Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Házasságkötő terem útmutató: bejelentkezés, szolgáltatások, dekoráció

Amikor egy pár úgy dönt, megpecsételik a kapcsolatukat egy esküvővel, akkor számos szervezési feladat áll előttük, hogy minden szempontból tökéletes legyen a nagy nap. Legyen szó szűk körű, egyszerű ünneplésről vagy világraszóló lakodalomról, a házasságkötő teremre szinte biztos, hogy szükség lesz. Lássuk, mi mindent érdemes tudni a bejelentkezésről, szolgáltatásokról, dekorációról!

Mikor kell házasságkötő termet bérelni?

Ha egy pár szeretne hivatalosan összeházasodni, akkor számos hivatalos kitételnek kell eleget tennie. Egy szabad házasságkötő teremre szinte mindig szükség lesz, akkor is, ha csupán a legfontosabb emberek lesznek jelen a nagy napon. Ha pedig nem csak két tanú társaságában írna alá egy papírt esküvő gyanánt, akkor érdemes alaposan körbejárni ezt a témát.

Általában ezeket termeket az önkormányzatok vagy más hivatalos intézmények üzemeltetik, az időpontot a pár és az illetékes hatóság között kell egyeztetni.

Hogyan válasszanak házasságkötő termet?

házasságkötő terem tudnivalók
Forrás: Canva

Van pár szempont, amit érdemes figyelembe vennie a párnak:

 • Helyszín és az elhelyezkedés
  Legyen könnyen megközelíthető, és legyenek elérhető parkolási lehetőségek. Ha az esküvő helyszíne és a házasságkötő terem külön van, mindenképpen érdemes figyelembe venni a távolságot és a vendégek kényelmét. Ha vacsora vagy lakodalom is követi a házasságkötést valahol máshol, akkor ajánlott mindenképpen e hely közelében lefoglalni a termet. Így a vendégek könnyen el tudnak jutni a helyszínre.
 • Fontos a méret és a kapacitás is
  Ehhez át kell gondolni, hány vendéget szeretnének meghívni az esküvőre és azt is, mekkora a befogadóképessége a szóba jöhető helyeknek.
 • A házasságkötő terem szolgáltatásai
  Például van-e lehetőség saját dekoráció bevitelére vagy tud adni a helyszín olyat, ami a pár ízlésének megfelel. Lényeges érdeklődni a hangosításról, a fénytechnikáról is, ha szeretnének valami „nagy durranást” az esküvőre.
 • Az árak szintén mérvadóak a házasságkötő terem lefoglalásánál
  Figyelembe kell venni a terem árait, a foglalási díjat, a különböző csomagokat és az esetleges extra költségeket, mint például a takarítás vagy a biztosítás díját.

Házasságkötő terem: milyen szolgáltatásokra számíthatnak?

házasságkötő terem szolgáltatások
Forrás: Canva

A házasságkötő termek szolgáltatásai változhatnak az egyes helyszíneken, így érdemes tájékozódni a konkrét hely ajánlatairól. Aki biztosan jelen van a nagy eseményen mint szolgáltató, az az anyakönyvvezető, aki vezeti és lebonyolítja az esküvői szertartást. Ő olvassa fel az esküvői fogadalmakat, mondja el az esküvői beszédet és hivatalosan összeköti a párt.

A házasságkötő terem általában biztosít néhány alapvető dekorációt, mint például virágok, székek, asztalok és esetleg szőnyegek. Azonban sok helyszín lehetőséget ad arra, hogy a pár saját dekorációt hozzon magával vagy béreljen a terembe.

Az ültetéssel kapcsolatban is ajánlott egyeztetni, a terem személyzete segít az ültetés és az elrendezés koordinálásában, hogy mindenki megfelelően elférjen.

Hogyan kell bejelentkezni a házasságkötő terembe?

 1. Először is érdemes egyeztetni a szabad időpontokkal kapcsolatban, és ez alapján választani meg az esküvő időpontját. Ehhez az illetékes személyt vagy az önkormányzatot kell felkeresni. Általában telefonon vagy e-mailben lehet felvenni a kapcsolatot velük.
 2. Ezt rendszerint egy személyes találkozás követi az anyakönyvvezetővel, ahol meg lehet tekinteni magát a termet vagy akár termeket, és egyeztetni lehet a részleteket. Itt érdemes átbeszélni olyanokat, mint a zene, a koccintás, a homokceremónia, a gyertyagyújtás vagy – újabb trendek szerint – a fröccskészítés. Itt merül fel az a kérdés is, hogy milyen módon szeretné felvenni a pár egymás nevét és milyen vezetékneve lesz majdani gyermekeinek. Ez a találkozó segít a terem és a pár közötti kommunikációban és a felkészülésben.
 3. A dokumentumokról sem szabad megfeledkezni. A foglalás során a házasságkötő terem általában kérni fog néhány iratot, például a személyi igazolványt vagy útlevelet, a lakcímigazolást, az anyakönyvi kivonatot vagy más szükséges dokumentumokat. Győződjenek meg róla, hogy rendelkezésre állnak ezek a foglaláshoz!

Mennyibe kerül a polgári esküvő egy házasságkötő teremben?

