Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Szertartásvezető vagy anyakönyvvezető: melyiket válassza?

Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető? Minden pár szembe kerül ezzel a kérdéssel az esküvőszervezés során. Hogy pontosan melyiket is érdemes választani, az azonban sok esetben nem egyértelmű.

Egy esküvő szervezése során rengeteg olyan fogalommal találkozhat, ami az átlagember számára teljesen ismeretlen, ameddig nem közeledik a Nagy Nap. Márpedig amíg bizonyos kérdéseket meg nem válaszol, addig teljesen leáll a szervezés folyamata. Az egyik ilyen kérdés, hogy mi a különbség a szertartávezető és az anyakönyvvezető között. Egészen addig, melyek ezek a fogalmak nem tisztázódnak, blokkolva van szinte minden további szervezés, ebben a cikkben tehát e két fogalom pontos jelentésére keressük a lehető legegyszerűbb és legközérthetőbb választ, hogy Ön könnyebben kiválaszthassa, pontosan melyikre van szüksége álmai esküvőjéhez!

Ki az anyakönyvvezető?

Mire van szükség ahhoz, hogy a házasságkötés ténylegesen megvalósuljon, és a törvény előtt is férj és feleség lehessen a boldog jegyespár? Kétségkívül rengeteg feladat áll az ifjú pár előtt, amíg elérnek az eljegyzés mámorától az oltárig. Az első és talán legfontosabb lépés a dátum kitűzése, de hogy ez után pontosan mi is történik, az szinte minden pár számára zavaros a szervezés első napjaiban.

Most csak az anyakönyvvezetőhöz kötődő feladatokat vesszük sorra. Az első lépés a törvényes házasság felé a házassági szándék bejelentése. Ezt legalább a polgári esküvő előtt 30 nappal, maximum 12 hónappal lehet megtenni. A bejelentéshez a pár mindkét tagjára szükség van, és csak személyesen van rá lehetőség. Emellett a párnak arról is nyilatkoznia kell, hogy köttetendő házasságuknak nincs semmilyen törvényes akadálya.

A házassági szándék bejelentésére az anyakönyvi hivatalban van lehetőség. A házasságkötés bármelyik anyakönyvi hivatalban történhet, viszont így is előre kell gondolkodni, mert csak abban a hivatalban kerülhet sor az esküvőre, ahol az anyakönyvvezető jegyzőkönyvbe vette a házassági szándék bejelentését.

Szertartásvezető

Természetesen arra is van lehetőség, hogy az anyakönyvvezető házasságkötő teremben, külső helyszínen vagy munkaidőn kívül tartsa meg a szertartást, de ezekben az esetekben nem díjtalan az egyébként ingyenes szolgáltatás.

Összességében tehát az anyakönyvvezető elengedhetetlen ahhoz, hogy érvényes házasság köttethessen, nélküle nem válhat a jegyespárból a magyar állam előtt törvényes férj és feleség. A szertartás szempontjából a legnagyobb hátránya, hogy egy anyakönyvvezetőt kötnek a törvények, mindent csak ezeknek megfelelően hajthat végre. Emellett igazodni kell a hivatalban házasodni tervező többi pár esküvőihez is, hiszen egy anyakönyvvezető egy nyári napon akár 5-10 esküvőt is megtarthat, de most már az őszi esküvőkre is nagy a kereslet. Persze vannak, akik minden egyes esküvőre egyedien készülnek, de az esetek többségében az anyakönyvvezető csak egy rövid, kevésbé meghitt, és némiképp sablonos szertartással tud szolgálni, ez pedig sok esetben nem egészen az, amire a pár vágyik.

Ki a szertartásvezető?

Mi a helyzet akkor, ha Ön és párja inkább egy egyedi, és a szokásosnál hosszabb, vagy attól nagyban eltérő szertartásra vágyik? Kihez fordulhatnak? Ha az előző bekezdésben tárgyaltak szerint egy házasság kizárólag anyakönyvvezető jelenlétében valósítható meg, hogyan lehet mégis az átlagostól eltérő szertartást szervezni az esküvőre? Ezekben az esetekben a tökéletes megoldás a szertartásvezető.

Mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között?

A szertartásvezető teljességgel személyre szabottan tartja a szertartást, ennek érdekében jóval a szertartás előtt találkozik a párral, az igényeknek megfelelően akár többször is. A legapróbb részletekig mindenben rugalmas, és egyeztetésre nyitott az esküvővel kapcsolatban, mindent átbeszél a párral, és minden úgy történik, ahogy a pár szeretné.

