Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Kék öltöny: miért stílusos darab, hogyan viseljük?

Az öltönyök világában számtalan fazonnal találkozhatunk. Azonban a fazonnál még talán sokkal fontosabb a szín. A kék öltöny kiemelkedik társai közül, mivel időtlen eleganciát biztosít, színt visz az öltözködésbe, de mégsem hivalkodó.

Egy kék öltöny minden úriember számára elengedhetetlen kellék. Változatosságából fakadóan számtalan helyzetben megállja a helyét, legyen az munka, hivatalos esemény, esküvő, de akár csak egy esti kiruccanás is. A kék öltönyöknek is annyi variációjuk van, amennyit csak el lehet képzelni, így minden alkalomra találhat megfelelőt.

Kék öltöny: mikor válassza ezt a színt?

A kék színt bármikor bevetheti, kevés olyan alkalom van, ahova ne vehetné fel. Egyedül a temetések és a meghatározott dresszkóddal rendelkező események képeznek kivételt.

Időtlen megjelenésént biztosít, a kék szín nyugalmat, megbízhatóságot és magabiztosságot sugároz. Megjelenése klasszikus, mégis sokkal több tekintetet vonz.

Ezek a jellemzők nem mondhatók el például a föld színekről. Bár a föld színek is rendkívül elegánsnak minősülnek, csak úgy, mint a természet, hordoznak magukkal egyfajta ősi jelleget. Sok esetben ezért a föld színek kilóghatnak a sorból, illetve kicsit ódivatúnak hathatnak. A kék színnel ez a probléma nem áll fenn, hiszen egyszerre modern és klasszikus, ilyen szempontból sokkal változatosabb.

kék öltöny viselése
Forrás: Canva

Kinek áll jól a kék öltöny? Mitől függ?

A különböző színeket különböző színtípusokba csoportosíthatjuk. Amikor a színtípust vizsgáljuk, leginkább a bőrszín, a haj- és a szemszín a meghatározó. A kék színek leginkább a nyár típusú embereknek állnak jól, számukra a kék tökéletes választásszinte az egész ruhatárat a kék színre lehet alapozni.

Valójában azonban a kék szín annyira tradicionális, hogy mindenkinek jól áll. A mondás úgy tartja, hogy minden férfi ruhatárába kell egy fekete, egy szürke és egy kék öltöny.

Milyen kiegészítőkkel viselje a kék öltönyt?

Kiegészítők terén is elég sok lehetőséget enged meg a kék öltöny, a szimpla fehér ingek mellett jöhet a világoskék, fekete, de akár még a rózsaszín darabok is. Cipők terén szintén számtalan lehetőség van. Az általános szabály, hogy minél sötétebb kéket visel, annál sötétebb cipőt érdemes hozzá felvenni, alapvetően a fekete és a barna cipők illenek legjobban a helyüket a kék öltöny mellé. Természetesen a cipőnek és az övnek egyeznie kell mind színben, mind anyagban.

A cipők stílusa már kevésbé számít. Az Oxford cipőktől kezdve a mokaszinszerű, Brogues cipőkön át, akár a szíjas cipőkig sokféle fazon passzolhat a szettbe. A cipő stílusa inkább az eseménytől függ, mint az öltöny színétől.

Nyakkendők esetében igazán beindulhat a fantáziája, hiszen szinte minden szín jól illik a kék öltönyhöz. Ha visszafogottabb megjelenésre vágyik, akkor szürkét válasszon, ha viszont szeretné egy kicsit megfűszerezni az öltözéket, akkor vörös, piros vagy bordó szín a legjobb. Természetesen a fekete is jó választás lehet.

Ha szeretne segítséget kapni, hogy mit vehet fel a kék öltöny mellé, jelentkezzen be egy ingyenes stílustanácsadásra:

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Lehet-e kék öltöny az esküvői öltöny?

