, ezzel a kombinációval válhat igazi szívdöglesztő menyasszonnyá!

Aki komolyabb ruhát venne a polgári esküvőre

Ha komolyabb ruhában gondolkozik a polgári esküvő alkalmára, akár méretét, akár díszítését tekintve, akkor egy kicsit az átlagosnál magasabb árakkal kell kalkulálnia. A különböző felhasznált anyagok mennyiségétől és minőségétől, illetve a választott extra kiegészítők mennyiségétől függően a végösszeg határa csupán a csillagos ég. Épp emiatt fontos, hogy a ruha kiválasztásakor, vagy megtervezésekor fixáljon egy maximális ráfordítható keretösszeget, hogy az esemény többi kellékét is ki tudja fizetni, és ne vigyen el minden pénzt a polgári esküvő ruha.

Ilyen ruhát vegyünk a polgári esküvőre, ha már a pocakban ott a baba

Vannak helyzetek, amikor a gyermekáldás előbb kopogtat, mint az esküvő időpontja, ilyenkor a ruhaválasztás különösen nagy fejtörést okozhat, hiszen rengeteg lehetséges fazon kiesik. Nem választhat fűzős ruhát, ez egyértelmű, de még a többi szűkebb fazon is ki van zárva, hiszen a ruhaválasztás időpontjában igazán ki tudja pontosan mekkora lesz a pocak a Nagy Napon? Kismamáknak tehát leginkább a bővebb fazonú ruhák ajánlottak, így nem kell majd aggódnia, hogy mennyit változik a mérete, mire elérkezik a várva várt nap. Egy lenge bővebb fazon biztosan nem fogja sehol szorítani, így kényelmesen érezheti magát a bőrében egész nap!

Polgári esküvő ruha: mit vegyen fel a vőlegény?

Polgári esküvői ruha
Pexels.com

A vőlegény nyilván sokkal kevesebb stressz és nyomás alatt fog ruhát választani a Nagy Napra, hiszen a férfiak esküvői viseletét nem övezi annyi hagyomány és tündérmese, mint a menyasszonyi ruhákat. Alapvetően nincs is konkrét szabály erre, de azért nem árt megadni a módját. Ami nagyon fontos, hogy a választott ruházat színében, stílusában és komolyságában összhangban legyen a menyasszony ruhakölteményével, hiszen, ha a menyasszony egy hatalmas uszályos ruhában jelenik meg, akkor elég nevetségesen festene mellette a vőlegény egy szál ingben. A lényeg tehát, hogy a pár összeilljen, de ezen felül a vőlegénynek szerencsére komolyabb szabályokat vagy előírásokat nem kell betartania.

Öltöny

Az öltöny fazonja és anyaga a menyasszony ruháján és az esküvő időpontján is múlik, hiszen senkinek nem lenne kedve vastag, meleg öltönyben házasodni a nyár közepén. A nagy melegben megtartott esküvőkre értelemszerűen a nyári öltönyök valóak, amik általában világosabb tónusúak, így nagy népszerűségnek örvendenek a bézs, a világoskék, vagy a világosszürke modellek. Ősszel a meleg, de sötétebb színek, tehát a sötétbarna, a mélykék vagy a sötétszürke, télen a fekete és a szürke, tavasszal pedig szintén a világos tónusok a jellemzőek. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha konkrét elképzelése van a vágyott öltöny színével kapcsolatban, akkor bárminek is meg kellene felelni, ezek csupán követhető, de nem szükségképpen követendő irányvonalak a választáshoz.

Ha a menyasszony egy egyszerűbb ruhát választott, az is teljesen rendben van, ha nem öltönyben, csupán egy elegánsabb ingben jelenik meg a Nagy Napon, a lényeg, hogy Ön jól érezze magát a bőrében, és a legjobb arcát tudja mutatni.

Milyen cipőt vegyen a polgári esküvőre?

A cipő választásakor nagyon fontos, hogy már maga a ruha meglegyen mind a menyasszony, mind pedig a vőlegény esetében. A menyasszony esetében azt gondolhatnánk, hogy tulajdonképpen mindegy, hogy mi van a földig érő fehér ruha alatt, de ez azért nem teljesen így van; egy minimális sarka azért jó, ha van a cipőnek, hiszen ebben sokkal kecsesebb és nőiesebb a mozgás a bevonuláskor.

Ugyanakkor újabban az is egyre elterjedtebb trend, hogy a menyasszony térdig érő ruhát visel tornacipővel vagy sportcipővel, így nem kell attól tartania, hogyan fogja bírni a táncot a lagzin, vagy hogy kibicsaklik-e a bokája, amikor végigvonul a széksorok között. Ebben az esetben a cipő színben harmonizáljon a ruhával, és természetesen legyen tiszta, új, nem széttaposott darab.

A férfiaknak pedig ebben is könnyebb dolguk van, hiszen csak egy, az öltöny színéhez és az esküvő tónusaihoz illő fazont kell kiválasztani. Fontos, hogy elegáns, letisztult legyen a választott cipő, de azért a kényelem sem utolsó szempont!

Kiegészítők 

A kiegészítők sora szinte végtelen, így tényleg csak az számít, hogy Önöknek mi a fontos. Léteznek különböző hagyományok: az egyik legismertebb szerint a menyasszonynak viselnie kell valami újat, valami régit, valami kéket és valami kölcsönt. Ezek persze nem kell, hogy mind értékes dolgok legyenek, és nem is kötelező jellegű, de egy szép és könnyen betartható hagyomány.

Fontos elem még a menyasszonyi csokor, a nyaklánc, vagy karkötő, valamint sok menyasszony számára a mai napig elengedhetetlen a fátyol is.

A vőlegény hagyományos kiegészítője a mandzsettagomb és az öltönyzsebbe tűzhető virág vagy zsebkendő, de természetesen a házasság ezen kiegészítők nélkül is érvényes lehet!

Hogy öltözzünk fel, ha vendégek vagyunk?

Vendégként nincsenek nagy megkötések, az esküvői öltözet férfi vendégeknek és nőknek egyaránt viszonylag szabadon választható. Az esküvői dress code-nak két szabálya van: egyrészt, hogy ne ragyogja túl az ifjú párt, másrészt pedig illetlen a fekete, a fehér, illetve a piros színek viselete egy esküvőn. Tisztelje meg az eseményt a hozzáillő öltözettel, és érezze jól magát – a többi igazán nem számít!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0