0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

Vőlegény pohárköszöntő: útmutató

Az esküvő főszereplőire sok feladat hárul a nagy napon és a vőlegény pohárköszöntő gyakran jelent kihívást. De mit érdemes tudni ezzel kapcsolatban? Kötelesség vagy lehetőség? Mire kell odafigyelni, hogy izgalmas, szórakoztató és emlékeztető legyen ez a koccintás? Ebben a bejegyzésben minden lényeges információt összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

Vőlegény pohárköszöntő: mikor kell sort keríteni rá?

Egy esküvőnek és az azt követő lakodalomnak minden esetben pontos forgatókönyve van annak érdekében, hogy mindenki tudja, mi után mi következik, és minden résztvevő jól érezhesse magát az eseményen. Éppen ezért, jó megtervezni azt is, hogy a pohárköszöntőre pontosan mikor is kerül sor a programok folyamán. Általánosságban elmondható, hogy egy esküvői forgatókönyvben a pohárköszöntőket a fogadás megkezdése előttre érdemes tenni, vagyis rögtön azt követően, hogy mindenki helyet foglalt a vacsora helyszínén. Ha több beszéd is van, azok rendszerint egymást követik, a sort pedig a legtöbb esetben a ceremóniamester nyitja. Mikor mindenki köszöntötte a párt, következik a vőlegény és a menyasszony beszéde – itt vetül a reflektorfény az ifjú férjre.

Kötelező, vagy akár el is lehet hagyni a vőlegény pohárköszöntőt?

esküvői pohárköszöntő
Forrás: Canva

Természetesen a legkevésbé sem kötelező a vőlegény pohárköszöntő. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy szokások ide vagy oda, ez a nap az ifjú páré és semmi olyat nem kell megtenni, ami nincs kedvükre. Viszont, ha egy kis affinitása is van az újdonsült férjnek ehhez, néhány szívhez szóló gondolat jól esik az arának, a családnak és a barátoknak egyaránt. Ez esetben mindenképpen érdemes előtte mindenre alaposan felkészülni, hogy tényleg jól sikerüljön a dolog!

Hogyan építsük fel a vőlegény pohárköszöntőt?

A vőlegény pohárköszöntő ideális esetben minimum 2, maximum 5 perces. Nem érdemes rögtönözni, még akkor sem, ha profi ebben, hiszen az izgalom sok mindent felülírhat egy éles helyzetben.

 1. Első lépésként meg kell szólítani a hallgatóságot, köszöntve külön a családot, a barátokat, de intézhet néhány szót a feleségéhez is.
 2. Másodszor, érdemes rögtön egy izgalmas, érdekes vagy éppen vicces kis anekdotával indítani, legyen ez egy történet a múltból vagy bármi egyéb, ami passzol az adott hangulathoz és a jelen levők összetételéhez. Fontos, hogy minden esetben adja önmagát, nem kell olyan dolgokkal előrukkolni, amik nem is passzolnak a személyiségéhez! Így lesz őszinte és tényleg szívhez szóló a vőlegény pohárköszöntő.
 3. Lényeges továbbá, hogy egy ilyen beszéd alkalmával senkit sem érdemes zavarba hozni vagy kínos szituációkat emlegetni.

A legjobb, ha otthon, nyugalomban leül egy kicsit, rendezi a gondolatait és azt veti papírra, amit valóban gondol és amiről tényleg azt gondolja, mindenképpen el kell hangoznia a nagy napon. Ha egy kis inspirációt keres a megható gondolatokhoz, érdemes elolvasni az esküvői beszédről szóló cikkünket.

Mire kell figyelni, hogy sikeres legyen a vőlegény pohárköszöntő?

Ha tényleg szeretne tökéletes szöveget írni, amit nem csak azért hallgatnak végig az emberek mert úgy illik, hanem tényleg élvezik azt, akkor érdemes néhány tippte szem előtt tartani.

