Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Melyik oldalon megy a nő az illemszabályok szerint és miért?

Most kezdett el randizni egy igazi hölggyel, és nem tudja, hogy az etikett szerint melyik oldalon megy a nő? Netán már rutinos az illemszabályok terén de kíváncsi, honnan erednek? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Nincs is jobb érzés annál, amikor az ember a párjával kézenfogva megy az utcán. Ez a világ felé mutatja, hogy ők egynek számítanak és így, kéz a kézben lesz csak igazán értelme az életnek. Tudjuk, hogy voltak olyan korok, amikor nem volt mindegy, hogy a nő a férfi melyik oldalán megy, de vajon ma is van ennek jelentősége? Olvasson tovább és tudjon meg mindent arról, hogy melyik oldalon megy a nő és hogyan kell egy úriembernek a séta közben viselkednie.

Melyik oldalon megy a nő? Mi ennek az oka, eredete?

Az illemszabályok szerint a nő a férfi jobb oldalán megy
Unsplash.com

Alapvetően a hagyomány szerint a nő a férfi jobb oldalán megy. Mint majdnem minden hagyománynak, ennek is praktikus oka van, melynek megértéséhez egészen a középkorig kell visszamenni.

A középkorban sokkal nagyobb eséllyel esett az ember áldozatul erőszakos támadásnak, mint manapság, így az önvédelem, a harc a mindennapok részét képezte. A férfiak a legtöbb esetben mindig tartottak maguknál valamilyen szúró- vagy vágóeszközt, általában kardot. A kardot a bal oldalon hordták, hiszen az emberek többsége jobbkezes, így balról volt célszerű előrántani a fegyvert. Ha az úr éppen hölgy társaságában volt, akkor érdemes volt a hölgyet a jobb karon vezetni, hiszen egy nem várt támadáskor a bal oldalon lévő kardot jobb kézzel könnyen elő lehetett kapni, ezzel megvédve a hölgyet egy esetleges párbaj során. A jobb oldal általában a férfi erősebb oldala, így ha a nő ezen az oldalon megy, akkor az a tisztelet és a megbecsülés jelképe.

Érdekességképpen megemlítendő, hogy régi korokban a legtöbb országban a bal oldalon csak a prostituáltak mentek, ez is jellemezte alacsonyabb státuszukat.

Ez az illemszabály a világon mindenhol érvényes?

Természetesen a kivétel erősíti a szabályt. Voltak és vannak olyan pontjai a Földnek, ahol a hölgyeket csakis a bal oldalon szabad vezetni – például a skandináv országok. Itt más a (történelmi) hagyomány: úgy tartják, hogy a bal a szív oldala, amely azt mutatja, hogy a férfi a szívéhez legközelebb akarja tartani a kedvesét.

Persze csak olyan kultúrákban lehet beszélni ilyesmiről, ahol megengedett és szokás volt a férfiak és a nők vegyülése. Az iszlám világban például gyakran látni férfiakat egymásba karolva menni az utcán, ez ott a barátság jele, a nőket viszont semmilyen szituációban nem illik nyilvánosság előtt megérinteni, hacsak nem közeli rokonról van szó.

Afrika egyes részein és az ázsiai szigetvilág bizonyos helyein, a nők töltik be a vezető szerepet, számukra a védelmezett szerep teljesen kultúridegen. Ilyen népcsoportok a khászik, minangok, mosuok, ahol egészen más szabályok vonatkoznak a hölgyekre.

Ma még van annak jelentősége, hogy melyik oldalon megy a nő?

Ma már nincs nagy jelentősége annak, melyik oldalon megy a nő
Unsplash.com

Ma már nincsen nagy jelentősége annak, hogy a férfi melyik oldalán megy a nő, nem fenyegeti lépten-nyomon veszély a szebbik nemet, de az udvariasság továbbra is úgy kívánja, hogy a jobb oldalon vezessük a hölgyet. Ennek egészen egyszerű magyarázata van: a megszokás, a több, mint ezer éves szokáson változtatni nehéz, és nem is feltétlenül muszáj. A legtöbb férfinak egészen egyszerűen ez a természetes, sőt, a néptánctól kezdve a tangóig minden páros táncfajtában is ez a bevett szokás.

