Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

Útmutató vőlegény cipő választásához

Egy esküvő szervezése során minden apróságnak nagy jelentősége van, hiszen ilyen nagy nap csak egy van az ember életében. Éppen ezért lényeges a legkisebb dekorációs elem, minden egyes árnyalat vagy a menüsor részeinek precíz kiválasztása egyaránt. Ide sorolandó a leendő férj lábbelije is, hiszen ez az egyik legfontosabb alapja annak, hogy komfortosan érezze magát az éjszaka folyamán. Elkészítettünk egy részletes, mindenre kiterjedő útmutatót a vőlegény cipő kiválasztásához.

Miért fontos, hogy megfelelő legyen az esküvői vőlegény cipő?

Amikor esküvői ruházatról is kiegészítőkről van szó, a legtöbben rögtön a menyasszony megjelenésére gondolnak, pedig nem szabad megfeledkezni élete párjáról sem. Sőt, ez is éppen annyira lényeges az esküvő szervezése folyamán! Talán első ránézésre az ő szettje nem annyira látványos, mégis ezekkel az apró részletekkel sokat tehet az esküvő hangulatának megteremtéséért.

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy a leendő férj lábbelijének nincs nagy jelentősége, lásson egy kicsit a dolgok mögé! A vőlegény cipőjének többféle funkciója van, amiket érdemes mérlegelni. Először is, ezt viseli a ceremónia kezdetétől egészen a hajnalig tartó buliig, így nem kérdés, hogy a kényelem az egyik elsődleges szempont. Másrészről a leendő férj öltözékének és komplett megjelenésének lényeges része, hiszen ugyanannyira számít a lábbeli kinézete, mint az öltöny vagy az ing esetében. Az árnyalata, a formája akár tönkre is tudja tenni a komplett szettet, vagy éppen ellenkezőleg, fel tudja tenni a pontot arra a bizonyos i-re. Ezek tükrében, a legkevésbé sem tartozik az elhanyagolható kategóriába. Egy kis tájékozódással nem nyúlhat mellé, ehhez pedig érdemes elmerülni egy kicsit a lakodalom témájában is.

Milyen színű öltönyhöz milyen színű vőlegény cipőt illik választani?

Az öltöny színe nagy mértékben mérvadó a cipő kiválasztása terén, ugyanis az elegáns megjelenés csak abban az esetben garantált, ha ez a két darab összhangban van egymással. Egy fekete színű öltöny például alapból behatárolja a lehetőségeket a cipők terén, ugyanis örök szabály, hogy fekete öltönyhöz fekete cipőt kell viselni. Ezen belül azonban számos típus létezik, így választható akár bőrcipő, lakkcipő, fényes hosszított fazonú, kerekebb orrú cipő, de akár mokaszinre hajazó fazon is. Egy ilyen alkalmi bőr cipővel például szinte lehetetlen mellélőni.

Abban az esetben, ha az öltöny szürke, szintén remekül passzol hozzá a fekete lábbeli, de a merészebbek akár sötétbordóban is gondolkozhatnak. Sötétkék öltöny esetén pedig semmi akadálya annak, hogy a leendő férj barna cipőben kísérje oltár elé a menyasszonyt. Egy ilyen, a kínálatunkban is szereplő, bőrből készült lábbeli például tökéletes választás lehet ehhez.

Az öltöny színe mellett természetesen az esküvő stílusa, a rendezvény választott színvilága, valamint a menyasszony öltözéke is nagy hatással lehet a választásra. Mindenképpen alapszabály, hogy az esküvőre választott cipő mindig legyen sötétebb az esküvői öltönynél. Ez utóbbi egyébként a vendégekre is vonatkozik, a témával pedig korábban már foglalkoztunk részletesebben ebben a bejegyzésünkben.

vőlegény cipő kiválasztása
Forrás: Canva

Milyen formájú vőlegény cipők vannak? Melyik a legelegánsabb?

