Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

25 köszönőajándék ötlet esküvőkre

Már szinte minden készen áll a nagy napra de nem tudja eldönteni, hogy milyen köszönőajándékkal lepje meg a vendégeit? Vagy most hall először a köszönetajándék fogalmáról? Összeszedtük, mit diktál az illem, a szokás – és a pénztárca!

Az esküvő szó hallatán mindenkinek van valamilyen elképzelése, hogy hogyan is kell kinéznie az eseménynek. De az elmúlt bő 10 évben drasztikusan megváltoztak az esküvői szokások. Ma már teljesen természetes, hogy a koszorúslányok mellett a vőlegény barátai is felsorakoznak az oltárnál, valamint az sem okoz nagy meglepetést, ha a menyasszony a hozzá legközelebb álló hölgy rokonaival, barátaival pezsgőt szürcsölgetve választja ki az esküvői ruhát.

Ilyen, újabb szokás az esküvői köszönőajándék is. Nem kell kétségbe esnie, ha még nem is hallott a fogalomról; az alábbi írás minden kérdésére választ ad, sőt, még 25 köszönőajándékötletet is összegyűjtöttünk, amiből ki tudja választani a legmegfelelőbbet.

Köszönömajándék esküvőre

Mi az a köszönőajándék?

A köszönőajándék egy olyan jelképes tárgy, amellyel az ifjú pár megköszöni az esküvőn való részvételt. Ez egy általában az asztalra elhelyezett kis apróság, amelyet a násznép hazavihet, így állítva emléket a nagy napnak. Ez egy szép gesztus, hiszen az esküvő a vendégeknek sem olcsó mulatság, és a násznép részéről is rengeteg szervezést igényel: megfelelő ruha, az esetleges utazás, ha kell szabadság kérése, illetve a nászajándék/menyasszonytánc összege. Ezért ha még csak jelképesen is, illik valamilyen aprósággal kifejezni, milyen nagyra értékeli az ifjú pár, hogy a meghívott vendégek eljöttek. Ez a gesztus méltóképpen köszöni meg a vendégek fáradalmait.

Mennyit érdemes költeni a köszönőajándékra?

A köszönetajándékok árát tekintve nem kell túlzásokba esni. Általában párszáz forint, csak nagyon kivételes esetben érheti el, vagy haladhatja túl az 1000 forintot. Az érték nagyban függ a násznép létszámától is. Egy 200 fős esküvőnél egy 4-500 forintos ajándék is már egy jelentős összeget tehet ki, így nagyobb esküvőknél érdemesebb a kedvezőbb árfekvésű ajándékok közül választani. Ugyanígy, ha kisebb a násznép, akkor már jobban szóba jöhetnek a drágább köszönetajándékok is.

Bármekkora is az esküvőre szánt keret, nem érdemes túl drága köszönetajándékokra költeni, hiszen az így megspórolt pénznek sokkal nagyobb haszna van, ha azt az ételre, a zenekarra, vagy eggyel professzionálisabb fotósra fordítja. A túlzó köszönetajándék a vendégekben visszás érzéseket is kiválthat.

Köszönömajándék esküvőre

Milyen esküvői köszönetajándékok közül érdemes válogatni?

A köszönetajándéknak nem csak az értéke, hanem a mérete is számít. Akkor tökéletes, ha apró, és ha az ember tenyerébe belefér, de semmiféleképpen nem nagyobb annál, hogy egy kézben haza lehessen vinni. Gondoljon csak arra, hogy a legtöbb vendég táska nélkül (hölgyek esetében kis kézitáskával) érkezik, és nem áll módjában nagyobb tárgyakat szállítani!

Érdemes még figyelembe venni, hogy olyan ajándékot adjanak a násznépnek, amelyet nem fognak az esküvő másnapján eldobni, hanem emlékként kitehetik a polcra, vagy használni is fogják. Ilyen lehetnek a mindennapi használati tárgyak, például pohár, sörnyitó vagy akár gasztroajándékok is.
Bár nagy divat kézzel készített kártyácskákat adni, de igazából ezek döntő többsége előbb vagy utóbb a kukában végzi.

Egy kisebb lakodalom esetében is több tízezer forint a köszönetajándékok ára, így jobb érzés olyasvalamire kiadni pénzt, amiről tudja az ember, hogy nem a szeméttelepen fogja végezni. Arról nem is beszélve, hogy a Föld is meghálálja, ha nem termelünk még több szemetet!

