Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Köszönési etikett útmutató

A köszönési etikett ma már feleslegesnek tűnhet, főleg a fiatalabb generációk számára. Mégis ez az a pont, ahol a legkönnyebb elhasalni az ismerkedés vagy jó benyomás keltésének útján. Mire jó, miért van, és hogy kell kiigazodni a köszönés etikettjében? Ki köszön kinek? Ki köszön előbb? Most kiderül.

üzleti köszönési etikett
Forrás: Canva

 Mit jelent a köszönési etikett?

A köszönési etikettre érdemes úgy tekinteni, mint egy mankóra, segítségre. Néha nehéz eldönteni, kinek és hogyan kell udvariasan köszönni, hiszen egy köszönés is lehet udvariatlan, ha rossz időben történik. De ezért vannak az illemszabályok: hogy utat mutassanak a szokások útvesztőjében!

Alapvetően létezik egy alá-fölérendeltségi köszönési sor, ami a lovagiasság elvein alapul. Ebben a rendben előbb köszönti:

 • az úr a hölgyet
 • a fiatalabb az idősebbet
 • a beosztott a főnököt
 • az alacsonyabb pozícióban lévő a magasabb polcon lévőt

Mi a köszönési etikett élőszóban? 

Élőszóban a kontextus is hozzá tud tenni a fenti egyszerű sorhoz. Mert bár lehetséges, hogy Ön egy nagy társaságba érkezik vezető beosztásúként, mégis Önnek kell nyitnia a társaság már ott lévő tagjai felé azzal, hogy a belépőjét szóban, köszönéssel jelzi.

Eszerint a következőkre érdemes még odafigyelni:

 • Az újonnan érkező köszönti a régebb óta jelen levőket
 • Vannak bizonyos helyek, főleg az angolszász országokban, ahol előre kell érdeklődni, hogy a hölgyeket illik-e megszólítani, ugyanis lehetséges, hogy a hölgyekre van bízva, kivel veszik fel a kapcsolatot a társaságból köszönéssel
 • A megkezdett „melléktevékenységeket” (dohányzást, ivást, telefonálást) mindenkinek félbe kell hagynia a köszönés idejére, akár nő, akár férfi. Ezzel ugyanis megtiszteli azt, akihez odalép, azt mutatja, hogy a figyelmét rá irányítja, és nem másra.
 • A férfiak formális és sokszor informális társaságban is kezet fognak, azonban a nőknek ma már nem illik kezet csókolni, sem megrázni a kezüket. Sokkal elegánsabb egy apró meghajlással vagy biccentéssel üdvözölni. A nő kezet nyújthat a férfinak, ha hivatalos, professzionális vagy munkaköri környezetben van, de a férfinak ilyenkor sem illik „nyúlkálni”.

További plusz szabályok munkatársakra és szakmai kapcsolatokra

Egy munkakapcsolatban, ha csak nem diplomatafeleségekről van szó, a köszönés és kézfogás szintjén nincs különbség férfi és nő között. Ha egy azonos szinten lévő kolléganő áll egy társaságban, akkor az udvariasság szabályai azt diktálják, hogy vagy vele is kezet kell fogni, vagy pedig egyáltalán nem kell kezet fogni senkivel. Ez esetben kis meghajlással lehet közeledni a társaság tagjai felé. Véletlenül sem illik kihagyni a társaság női tagjait a kézfogásból, pláne nem puszit nyomni az arcukra, kezükre. Üzleti környezetben ugyanis társaságban betöltött pozíció a mérvadó, és a hölgyek sem hölgyként vannak jelen, hanem szakmaiságukkal.

Sziauram! – Udvariatlanságok a köszönésben 

hogyan illik köszönni
Forrás: Canva

Egy köszönést, ha udvarias valaki, kötelező elfogadni. Ha elfordítja a fejét, akit köszöntenek, nem válaszol, az a nyilvánvaló jele a sértődésnek, elutasításnak, komoly udvariassági baki, amit még véletlen sem szabad elkövetni.

