Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Külföldi esküvő: tippek, tudnivalók, szükséges dokumentumok

Kimondani a boldogító igent élete szerelmének önmagában is különleges dolog. Azonban ha ezt valahol külföldön teheti meg, – legyen az az álomhelyszín, a hely ahol élnek vagy a párja otthona – azzal még emlékezetesebbé tehető ezt a nap. Lássuk, mi mindent érdemes tudni a szervezéssel kapcsolatban!

Külföldi esküvő: hogyan fogjanak hozzá a megszervezéséhez?

Az alapokat tekintve tulajdonképpen ugyanazt a menetrendet kell követni, amit egy hazai esküvő esetén is.

 1. Először is találni kell egy mindkét fél számára megfelelő helyszínt, legyen az bármelyik országban is. Ez lehet szabadtéri vagy beltér, tengerpart vagy meghitt kis ékszerdoboz. Amitől megdobban a szívük, az lesz a tökéletes.
 2. Fontos, hogy mérjék fel előtte, hány vendéget szeretnének meghívni a nagy eseményre, hogy biztosan elférjen mindenki.
 3. Az sem hátrány, ha van közelben repülőtér vagy vasútállomás, esetleg érkezik ide transzfer, így a családtagok és a barátok kényelmesen utazhatnak, fennakadások nélkül.
 4. A szállásról se feledkezzenek meg, hiszen ilyen esetben akár több éjszakára is biztosítani kell szobákat, apartmanokat a meghívottak számára.
 5. Ha pedig minden tételt kipipáltak a lista ezen felén, jöhet a szervezés bonyolultabb része!
romantikus külföldi esküvő
Forrás: Canva

Mi a különbség a hivatalos külföldi esküvő és a nem hivatalos között?

A külföldön tartott esküvő lehet hivatalos és nem hivatalos is.
A hivatalos külföldi esküvő egészen pontosan azt jelenti, hogy az adott országban a rendes szabályok szerint házasodnak össze. Az itt kapott házassági anyakönyvi kivonatot Magyarországon honosítani lehet. Ilyenkor a külföldön megkötött házasság dátuma kerül be a magyarországi házassági anyakönyvi kivonatba az esküvő dátumaként.

Amennyiben a nem hivatalos esküvő mellett dönt a pár, akkor tulajdonképpen „csak” egy ceremónia zajlik majd a választott országban. Ennek megszervezése jóval egyszerűbb és nincs szükség olyan sok papírmunkára. Ám ebben az esetben a boldogító igent ki kell mondani a magyarországi anyakönyvvezető előtt is ahhoz, hogy valóban létrejöjjön a házasság. Ez lehet egy egyszerű, polgári esküvő is két tanúval egy házasságkötő teremben.

Olyan opció is létezik, hogy itthon már előre megtörténik a házasságkötés, sőt, sokan nagyobb lakodalmat is tartanak családi, baráti körben. Ezt követően az ifjú pár kiutazik a választott országba és egy szertartásvezető segítségével, az „álomhelyszínen” is kimondhatják az igent, úgy, hogy nem kell aggódni a bürokrácia matt.

Mikor érdemes hozzáfogni a külföldi esküvő megszervezéséhez?

Valójában – akárcsak a hazai esküvők esetén – minél hamarabb érdemes belekezdeni a szervezésbe. Ennek a legfőbb oka, hogy szezonban a helyszíneket és a szolgáltatókat jó előre lefoglalják, sokaknak már több mint egy évre előre tele van a naptáruk. Éppen ezért fontos résen lenni és minél előbb bebiztosítani a különböző időpontokat, legyen szó fotósról, ruhakölcsönzésről, DJ-ről vagy akár szállásról.

Hogyan alakul egy külföldi esküvő ára?

Ez valójában rengeteg különböző dologtól függ, hiszen számos olyan tényező van, amelyek komoly mértékben módosítják az árat. Akárcsak a hazai esküvők költségei esetén, sokat nyom a latban a létszám, a helyszín, a választott szolgáltatók, a catering, de még a ruhák és a dekoráció is. Egy másik országban szervezett esküvő esetén pluszköltséget jelent az utazás, valamint az adott helyszín által beárazott olyan extrák, mint például a tengerparti szertartás.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a külföldi esküvőnek?

