Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

Milyen férfi sapka fajták vannak? Melyiket hova illik hordani?

Na, ki viseli a kalapot? – mondják a határozottabb félre utalva egy kapcsolatban. A férfi viseletnek már nagyon régen a szerves részét képezi a fejfedő, bár a kalap helyett manapság egy elegáns úr inkább sapkát visel. De milyen férfi sapka fajták vannak? Melyik fejformához melyik sapka fajta illik? Milyen alkalomhoz mit illik viselni?

Milyen férfi sapka fajták vannak?

Kezdjük az elején: sapka kalap vagy egyéb fejfedő? Ma már a férfiak jellemzően sapkát hordanak, ritka a kalap és szinte teljesen kiveszett már a cilinder. A különbség nem is olyan nagy, mint gondolná: a sapka és a kalap között csupán annyi, hogy a kalapnak minden oldalán van karimája, a sapkának pedig nincs.

A férfi sapka fajták a legelegánsabb viselettől a leghétköznapibb, funkcionális öltözékig tarthatnak. Míg az elegáns viseletnek számító coppola, bonnett és lapos sapkák közelebb állnak egy puha, egyszerű kalaphoz, a baseball-sapka inkább kapcsolható egy trendhez vagy sportághoz, kevésbé elegáns, sportos viseletnek számít. Vegyük végig hát, miből lehet válogatni!

férfi sapka
Forrás Canva

Kalapok és sapkák

A férfi fejfedőből több van, mint gondolná. A zárt, téli usánkától a füles sapkán és a lapos, szemellenzős sapkákon át az egyszerű, szemellenző nélküli sapkáig terjed a kínálat. Kalapokból jóval többféle típus létezik, de azokra most ebben a cikkben nem térünk ki. A sapka olyan fejfedő, aminek nincs körbefutó karimája, ellenben lehet szemellenzője vagy lehajtható-felhajtható részei. De az is lehet, hogy egyáltalán nincs semmi ilyen rávarrt vagy kialakított anyagdarab, például a svájci sapka vagy a téli gyapjúsapka esetében.

Lapos sapkák

A lapos sapka egy olyan, általában pamutból vagy gyapjúból (de mindenképp erősebb, strapabíró textilből) készült fejfedő, amit gyakran Ivy vagy Gatsby-sapkaként is szoktak emlegetni. Számos típusa létezik, ide sorolható minden olyan elegáns sapkaviselet, amit a régi filmeken látni íreken, angolokon vagy az amerikai urakon. Népszerű az idősebb urak körében, az ír zene rajongótáborában, és reneszánszát éli a Peaky Blinders sorozat bemutatása óta.

Alapvetően egy olyan, apró ellenzős sapkáról van szó, ami a legtöbb arctípushoz nagyon jól passzol, afféle jolly joker a férfi sapkák világában. Se nem túl elegáns, se nem túl laza: egy pulóverrel is jól mutat, de felöltőhöz is hordható. Csak egy gyors felsorolással járjunk utána, hány fajtája is lehet:

férfi lapos sapka
Forrás: Canva
  • Coppola sapka: sima felületű, nagy elegáns, kissé hajlított, ívelt tetejű, merev fejfedő, ami a szicíliai származású amerikai bevándorlók viselete volt valaha.
  • Bennet: Szintén klasszikus, szintén lapos sapka, ami kissé kevésbé „páncélszerű” felül, mint a coppola, bár gyakran kezelik egyként őket a boltok.
  • Gatsby-kalap: Ez igazából egy sapka, csak az elegancia fokmérőjeként emlegetjük kalapnak. Részekből van összevarrva és a tetején gomb található – az eddigiek közül a „legsapkásabb” viselet.
  • Hatlapos sapka: 6 lapból összevarrt lapos, Gatsby-féle fejfedő.

Gavroche

A párizsi huligánok sapkája, a szó maga is “utcagyereket” jelent. Kicsit félrecsapott, tömött, pufókabb sapka, amit csak a legvagányabbak tudnak stílusosan hordani. Felismerhető az oldalformáról és arról, hogy egy igen hetyke kis ellenző van rajta, nagyobb, mint egy átlagos lapos sapkán.

https://www.pinterest.com/pin/6122149485750910/sent/?invite_code=b67ebece69c74991bb0ea21cdfa16485&sender=500814558470871126&sfo=1

Rikkancs sapka

A rikkancs sapka nagyon hasonlít a gavroche-hoz. Régen egy jellemző foglalkozás öltözékeként tudták be, mára ez nem csak elhalványult, de meg is szűnt, olyannyira, hogy elegáns viseletnek tűnik. A rikkancs sapka szimmetrikus, de kissé tömöttebb, több anyagdarabból áll, mint a lapos sapkák és gyakran kiegészíti egy gomb is.

https://hu.pinterest.com/pin/19492210937908417/

Az angol sapka

Az angol sapka sokkal lazább viselet, mint egy lapos sapka, de elegánsabb, mint egy francia könnyedséget mutató gavroche. Az ilyen típusú sapkák nyolc részből állnak, és jellemzően kockás anyagból készülnek. Az angol sapkának történelmi jelentősége is van; az 1570 és 1590-es évek között a brit kormány a gyapjúipar fellendülését várta a törvénytől, mely szerint a férfiaknak vasárnaponként kötelező a gyapjúsapka viselése. Sheclock Holmes sapkaként is ismerik, a nagy nyomozó alakja tette világhírűvé.

