Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Szalvéta etikett: útmutató

A szalvéta egy praktikus kiegészítő az étkezések során. De tudta, hogy ennél jóval komolyabb funkciója is van? Még üzeneteket is küldhet vele! Minden attól függ, hogy hogyan használja azt az étkezések alatt, és az is lényeges, mit kezd vele, ha feláll az asztaltól vagy befejezte az étkezést. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

Mit jelent a szalvéta etikett?

A szalvéta etikett olyan viselkedési szabályokat és irányelveket foglal magában, amelyek a szalvéta használatára vonatkoznak étkezések során. Ezek a szabályok különböző kulturális és formális étkezési helyzetekben változhatnak, de általában ugyanazokat az alapelveket tartalmazzák.

Szalvéta etikett vendéglátóként

Vendéglátóként a szalvéta kiválasztása fontos szerepet játszik az étkezési élmény fokozásában és az asztal esztétikájának megteremtésében. Ezzel már megalapozhat egy hangulatot az érkező vendégek vagy saját maga számára.

 • A textilszalvéták például formális és elegáns eseményekre valók. Készülhetnek lenvászonból vagy kevert szövetekből. Előnyük, hogy könnyen moshatók és újrafelhasználhatók.
 • A papírszalvéták kötetlenebb, informális eseményekre jelentenek jó választást. Praktikusak és egyszer használatosak, de érdemes jó minőségű, vastagabb papírszalvétát választani.
 • A nagyobb méretű, általában 50×50 cm vagy annál nagyobb szalvéta formális étkezésekhez ideális,
 • míg a kisebbek koktélpartikhoz, teázáshoz, kisebb összejövetelekhez megfelelőek.
 • Az egyszínű szalvéták klasszikus és elegáns megjelenést biztosítanak. A fehér vagy neutrális árnyalatok a formális eseményekhez, ideálisak.
 • Az élénkebb színek és minták informális összejövetelekhez tökéletesek. Az utóbbiak szórakoztatóbb és játékosabb hangulatot teremthetnek, különösen ünnepi alkalmakra vagy tematikus eseményekre.
szalvéta etikett hajtogatás

A szalvétákat egyszerűen, klasszikus módon is hajtogathatja vagy kreatívabb technikákat alkalmazhat, amelyek hozzáadnak a teríték dekoratív jellegéhez. Az egyszerű, letisztult hajtogatás elegáns és könnyen kivitelezhető, míg a bonyolultabb formák különlegesebbé tehetik az asztalt.

Használhat különböző kiegészítőket is. A szalvétagyűrűk például elegáns megjelenést kölcsönöznek és segítenek a szalvéták rendezett elhelyezésében. Ezen felül apró dekorációs elemekkel, például virágokkal vagy szezonális díszekkel is feldobhatók a szalvéták.

A szalvéta elhelyezése

Vendéglátóként a szalvéta elhelyezése az asztalon fontos része az etikettnek és az asztalterítésnek.

 • Formális terítéknél a szalvétát gyakran a tányér közepére helyezik. Ez lehet egyszerűen összehajtva vagy művészien hajtogatva, például legyező vagy boríték formában. A tányér alá is helyezhető, ha elegáns, letisztult megjelenést szeretne elérni. A szalvétát a villa bal oldalára is teheti, ez a hagyományos és gyakran használt elrendezés.
 • Kevésbé formális teríték esetén a szalvétát a kés és a kanál jobb oldalára is helyezheti. A szalvétát művészien hajtogatva a borospohárba vagy vizespohárba is teheti, ez különleges és figyelemfelkeltő megoldás lehet, különösen ünnepi alkalmakkor. Ha szalvétagyűrűt használ, a szalvétát a tányér közepére vagy mellé is rakhatja.

Az alkalomhoz illő hajtogatási stílust választhat, például karácsonykor fenyőfa formára hajtogatott szalvéta, húsvétkor nyusziforma, esküvőkön szív alakú hajtogatás lehet nagyon hangulatos.

Mire kell figyelni a szalvéta etikettel kapcsolatban, ha étteremben étkezik?

Éttermekben a szalvéta etikett betartása fontos része a kulturált étkezésnek. Miután leült az asztalhoz és a vendéglátó vagy a felszolgáló jelezte az étkezés kezdetét, helyezze a szalvétát az ölébe. A szalvétát az ajka és a keze megtörlésére használja. Ha fel kell állnia az asztaltól az étkezés közben, lazán hajtsa össze a szalvétát, és helyezze a székére vagy az asztal bal oldalára. Innen visszakerülhet majd az ölébe. Amikor befejezte az étkezést, fontos, hogy mindig lazán hajtsa össze a szalvétát és helyezze az asztal jobb oldalára vagy a tányérja mellé. Soha ne gyűrje össze vagy csináljon gombócot belőle!

Szalvéta etikett elegáns baráti, családi ebéden, vacsorán

Egy elegáns baráti vagy családi eseményen a szalvéta etikett betartása hozzájárul a kellemes és kifinomult étkezési élményhez. Amikor leül az asztalhoz és a házigazda vagy a fő vendég jelzi az étkezés kezdetét, helyezze a szalvétát az ölébe. Ebben az esetben is igaz, hogy a szalvétát az ajkai és az ujjai megtörlésére használja. Az asztaltól való ideiglenes távozás vagy az étkezés befejezését illetően ugyanazok a szabályok, mint az étteremben.

Mit üzenünk a szalvétával étkezés után?

Étkezés után a szalvéta elhelyezése fontos jelzéseket küld a vendéglátónak vagy a felszolgálónak. Ha az étkezést befejezte, lazán hajtsa össze a szalvétát és helyezze az asztal jobb oldalára vagy a tányérja mellé. Ez a jelzés arra utal, hogy befejezte az étkezést, és a tányér leszedhető. Amennyiben nem ide teszi, hanem például a székre vagy a bal oldalra, azt jelenti, hogy még folytatni fogja az étkezést, csak ideiglenesen állt fel az asztaltól valami miatt. A szalvétát ne hajtogassa vissza gondosan, mert ez azt jelezheti, hogy a szalvétát nem használták, ami arra utalhat, hogy az étkezés nem volt kielégítő, vagy más probléma volt.

Mit ne csináljon semmiképp a szalvétával?

A szalvéta etikett betartása során több dologra is oda kell figyelni, hogy kulturált és udvarias maradjon az étkezés közben és után.

 • Ne törölje meg vele az arcát vagy a kezeit durva, dörzsölő mozdulatokkal. Mindig finoman, szinte észrevétlenül használja, másokat nem zavarva ezzel.
 • Ne lobogtassa a szalvétát használat közben, ez a fajta figyelemfelkeltés zavaró lehet az asztalnál ülők számára.
 • Amikor ideiglenesen feláll az asztaltól, a szalvétát ne tegye a tányérjára, inkább kerüljön a székre vagy az asztal bal oldalára.
 • Ne gyűrje össze a szalvétát vagy ne csináljon belőle gombócot az étkezés végén. Inkább lazán hajtsa össze és helyezte az asztalra, a tányér mellé.
 • Ne használja orrfújásra vagy más higiéniai célokra, például izzadság letörlésére.

A szalvéta használatával kapcsolatos etikett betartása segít abban, hogy tiszteletteljesen és kulturáltan viselkedjen az étkezés során, ami nagymértékben hozzájárul a kellemes élményhez mindenki számára. A fentiek betartása mellett saját maga és asztaltársasága számára is biztosíthatja a maradéktalan kulináris élményeket!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0