A fazonokat és formákat illetően számos különböző vőlegény cipő létezik, ezzel pedig jó tisztában lenni még a vásárlás előtt. Lássuk, most ezek közül a leggyakrabban előforduló alap darabokat!

  • Az úgynevezett Oxford cipő például fűzős, finom, lekerekített orrú és mivel semmilyen díszítés nincs rajta, az esküvői öltönyök minden fajtájához tökéletesen passzol. Igazi „jolly joker” lehet, ha megtalálja a megfelelő színt ebből a fazonból.
  • A brogue félcipő már jóval különlegesebb megjelenésű, ezen ugyanis lyukasztással készített díszítés kapott helyet, így ennek viselése már nagy mértékben stílusfüggő lehet.
  • A monk cipők körében pedig kapcsos csatokkal díszített lábbelikkel lehet találkozni, így ez is számos téren behatárolt.

 Azt, hogy ezek közül melyikre esik a választás, a vőlegény és a menyasszony ízlése mellett, nagyban befolyásolja az egész rendezvény stílusa is. A polgári esküvők kapcsán számos tippet osztottunk már meg ebben a korábbi cikkünkben.

Csak bőrcipőt szabad vőlegény cipőnek választani?

Természetesen nem, bár tény, hogy a természetes anyag számos szempontból jelenthet remek választást. Egyrészt elegáns, strapabíró, valamint kifejezetten kényelmes viseletet nyújt. Az pedig nem kérdés, hogy egy ilyen cipő esetén nyugodtan lehet hosszú távban gondolkozni, nem csak az esküvőre lehet felvenni. Természetesen más anyagból is lehet, a pár ízlése a mérvadó, amennyiben megfelel a már fentebb említett aranyszabályoknak.

vőlegény cipő fontossága
Forrás: Canva

Mik a legfontosabb szempontok a vőlegény cipő kiválasztásánál?

A szín és forma mellett számos más olyan szempont is létezik, amelyeket érdemes figyelembe venni a vőlegény cipő kiválasztásra során. Számít például, hogy milyen évszakra esik az esküvő, hiszen nem mindegy, hogy a nyári forróságban vagy a téli hidegben mondja ki az ifjú pár a boldogító igent. Lényeges az is, hogy kültéren vagy beltéren zajlik a szertartás és a fotózás, valamint mérvadóak a lakodalom helyszíni adottságai is.

Sokat nyom a latban maga a stílus is, hiszen egészen más keretei vannak egy klasszikus vagy éppen egy lazább hangulatú, bohém esküvőnek. Míg az utóbbi esetében helye lehet például egy mokaszint idéző vőlegény cipőnek, az előbbihez főleg a bőrből készült, elegáns félcipők passzolnak.

Fontos tanács az is, hogy az esküvői cipőt legalább két hónappal a tervezett esemény előtt érdemes megvásárolni, így ugyanis bőven van idő annak „bejáratására”. Ez azért is lényeges, mert, ha először viseli aznap a cipőt, lehet az bármilyen kényelmes kialakítású, szinte biztos, hogy hosszú órák elteltével kényelmetlenséget okoz majd. Viszont, ha naponta 20-30 percet viseli otthon heteken keresztül, nem kell majd tartani ilyen problémáktól.

Számos olyan szempont és kritérium létezik, amelyeket lényeges figyelembe venni a tökéletes vőlegény cipő kiválasztása során, így az esztétika, az összhang és a komfortérzet is teljes lesz a nagy nap folyamán. Ezután a menyasszony valódi hercegnőkét, a vőlegény pedig igazi fess hercegként vonulhat végig a vendégek között és mondhatja ki az életre szóló igent, megpecsételve ezzel a szerelmüket szeretteik előtt!

Ha vőlegény, és bizonytalan a megfelelő nyakkendőt illetően olvassa el ezt a cikkünket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0