 • Legyen a beszéd szívhez szóló és személyes, hiszen kliséket mindenki tud mondani.
 • A humort sem kell hanyagolni, sőt, néhány vicces gondolat határozottan fel tudja dobni a hangulatot.
 • Érdemes kitérni egy kicsit a kiemelt vendégekre, mind például az örömszülők, a testvérek vagy éppen a tanúk, akik sokat segítettek a szervezés során, vagy akik nélkül nem valósult volna meg a nagy esemény.
 • Hangsúlyozhatja azt is nyugodtan, hogy milyen gyönyörű a menyasszony és az ő koszorúslányai, említheti azt is, hogy mennyire szerencsésnek érzi magát.
 • Mindenképpen vegye figyelembe a hallgatóság összetételét, vagyis ne legyen olyan belső poén, amit a társaság egy része nem ért, és ne használjon trágár szavakat sem még akkor sem, ha például a legénybúcsús csapat kifejezetten értékelné ezt.
 • Amikor itt a nagy pillanat, vegyen nagy levegőt és koncentráljon!
 • Ne igyon előtte alkoholt, legalábbis ne túl sokat, hiszen bizonyos koccintásokat sok esetben nem lehet megúszni.
 • Ne hadarjon és inkább olvassa fel az egész szöveget, minthogy újra és újra belebakizzon! Természetesen ebben az esetben azért néha nézzen fel a papírból, hogy a szemkontaktus ne maradjon el.
 • Ajánlott bejelölni a papírokon a sarkalatos részeket, így jobban eligazodik majd rajta akkor is, ha fel-felnéz belőle. Éppen ezért, javasolt a teljes szöveget 12-es betűmérettel és 1.15-ös sortávval írva kinyomtatni és lehetőség szerint nem gyűrötten, a zsebből elővenni. Lényeges továbbá bejelölni azokat a részeket, ahol vicces dolog hangzik el, itt jó, ha van egy kis hatásszünet, míg mindenki alaposan kineveti magát.
 • További hasznos tippeket ebben a pohárköszöntős cikkünkben is talál:

Példák vőlegény pohárköszöntőre

Lássunk néhány mondatbéli példát, amelyek remekül beilleszthetők egy vőlegény pohárköszöntőbe!

„Emeljük poharunkat erre a különleges napra, amely tökéletesen bizonyítja, hogy az igaz szerelem soha nem megy ki a divatból!”

“Mindannyian tudjuk, hogy a menyasszony egy csodás nő, aki megérdemli a tökéletes férfit. Kár, hogy nem mindig azt kapod, amit érdemelsz, de azért igyekezni fogok!”

“Nem igazán tudtam, hogy kezdjek neki a beszédnek, ezért azt gondoltam segítségül hívom az internetet. Néhány óra böngészés után találtam néhány szuper jó dolgot, de aztán eszembe jutott, hogy beszédet kellett volna írnom.”

vőlegény beszéd
Forrás: Canva

„Kedves Rokonaink, Barátaink, kedves Násznép! Nagy szeretettel köszöntök mindenkit ezen a csodálatos napon, amikor is menyasszonyommal örök hűséget fogadunk egymásnak.”

„Amióta megismertem a kedvesemet, rengeteg kalandon, jó és rossz napokon vagyunk túl, de szerelmünk nem csitult az évek során. Egy irányba nézünk, egy irányba haladunk és tudom, közösen minden nehézségen túljutunk. Emlékszem, mikor megismertem, mindjárt tudtam, hogy ő lesz a feleségem, szerelem volt első látásra.”

A legfontosabb tanács a vőlegény pohárköszöntővel kapcsolatban…

A vőlegény pohárköszöntő a kiemelten fontos pillanatok egyike egy esküvőn, de semmiképpen sem szabad túlzottan rástresszelni erre a feladatra. Az a legfontosabb, hogy élvezze, hiszen élete nagy napjáról van szó!

Ezek is érdekelhetik még…