Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Az év színe: így használja öltözködésében, otthonában és esküvőjén

Sokat hallott már az év színéről, de nem pontosan tudja, hogy mit is takar ez a kifejezés? Vagy esetleg arra keresi a választ, hogy ki is határozza meg, hogy melyik évben melyik szín a divatos? Válaszaink a cikkben!

A divat világában mindig is sokat számítottak a színek, és az, hogy éppen az adott időszakban melyek is számítanak trendinek – a nagy divatipari cégek ezek mentén építik fel az aktuális kollekciójukat. Minden színnek jelentése van, így nagy szimbolikával bír az, hogy éppen mi az év színe, ez akár egy fontos globális problémára is felhívhatja a figyelmet.

Mit jelent az év színe? Ki választja és mi alapján?

Az év színe az a szín, színtípus amely köré az adott évben a legtöbb termék színvilágát igazítják. Kicsit gőgösen azt is lehetne mondani, hogy az év színét mi magunk határozzuk meg; a legnagyobb festékgyártók szakemberei az elmúlt évek fogyasztói szokásai alapján döntenek róla. Ezáltal az év színe mindig pontosan leköveti a divat, a popkultúra, az építészet és a társadalom változásait is. A legnagyobb hanggal többek között a Dulux, az Akzo Nobel, illetve a PPG bírnak, de a legmeghatározóbb szereplő még is csak a Pantone Color Institute.

A Pantone egy amerikai festékgyár, melynek termékeit meglehetősen széles körben, a nyomdaipartól a műanyaggyártáson keresztül egészen a divatiparig bezárólag használják. A szerteágazó piaci jelenlétének köszönhetően a Pantone egy igazi festékipari óriás, melynek termékeit a világ minden országában fel lehet lelni.

2000-től egészen 2019-ig az év színei

Mi az a Pantone színskála?

A Pantone nevéhez fűződik a Pantone színskála, hivatalos nevén a Pantone Színazonosító Rendszer, amely a vállalat által szabadalmaztatott színreprodukciós, illetve színmeghatározó módszer. A skála által alkalmazott szabványoknak köszönhetően a különböző gyártók termékeinek színei ez alapján egyeztethetőek, összehasonlíthatóak. Maga a szabvány 4 alap színt: a ciánt, a bíbort, a sárgát és a feketét (CMYK) határozza meg, a világ szinte összes színe és színárnyalata ezekből a színekből kikeverhető. A Pantone rendszer rengeteg speciális szín előállítását is lehetővé teszi, ilyenek a különböző fémes, valamint a foszforeszkáló árnyalatok.

Léteznek olyan Pantone színek, olyan árnyalatokban is, amelyeket nem lehet a CMYK eljárás szerint előállítani, ezt nevezik Extended Gamut Coated-nek. Ennek az eljárásnak a CMYK rendszeren kívül eső színek reprodukálása a feladata. További érdekesség, hogy a Pantone rendszer 1114 direkt színét sem lehet előállítani a CYMK eljárással, de az alap 14 festék kikeverésével speciálisan előállítható.

A Pantone színskála a különböző színeket egyedi azonosítóval látja el, melyben sokszor jelölik még azt is, hogy az adott szín milyen felületen jelenik meg, például textilpamut, textilpapír, vagy akár videójáték. 2007-ben a cég bemutatta a Pantone Goe rendszerét, amely pár alapszínt használ, valamint megoldást kínál a tükröződésre is, illetve számos technikai kihívásban nyújt segítséget. A Goe színmintái kompatibilisek az RGB rendszerrel, azaz a monitoron is megjeleníthetőek.

Mik voltak az év színei az elmúlt években?