A szertartásvezetővel nem kell igazodni a többi pár igényeihez, hiszen általában naponta csak egy esküvőt tart, és bármilyen, a pár igényeinek megfelelő külső helyszínen megvalósulhat a szertartás.

Szertartásvezető

Tarthat-e a szertartásvezető érvényes, jogilag elismert házassági szertartást Magyarországon?

Bár rengeteg pár vágyna rá, hogy a fenti kérdésekre mind pozitív választ kapjon, ez sajnos nem egészen így van. Hazánkban a szertartásvezető az anyakönyvvezetővel szemben egy nem hivatalos személy. Kizárólag külső helyszíneken tart esküvői szertartásokat, teljesen egyedi igényekre szabva. Egyértelmű és legnagyobb hátránya, hogy érvényes házasságot nem lehet egy szertartásvezető vezetésével kötni, ehhez csak és kizárólag az anyakönyvvezetőnek van joga Magyarországon.

A fentiekből kifolyólag tehát megszületett egy sok pár által végig járt arany középút, mely abból áll, hogy az esküvőnek nevezett, és akként számontartott Nagy Nap előtt a pár előzőleg elmegy egy anyakönyvvezetőhöz, hogy törvényes házasságot kössön. Ezek után az emlékezetes és megismételhetetlen nagybetűs Esküvőn pedig egy szertartásvezetőt kérnek fel arra, hogy az igényeikhez alakított tökéletes szertartást levezényelje.

Mik egy szertartásvezető feladatai?

Egy szertartásvezető feladatai sok szempontból túlmutatnak az anyakönyvvezető feladatkörén. Míg egy anyakönyvvezetővel a párok általában maximum kétszer találkoznak (a házasodási szándék bejelentésekor és a házasságkötéskor), egy szertartásvezetővel már jóval az esküvő előtt személyes kapcsolatot kötnek, hogy minél pontosabb képet kaphasson a pár habitusáról és elképzeléseiről, hogy a szertartás pontosan olyanra sikerüljön, ahogyan azt a pár megálmodta.

Mit érdemes megbeszélni a szertartásvezetővel az esküvő előtt?

A szertartásvezetővel fontos megbeszélni mindent a pontos elképzeléssel kapcsolatban. A helyszínt, a szertartás szövegét és pontos menetét, akár a szertartásvezető öltözetéig terjedően. Mivel egy szertartásvezetőnek nem kell semmiféle törvénynek megfelelnie, tényleg úgy alakítható a Nagy Nap, ahogyan az a párnak a leginkább tetszik! Fontos, hogy a szertartásvezetővel való konzultációk során ne fogja vissza magát, mondja el igényeit a lehető legpontosabban.

Szertartásvezető

Milyen költségei vannak, ha szertartásvezetőt kér fel?

Az esküvők kapcsán mindig egy kardinális kérdés, hogy mi mennyibe kerül, hiszen rendkívül magasra tud rúgni egy esküvő összköltsége, így elengedhetetlen, hogy a pár előre tudjon számolni mindennel.

A szertartásvezető az anyakönyvvezetővel ellentétben nem illetékmentesen dolgozik, alapdíja általában 40.000.-60.000. Ft között mozog. Igénybe lehet venni extra szolgáltatásokat is, ezek díja azonban természetesen az alapáron felül van.

Melyiket érdemes választani, amikor esküvőt szervezünk?

Tulajdonképpen egy törvényes esküvő esetén nem egy igazi választásról van szó, hiszen anyakönyvvezetőre mindenképpen szükség van a törvényes házasság megkötéséhez. A szertartásvezető inkább csak egy pluszlehetőség annak érdekében, hogy az örökké emlékezetes Nagy Nap tényleg a lehető legjobban az Ön, és párja igényeihez legyen alakítva. Ha meghitt, egyedi és teljességgel személyes szertartásra vágynak, akkor érdemes tenni az esküvő napja előtt nem sokkal egy plusz kört az anyakönyvvezetőnél, az „igazi” szertartás levezényléséhez pedig felkérni egy profi szertartásvezetőt. A kérdés tehát inkább hogy csak anyakönyvvezető, vagy pedig anyakönyvvezető és szertartásvezető közreműködésére is szükség van-e az Ön által megálmodott esküvőhöz.

A fentiek ismeretében reméljük, hogy Önnek is könnyebb lesz eldönteni, hogy pontosan kire is van szüksége álmai esküvőjéhez, most, hogy anyakönyvvezető és szertartásvezető személye és szerepköre kapcsán nem maradtak megválaszolatlan kérdések!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0