https://hu.pinterest.com/pin/28077197669631515/

Német sapka

Az eredeti német sapkával ma is találkozhat – és nem csak a kifutókon. A német típusú sapkákat hordja ugyanis praktikussága miatt a legtöbb rendőrség az egyenruha részeként. Mivel jelentős szemellenzője van, és jól „tartja” a fejet, sokan hordják pusztán a praktikum miatt – van jó pár verziója, ami lehajtható fülekkel téliesíthető.

https://hu.pinterest.com/pin/285063851405228664/

Kapitánysapka

A kapitánysapka egykor a hajózás kelléke volt, mára azonban nem kötelező rangjelzéssel és színnel ellátni: pusztán a kialakítás típusát értjük alatta. Ez egy szemellenzővel ellátott, általában vászonból készült nyári sapka, aminek van egy kiemelkedő körkarima a fejrészén.

https://hu.pinterest.com/pin/71565081574371781/

Baseball sapka

Az elől igen hosszú szemellenzőt növesztett, hátul, a fejtetőn tökéletesen illeszkedő fejfedő mára mindennapi viseletté vált, nem feltétlenül csak bizonyos zenei vagy sportesemény velejárója. A sportos viselethez remekül illik, ám egy elegáns úr a hétköznapokon nem visel ilyesmit.

baseball sapka
Forrás: Canva

Beanie

Essen pár szó a klasszikus “téli” sapkáról, a beanie-ről. A beanie a legegyszerűbb, legkönnyebben viselhető, legpraktikusabb darab. Valójában teljesen eltűnt belőle az asszimetria (azaz majdnem olyan, mint egy karimátlan kalap). Eredetét tekintve a kikötői munkások és a hegyi emberek, északiak is viseltek a beanie-hez hasonló téli darabokat. Számtalan típusa létezik a felhajtott oldaútól a teljesen “sima”, kötött fazonon át, a bolytostól a fejtetőn fityegő darabokig. Egytől egyig igaz rájuk, hogy melegek, praktikusak, és puha (keményítetlen), egy darabból, vagy kötött textil anyagból készültek.

beanie sapka
Forrás: Canva

Hogyan válasszunk az arcformánkhoz megfelelő férfi sapka fajtát?

Az elegánsabb sapkák nagyjából azonos erényekkel bírnak: mindegyik tekintélyt kölcsönző, kifinomult, úri viseletnek számít, így nyugodtan választhatja a saját fejformához legjobban illő típust és színt. A sapka színének a sál, a kesztyű és a kabát színéhez kell passzolnia.  Emellett van pár alapszabály: kerek fejformához a leginkább a laposabb, homogén külsőt mutató sapkák, a  markánsabb, szélesebb vonásokhoz a magasabb, több darabból álló típusok illenek. Érdemes több kellemes viseletet beszerezni, és igazítani az öltözék többi darabjához és az időjáráshoz. 

Férfi sapka fajták: melyiket milyen esetben illik hordani?

Van pár tiltó szabály:

  • baseball sapkát csak sportos viselethez, nemhivatalos eseményre illik felvenni
  • téli viseleteket (lehajtott fület, védő-ellenzőt, usánkát) pedig csak kimondottan nagy hidegben vegyen fel.
  • A férfi sapkák elegánsabb fajtáit azonban bármilyen kinti, téli eseményen, találkozón, vagy akár az utcán is hordhatja, a téli ruházat kiegészítéseként, koronájaként. 
  • Beltéren azonban nem illik sapkát viselni, a fejfedőt belépéskor mindig le kell venni! (Kivéve bizonyos vallásoknál, például a zsidó vallás követői körében és zsinagógákban).

Férfi sapka fajták: melyik sapkához milyen öltözék illik?

A sapkák esetében ügyeljen rá, hogy ne “öltözze túl” a sapkával a ruházat többi részét: minimum vastag pulóver vagy zakó legyen a felsőtesten. Az ing+sapka, mellény+sapka, póló+sapka erősen eklektikus hatást kelt. Sapkát nem illik hordani zakóval vagy öltönnyel (ha nincs felöltő), ezekhez az öltözékekhez csak bizonyos esetekben tartozik fejfedő, többnyire kalap. A sapka kiegészítő: kell VALAMI, amit kiegészít a ruházat többi részén. Kabáttal, sállal, kesztyűvel, felöltővel, vastag pulóverrel nyugodtan kombinálható. 

Férfi sapka fajták: hogyan tisztítsa a sapkákat? 

Kézzel és különleges gonddal. A komolyabb sapkákat érdemes profikra bízni, mivel könnyen formájukat veszíthetik, ha csak bedobja őket a vízbe vagy még rosszabb, a mosógépbe. A tiszta gyapjú, keményített részekkel és betoldásokkal rendelkező darabok csak csak vegyi tisztítással tisztíthatók, vagy gőzölhetők. Természetesen ez nem vonatkozik a sima beanie sapkákra, amit akár a mosógépbe is tehet – de előtte mindenféleképpen ellenőrizze a címkéjét!

Ahogy közeleg a tél, ideje elővenni a fejfedőket – válassza ki azt, amelyik a legjobban illik Önhöz és stílusához!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0