25 köszönőajándék-ötlet bármekkora esküvőre:

 1. Bőr termékek: ilyen például a bőrből készült kulcstartó vagy egy kisebb erszény. Fontos szem előtt tartani azonban, hogy ha a meghívottak között több vegán is van, akkor számukra sértő lehet az állati termékekből készült ajándék.
 2. Cukorka: az egyedi csomagolású vagy formájú édesség minden korosztály számára megfelelő ajándék.
 3. Egyedi borosüveg: egy jó bor és az egyedileg gravírozott borosüveg méltó emléket állít az esküvőnek. Mivel borból csak minőségit illik adni, ezért ez tetemesebb összeg lehet. Érdemes megkeresni egy borászt, és megkérdezni, hogy van-e lehetőség kisebb palack borokat vásárolni.
 4. Egyedi csokoládé: az édesszájúak kedvenc ajándéka lehet egy kis csokoládé, amelynek papírján a dátum vagy kép szerepel.
 5. Egyedi lekvár: az alkoholt nem feltétlen kultiválók körében arathat osztatlan sikert. Itt is érdemes kisebb üvegekben gondolkodni.
 6. Egyedi toll: egy egyedileg gravírozott toll nagyon hasznos ajándék, melyet az esküvő után évekig lehet használni.
 7. Emlékgyertya: a praktikus ajándékok tárházát gyarapítja az emlékgyertya, hiszen ezt az ember meggyújthatja a pár tiszteletére.
 8. Fa kártya: szép és környezetkímélő módja a köszönetnyilvánításnak, ami a polcon is jól mutat.
 9. Felespohár: egy egyedi felespohár praktikus ajándék, amelyet nem csak egyszer az életben használ majd az ember. Közösségi élményt teremthet, ha megkéri a násznépet, hogy (virtuálisan) minden évben koccintsanak egyet az évfordulóra!
 10. Fürdőbomba: izgalmas és nagyon hasznos ajándék lehet mindenkinek, aki szeret néha hosszasan megmártózni.
 11. Fűszerkeverék: az ifjú pár kedvenc ízvilágába enged betekintést, amelyet az esküvő után a násznép kipróbálhat.
 12. Gravírozott pálinkás üveg: egy kortynyi emlék az esküvőről egyedileg gravírozott üvegben sokak kedvére lehet.
 13. Gravírozott pohár: egy vizes- vagy borospohár különleges helyet kaphat minden háztartásban.
 14. Kézműves szappan: a gyertyához hasonlóan ez is egy szép és (bizonyos ideig) maradandó ajándék, amit a mindennapokban használhatnak.
 15. Hűtőmágnes: lehet fa vagy műanyag, amelyen a dátum és valamilyen minta van, vagy akár az ifjú pár képével is díszíthetik.
 16. Kandírozott gyümölcsök: pár szem ínyencséggel teli zsák igazán különleges köszönetajándék lehet.
 17. Képeslap: az egyedi levelezőlap szintén kikerülhet a polcra, a hűtőre, de azt is kérheti, hogy valamelyik évben küldjék el Önöknek az évfordulóra. A legjobb, ha az évet meg sem nevezi, így akár minden évben kaphatnak jókívánságokat – kinek mikor jut eszébe visszaküldeni…
 18. Kitűző: az esküvő után egy baráti összejövetelen jó emlékeket idézhet fel.
 19. Könyvjelző: szerencsére a könyvek újra reneszánszukat élik, így mindig jó, ha kéznél van egy könyvjelző.
 20. Levendula párna: illatos emlék, amellyel a ruhásszerkényt lehet kellemesebbé varázsolni.
 21. Porcelán szív: maradandó emléket állít az esküvőnek a szív alakú porcelán köszönetajándék.
 22. Puzzle: egy 10-20 darabos puzzleből álló kép kirakása a kicsiket le tudja foglalni.
 23. Sorsjegy: vicces és szórakoztató ajándék a násznépnek, hiszen egy kis izgalmat csempészhet az esküvőbe – és akár vissza is nyerhetik a menyasszonytáncra szánt összeget!
 24. Sótartó: azon kívül, hogy praktikus ajándék, még egy mélyebb jelentéssel is bír, mely a Bibliában is szerepel: „Ti vagytok a föld sója” (Máté 5:13). Azt jelképezi, hogy só, azaz a párja nélkül az élet sem az igazi.
 25. Szukkulens növények: egy kövirózsa költségkímélő, időtálló ajándék, még azoknak is tetszeni fog, akik nem szeretik a különböző mütyüröket.
Köszönömajándék esküvőre

Az esküvői szokások gyökeresen megváltoztak az elmúlt évtizedben. 20-30 évvel ezelőtt szinte senki nem hallott még a köszönőajándékokról, de manapság szinte ugyanolyan szerves részei az esküvőknek, mint a menyasszonyi csokor, a menyecsketánc vagy az éjféli töltött káposzta.

A fenti lista egyfajta gondolatébresztőként szolgál, amelyből ihletet meríthet, és anyagi kereteinek, vagy ízlésének megfelelően válogathat.

Reméljük, hozzájárultunk ahhoz, hogy esküvője felejthetetlen és különleges nap legyen: sok boldogságot kívánunk!

Érdemes elolvasnia korábbi cikkeinket is a témában:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0