Először is érdemes tisztázni egy nagyon fontos dolgot: maga a polgári esküvő ingyenes, mivel a hatályos rendeletek alapján, államigazgatási szempontból illetékmentes. Ez akkor is így van, ha nem az első házasságkötésről van szó. De ez csak arra vonatkozik, ha a pár két tanúval jelenik meg a helyszínen, és aláírnak egy papírt.

Ha egy kicsit is meghittebb, ünnepélyesebb eseményre vágynak ennél, akkor már érdemes házasságkötő termet bérelni. Minden önkormányzat kell, hogy rendelkezzen legalább egy házasságkötő teremmel. Ennek a bérleti díja változó lehet. Előfordulhat, hogy az adott helyen több terem is található, így nagyságuk és díszítettségük határozza meg, melyik mennyibe kerülnek.

Emellett költségként jelenhet meg az anyakönyvvezetői díj is, amely akkor kerül felszámolásra, ha munkaidőn kívül van a szertartás. Emiatt hétköznap jellemzően ingyenes a házasságkötés, hétvégén átlagosan 20.000-60.000 forint között mozoghat. Éppen emiatt vannak, akik előzetesen összeházasodnak ingyenesen az önkormányzatnál, majd a templomi szertartást és a lakodalmat megtartják széles körben, esetleg szertartásvezetővel kiegészítve.

A polgári esküvő ára pedig leginkább azon múlik, hogy mikor, és hol szeretné a pár tartani a szertartást. A korábban már említett eszközök és dekoráció beszerzése is a házasulandók feladata, amelyek árával szintén számolni kell.

Milyen dekoráció lehet a házasságkötő teremben?

A házasságkötő terem dekorációja számos lehetőséget kínál az esküvői ceremónia hangulatának és stílusának kifejezésére. Rendszerint a helyszínen is rendelkezésre állnak különböző dekorelemek, de előzetes egyeztetés után akár saját díszeket is be lehet vinni a terembe. Remek választás lehet a virág, főleg a főasztalhoz és az ülőhelyekhez, de  más területeket is feldobnak.

Ezen felül az ülőhelyek díszítése székdíszekkel szép és elegáns megjelenést kölcsönöz a házasságkötő teremnek. Jó szolgálatot tehetnek a különböző függönyök és szalagok is. A gyertyák és fények romantikus és meghitt hangulatot teremtenek, a feliratok és táblák használata pedig segít az útmutatásban és a vendégek tájékoztatásában.

Mit vigyenek magukkal a házasságkötő terembe?

Van néhány olyan dolog, amit semmiképpen sem szabad otthon felejteni a nagy napon. A már említett dokumentumokra például jó eséllyel szükség lesz, hiszen ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy hivatalossá válhasson a házassági szándék. Győződjön meg róla, hogy ott vannak Önnél az érvényes személyazonosító okmányai, például személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány. Ha már korábban volt házas, akkor be kell mutatni a kapcsolat megszűnését igazoló dokumentumot is!

Ha a papírokkal minden rendben, akkor az öltözéken a sor. Nem kérdés, hogy mindenképpen szükség lesz menyasszonyi ruhára, a vőlegény öltözékére, a gyűrűkre, a ceremóniához szükséges kiegészítőkre és olyan személyes tárgyakra, amelyek fontosak lehetnek. Annak érdekében, hogy semmi ne maradjon otthon, érdemes előre listát írni ezekről, így a nagy nap okozta stresszben biztosan semmit nem felejtenek el.

A legszebb házasságkötő termek Budapesten

Házasságkötés a Budai Várban:
I. kerület
Úri u. 58.

Nagy nap Óbuda szívében:
III. kerület
Fő tér 3.

Igen a nyüzsgő belváros kellős közepén:
V. kerület
Erzsébet tér 4.
Kossuth Lajos tér 9.

Egy egészen kis terem Újbudán:
XI. kerület
Bocskai út 39-41.

Zugló szépsége és nyugalma övezi a nagy napot:
XIV. kerület
Pétervárad u. 11-17

Akár 80 fő is jelen lehet az esküvőn:
VIII. kerület
Városház u. 16.

150 fő is ünnepelhet a párral a nagy napon:
XIX. kerület
Városház tér 18-20

Pesterzsébeten 200 fő is elfér a teremben:
XX. kerület
Kossuth Lajos tér 1.

Az igazán nagy esküvők helyszíne, ahol akár 300 fő is elfér:
XXII. kerület
Városház tér 11.

Soroksár elhozza a vidéki esküvők hangulatát a fővárosba:
XXIII. kerület
Hősök tere 13.

A legszebb házasságkötő termek vidéken

Csodás helyszín, ahova akár 200 embert is meg lehet hívni:
Esztergom, Deák Ferenc u. 4

A Balaton közelsége önmagáért beszél:
Fonyód, Fő utca 19. 

Festői környezet a Dunakanyar egyik legszebb településén:
Zebegény, Árpád út 5

Egy mesebeli kisváros főterénél tökéletes lesz a boldogító igen:
Szentes, Kossuth tér 6. 

Modern, mégis klasszikus, letisztult és csodás környezetben:
Lajosmizse, Városház tér 1.

Boldogító igen a közelmúltban megújult tér felett:
Pécs, Kossuth tér 1-3.

A város kellős közepén, ahol minden csodaszép:
Szombathely, Kossuth Lajos u. 1-3.

Méltán népszerű ez a házasságkötő terem, ahol megannyi fiatal pár kelt már egybe:
Inárcs, Rákóczi Ferenc u. 4.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0