Az év színe 2014Radiant Orchid18-3244
Az év színe 2015Marsala18-1438
Az év színe 2016Serenity, Rose quartz15-3919, 13-1520
Az év színe 2017Greenery15-0343
Az év színe 2018Ulraviolet18-3838
Az év színe 2019Living Coral16-1546
Az év színe 2020Classic blue19-4052
Az év színe 2021Ultimate gray, Illuminating17-5104, 13-0647

A 2021-es év színe

A Pantone idén, 2021-ben egyszerre színnel rukkolt elő, ilyenre példa 2016-ban volt csak, akkor a célja nemek közötti egyenlőség hirdetése volt. 2016-ban az egyik szín a kék, a másik pedig a rózsaszín egyik árnyalata volt, amelyek sztereotipikusan a két nemet jelképezik.

Annak, hogy idén is két szín az év színe, szintén nyomós oka van: nem véletlenül választották az Ultimate Gray és az Illuminating árnyalatokat. A cég közleménye szerint 2020-ban az emberiség hatalmas akadállyal nézett szembe, mely hatások kivédéséhez fontos az, hogy az ember két lábon álljon a talajon. A szürke szín jelképezi a sziklaszilárd, tartós alapot, amire építkezni lehet, míg a redőny résein beszűrődő hajnali sárga fény az optimizmust jelenti. A Pantone nyomatékosította, hogy a racionalitás és a komolyság nem ellentettje a vidámságnak és az intuíciónak, hanem ezeknek összhangban kell lenniük egymással.

A cég további természeti képekkel élve azt nyilatkozta, hogy a szürkére, mint a kövek színére lehet tekinteni, amelyek rendkívül ellenállóak, hiszen bármilyen természeti behatás éri őket, azok szilárdan megőrzik alapvető tulajdonságaikat. A szürke a nyugalmat is kifejezi, melyre a sárga figyelemfelkeltő ellenpólusával válaszol.

2021-es év színei a pantone szerint
Ultimate gray, Illuminating – 17-5104, 13-0647

Az év színe(i): így használja öltözködésében, otthonában és esküvőjén

Abban a ritka helyzetben van a divatvilág, hogy egyszerre két színe is van 2021-ben, mely sokkal nagyobb lehetőségeket biztosít. Mindkét szín uniszex, így férfiak és nők is viselhetnek sárgát és szürkét, emellett ez a két szín jól is kombinálható.

A lakberendezés terén az év színét a párnahuzatokon, szőnyegeken valamint egyéb lakástextíliákon lehet majd tetten érni, azonban szürke vagy sárga színű nagy háztartási gépek megjelenése nem valószínű.

A divat világában a lenge nyári ruhák kiváló színe a sárga, valamint a férfiaknál a lenge nyári szürke ing. Azonban ezek a színek még ősszel is tökéletesek, hiszen alapvetően a sárga és a szürke dominál az őszi tájban is. A szürke a férfiak körében amúgy is közkedvelt szín, így ha trendi, Ultimate Gray árnyalatú ruhadarabot visel, biztosan nem fog érdekes pillantásokat kapni az utcán.

Az esküvők színeiben is meghatározók ezek az árnyalatok, hiszen az esküvői dekorációkat szinte mindig az adott év színei határozzák meg. Ez azért van mert általában az év színe tükrözi a közízlést, és ha esküvőszervezőre bízza a dekorációt biztos lehet abban, hogy a szakember a legutolsó trendekhez fogja igazítani azt.

Az év színeit az eskűvőn is meg lehet jeleníteni
Képforrása: italianweddingcircle.com

A Pantone év színe, a rossz nyelvek ellenére több, mint egy vállalatóriás egyéves marketing kampánya. A színek fontos társadalmi problémára hívják fel a figyelmet, azok határainak feszegetésével. A cég egyfajta társadalomkritikája, görbe tükre ez, ami sokszor elegendő lehet arra, hogy érdemi változások induljanak meg az adott problémakör tekintetében.

A Pantone nem megoldást kínál a problémára, csak az illetékesek figyelmét hívja fel, akiknek módjukban áll a fennálló állapotokon változtatni.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0