Oldal kiválasztása

Katt ide: Egy övet kap ajándékba...

Melyik oldalon megy a nő az illemszabályok szerint és miért?

Most kezdett el randizni egy igazi hölggyel, és nem tudja, hogy az etikett szerint melyik oldalon megy a nő? Netán már rutinos az illemszabályok terén de kíváncsi, honnan erednek? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Nincs is jobb érzés annál, amikor az ember a párjával kézenfogva megy az utcán. Ez a világ felé mutatja, hogy ők egynek számítanak és így, kéz a kézben lesz csak igazán értelme az életnek. Tudjuk, hogy voltak olyan korok, amikor nem volt mindegy, hogy a nő a férfi melyik oldalán megy, de vajon ma is van ennek jelentősége? Olvasson tovább és tudjon meg mindent arról, hogy melyik oldalon megy a nő és hogyan kell egy úriembernek a séta közben viselkednie.

Melyik oldalon megy a nő? Mi ennek az oka, eredete?

Az illemszabályok szerint a nő a férfi jobb oldalán megy
Unsplash.com

Alapvetően a hagyomány szerint a nő a férfi jobb oldalán megy. Mint majdnem minden hagyománynak, ennek is praktikus oka van, melynek megértéséhez egészen a középkorig kell visszamenni.

A középkorban sokkal nagyobb eséllyel esett az ember áldozatul erőszakos támadásnak, mint manapság, így az önvédelem, a harc a mindennapok részét képezte. A férfiak a legtöbb esetben mindig tartottak maguknál valamilyen szúró- vagy vágóeszközt, általában kardot. A kardot a bal oldalon hordták, hiszen az emberek többsége jobbkezes, így balról volt célszerű előrántani a fegyvert. Ha az úr éppen hölgy társaságában volt, akkor érdemes volt a hölgyet a jobb karon vezetni, hiszen egy nem várt támadáskor a bal oldalon lévő kardot jobb kézzel könnyen elő lehetett kapni, ezzel megvédve a hölgyet egy esetleges párbaj során. A jobb oldal általában a férfi erősebb oldala, így ha a nő ezen az oldalon megy, akkor az a tisztelet és a megbecsülés jelképe.

Érdekességképpen megemlítendő, hogy régi korokban a legtöbb országban a bal oldalon csak a prostituáltak mentek, ez is jellemezte alacsonyabb státuszukat.

Ez az illemszabály a világon mindenhol érvényes?

Természetesen a kivétel erősíti a szabályt. Voltak és vannak olyan pontjai a Földnek, ahol a hölgyeket csakis a bal oldalon szabad vezetni – például a skandináv országok. Itt más a (történelmi) hagyomány: úgy tartják, hogy a bal a szív oldala, amely azt mutatja, hogy a férfi a szívéhez legközelebb akarja tartani a kedvesét.

Persze csak olyan kultúrákban lehet beszélni ilyesmiről, ahol megengedett és szokás volt a férfiak és a nők vegyülése. Az iszlám világban például gyakran látni férfiakat egymásba karolva menni az utcán, ez ott a barátság jele, a nőket viszont semmilyen szituációban nem illik nyilvánosság előtt megérinteni, hacsak nem közeli rokonról van szó.

Afrika egyes részein és az ázsiai szigetvilág bizonyos helyein, a nők töltik be a vezető szerepet, számukra a védelmezett szerep teljesen kultúridegen. Ilyen népcsoportok a khászik, minangok, mosuok, ahol egészen más szabályok vonatkoznak a hölgyekre.

AJÁNDÉKBA KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

Ma még van annak jelentősége, hogy melyik oldalon megy a nő?

Ma már nincs nagy jelentősége annak, melyik oldalon megy a nő
Unsplash.com

Ma már nincsen nagy jelentősége annak, hogy a férfi melyik oldalán megy a nő, nem fenyegeti lépten-nyomon veszély a szebbik nemet, de az udvariasság továbbra is úgy kívánja, hogy a jobb oldalon vezessük a hölgyet. Ennek egészen egyszerű magyarázata van: a megszokás, a több, mint ezer éves szokáson változtatni nehéz, és nem is feltétlenül muszáj. A legtöbb férfinak egészen egyszerűen ez a természetes, sőt, a néptánctól kezdve a tangóig minden páros táncfajtában is ez a bevett szokás.