Erre a kérdésre a válasz eseményfüggő. Tradicionálisan az esküvőn a férfinak feketében illik megjelenni, de a modern világban már rengeteg mindent megengedhetünk magunknak. Ha a saját esküvőjét szervezi, akkor igazából a döntés csak Önön (és természetesen az arán) áll. Ha más esküvőjén szeretne megjelenni kék öltönyben, akkor mindenképpen egyeztessen a szervezőkkel, hogy ne legyen belőle probléma.

Itt tehát az egyéni ízlés, a hagyományokhoz való ragaszkodás és a dresszkód határozza meg a kérdést. Alapvetően a kék öltöny rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek elfogadhatóvá teszik a viseletét, de ha biztosra akar menni, érdemes a sötétebb kék színek felé fordulni ilyen esetben.

kék öltöny esküvőre
Forrás: Canva

Milyen árnyalatai vannak a kéknek és mi a jelentésük?

  • Tengerészkék: Amennyiben kék öltönyről beszélünk, szinte biztosan a tengerészkék jut először mindenki eszébe. Ez az szín kevésbé komoly, mint a fekete, de sokkal élénkebb a szürkénél. A kék színek között a tengerészkék a legjobb választás minden szempontból, nem véletlenül ennyire elterjedt. Ez volt az egyik első szín, ami a fekete mellett megjelent, így a hagyománya is bőven megvan.
  • Királykék: A királykék egy kicsit világosabb a tengerészkéknél, ami ad neki egy klasszikus varázst, azonban ez a szín sokkal engedékenyebb. Már inkább a kevésbé hivatalos színek közé tartozik, így ennek a színnek a párosításánál még nagyobb szabad kezet kap.
  • Világoskék: Rendkívül modern, sokszor hivatalos környezetben is megállhatja a helyét. Ezzel a színnel inkább az a probléma, hogy nem mindenkinek fog jól állni. Amennyiben be meri vállalni, akkor igazán figyelemreméltó szetteket tud összeállítani!
  • Középkék: A középkék a legjobb választás, ha nem akar túlságosan formális, sem informális lenni. Ez a kiegyensúlyozott szín mindkét világ legjobb elemeit hozza magával. Ugyanakkor éppen emiatt nem felel meg a szigorúbb dresszkóddal rendelkező eseményeken. Mindennapi életben remek választás.
  • Szürkéskék: A szürke öltönyök a legjobbak, ha egyáltalán nem akar feltűnést kelteni. Remek lehetőség arra, hogy egy picit több életet vigyen a szürkeségbe, anélkül, hogy a szürke szín eleganciáját elveszítené.

Milyen más színekkel kombinálható a kék szín?

A kék szín bármilyen más színnel kombinálható, de azért érdemes a realitás talaján maradni. A hagyományos színek, vagyis a fekete és a fehér minden esetben passzolnak a kék színhez. A föld színeket érdemes kerülni, ezeket nehezebb összepárosítani a kékkel, de nem megoldhatatlan. Ez alól kivétel a barna a szín, amely a cipők és övek esetében kifejezetten ajánlott.

Mindig jó megoldás, ha egyező vagy éppen komplementer színeket alkalmaz. A kéket kékkel könnyedén tudja kombinálni, ami egy időtlen megjelenést biztosít. Komplementer színeket bevetve viszont kicsit megfűszerezheti a megjelenését. A vörös szín például remek kiegészítője a kéknek, viszont teljesen elüt tőle. A komplementer színekkel érdemes óvatosan bánni és inkább csak kis mennyiségben alkalmazni!

kék öltöny vörös nyakkendővel
Forrás: Canva

Lehet-e kék öltönyt barna cipővel viselni?

Nem csak hogy lehet, de erősen ajánlott is! A fekete cipő sem rossz választás ilyen esetben, de az inkább tradicionális és komoly hatást kelt. A kék természetéből fakadóan kicsit újítóbb, ezért remekül hategy barna cipővel . Ebben az esetben csak arra figyeljen, hogy minden más bőrkiegészítőnek is barnának kell lennie, például az övnek, óraszíjnak…

A kék öltöny remek választás szinte minden esetben: elegáns, mégis laza, stílusos, de különleges is egyben. Fedezze fel, milyen sok lehetőség rejlik benne!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0