 • Ha nem közeli ismerőssel találkozik, a köszönéshez mindenképpen érdemes az illető nevét, esetleg hivatalos megszólítását is: ”Jó napot, uram/jó reggelt, hölgyem!”
 • Semmiképp ne keverje a baráti és hivatalos stílust, üzleti vagy protokolláris környezetben. A „szia, ágyő”, ugyanígy a „sziasztok, uraim” se megengedhető, még abban az esetben is furcsán hat, ha baráti a viszony. Ez esetben akkor már jobb, ha a megszólítás teljesen elmarad.
 • Csak akkor fogjon kezet, ha hosszabban is ott marad a társaságban
 • Kézfogás közben ne szorongassa a másik kezét, ám kerülje a halkéz-szindrómát is. Egy kedves, barátságos kézszorítás akkor jó, ha se nem túl erős, se nem túl gyenge, és nem hajlítja el a másik kezét arra, amerre neki tetszik.

Tegezés vagy magázás?

 A tegezés és magázás kérdését épp olyan sok szabály határozza meg, mint a kézfogást, de szerencsére nem lehetetlen kiigazodni benne. „Józan paraszti ésszel” nézve a dolgot ugyanaz a viszonyrendszer, mint a köszöntéskor, azaz a fiatalabb-idősebb, hatalmi hierarchiában lejjebb-feljebb lévő, illetve a férfi-nő párosok határozzák meg a tegezés irányát.

Tehát a tegezést felajánlhatja:

 • nő a férfinak
 • idősebb a fiatalnak
 • főnök a beosztottnak

A nehezebb kérdések mindig a vegyes csoportoknál állnak elő: fiatal nő és idős férfi esetében mi az erősebb – az életkori, vagy a nő-férfi viszony? Ilyen és ehhez hasonló helyzetben minden azon dől el, hogy az adott szituációban a felek mit éreznek megfelelőnek. Egy állófogadáson, nagyestélyiben nyilvánvalóan a női és férfi szerepek kerülnek előtérbe, míg egy iskolai rendezvényen, banketten az életkori kérdések. 

Ki köszön először kinek? Fontos-e még ez a sorrend?

Mára minden szabály elhalványult. Egy hibás köszönésért már nem mennek birokra az emberek, párbajok sem igen lesznek ebből. Azért mégis érdemes ismerni és tudni a köszönési sorrendeket. Vannak ugyanis még emberek, főleg az idősebb életkorban lévők, akiknek ez fontos, még tanított udvariassági kérdése volt, így őket könnyedén meg lehet bántani pusztán azzal, hogy a világ változásai miatt már nem veszik annyira komolyan a fiatalok a köszöntési szabályokat. 

Mi a köszönési etikett a telefonálás során?

köszönés telefonbeszélgetésben
Forrás: Canva

Akit hívnak, bele kell, hogy köszönjön a telefonba. Nagyon fontos, hogy a mondandót nem illik túl sokáig húzni, üres szüneteket tartva, mert a láthatóság hiányában ez elbizonytalanítja a telefon túlfelén lévőt. Elköszönéskor illik kedvesen, de nem sürgetőn eljárni. Ha sietve akarja letenni a telefont, illik megindokolni a hirtelen történt elköszönést. Emellett az is általános telefonálási szabály, hogy az kezdeményezze a vonal bontását, aki elindította a hívást.

Milyen köszönési etikett érvényes az online kommunikációban?

Az online kommunikációt azért is szeretik a fiatalok, mert sokkal kevesebb a szabály. A rövidítések, emojik világában a képek egyenrangú üzenetegységek lettek, azaz a szavaknak értelemszerűen kisebb a jelentősége. Mégis megtörténhet, hogy hivatalos üzenetet kell váltani az online kommunikáció valamelyik felületén. Ilyenkor érdemes úgy tekinteni a csetablakra is, mint egy online levélre, és ha hivatalos irányban megy egy levél, tartózkodni érdemes a mosolygós fejek, rövidítések, cset-kapkodások zsákutcáitól. 

online köszönési etikett
Forrás: Canva

A mai világban már keveset nyom a latban, hogy ki és hogyan köszön. Mivel sokan már eleve nem tartják be ezeket a szabályokat, gyakran találkozni vele, hogy az emberek nem is ismerik a vonatkozó etikettet. Mégis érdemes megismerni ezeket, hiszen bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy egy egyszerű szabályrendszer kihúzza a bajból. Cikkünkkel segítünk eligazodni a köszönések és köszöntések világában!

Ha érdekesnek találta, érdemes korábbi cikkeinket is megnéznie:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0