Az egyik legnagyobb pozitívum mellette természetesen nem kérdés, hiszen egy igazán egyedi és emlékezetes élményről van szó. Lehetőséget ad arra, hogy egy szép és különleges hely legyen a helyszíne ennek az egyébként sem mindennapi eseménynek. A másik nagy előnye, hogy egy külföldi esküvőn az ember a legtöbb esetben kevesebb vendéggel számol, ezáltal maga a ceremónia is jóval bensőségesebb lehet. Végül, de nem utolsósorban sok pár úgy dönt, a külföldi esküvőt összekapcsolja a nászúttal. Ez pedig lehetővé teszi, hogy egy exkluzív, romantikus és kalandos utazással koronázzák meg az eseményt!

A hátrányok között viszont meg kell említeni azt, hogy egy külföldi esküvő jelentős pénzügyi terhet jelenthet az ifjú párnak és a vendégeknek is. Az utazási költségek, szállás, étkezés és egyéb kiadások is hozzáadódnak az esküvői költségekhez. Szintén ide sorolandók a logisztikai nehézségek, ugyanis egy külföldi esküvő szervezése bonyolultabb lehet. Ez sok időt és energiát igényelhet, valamint szervezési kihívásokat jelenthet. Azzal pedig mindenképpen számolni kell, hogy sok vendég nem tud vagy nem akar utazni egy külföldi esküvőre, így biztosan nem lesz teljes a vendéglista.

tengerparti külföldi esküvő
Forrás: Canva

Milyen papírok, dokumentumok szükségesek a külföldi esküvőhöz?

Az, hogy pontosan milyen papírokra van szükség, az mindig az adott ország szabályairól függ. Az alábbiakban néhány általánosan szükséges dokumentumot sorolunk fel, de fontos megjegyezni, hogy mindig érdemes tájékozódni a konkrét követelményekkel kapcsolatban!

 1. Érvényes útlevél: az esküvőhöz és az utazáshoz egyaránt szükséges.
 2. Személyi igazolvány: érdemes betenni az útlevél mellé az ügyintézéskor.
 3. Születési anyakönyvi kivonat: Gyakran elkérik az ifjú pártól, érdemes ezt is előkészíteni.
 4. Válólevél: Ha valamelyik fél már korábban elvált, akkor elkérhetik a válásról szóló hivatalos dokumentumot.
 5. Egészségügyi igazolások: Néhány országban szükséges egészségügyi igazolás bemutatása, amely bizonyítja, hogy a párok nem szenvednek fertőző betegségektől.
 6. Tanúk: Néhány országban szükség lehet tanúk jelenlétére az esküvőn, ilyenkor az ő hivatalos dokumentumaik is kelleni fognak.

Mitől függ, hogy milyen nyelven zajlik egy külföldi esküvőn a szertartás?

Több tényező is befolyásolhatja a szertartás nyelvét. Ha az esküvőt egy angol nyelvet beszélő országban tartják, akkor nagy valószínűséggel az angol lesz a szertartás nyelve. Ugyanígy, ha egy másik országban vagy helyszínen tartják az esküvőt, akkor az adott ország hivatalos nyelve lehet a mérvadó.

Az is számít, hogy mi az ifjú pár anyanyelve vagy beszélt nyelve, ugyanis adott esetben akár így is lehetőség van a ceremónia megtartására. Szokás továbbá az is, hogy ha a vendégek különböző országokból érkeznek, akik különböző nyelveket beszélnek, akkor a szertartás nyelve lehet az, amelyet a többség ért és beszél. Vagyis ha például a vendégek többsége angolul beszél, akkor angolul lesz a ceremónia is.

Nagyon jó megoldás lehet továbbá egy tolmácsot felfogadni, aki segíthet a szertartás fordításában annak érdekében, hogy ne legyenek fennakadások és mindenki teljes mértékben részt vehessen az esküvőn.

Hogyan lehet honosítani a külföldi esküvőt?

A külföldön történt házasságkötés hazai anyakönyveztetésére vonatkozó kérelmet személyesen lehet benyújtani, egy előzetesen lefoglalt időpontban. Fontos, hogy a megfelelő dokumentumok mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kérelem személyes benyújtásakor mindkét félnek jelen kell lennie!

Ha már minden megvan, nem hiányzik más, csak a megfelelő öltözet! Ha szeretne kifogástalanul megjelenni az esküvőn, akár az adott ország időjárásához illően is tudunk Önnek öltönyt ajánlani, kérjen ingyenes stílustanácsadást!

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0