Természetesen ma már nem nézik örömlánynak azt a hölgyet sem, aki esetleg a férfi bal oldalán halad, az utcán sétálva senki se fogja megszólni Önöket, ha a hagyománytól eltérően sétálnak. Azonban bizonyos hivatalos rendezvényeken, ahol nagyon fontos a protokoll, például az egyes állami fogadásokon továbbra is érdemes szigorúan betartani a középkorból eredő szabályt.

Milyen etikett szabályok érvényesek még a nők és férfiak közös sétájára?

Bizonyos helyzetekben az az illendő, ha a férfi megy a jobb oldalon.
Unsplash.com

Szinte az élet minden terét szabályozza az etikett, legyen szó kézfogásról, öltözködésről vagy akár a gombolásról, így ez alól a séta sem jelent kivételt.

  • Andalgás közben, ha követjük az illemszabályokat, a hölgynek minden esetben a védett oldalon ajánlott menni, bár ez nem mindig jelenti szigorúan a jobb oldalt. Egy keskeny járdán például az úttest felöli oldalon megy a férfi, vagy ha bal oldalt sok pocsolya van, akkor a férfi feláldozza ruhája tisztaságát a nőért, inkább az ő cipője legyen sáros.
  • Széles lépcsőn a nő a férfi jobbján megy, mint az utcán, viszont, ha a jobb oldalt korlát van, akkor helyet cserélnek, hogy ne lehessen a hölgy szoknyája alá belátni. A férfi felajánlja karját a nőnek, különösen, ha hosszú szoknyát, vagy magas sarkú cipőt visel.
  • Keskeny lépcső esetében, ahol nem lehetne egymás mellett elférni, felfelé a nőt a férfi előre engedi, míg lefelé a férfi megy előre, hogy ha netalántán lenne valami, amiben a nő el tudna esni, akkor arról figyelmeztetheti őt.
  • Ha egy férfi két nőt kísér, akkor a férfi megy középen, két férfi esetében pedig a nő van középen. Ez természetesen csak akkor érvényes, ha mindegyik fél kényelmesen érzi magát ebben a szituációban, valamint, ha mindhárom el tudnak férni egymás mellett. Egy keskenyebb járdán ez udvariatlan lehet, mivel ez zavarja a többi járókelőt.

A kocsmában, étteremben előre illik engedni a nőt?

Ma már közmondássá vált a „hölgyeké az elsőbbség”. Ez egy szép gesztus, de az illemtan szerint ez nem minden esetben állja meg a helyét. Ilyen eset például, amikor együtt mennek be egy bárba vagy egy kocsmába – ilyenkor a férfi megy előre. Mivel ilyenkor ismeretlen helyre mennek be, így a férfinak meg kell győződnie arról, hogy a hely biztonságos. Valószínűleg a középkorban ez élet-halál kérdését jelentette, de manapság ez már csak pusztán hagyomány. Így legközelebb, ha ismerőse a hölgy partnere előtt megy be a szórakozóhelyre, ne teremtse le, hanem emlékezzen, arra, hogy ez jelenti a kivételt.

Érdekesség, hogy például egymás otthonába, vagy barátok otthonába már a nő megy be először, hiszen ilyen esetben nem kell az esetleges atrocitástól tartani.

Manapság már szerencsére nem fenyeget az a veszély, hogy szíve hölgyét egy útonálló haramia megtámadja, de érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy a legnagyobb biztonságban, és főleg, hogy szeretve érezze magát minden körülmények között. Legyen az az autóforgalom zaja, a pocsolyás járda vagy akár a Nap tűző sugara, mindig legyen ott, és biztosítsa párját, hogy amíg vele van, addig neki nem eshet bántódása. Lehet, hogy a lovagok már rég kihaltak, de a gavallérok még nem!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0