Természetesen ma már nem nézik örömlánynak azt a hölgyet sem, aki esetleg a férfi bal oldalán halad, az utcán sétálva senki se fogja megszólni Önöket, ha a hagyománytól eltérően sétálnak. Azonban bizonyos hivatalos rendezvényeken, ahol nagyon fontos a protokoll, például az egyes állami fogadásokon továbbra is érdemes szigorúan betartani a középkorból eredő szabályt.

Milyen etikett szabályok érvényesek még a nők és férfiak közös sétájára?

Bizonyos helyzetekben az az illendő, ha a férfi megy a jobb oldalon.
Unsplash.com

Szinte az élet minden terét szabályozza az etikett, legyen szó kézfogásról, öltözködésről vagy akár a gombolásról, így ez alól a séta sem jelent kivételt.

  • Andalgás közben, ha követjük az illemszabályokat, a hölgynek minden esetben a védett oldalon ajánlott menni, bár ez nem mindig jelenti szigorúan a jobb oldalt. Egy keskeny járdán például az úttest felöli oldalon megy a férfi, vagy ha bal oldalt sok pocsolya van, akkor a férfi feláldozza ruhája tisztaságát a nőért, inkább az ő cipője legyen sáros.
  • Széles lépcsőn a nő a férfi jobbján megy, mint az utcán, viszont, ha a jobb oldalt korlát van, akkor helyet cserélnek, hogy ne lehessen a hölgy szoknyája alá belátni. A férfi felajánlja karját a nőnek, különösen, ha hosszú szoknyát, vagy magas sarkú cipőt visel.
  • Keskeny lépcső esetében, ahol nem lehetne egymás mellett elférni, felfelé a nőt a férfi előre engedi, míg lefelé a férfi megy előre, hogy ha netalántán lenne valami, amiben a nő el tudna esni, akkor arról figyelmeztetheti őt.
  • Ha egy férfi két nőt kísér, akkor a férfi megy középen, két férfi esetében pedig a nő van középen. Ez természetesen csak akkor érvényes, ha mindegyik fél kényelmesen érzi magát ebben a szituációban, valamint, ha mindhárom el tudnak férni egymás mellett. Egy keskenyebb járdán ez udvariatlan lehet, mivel ez zavarja a többi járókelőt.

A kocsmában, étteremben előre illik engedni a nőt?

Ma már közmondássá vált a „hölgyeké az elsőbbség”. Ez egy szép gesztus, de az illemtan szerint ez nem minden esetben állja meg a helyét. Ilyen eset például, amikor együtt mennek be egy bárba vagy egy kocsmába – ilyenkor a férfi megy előre. Mivel ilyenkor ismeretlen helyre mennek be, így a férfinak meg kell győződnie arról, hogy a hely biztonságos. Valószínűleg a középkorban ez élet-halál kérdését jelentette, de manapság ez már csak pusztán hagyomány. Így legközelebb, ha ismerőse a hölgy partnere előtt megy be a szórakozóhelyre, ne teremtse le, hanem emlékezzen, arra, hogy ez jelenti a kivételt.

Érdekesség, hogy például egymás otthonába, vagy barátok otthonába már a nő megy be először, hiszen ilyen esetben nem kell az esetleges atrocitástól tartani.

Manapság már szerencsére nem fenyeget az a veszély, hogy szíve hölgyét egy útonálló haramia megtámadja, de érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy a legnagyobb biztonságban, és főleg, hogy szeretve érezze magát minden körülmények között. Legyen az az autóforgalom zaja, a pocsolyás járda vagy akár a Nap tűző sugara, mindig legyen ott, és biztosítsa párját, hogy amíg vele van, addig neki nem eshet bántódása. Lehet, hogy a lovagok már rég kihaltak, de a gavallérok még nem!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0